Betrokkenheid bij het gebruik van plastic

Betrokkenheid bij het gebruik van plastic

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

“In 2050 zal er meer plastic dan vis in de oceanen zijn.” – Rapport uit 2016 van de Ellen MacArthur Foundation.

 

Naast de beelden van vervuilde rivieren en oceanen zorgt het vooruitzicht over de planeet die we aan de volgende generaties gaan overlaten, bij ons allemaal voor diepe bezorgdheid..De exponentiële stijging van de productie van plastic vervuilt niet alleen het milieu, maar versterkt ook de klimaatverandering Toch kunnen er enkele goede redenen genoemd worden om plastic te gebruiken: het is licht, duurzaam en veilig voor talrijke industriële toepassingen. Onze samenleving staat voor een grote uitdaging: hoe lossen we het wereldwijde probleem van plastic op?

 

Bij NIVEA laten we ons leiden door de principes van de circulaire economie en hebben we onszelf ten doel gesteld om plastic op een meer verantwoorde manier te gebruiken. Onze methode is eenvoudig: door elke keer als het mogelijk is minder plastic te gebruiken, het maximaal te recyclen, het te vervangen door slimme alternatieven, en jou als consument aan te moedigen om onze verpakkingen te hergebruiken. Om onze betrokkenheid te benadrukken, streven we ambitieuze doelen na:

 

Tegen 2025 willen we het gebruik van nieuw plastic van fossiele oorsprong in onze verpakkingen met 50% verminderd hebben (in vergelijking met 2019).
We streven dit doel na door het gewicht van onze verpakkingen te verlagen, door een gedeelte gerecycled plastic te gebruiken en door plastic van fossiele oorsprong te vervangen door alternatieven van plantaardige oorsprong.

Tegen 2025 zullen we 30% gerecycled materiaal in onze plastic verpakkingen gebruiken.
Het gebruik van een gedeelte gerecycled plastic is van cruciaal belang om de overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling door plastic tegen te gaan. Door materiaal van plastic een tweede leven te geven, vermijden we verdere extractie van steeds meer fossiele hulpbronnen. Dit geldt voor de productie van nieuw plastic én milieuvervuiling.

Tegen 2025 willen we ervoor zorgen dat 100% van onze plastic verpakkingen navulbaar, herbruikbaar of recyclebaar zijn.
Onze verantwoordelijkheid stopt natuurlijk niet bij de winkelschappen. We werken eraan om verpakkingen te ontwikkelen die zijn gemaakt om te kunnen recyclen, na te vullen of opnieuw te gebruiken. Zo kunnen ze een tweede leven, of misschien nog veel meer levens krijgen.

 

Al onze inspanningen voor duurzamere plastic verpakkingen dragen bij aan het voorkomen van vervuiling, aan het verminderen van de CO2-uitstoot en aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Het gebruik van plastic verminderen met NIVEA

less plastic

Om zero waste (helemaal geen afval meer) te produceren, zou de beste oplossing voor onze planeet zijn om geen verpakkingen meer te maken. Maar helaas kunnen we zo onze producten niet meer beschermen tussen het moment dat ze onze productiecentra verlaten en het moment dat ze bij jou aankomen. Maar wat plastic betreft, is het natuurlijk altijd het beste om er zo min mogelijk van te gebruiken! Om ons wereldwijde gebruik van plastic te verminderen, bestuderen we elk type verpakking dat we produceren en proberen we de absolute minimale benodigde hoeveelheid grondstoffen te gebruiken. Dat is ook de meest effectieve manier om de CO2-uitstoot als gevolg van verpakkingen te verlagen.

We zijn heel trots op onze lichtgewicht kampioen, de fles NIVEA Naturally Good Body Lotion. Die is gemaakt met 50% minder plastic dan een standaardfles body lotion van NIVEA. Dit duurzamere ontwerp zorgt niet alleen voor een aanzienlijke vermindering van plastic afval, maar heeft ook nog een ander voordeel: dankzij een inkeping op de bodem van de fles, kan de bodem worden gevouwen en de fles worden opgerold als een tube, om alle lotion tot op de laatste druppel uit de fles te kunnen krijgen. En dat is nog niet alles: de producten zijn verpakt in kleinere hoeveelheden, en kunnen in grotere aantallen op paletten en in vrachtwagens worden geplaatst, waardoor er minder zwaar verkeer is en dus minder CO2 uitstoot.

