Vrouw die haar schouder aanraakt

Behandeling van striae: wat is mogelijk?

Ontdek het deskundige advies van NIVEA over hoe je striae vermindert

Hoe krijg ik striae weg?

Leer meer over de oorzaken, preventie en behandeling van striae.

Striae - lijnen of strepen over de huid - komen vaak voor en treffen 90% van de bevolking, zowel mannen als vrouwen.
Behalve dat ze soms een beetje jeuken, zijn striae ongevaarlijk en volkomen natuurlijk. Ze vormen een kaart van de reis die je samen met je lichaam hebt gemaakt. Of het nu gaat om het dragen van een baby, de groei en ontwikkeling als tiener of het beoefenen van sport. Striae zijn er in alle vormen en maten en tinten en dieptes. 
Gaan striae weg? Net als littekens kunnen ze blijvend zijn of na verloop van tijd vervagen. 
Er is niets mis met het hebben van striae, maar als je er last van hebt, zijn er behandelingen die kunnen helpen ze te minimaliseren en de getroffen gebieden te verzachten.

Wat zijn striae en wat zijn de oorzaken?

Striae zijn een soort littekens die ontstaan wanneer de huid snel wordt uitgerekt of snel krimpt. Door deze plotselinge veranderingen scheuren het collageen en de elastine, twee eiwitten die de huid haar elasticiteit geven. Wanneer de huid plotseling wordt uitgerekt, raakt de middelste huidlaag (de dermis genoemd) op sommige plaatsen gebroken. Omdat de huid haar elasticiteit verliest, kan zij niet meer zo gemakkelijk terugkaatsen, waardoor de diepere huidlaag bloot komt te liggen

Hoe ziet striae eruit?

Om te leren hoe we striae kunnen verminderen, moeten we de vormen ervan kennen. 
Striae zijn even gevarieerd als de personen bij wie ze voorkomen. Ze kunnen verschijnen als smalle stroken op de huid, als putjes, ribbels of als paarse of zilverkleurige strepen. Ze kunnen roze, rood, bruin, zwart, zilver of paars zijn en beginnen meestal donkerder voordat ze vervagen. 
Hoe ze eruit zien hangt grotendeels af van de oorzaak van de striae, hoe lang je ze al hebt, de kleur van je huid, je huidtype en waar ze op je lichaam verschijnen.
Vrouw die lichaamsolie aanbrengt

WAAR KUN JE STIAE KRIJGEN?

Zwangerschapsstriemen komen het meest voor waar het lichaam vet opslaat, op de buik, borst, billen of heupen, hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen. Zwangerschapsstriemen op de dijen, de onderrug of de achterkant van de armen komen ook vaak voor. 

WAT VEROORZAAKT STRIAE?

De meest voorkomende oorzaken - maar zeker niet de enige - van striae zijn plotselinge groei of snelle gewichtstoename. Hoewel iedereen striae kan ontwikkelen, zijn er enkele factoren die de meeste kans hebben om ze te veroorzaken, zoals:

1. Zwangerschap

Zwangerschapsstriemen verschijnen meestal op de buik als deze groeit om plaats te bieden aan de baby die je draagt. Ook hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je huid aantasten en de kans op zwangerschapsstriemen vergroten. Zwangerschapsstriemen op de dijen komen vaak voor en ook op de borsten. 
Wanneer verschijnen striae meestal?
Hoe ze eruit zien en wanneer ze verschijnen, verschilt per vrouw. Vaak is het eerste teken van zwangerschapsstriemen een gevoel van jeuk op de plaats waar de huid dunner is geworden. De striemen kunnen geleidelijk vervagen en minder zichtbaar worden nadat de baby is geboren. 
Hoe lang duurt het voordat striae vervagen? 
Dat hangt af van je huidtype, maar meestal duurt het 6 tot 12 maanden, maar de striae zullen waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen - een mooie herinnering aan hoe geweldig je lichaam en het nieuwe leven dat het heeft gekoesterd zijn.

2. Puberteit

Groeispurten tijdens de tienerjaren kunnen ertoe leiden dat de huid uitrekt en scheurt, waardoor er striae achterblijven die je waarschijnlijk tot ver na je puberteit zullen bijblijven. Tienermeisjes kunnen ze zien op hun borsten, dijen, heupen of billen, terwijl jongens ze eerder op hun onderrug of heupen krijgen.

3. Snel afvallen of aankomen

Zwangerschapsstriemen hebben te maken met plotselinge gewichtstoename of -afname, want elke snelle verandering van het lichaam laat zijn sporen na - en dat is helemaal niet erg!

4. Genetische aandoeningen

Zeldzame genetische aandoeningen zoals het syndroom van Cushing kunnen striae veroorzaken. Het syndroom van Cushing is een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan het hormoon cortisol in het lichaam. Het kan ernstig zijn als het niet wordt behandeld. Praat met je arts als je vermoedt dat je het hebt.

5. Andere factoren

Vrouwen zijn gevoeliger voor striae dan mannen. Naar schatting heeft 50% tot 90% van de vrouwen te maken met striae. Maar ook mannen kunnen ze krijgen, vooral als gevolg van gewichtstoename of -afname, hetzij door extra spieren, hetzij door vet. Je hebt meer kans op striae als het in je familie voorkomt. Dus als je moeder striae op haar dijen kreeg toen ze zwanger was van jou, is de kans groot dat jij ze ook krijgt.

Hoe haal je striae weg?

Is het verwijderen van striae mogelijk?

Nu we weten wat striae zijn en wat de oorzaken ervan zijn, is de volgende vraag: hoe kunnen we voorkomen dat striae ontstaan?
Vrouw die bodylotion op haar arm aanbrengt

Laten we duidelijk zijn: je kunt helaas niet volledig van striae afkomen, maar als je wilt, kun je striae aanzienlijk verminderen.

Een evenwichtige voeding, een goede hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging en systematische lichaamsverzorging zorgen ervoor dat je huid gehydrateerd en elastisch blijft, zodat ze voorbereid is op mogelijke veranderingen door snelle gewichtstoename of -afname, zelfs tijdens de zwangerschap. 

 

Zwangerschapsstriemen verwijderen:

Er zijn manieren om striae effectiever te verminderen door middel van behandelingen door dermatologen:

  • licht- of laserbehandelingen
  • microdermabrasie, waarbij een dun laagje huid wordt verwijderd
  • gebruik van voorgeschreven retinoloplossing of -crème (niet gebruiken bij zwangerschap) 

Striae behandeling, striae voorkomen:

Voedende bodylotions hydrateren de striae, wat vooral kan helpen als ze nieuw zijn en ontstoken en jeukerig kunnen zijn.  

Vooral natuurlijke oliën kunnen striae op dijen en andere plaatsen helpen verminderen, terwijl crèmes en gels uitstekend hydrateren en verstevigen en snel worden opgenomen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik overdag.

Als je een droge huid hebt, probeer dan NIVEA Q10 Verstevigende Body Lotion met vitamine C. Deze verstevigt de huid merkbaar en verbetert de elasticiteit in 10 dagen en houdt je huid tot 48 uur gevoed.                             

Vrouw in rode jurk