Verzorging voor de gevoelige huid

JE HUID HEEFT ONDERSTEUNING NODIG
Wind, kou, stress of de verkeerde verzorgingsproducten: een gevoelige huid reageert onmiddellijk en raakt geïrriteerd, omdat de natuurlijke beschermfunctie van de huid wordt aangetast. Daarom heeft dit zeer gevoelige huidtype extra veel aandacht nodig. 

Gevoelige huid: oorzaak en gevolg

Een gevoelige huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals contact met parfums of het gebruik van mondkapjes, maar zelfs normale dingen zoals douchen of blootstelling aan zonlicht kunnen een gevoelige huid vaak irriteren.

Zo herken je een gevoelige huid

Zichtbare tekenen zoals roodheid of zelfs zwelling en droogheid in combinatie met een ruwe of schilferige huid vallen vooral op. Vaak heb je dan ook last van een strak, jeukerig, branderig of prikkelend gevoel. Een gevoelige huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar in de meeste gevallen op het gezicht. Deze tekenen kunnen op alle plekken van je gezicht voorkomen. 

Er zijn enkele overeenkomsten met andere huidaandoeningen, vooral de symptomen die te maken hebben met een vochtetkort van de huid. De effectieve werking van de huid is afhankelijk van de enzymactiviteit van de huid, die vaak lager is bij een gevoelige huid. De barrièrefunctie raakt verstoord, er gaat te veel vocht verloren en irriterende stoffen kunnen de huid zo binnendringen. Mensen met een gevoelige huid hebben ook vaak een dunnere hoornlaag. Bovendien kan bij een gevoelige huid een verhoogde gevoeligheid van de zenuwuiteinden voorkomen.

Triggerfactoren voor een (over)gevoelige huid

Externe factoren zoals: 

 • kou, wind
 • UV-straling, ozon
 • droge lucht, klimaatverandering
 • intensieve lichaamsreiniging, in het bijzonder met gewone zeep
 • bepaalde geneesmiddelen


De juiste verzorgingsproducten: laat je huid weer ademen

Als je huid gevoelig is, is het aan te raden om bijzonder milde en zachte reinigingsproducten te gebruiken. Gebruik geen gewone alkalische zeep, deze tast de beschermende zuurmantel van de huid aan. Maar gebruik producten die zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Dit geldt in het bijzonder voor huidverzorgingsproducten (zoals het NIVEA Sensitive assortiment).

Deze bevatten uitsluitend huidvriendelijke ingrediënten – dat wil zeggen dat ze vrij moeten zijn van alcohol en parfums. Werkzame ingrediënten die de symptomen van een gevoelige huid kunnen voorkomen of de tekenen van een gevoelige huid kunnen verlichten, zoals zoethoutwortelextract of dexpanthenol, zijn ook belangrijk.

Ingrediënten: wat helpt tegen een gevoelige huid?

Bij een gevoelige huid heb je bestanddelen nodig die de vochtbalans herstellen en in evenwicht houden, de huidbarrière versterken en een kalmerend effect hebben om zo de gevoeligheid te verminderen. 
Bestanddelen die in dit geval zeer geschikt zijn: 

 • Dexpanthenol, de voorloper van vitamine B5. Het versterkt de natuurlijke beschermfunctie van de huid en draagt bij aan het beperken van vochtverlies. 
 • Glycerine, een natuurlijke vochtinbrenger, die de vochtbalans van de huid ondersteunt. 
 • Druivenpitolie, die rijk is aan linolzuur, is een belangrijk component van de natuurlijke, barrièreversterkende huidlipiden. 
 • Zoethoutwortelextract van de wortel van de Chinese zoethoutplant heeft antioxiderende eigenschappen, kalmeert een geïrriteerde huid en vermindert roodheid.

Het meest gevoelige gebied: je gezicht

Een gevoelige huid is het meest zichtbaar op je gezicht. Dit komt omdat je gezichtshuid zeer intens wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De juiste bescherming is daarom zeer belangrijk.

Verzorgingstips voor een gevoelige gezichtshuid

 • Make-up voor een gevoelige huid: gebruik foundations en concealers die speciaal zijn afgestemd op je huidtype. 
 • Gebruik reinigingsproducten voor het gezicht die extra mild zijn. Je kunt het best reinigingsmelk of reinigingsdoekjes gebruiken speciaal voor een gevoelige huid (zoals de producten uit het NIVEA Sensitive assortiment). Vermijd scrubben. 
 • Zorg er vooral in de winter voor dat je regelmatig gezichtsverzorgingsproducten aanbrengt, zowel 's ochtends als 's avonds. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.
 • Gebruik verzorgingsproducten speciaal voor een gevoelige huid. Ze hydrateren je huid, versterken de huidbarrière en verlichten een gevoelige huid. 
 • Bescherm je gezicht tegen de zon met een beschermingsfactor. In fel zonlicht is het belangrijk dat je een zonbeschermingsproduct.
 • Probeer niet te roken, dit zal je huid nog meer aantasten.
 • Een gevoelige huid is gevoelig voor UV-straling. Breng elke dag zonbescherming aan. Voor zeer gevoelige plekken zoals het gezicht, de nek en borst moet je beschermingsfactor 50 kiezen, zoals in NIVEA Sun Anti-Age Gezichtszonnecrème.

Dag stress

Onze geest heeft een immense impact op onze huid: ontspanningssporten zoals yoga dragen bij aan je innerlijke balans.


Laat je lichaam zich van zijn gevoelige kant zien?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de huid van je lichaam gevoelig is. Omgevingsfactoren zoals kou of warmte, maar ook lichaamsprocessen zoals hormonale veranderingen kunnen een oorzaak zijn.

Gevoelige huid: 5 verzorgingstips voor je lichaam

 • Stel je huid niet te lang bloot aan water: neem een douche in plaats van een bad, maar niet meer dan één keer per dag, niet langer dan 10 minuten en gebruik bij voorkeur warm water in plaats van heet water. 
 • Gebruik huidvriendelijke producten – gebruik geen gewone zeep. Ideale producten zijn milde, pH-neutrale douchegels en hydraterende doucheoliën zoals Creme Sensitive voor een gevoelige huid van NIVEA. En wrijf niet te hard wanneer je jezelf afdroogt. 
 • Vergeet je huid ook niet te verzorgen: breng na het douchen altijd een bodylotion aan. 
 • Vermijd strakke kleding en kledingstukken die gemaakt zijn van ‘schurende’ materialen. Deze zullen de huid onnodig irriteren. 
 • Je kunt het beste kiezen voor een deodorant die speciaal voor de gevoelige huid is bestemd, zoals Sensitive & Pure Anti-Transpirant Roll-On.

Het ontspanningsprogramma voor een gevoelige huid

Stress kruipt onder je huid. Onze geest en persoonlijkheid hebben een grote invloed op hoe onze huid er uitziet. Ontspanningsoefeningen geven een gevoelige huid rust en helpen je je weer mooi te voelen.

Een gezond lichaam heeft een gezonde geest nodig – pas wanneer we de balans in ons leven weten te behouden, kunnen we volledig ontspannen. Wijzelf en onze huid stralen dit uit. Lees hier meer over hoe je je innerlijke balans en evenwicht kunt vinden.

Een absolute must voor echte innerlijke schoonheid:zijn ontspanningsoefeningen. Beweging houdt je fit en gezond en vermindert stress. Of het nu klassieke yoga of een hippe ‘Nia’ work-out is: ontspanningsoefeningen helpen je je innerlijke balans te hervinden en echt tot rust te komen. Lees hier meer over ontspanningsoefeningen en sporten.

Is je dagelijkse leven hectisch en stressvol? Heb je het soms zo druk dat je het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen? Dan wordt het hoog tijd om ‘stop’ te roepen! Ga rechtop zitten en adem langzaam in en uit. Luister ondertussen naar je ademhaling en voel hoe je rustig wordt. Lees hier meer over afrekenen met stress.

Een massage thuis of bij een specialist helpt je ontspannen en geeft je hernieuwde energie. Je kunt tot rust komen en die dagelijkse beslommeringen even vergeten. Onze tip: neem samen met je partner een massage, zo kun je samen tijd doorbrengen en toch ontspannen. Lees hier een aantal goede tips voor massages.

Vaarwel stress

Onze geest heeft een immense impact op onze huid. Ontspanningssporten zoals yoga dragen bij aan je innerlijke balans.