haaruitval bij vrouwen - NIVEA

HAARUITVAL BIJ VROUWEN:
OORZAKEN & HAARVERLIES TEGENGAAN

Ken je dat, dat je voor je idee veel haren verliest? Geen paniek, je bent zeker niet de enige die wel eens haarverlies bij vrouwen ervaart. Wanneer is er nou precies sprake van haaruitval bij vrouwen? We praten je bij over de oorzaken van haaruitval, wat de relatie is tussen haaruitval en stress én hoe je haaruitval kunt tegengaan.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HAARVERLIES BIJ VROUWEN EN HAARUITVAL BIJ MANNEN?

Als je haren verliest, wil dat niet meteen zeggen dat er sprake is van haaruitval bij vrouwen. We verliezen ongeveer 100 haren per dag. Als dit er aanzienlijk meer worden, kan er sprake zijn van haaruitval. Haaruitval, ook wel bekend als alopecia, wordt bepaald door je genen. Haaruitval bij mannen is een bekend probleem, maar het is niet uitsluitend iets dat mannen kan overkomen. Vrouwen kunnen ook te maken krijgen met haaruitval, maar worden niet per definitie kaal. Maak je geen zorgen als je een paar haren op je kussen vindt, normaal haarverlies bij een vrouw wisselt van dag tot dag en betekent niet per definitie dat er sprake is van alopecia.

DE OORZAKEN VAN HAARUITVAL

Hoe komt dat dan, haaruitval bij vrouwen? Het is moeilijk te bepalen wat de oorzaken zijn van haaruitval. In principe is het altijd verstandig naar de dokter te gaan wanneer je vermoedt dat je haar uitvalt, want haaruitval is altijd verbonden met je persoonlijke gemoedstoestand.
Mogelijke oorzaken van alopecia kunnen zijn:

 • Genetische bepaling;
 • Hormonale schommelingen (veroorzaakt door zwangerschap of de menopauze);
 • Ernstige aandoeningen van het lichaam (bijv. schildklieraandoeningen, ijzertekort, infecties);
 • Slechte voeding (veroorzaakt door een drastische verandering in je eetpatroon of een streng dieet);
 • Ongezonde levensstijl;
 • Stress;
 • Huidziekte (soms vanwege mycose);
 • Een tekort aan bepaalde vitaminen.
Haaruitval oorzaken

HEVIGE HAARUITVAL ALS VROUW: WEL OF GEEN ARTS RAADPLEGEN?

Haaruitval bij vrouwen - NIVEA
De normale hoeveelheid haarverlies bij vrouwen kan variëren. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als je denkt dat je meer haren verliest dan normaal. De normale hoeveelheid haarverlies bij vrouwen kan variëren. Maar als je je zorgen maakt en denkt dat je haaruitval hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of een specialist. Op deze manier krijg je een professionele diagnose en kun je passende acties ondernemen. In dit artikel staan alleen algemene tips en geen specifiek advies dat alleen voor jouw situatie geldt.

HAARUITVAL TEGENGAAN

Wil je haaruitval tegengaan, dan kun je zelf actie ondernemen. Maar juich niet te vroeg, er zijn geen magische producten die haaruitval bij vrouwen in een fractie van een seconde laten verdwijnen. Je kunt wel het volgende doen om haaruitval tegen te gaan:

 • Drink voldoende water: iedere dag 1,5 tot 2 liter.
 • Verminder stress waar mogelijk. Haaruitval door stress is wetenschappelijk bewezen. Haaruitval kan worden verminderd en zelfs voorkomen door bewust te ontspannen. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Doe dan deze ontspanningstechnieken voor je innerlijke balans.
 • Versterk je haar! Haaruitval en vitamine staan direct met elkaar in verbinding. Silica, biotine en vitamine B kunnen haaruitval helpen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar als voedingssupplement en versterken niet alleen je haar, maar ook je nagels en bindweefsel.
 • Door je haar de juiste zorg te bieden of extra aandacht te geven aan je haar kun je haaruitval bij vrouwen verminderen.