blonde vrouw

Gevoelige huid

Alles wat je moet weten over een gevoelige huid en de verzorging ervan

9 OORZAKEN VAN EEN GEVOELIGE HUID

Stress, kou, wind, zonlicht of zelfs de verkeerde producten kunnen irriterend zijn voor een gevoelige huid. Door de gevoelige huid vaak te irriteren, wordt haar natuurlijke beschermingsfunctie aangetast, waardoor je risico loopt. Maar vrees niet, NIVEA is er om een aantal veelvoorkomende oorzaken van irritatie weg te nemen. Zo ben jij (en je huid) goed voorbereid, behandeld en beschermd tegen alles wat het leven je in de schoot werpt.

WANNEER HEB JE EEN GEVOELIGE HUID?

Een gevoelige huid betekent vaak dat je vatbaarder bent voor irritatie. Dagelijkse stress zoals douchen met hard water, een koude wind, het aanbrengen van alcoholische parfums of blootstelling aan UV-straling zijn slechts enkele van de veelvoorkomende triggers. Bij het kiezen van een crème voor de gevoelige huid is het belangrijk om een product te vinden dat op je sterke punten inspeelt en je huid voorzichtig behandelt om haar te geven wat ze nodig heeft zonder verdere irritatie te veroorzaken.

vrouw met krullend haar

Kenmerken van Gevoelige Huid

WAT IS EEN GEVOELIGE HUID?

De lichaamshuid kan om verschillende redenen gevoelig zijn. Omgevingsfactoren zoals koude of warmte, maar ook interne processen zoals hormonale veranderingen, zijn bekende oorzaken.
vrouw met schoon gezicht

Hoe ziet een gevoelige huid eruit? Zichtbare tekenen zoals roodheid, zwelling of droogheid, samen met een ruwe of schilferende huid, zijn bijzonder opvallend wanneer je een gevoelige huid hebt. Deze gaan vaak gepaard met minder zichtbare subjectieve gewaarwordingen zoals een trekkerig gevoel aan het oppervlak, jeuk, een branderig gevoel of zelfs een prikkend gevoel. Een gevoelige huid kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar komt vooral in het gezicht voor. Waar je ook mee te maken hebt, het vinden van een geschikte verzorgingsroutine voor de gevoelige huid is van cruciaal belang.
Er zijn enkele gelijkenissen met andere huidaandoeningen die gepaard gaan met een tekort aan vocht, zoals een droge huid. De werking van je huid hangt af van de enzymactiviteit, die vaak ook vermindert bij een gevoelige huid. Als gevolg daarvan wordt de natuurlijke barrière van de huid aangetast, wat resulteert in vochtverlies en een verhoogde penetratie van irriterende stoffen. De hoornvlieslaag is vaak ook dunner en de zenuwuiteinden zijn gevoeliger. 

NIVEA heeft een reeks huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om te vervangen wat je gevoelige huid mist en om haar vochtig en gekalmeerd te houden. 


TRIGGERENDE FACTOREN VOOR DE GEVOELIGE HUID

Er zijn zoveel dingen die bijdragen tot een gevoelige huid, van binnen- en buitenaf. Externe factoren kunnen je huid droog en ontstoken doen aanvoelen, terwijl interne factoren, aanleg en tijd ook hun effect kunnen hebben.


Nivea Verzachtende NachtcrèmeExterne factoren zoals: 
Kou en wind - deze drogen je huid uit en verminderen de zonbeschermende werking 
UV-straling, ozon - kunnen verbranding door de zon, vroegtijdige veroudering en rimpels veroorzaken
Droge lucht of een drastische verandering van klimaat kan de huid uitdrogen
Intense lichaamsreiniging, met name gewone zeep, kan de huid irriteren en roodheid veroorzaken en de huid ontdoen van essentiële oliën
Bepaalde medicijnen - kunnen droogheid en puistjes veroorzaken

Inwendige lichaamsfactoren zoals:
Leeftijd (zowel zeer jong als meer volwassen) - degenen met een gevoelige huid zijn kwetsbaarder op deze leeftijden
Psychologische stress - hogere cortisolniveaus als gevolg van stress kunnen puistjes en de productie van talg veroorzaken
Hormonale veranderingen zoals de menstruatiecyclus kunnen de effecten van een gevoelige huid verergeren 
Neiging tot allergieën - mensen met een gevoelige huid hebben meer kans op reacties op geurstoffen, chemicaliën en kleurstoffen die aanwezig zijn in producten en kleding


DE JUISTE VERZORGINGSPRODUCTEN VOOR DE GEVOELIGE HUID KIEZEN

Crèmes en vochtinbrengende crèmes vinden die geschikt zijn voor je gevoelige huid.

Als je een gevoelige huid hebt, moet je ervoor zorgen dat je bijzonder milde en zachte reinigingsproducten voor de gevoelige huid gebruikt.
Vermijd het gebruik van gewone alkalische zeep, die de beschermende zuurlaag van de huid aantast en vrij hard kan zijn voor je huid, vooral als die al te weinig vocht en essentiële enzymen bevat. Gebruik in plaats daarvan producten die speciaal voor de gevoelige huid zijn ontwikkeld. Dit geldt met name voor crème voor de gevoelige huid, vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid en andere huidverzorgingsproducten.