Plastic recyclen met NIVEA

Het gebruik van gerecyclede grondstoffen is van essentieel belang om de overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling door plastic tegen te gaan. Door materiaal van plastic een tweede leven te geven, vermijden we verdere extractie van steeds meer fossiele hulpbronnen voor de productie van nieuw plastic én milieuvervuiling door de vraag naar secundaire grondstoffen.

Afhankelijk van het type gebruikte plastic (PET, PE of PP), kan de integratie van gerecyclede grondstoffen technisch ingewikkeld zijn, want de beschikbaarheid van gerecycled plastic van hoge kwaliteit is nog beperkt. Het is voor ons erg belangrijk dat het gerecyclede materiaal van de verpakking de veiligheid en de effectiviteit van onze producten niet in gevaar brengt.

We hebben al een aanzienlijke vooruitgang geboekt: sinds eind 2020 heeft NIVEA 90% van de PET-flessen in Europa veranderd en er gerecycled materiaal in opgenomen. Met die maatregel alleen al kunnen we 1200 ton nieuw plastic per jaar uitsparen.

Op een aantal van onze producten zie je de vermelding dat ze zijn gemaakt van bijna 100% gerecycled plastic. Als we de 100% nog niet hebben bereikt, dan is dat omdat we onze flessen kleuren om ze de unieke identiteit van NIVEA te geven. Om het plastic te kleuren, is het momenteel vanuit technisch oogpunt nog steeds nodig om een combinatie van pigmenten en nieuw plastic te gebruiken. Omdat we altijd transparant willen zijn over onze vooruitgang, zijn we ook open over dit productieproces.

body lotion

Gerecyclede verpakkingen voor gezichtsreinigers en douchegels

Veel van je favoriete NIVEA-producten worden al verkocht in gerecyclede verpakkingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de PET-flessen van ons Micellair Water van NIVEA, of de doorzichtige PET-flessen van onze doucheproducten. Een groot aantal van onze recent gelanceerde producten, zoals de NIVEA Fresh Blends douchegels, zijn verpakt in PET-flessen met minstens 97% gerecycled materiaal, wat 150 ton nieuw plastic van fossiele oorsprong uitspaart.

Gerecyclede verpakkingen van onze zonnebeschermingsproducten

We werken ook aan de overgang naar gerecyclede materialen voor de verpakkingen van NIVEA met producten die niet afgespoeld hoeven te worden: in 2020 hebben we bijvoorbeeld 95% gerecycled PET in onze sprayflacons met zonnebeschermingsproducten van NIVEA kunnen verwerken.

We zijn ook begonnen met het gebruik van gerecycled PE in ons assortiment douchegels voor mannen, en zullen dat in de toekomst ook blijven doen voor andere producten en categorieën.

recycling

Zijn de plastic verpakkingen van NIVEA recyclebaar?

Of een product gerecycled kan worden, is afhankelijk van de recycle-infrastructuren in jouw omgeving. Informeer bij je lokale afvalverwerkingsdienst hoe je het beste kunt bijdragen aan het recyclen van verpakkingen.

Bij NIVEA evalueren we elke verpakking ook grondig in samenwerking met een extern instituut, om te bepalen welk percentage van het verpakkingsmateriaal al kan worden gedetecteerd, gesorteerd en gerecycled, in de praktijk en op grote schaal. Soms zijn de veranderingen die we moeten aanbrengen om de recyclebaarheid te bereiken miniem, maar hebben ze een grote impact. De NIVEA productlijn met Micellair water is een goed voorbeeld: we hebben de zilverfolie die voorheen achter op het etiket werd gebruikt, verwijderd.

