ONTHARING VOOR MANNEN: TIPS & ADVIES

Scheren, waxen of laseren: wat past het beste bij jou? Er zijn veel verschillende manieren voor mannen om hun lichaam te ontharen. Iedere manier van ontharen heeft zijn eigen voordelen. Weet jij al wat jouw voorkeur heeft? We lichten alle voor- en nadelen toe van de verschillende manieren van ontharen voor mannen.

1. SCHEER JE LICHAAM EN GEZICHT

De klassieke manier om lichaamshaar te verwijderen voor mannen is door te scheren. Niet alleen een baard is snel afgeschoren. Ook intieme beharing is voor mannen makkelijk te verwijderen en zelfs je hoofd kaalscheren is zo gepiept. Toch zijn er een aantal punten om in je hoofd te houden als je voor deze manier van ontharen kiest.

HOE DOE JE HET GOED?

Met scheren snijd je als het ware de haar af, precies op de lichaamsoppervlakte. Het resultaat wordt het gladst als je tegen de haargroei in beweegt met je scheermes. Heb jij een gevoelige huid? Dan kun je er beter voor kiezen om met de haargroei mee te bewegen, zodat je de huid minder irriteert.

 

NAT OF DROOG SCHEREN?

Scheren is irriterend voor de huid, of je nu kiest voor nat of droog scheren. Houd jij meer van nat scheren, zorg dan dat je de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt om te voorkomen dat je huid nog geïrriteerder raakt. Is de huid rustiger? Dan kun je makkelijker droog scheren. 

 

VOOR EN NA HET SCHEREN

Is jouw haar best lang? Trim het dan tot het haar ongeveer 3mm is. Dit maakt het niet alleen makkelijk voor het scheermes, maar ook voor jezelf. Scheermesjes glijden makkelijk over je huid als je scheerschuim, scheergel of een ander scheerproduct gebruikt. Het beschermt de huid en zorgt ervoor dat de haartjes zachter worden, waardoor ze gemakkelijk worden verwijderd.

 

Tip voor mannen: gebruik na het scheren een aftershave om de huid te helpen herstellen. Na twee dagen kun je een face of body peeling doen om huidschilfers te verwijderen en te voorkomen dat je ingegroeide haartjes krijgt. Zorg ervoor dat je niet vaker dan twee keer per week een peeling of scrubsessie uitvoert.

Lichaam scheren mannen  - NIVEA

2. VERWIJDER LICHAAMSHAAR DOOR TE EPILEREN

Epileren is voor mannen een goede keuze als ze langer van hun lichaamshaar verlost willen zijn. In theorie kun je jezelf van top tot teen (laten) epileren. Echter zijn bepaalde plekken op je lichaam gevoeliger, waardoor het niet enorm prettig is om je haar daar te verwijderen door middel van epileren. Voor gezichtshaar en schaamhaar kun je misschien beter naar een scheermes grijpen.

HOE WERKT HET?

Een epilator bestaat uit allerlei kleine pincetten die draaien. Ze grijpen de haartjes en trekken deze, inclusief wortel, uit je huid. De haartjes zijn tot vier weken verdwenen, wat betekent dat je tot die tijd verlost bent van stoppels. Haal voor het perfecte resultaat de epilator meerdere keren over hetzelfde stuk huid.

 

VOOR EN NA HET EPILEREN

Zorg dat je voordat je gaat epileren je huid goed reinigt met douchegel of een gezichtsreinigingsproduct, zodat bacteriën geen kans krijgen. Na het epileren kan het helpen om de huid te koelen met koude compressen. Smeer ook een aftershave op de huid om deze te helpen herstellen en te voeden.

Gezichtshaar epileren mannen  - NIVEA

3. GEBRUIK ONTHARINGSCRÈME

Ontharingscrème voor mannen gebruiken is een makkelijke methode. Smeren, wachten, eraf spoelen, klaar. De ontharingscrème lost de haren simpelweg op, waardoor ze tot 2 à 3 dagen wegblijven. Ontharingscrème kan overal op het lichaam gebruikt worden: oksels, armen, benen… Zelfs mannen die hun rug willen ontharen kunnen gewoon de crème gebruiken. Alleen is het misschien handig om hulp te vragen om het aan te brengen.