De producten die je gebruikt, mogen alleen huidvriendelijke ingrediënten bevatten - dit wil zeggen dat ze vrij moeten zijn van alcohol en geurstoffen. Belangrijk zijn ook doeltreffende bestanddelen die de symptomen van een gevoelige huid kunnen voorkomen of de tekenen van een gevoelige huid kunnen verlichten, bijvoorbeeld zoethoutextract of dexpanthenol.

vrouw die gevoelige huid schoonmaakt

INGREDIËNTEN VOOR GEVOELIGE HUIDVERZORGING

Voor de gevoelige huid helpen ingrediënten die de huid vochtig houden, de huidbarrière versterken en de huid kalmeren. Dit helpt allemaal om de gevoeligheid van de huid te verminderen. 
vrouw die lacht

Bijzonder geschikte ingrediënten zijn onder meer:Dexpanthenol, de voorloper van vitamine B5. Het versterkt de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid en draagt bij tot de vermindering van vochtverlies. 
Glycerine, een natuurlijke vochtinbrenger die de vochtbalans van de huid ondersteunt.
Druivenpitolie, rijk aan linolzuur, een belangrijk bestanddeel van de natuurlijke, barrièreversterkende huidlipiden. 
Zoethoutextract uit de wortel van de Chinese zoethoutplant, dat antioxiderende eigenschappen heeft, kalmeert de geïrriteerde huid en verlicht roodheid van de huid.


JE MEEST GEVOELIGE PLEK: JE GEZICHT

De gevoelige huid is het meest zichtbaar op het gezicht, omdat deze meestal het meest wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals wind, UV en meer. Gelukkig heeft NIVEA een reeks producten die je kunt integreren in je verzorgingsroutine voor de gevoelige huid.
 
blonde vrouw lacht

VERZORGINGSTIPS VOOR DE GEVOELIGE GEZICHTSHUID 

Make-up voor de gevoelige huid: gebruik foundations en concealers speciaal voor jouw huidtype. 
Gebruik gezichtsverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Ze houden je huid vochtig, versterken haar barrières en verlichten de symptomen van een gevoelige huid. 
Gebruik gezichtsreinigingsproducten die bijzonder mild zijn. Het beste is om vloeistoffen of reinigingsdoekjes te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid. Ontdek ons Naturally Good assortiment, de perfecte producten voor de gevoelige huid.
Vermijd gezichtsscrubs met kralen, want die kunnen de gevoelige zones verergeren. 
Zorg ervoor dat je in de winter 's morgens en 's avonds regelmatig gezichtsverzorgingsproducten aanbrengt. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt, wat pijnlijk kan zijn.
Een gevoelige huid is gevoelig voor UV-straling. Gebruik elke dag zonnebescherming. Voor bijzonder gevoelige delen van de huid, zoals het gezicht, de hals en het bovenste gedeelte van de borst, kun je het beste kiezen voor een zonnebescherming met factor 50, zoals in de NIVEA UV Face Moisture Mousse SPF 50+, of de NIVEA Sun Protect Sensitive Sun Lotion die speciaal is ontwikkeld voor de verzorging van de tere huid van je gezicht.
Rook niet, want dit verhoogt het belasten van je huid. 


Voor meer NIVEA productaanbevelingen, bekijk onze gezichtsverzorgingslijn


VERZORGING VAN DE GEVOELIGE HUID

5 VERZORGINGSTIPS VOOR UW LICHAAM

Vermijd langdurige blootstelling van de huid aan water: neem een douche in plaats van een bad, maar niet meer dan één keer per dag, maximaal 10 minuten, en bij voorkeur warm in plaats van heet. 

Gebruik huidvriendelijke reinigingsproducten - gebruik geen gewone zeep. Ideale producten zijn milde, pH-neutrale douchegels en rehydraterende doucheoliën, zoals een douchegel met natuurlijke olie of Douche Sensitive douchecrème voor de gevoelige huid van NIVEA. En wrijf niet te hard wanneer je je afdroogt. 

Vergeet niet je huid te verzorgen: Smeer je na het douchen altijd in met crème. 
Vermijd nauwsluitend textiel en kleding gemaakt van 'kriebelende' materialen. Dit leidt tot onnodige huidirritatie, wat bijdraagt aan jouw irritatie.

Kies een deodorant die vrij is van aluminiumzouten. Bekijk ons uitgebreide assortiment van deodorants. 
vrouw die voor het lichaam zorgt

HET RELAXATIEPROGRAMMA VOOR DE GEVOELIGE HUID

yoga

 

Stress gaat onder je huid zitten. Onze geest en persoonlijkheid hebben een grote invloed op het uiterlijk van onze huid. Ontstressingsoefeningen ontspannen de gevoelige huid en helpen je om je mooi te voelen.
Een gezond lichaam heeft een gezonde geest nodig - alleen als we erin slagen evenwicht in ons leven te bewaren, kunnen we onze innerlijke ontspanning en evenwicht vinden. En dit weerspiegelt zich in onszelf en in onze huid. Lees hier meer over hoe je innerlijke balans kunt bereiken.
Absolute musts voor echte innerlijke schoonheid zijn ontspanningsoefeningen. Beweging houdt ons fit en gezond en vermindert stress. Of het nu gaat om klassieke yoga (bijv. Vinyasa Flow) of de trendy ""Nia""-workout: ontspanningsoefeningen zorgen voor innerlijk evenwicht en helpen je om in vrede met jezelf te zijn.
Een massage helpt je te ontspannen en geeft je nieuwe energie. Het stelt je in staat te resetten en creëert een kalme ruimte weg van ons vaak hectische dagelijkse leven.