Tattoo zon

MET EEN TATTOO IN DE ZON? HOUD HIER REKENING MEE!

Welke zonnebrand is het best voor tattoos? Waar moet je op letten als je met een nieuwe tattoo de zon in wilt? Hieronder vind je alle informatie en tips over tattoos en de zon. Volg ze op, voorkom vervaging en geniet langer van een mooie tatoeage.

HOELANG MOET JE UIT DE ZON BLIJVEN MET JOUW TATTOO?

Tattoos en de zon zijn niet de allerbeste combinatie. De nieuwheid van de tattoo bepaalt hoe je ermee om dient te gaan in de zon. Zo zijn er verschillen hoelang je uit de zon moet blijven en of je juist wel of geen zonnebrand moet gebruiken.

NIEUWE TATTOOS & DE ZON

Een nieuwe tattoo is een wond. De huid heeft tijd nodig om te herstellen. Niet alleen om de wond te laten genezen, maar ook om de natuurlijke UV-bescherming van de huid weer te herstellen. De bovenste huidlaag geneest vrij snel: tussen de twee en vier weken. Maar de genezing van diepere huidlagen kan tot drie maanden duren. Blijf daarom een lange tijd met je tattoo uit de zon, ongeveer zes tot acht weken. Doe je dat niet, dan kan je huid beschadigen en verbranden. Er zouden blaren, bultjes en ontstekingen kunnen ontstaan. In dat geval bestaat de kans dat je tattoo niet mooi geneest.

GEHEELDE TATTOOS & DE ZON

Bij een geheelde tattoo hoef je je minder zorgen te maken. Toch moet je ook daarmee opletten in de zomer. De eerste jaren verbrandt de huid van je tattoo sneller. Daarom is het aan te raden om extra op te letten en je huid in deze periode goed te beschermen. Ook kunnen de kleuren aangetast worden door de UV-straling, waardoor je tattoo vervaagt. Het is dus verstandig om extra aandacht te besteden aan een bestaande tattoo in de zomer.
tattoo afdekken in de zon

TATTOO AFDEKKEN VOOR DE ZON

Het beste wat je met een nieuwe tattoo kunt doen, is deze afdekken voor de zon. Zo voorkom je dat UV-straling vrij spel krijgt en je huid kan beschadigen. Gebruik hiervoor een handdoek, sjaal, kleding of hoed. Let er wel op dat deze niet strak over de tattoo zit, want zo ontstaat de kans dat er viezigheid of pluisjes in de wond terechtkomen. Zit jouw tattoo op een plek waar bedekken met kleding of accessoires niet tot nauwelijks mogelijk is? Vermijd de zon dan in zijn geheel.

ZONNEBRAND SMEREN OP JE TATTOO

Pas als de tattoo is geheeld en de naverzorging is afgerond – meestal rond de zes tot acht weken na het zetten, maar in uiterste gevallen drie maanden – kun je weer voorzichtig met je tattoo in de zon. Wat wel belangrijk is, is dat je deze goed insmeert met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, het liefst SPF30 of zelfs SPF50.

De beste zonnebrandcrèmes

De zonnebrandcrèmes van NIVEA zijn geschikt voor de getatoeëerde huid. Niet alleen bieden ze de juiste bescherming, ze verzorgen ook de huid en zijn gemakkelijk aan te brengen. Tip voor pas geheelde tattoos: gebruik een zonnebrandcrème voor de gevoelige huid. Deze is vrij van parfum en zorgt ervoor dat de kans op huidirritatie afneemt.

Tattoo verbrand? Direct uit de zon!

Ondanks de zonbescherming kan jouw huid toch geïrriteerd raken. Dit herken je vaak door een verbrand gevoel of doordat er bultjes ontstaan op jouw tattoo door de zon. Ga in dat geval direct uit de zon om verdere beschadiging te voorkomen.

Mag je zonnebrand smeren op je nieuwe tattoo?

Is de wond nog niet geheeld? Zonnebrand op een nieuwe tattoo smeren is geen goed idee. De ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de huid juist geïrriteerd raakt. In dat geval is jouw huid afdekken of in de schaduw blijven de beste oplossing.

3 ZONNEBRANDTIPS VOOR TATTOOS

Ga goed voorbereid de zon in met deze tips over UV-straling, huidtypes en zonnebrandproducten.

TIPS OVER UV & ZONNEBRAND VOOR TATTOOS

1
Gebruik voor jouw tattoo een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ook als je van jezelf een donkere huidskleur hebt en jouw huidtype normaal gesproken goed tegen de zon kan. De huid rondom de tattoo is gevoeliger en heeft daardoor meer bescherming nodig. Ook bescherm je jouw tattoo zo beter tegen vervaging.
2
Blijf smeren! Breng meerdere keren per dag een nieuwe laag zonnebrandcrème aan – op jouw tattoo, maar ook op de rest van je lichaam. Water, zand, zweet en regelmatig afdrogen zorgen ervoor dat de bescherming verdwijnt. Een waterproof zonnebrandproduct is nóg beter, maar ook deze moet je regelmatig opnieuw aanbrengen.
3
Wees voorbereid! Met de UV-index weet je hoe intens de zon vandaag, morgen en overmorgen schijnt. Als je de weersvoorspelling weet, kun je je ook goed voorbereiden op de zonnige dag – en de juiste maatregelen nemen om jouw huid en tattoo tegen UV te beschermen.