vrouw met haar gezicht in de zon

Wat is de uv index vandaag?

Wat betekent de uv index en wat is de uv index vandaag? Gebruik onze uv-calculator om erachter te komen hoe je je huid vandaag kunt beschermen.

Wat is de uv index?

De uv index geeft de sterkte van de ultraviolette (UV) straling van de zon aan. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag, bewolking en hoogte. De schaal loopt van 0 (laag) tot 11+ (extreem) en helpt te bepalen welk niveau van zonbescherming nodig is.

Een hogere uv index betekent sterkere uv straling en een groter risico op huidschade, waardoor bescherming tegen de zon des te belangrijker wordt. Dit betekenen de verschillende niveaus:

0-2

(Laag)

Minimale risico’s. Minimale bescherming, zoals een zonnebril, is meestal voldoende.

3-5

(Matig)

Matig risico. Gebruik zonnebrandcrème en beschermende kleding.

6-7

(Hoog)

Hoog risico. Smeer zonnebrandcrème met SPF 50+ en zoek de schaduw op.

8-10

(Zeer Hoog)

Zeer hoog risico. Vermijd blootstelling aan de zon, draag beschermende kleding en gebruik zonnecrème met zeer hoge bescherming (SPF 50+).

11+

(Extreem)

Extreem risico. Blijf binnen of gebruik maximale bescherming als je naar buiten moet.

Wat is de uv index vandaag? Lokale uv index zoeken

De uv index wordt dagelijks bijgewerkt om de intensiteit van de uv stralen van de zon in jouw gebied aan te geven. Een hoger getal duidt op een sterkere straling. Controleer vandaag de uv index voor jouw regio en neem de juiste maatregelen om jezelf te beschermen als je buiten bent.

YOUR UV INDEX IS [uvIndex]

It’s a low uv index for [city]

YOUR UV INDEX IS [uvIndex]

It's an average uv index for [city]

YOUR UV INDEX IS [uvIndex]

It's a high uv index for [city]

YOUR UV INDEX IS [uvIndex]

It's a very high uv index for [city]

YOUR UV INDEX IS [uvIndex]

It's a very high uv index for [city]
Check Another Location

NIVEA Sun Protect & Hydrate Spray SPF 50+

NIVEA Sun Protect & Hydrate Spray SPF 50+ biedt geavanceerde bescherming tegen de zon met een zeer hoge SPF (SPF50+) om je te beschermen tegen schadelijke UVB-stralen en UVA-bescherming. De formule hydrateert en hydrateert tot 48 uur lang* en is verrijkt met vitamine E, vitamine C en hyaluron. Bovendien is het waterbestendig en gemakkelijk aan te brengen.

Zorg ervoor dat je de zonnebrandcrème royaal aanbrengt op alle blootgestelde lichaamsdelen en breng het om de twee uur opnieuw aan, of vaker na het zwemmen of zweten.

*Instrumentele evaluatie, 35 vrouwen, 2022
Vrouw en kind op het strand
Overzicht feiten

UV index

Wat is de uv index?
De uv index meet de sterkte van de uv straling van de zon en geeft aan welk risico deze straling vormt voor de huid.

Voordelen van uv bescherming:
Het vermindert het risico op huidschade, helpt vroegtijdige huidveroudering door de zon te voorkomen en draagt bij aan een egale teint.

Hoe te beschermen:
Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge tot zeer hoge SPF (SPF 30 of 50+), draag beschermende kleding en vermijd de zon tijdens piekuren 
(tussen 10.00 en 16.00 uur).

Wie heeft bescherming nodig?
Iedereen zou het hele jaar door zonbescherming moeten toepassen om de effecten van uv straling te beperken – dit geldt ook voor kinderen en baby’s.

Wat is een uv straal?

Matige blootstelling aan de zon speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor de opname van calcium, de gezondheid van de botten, de werking van het immuunsysteem en het reguleren van de stemming. Tegelijkertijd stelt zonlicht ons echter ook bloot aan ultraviolette (uv) straling, die schadelijk kan zijn voor de huid. Zonbescherming is daarom essentieel, en studies tonen aan dat het gebruik ervan slechts een beperkte invloed heeft op het vitamine D-niveau.

Een uv straling is een vorm van elektromagnetische straling die door de zon wordt uitgezonden. Hoewel deze onzichtbaar is voor het blote oog, heeft uv straling een aanzienlijke invloed op de huid, zoals het veroorzaken van bruining, verbranding en andere veranderingen. Je huid beschermen begint bij het begrijpen van het effect van uv straling, het effectief gebruiken van zonnebrandcrème en het slim inzetten van de uv index om veilige keuzes te maken rond zonblootstelling.