EERST EEN CHECK

Voordat je jouw hele rug of borst insmeert met ontharingscrème is het verstandig om van tevoren een check te doen hoe je huid reageert op het middel. Heb je een gevoelige huid, dan kan er namelijk irritatie optreden. Smeer daarom eerst een klein beetje ontharingscrème als test. Is de huid niet rood of geïrriteerd als je de crème na de aanbevolen tijd verwijdert? Dan kun je het veilig gebruiken. Zo wel, dan kun je beter overstappen naar een andere manier van ontharen.

 

VOOR EN NA GEBRUIK

Let erop dat je geen verwondingen of verbrande huid hebt als je begint met ontharingscrème, omdat de huid dan nog meer geïrriteerd kan raken. Smeer je ook altijd in met een aftershave of verzorgende lotion na het ontharen om je huid te helpen herstellen.

Oksels ontharen met ontharingscreme  - NIVEA

4. JE SNOR EN BAARD WAXEN OF LICHAAM HARSEN

Drie, twee, een… auw! Je lichaam harsen of waxen is niet geheel pijnloos, maar zorgt wel voor een langdurig resultaat. Je haar kan tot een maand wegblijven. Mannen die regelmatig waxen of harsen kunnen zelfs genieten van nog meer voordelen: de haartjes groeien namelijk dunner en zachter terug.

VERSCHIL TUSSEN HARSEN EN WAXEN

Harsen en waxen lijkt heel erg op elkaar, maar verschilt wel degelijk. De methode is hetzelfde, alleen de stof is anders. Hars is een wat ouderwetser materiaal. Het plakt niet alleen vast aan de haren, maar ook aan de huid. Trek je het eraf, dan neemt het ook wat van je huid mee. Wax is een goedje dat wel alleen aan de haartjes vastplakt. Natuurlijk raakt je huid alsnog wat geïrriteerd doordat er zoveel haar in een keer uit getrokken wordt, maar minder dan wanneer je hars gebruikt.

 

LICHAAM HARSEN

Ben je van plan om je buik te harsen? Of ga je voor een ander lichaamsdeel? Houd dan in je achterhoofd dat de ideale lengte voor de haartjes 5mm is. Twijfel je of ze al lang genoeg zijn, laat ze dan nog iets langer groeien. Stoppeltjes plakken meestal niet zo goed aan de hars. Vermijd sauna’s, zwembaden en andere ruimtes waar je in contact kunt komen met zweet en chloorwater. Dit kan voor irritaties zorgen. Heb je jouw oksels geharst, laat dan ook deodorant een half dagje in het badkamerkastje staan. Wat je wel kunt doen, is een verkoelende lotion gebruiken. Ook kun je na enkele dagen beginnen met een wekelijkse scrub, om het risico op ingegroeide haartjes te verkleinen.

 

SNOR OF BAARD WAXEN

Ben jij je gezichtshaar scheren helemaal zat en wil je het liefst je snor waxen? Of staat juist je baard waxen hoog op de wensenlijst? Hele dikke haren verwijderen door middel van waxen is minder aan te raden dan de zachtere haartjes op je buik of rug. Heb je zelf nog niet eerder gewaxt? Laat het dan in eerste instantie door een professional doen.

Lichaam harsen mannen  - NIVEA

5. VERWIJDER LICHAAMSHAAR DEFINITIEF MET BEHULP VAN IPL

Voor alle mannen die definitief willen ontharen, zijn er twee methodes: laser en IPL. Hierbij schieten lichtflitsen door de bovenste laag van je huid. De haarzakjes worden opgewarmd en hierdoor vernietigd voor een lange, lange periode. Het beste resultaat wordt geboekt als het contrast tussen je huidskleur en de haarkleur heel hoog is.

Wil je als man ontharen via laser, dan moet je er rekening mee houden dat het wel een tijdje duurt. Een enkele behandeling is helaas niet genoeg om alle haren definitief te verwijderen. Je hebt meerdere behandelingen met tussenposes van enkele weken nodig. Het heeft de voorkeur om dit in de winter te doen, aangezien je huid gevoelig is voor zonlicht na een behandeling. Bij speciale klinieken kunnen mannen terecht voor IPL- of laserbehandelingen.

 

THUIS IPL GEBRUIKEN

Thuis aan de slag met definitieve ontharing kan ook: er zijn diverse IPL-apparaten voor thuis te koop. Deze zijn wel minder sterk dan die in een kliniek worden gebruikt. Houd er daarom rekening mee dat je de thuisbehandelingen daarom vaker en met kortere tussenposes moet doen.

Lichaam ontharen met IPL mannen  - NIVEA