Een andere maatregel die we bijvoorbeeld hebben genomen om de recyclebaarheid van onze verpakkingen te vergroten, is het kiezen voor nieuwe kleurpigmenten op onze zwarte verpakkingen. Daarvoor werd de zwarte plastic verpakking vaak niet gedetecteerd tijdens de automatische sortering in de recyclefabrieken, en werd deze uiteindelijk verbrand. De nieuwe kleurdeeltjes worden door de huidige sorteertechnologie correct gedetecteerd en correct doorgeleid om gerecycled te worden. Sinds 2020 gebruiken we uitsluitend die nieuwe pigmenten voor ons aanbod Micellair water van NIVEA Expert.

Plastic hergebruiken met NIVEA

Op het gebied van ‘hergebruiken’ heeft NIVEA in heel Europa diverse initiatieven ontplooid om plastic afval en de vervuilende uitstoot te verminderen, door consumenten de mogelijkheid te bieden hun favoriete NIVEA producten na te vullen.

In Duitsland bijvoorbeeld, hebben we in bepaalde geselecteerde winkels onze eerste navulstations voor douchegel gelanceerd in samenwerking met de grote Duitse drogisterijketen dm. Dit met als doel om hergebruik van verpakkingen te stimuleren en de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik te verminderen. De navulmachine is conform de strengste hygiënenormen en is intuïtief te gebruiken. We zijn er trots op te kunnen aankondigen dat het concept al twee prijzen heeft gewonnen: de MUSE Design Award en de Sustainability Reader Award 2020 van Packaging Europe.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk neemt NIVEA eveneens deel aan een testfase van het zero waste initiatief ‘Loop’ van Terracycle, met twee NIVEA MEN after-shave producten. Bij dit concept worden lege productverpakkingen verzameld bij de consument thuis, vervolgens gereinigd en daarna weer gevuld, waardoor een verpakking meerdere keren gebruikt kan worden.

earth

Waar komt het gerecyclede plastic vandaan dat wordt gebruikt in de NIVEA verpakkingen?

Bij NIVEA gebruiken we gerecycled PCR (post-consumer recycled) plastic. Dat is afkomstig van de recycling van huishoudafval, bijvoorbeeld materialen van gesorteerd afval of statiegeldflessen uit de drankensector. Door die secundaire materialen in verpakkingen te gebruiken, kunnen we natuurlijke hulpbronnen beschermen en het gebruik van nieuw plastic van fossiele oorsprong vermijden en dus de CO2-uitstoot verlagen.

Plastic vervangen met NIVEA

magicbar

Hoewel vaak nog de voorkeur wordt gegeven aan plastic als verpakkingsmateriaal, is het in bepaalde gevallen mogelijk om het gebruik van conventioneel plastic helemaal opnieuw uit te denken en het te vervangen door een ander materiaal. Onze NIVEA Naturally Clean Gezichtsreinigingsbars zijn een uitstekend voorbeeld van cosmetische producten zonder plastic. Het gaat om onze eerste vegan gezichtsreinigers die 100% zonder plastic zijn en worden verkocht in een kartonnen verpakking. Het is eveneens onze eerste NIVEA productlijn die is gecertificeerd als Cosmos Natural door Ecocert®.

Het potje van onze NIVEA Naturally Good gezichtsverzorging is een ander voorbeeld dat bewijst dat het mogelijk is om conventioneel plastic te vervangen. De productie van de potjes van recyclebaar plastic is innovatief omdat grondstoffen van plantaardige oorsprong worden gecombineerd met grondstoffen van fossiele oorsprong. Hoewel de productie nog niet volledig is gebaseerd op grondstoffen van plantaardige oorsprong, verzekeren we dat de equivalente hoeveelheid die nodig is voor onze potjes in het proces wordt opgenomen. Dat wordt gegarandeerd door de onafhankelijke ISCC Plus certificering.

One Skin. One Planet. One Care.

Wij willen 100% transparant zijn en antwoord geven op al je vragen over onze betrokkenheid bij het milieu. Indien je nog vragen hebt of meer informatie wilt, ga dan naar de website Duurzame ontwikkeling van Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA.