WAT IS EEN GEVOELIGE HUID EN HOE KUN JE DEZE HERKENNEN?

Een gevoelige huid, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Het is goed om te weten dat de effectieve werking huid afhankelijk is van de enzymactiviteit van de huid. Deze is vaak lager bij een gevoelige huid. De barrièrefunctie raakt verstoord, er gaat te veel vocht verloren en irriterende stoffen kunnen de huid zo binnendringen. Mensen met een gevoelige huid hebben ook vaak een dunnere hoornlaag. Bovendien kan bij een gevoelige huid een verhoogde gevoeligheid van de zenuwuiteinden voorkomen. Al deze factoren zijn oorzaken van een gevoelige huid.

Een gevoelige huid kun je herkennen aan zichtbare tekenen zoals roodheid, droogheid en een ruwe, schilferige huid. Vaak heb je dan ook last van een strak, jeukerig, branderig of prikkelend gevoel. Een gevoelige huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar een gevoelige huid in het gezicht komt het meest voor.

TRIGGERS EN OORZAKEN VAN EEN GEVOELIGE HUID

Gevoelige huid gezicht

Hoe kom je aan een gevoelige huid? Deze factoren kunnen een gevoelige huid veroorzaken:

 • Genetische aanleg.
  Oftewel: je huidtype. Je huidtype is genetisch bepaald, en het kan zomaar zijn dat je van nature een gevoelige huid hebt.
 • Weersomstandigheden.
  Denk aan kou, wind, UV-straling, droge lucht en klimaatverandering.
 • Intensieve lichaamsreiniging, in het bijzonder met gewone zeep.
 • Verkeerde (verzorgings)producten: Elk huidtype heeft andere verzorgingsproducten nodig.

PRODUCTEN VOOR DE GEVOELIGE HUID

Een gevoelige huid heeft baat bij de juiste verzorgingsproducten. Gelukkig zijn er producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld items uit ons NIVEA Sensitive-assortiment. Deze bevatten uitsluitend huidvriendelijke ingrediënten – dat wil zeggen dat ze vrij moeten zijn van alcohol en parfums. Werkzame ingrediënten die de symptomen van een gevoelige huid kunnen voorkomen of de tekenen van een gevoelige huid kunnen verlichten, zoals zoethoutwortelextract of dexpanthenol, zijn ook belangrijk.

FIJN VOOR DE GEVOELIGE HUID: DAGCRÈME

NIVEA Q10 POWER anti-rimpel Verzachtende Dagcrème is een perfecte dagcrème voor de gevoelige huid. Het vermindert drie tekenen van een gevoelige huid: roodheid, droogheid en een trekkerig gevoel. Bovendien bevat het SPF 15, zodat je gevoelige huid ook meteen beschermd is tegen UV-straling.

ANDERE CRÈME VOOR DE GEVOELIGE HUID

Wie zegt dat een gevoelige huid niet zacht kan aanvoelen? Onze Repair & Care Body Lotion bevat verzachtend dexpanthenol en versterkt de huidbarrière om vochtverlies van de huid te voorkomen. Dat maakt het een perfect product voor de gevoelige huid.

WELKE INGREDIËNTEN HELPEN TEGEN EEN GEVOELIGE HUID?

Creme voor gevoelige huid

Bij een gevoelige huid heb je bestanddelen nodig die de vochtbalans herstellen en in evenwicht houden, de huidbarrière versterken en een kalmerend effect hebben om zo de gevoeligheid te verminderen. Bovendien zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten fijn voor de gevoelige huid.
Ingrediënten die geschikt zijn voor de gevoelige huid:

 • Dexpanthenol, de voorloper van vitamine B5. Het versterkt de natuurlijke beschermfunctie van de huid en draagt bij aan het beperken van vochtverlies.
 • Glycerine, een natuurlijke vochtinbrenger, die de vochtbalans van de huid ondersteunt.
 • Druivenpitolie, die rijk is aan linolzuur, is een belangrijk component van de natuurlijke, barrièreversterkende huidlipiden.
 • Zoethoutwortelextract van de wortel van de Chinese zoethoutplant heeft antioxiderende eigenschappen, kalmeert een geïrriteerde huid en vermindert roodheid.

GEZICHTSVERZORGING VAN DE GEVOELIGE HUID

Huidverzorging gevoelige huid

 • Gebruik make-up speciaal voor een gevoelige huid, zoals foundations en concealers die zijn afgestemd op je huidtype.
 • Gebruik reinigingsproducten voor het gezicht die extra mild zijn. Je kunt het best reinigingsmelk of reinigingsdoekjes gebruiken speciaal voor een gevoelige huid (zoals de producten uit het NIVEA Sensitive assortiment). Vermijd scrubben.
 • Zorg er vooral in de winter voor dat je regelmatig gezichtsverzorgingsproducten aanbrengt, zowel 's ochtends als 's avonds. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.
 • Gebruik gezichtsverzorgingsproducten speciaal voor een gevoelige huid. Ze hydrateren je huid, versterken de huidbarrière en verlichten een gevoelige huid.
 • Bescherm je gezicht tegen de zon met een beschermingsfactor. In fel zonlicht is het belangrijk dat je een zonbeschermingsproduct gebruikt.
 • Probeer niet te roken, dit zal je huid nog meer aantasten.
 • Een gevoelige huid is gevoelig voor UV-straling. Breng elke dag zonbescherming aan. Voor zeer gevoelige plekken zoals het gezicht, de nek en borst moet je beschermingsfactor 50 kiezen, zoals in NIVEA Sun Anti-Age Gezichtszonnecrème.

HUIDVERZORGINSTIPS VOOR DE GEVOELIGE HUID

 • Stel je huid niet te lang bloot aan water: neem een douche in plaats van een bad, maar niet meer dan één keer per dag, niet langer dan 10 minuten en gebruik bij voorkeur warm water in plaats van heet water.
 • Gebruik huidvriendelijke producten – gebruik geen gewone zeep. Ideale producten zijn milde, pH-neutrale douchegels en hydraterende doucheoliën zoals Shower Oil of Creme Sensitive voor een gevoelige huid van NIVEA. En wrijf niet te hard wanneer je jezelf afdroogt.
 • Vergeet je huid ook niet te verzorgen: breng na het douchen altijd een bodylotion aan.
 • Vermijd strakke kleding en kledingstukken die gemaakt zijn van ‘schurende’ materialen. Deze zullen de huid onnodig irriteren.
 • Je kunt het beste kiezen voor een deodorant die speciaal voor de gevoelige huid is bestemd, zoals Sensitive & Pure Anti-Transpirant Roll-On.

Gevoelige lichaamshuid verzorgen