Type uv stralingen

Er zijn drie belangrijke soorten uv stralen, elk met een ander effect op de huid:

1
UVA stralen:

Deze dringen diep door in de huid en kunnen op lange termijn huidbeschadiging veroorzaken, zoals fotoveroudering of vroegtijdige veroudering.

2
UVB stralen:

Deze zijn de primaire oorzaak van zonnebrand en spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van huidaandoeningen, zoals huidkanker.

3
UVC straling:

De ozonlaag filtert bijna al het UVC-licht, dus het bereikt het aardoppervlak niet. Daarom hoeft zonnebrandcrème ons hier niet tegen te beschermen.

Ontdek NIVEA UV Face Specialist Invisible Daily Fluid SPF 50+

Ontdek de ultieme oplossing voor effectieve zonbescherming met de NIVEA UV Face Specialist Invisible Daily Fluid SPF 50+.

Deze lichte, snel absorberende formule biedt uitstekende bescherming tegen UVA- en UVB-straling, en beschermt je huid tegen schadelijke zonnestralen, vroegtijdige huidveroudering en huidschade. Ontworpen voor dagelijks gebruik, bevat het belangrijke ingrediënten zoals Licochalcone A – een antioxidant die helpt de natuurlijke afweer van de huid te versterken.

Dankzij de ultralichte formule zonder witte waas past het moeiteloos in je huidverzorgingsroutine en is het geschikt om onder make-up te gebruiken.
vrouw met zonnebrandcrème

 

sky

Zonbescherming voor kinderen en baby's

Het is van groot belang om te benadrukken dat huidbescherming het hele jaar door essentieel is voor kwetsbare groepen zoals kinderen en baby’s. Hun huid is gevoeliger en vatbaarder voor schade door uv straling. Bescherm hen op de volgende manieren:

Vrouw in de schaduw
Zoek de schaduw op

Houd kinderen en baby’s uit direct zonlicht, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vrouw met zonnehoed
Beschermende kleding:

Kleed hen in lichte, lange kleding met lange mouwen en laat ze een hoed met brede rand dragen om de huid en het gezicht te beschermen. Vergeet ook hun ogen niet te beschermen met een zonnebril.

Vrouw die zonnebrandcrème toepast
Zonnebrandcrème:

Gebruik een zonnebrandcrème met een zeer hoge SPF en breedspectrumbescherming, zoals de NIVEA Kids Protect & Hydrate Lotion, speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Deze biedt betrouwbare bescherming tegen de zon, is zacht voor de huid, huidvriendelijk en waterresistent – ideaal voor actieve kinderen.

Vrouw en kind smeren zonnebrandcrème aan
Voorlichting:

Leer kinderen van jongs af aan over het belang van zonbescherming, zodat ze gezonde gewoontes ontwikkelen.

Conclusie

Als je uv licht begrijpt en effectief zonnebrandcrème gebruikt, kun je veilig van het buitenleven genieten. Door de uv index te controleren en beschermende maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je huid er gezond blijft uitzien en verminder je het risico op schade op de lange termijn.

Veelgestelde vragen

Waarom moeten we de uv index controleren?

De uv index helpt je om de sterkte van uv stralen te begrijpen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Bij welke uv index word je bruin?

Je kunt bruin worden bij een uv index van 3 of hoger. Als je echter een blijvend kleurtje wilt én huidschade wilt voorkomen, is het belangrijk om je huid altijd te beschermen met een zonnebrandcrème met een SPF die past bij de uv index en jouw huidtype. Dit voorkomt het bruinen niet. Vermijd daarnaast blootstelling aan de zon rond het middaguur, wanneer de uv index op zijn hoogste is.

Kan ik nog steeds verbranden op een bewolkte dag?

Ja! Tot 80% van de uv stralen kan door wolken heen dringen, dus je moet altijd zonnebrandcrème gebruiken, zelfs op bewolkte dagen.

Wat wordt beschouwd als een hoge uv index?

Een hoge uv index wordt beschouwd als 6 of hoger. Bij dit niveau is er een verhoogdrisico op schade door onbeschermde blootstelling aan de zon.

Hebben zonnebanken dezelfde uv risico's als de zon?

Ja, zonnebanken stralen UVA- en soms ook UVB-stralen uit, die net als natuurlijk zonlicht schade aan de huid kunnen veroorzaken.

Kan ik make-up met SPF dragen en toch volledig beschermd zijn?

Make-up met SPF biedt enige bescherming, maar is meestal niet voldoende voor volledige dekking. Voor een goede bescherming moet een product in voldoende hoeveelheid en gelijkmatig over het hele gezicht worden aangebracht, en dat is bij make-up niet altijd het geval. Breng daarom eerst een breedspectrum zonnebrandcrème aan en gebruik daarna make-up met SPF als extra laag. Vergeet ook niet je hals en decolleté te beschermen.