Haaruitval bij vrouwen
oorzaken & oplossingen


HANDIGE TIPS EN INFORMATIE BIJ VROUWELIJK HAARVERLIES
Haaruitval – deze term is traditiegetrouw vooral verbonden met mannen. We denken dan in eerste instantie aan een terugtrekkende haarlijn en een kale plek aan de achterkant van het hoofd. Maar er zijn ook veel vrouwen die dit probleem kennen.

Als je haar verliest hoeft er niet direct sprake te zijn van haaruitval

Symptomen van haaruitval bij vrouwen

Niet elke haar die je verlies, wijst op haaruitval. We verliezen ongeveer 100 haren per dag. Maar als dat er aanzienlijk meer worden, kan er sprake zijn van haaruitval.

Haaruitval, ook wel bekend als alopecia, wordt bepaald door je genen en is niet uitsluitend een mannenprobleem: vrouwen kunnen ook te maken krijgen met haaruitval, maar worden niet per definitie kaal.

Maak je geen zorgen als je een paar haren op je kussen vindt, normale haaruitval wisselt van dag tot dag en betekent niet per definitie dat er sprake is van alopecia.

Haar dat uitvalt: tot 100 haren per dag is normaal

Let bij de aanschaf van borstels en kammen vooral op de kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor borstels met natuurlijk haar.


Hoe ontstaat haaruitval bij vrouwen?

Laten we dit onderwerp eens nader bekijken. Het kiezen van de juiste borstels en kammen is essentieel voor de verzorging van je haar.

Oorzaken van haaruitval

Het is moeilijk te bepalen wat de oorzaken zijn van haaruitval. In principe is het altijd verstandig naar de dokter te gaan wanneer je vermoedt dat je haar uitvalt, want haaruitval is altijd verbonden met je persoonlijke gemoedstoestand.

Mogelijke oorzaken van alopecia:

  • genetische bepaling
  • hormonale schommelingen (veroorzaakt door zwangerschap of de menopauze)
  • ernstige aandoeningen van het lichaam (bijv. schildklieraandoeningen, ijzertekort, infecties)
  •  slechte voeding (veroorzaakt door een drastische verandering in je eetpatroon of een streng dieet)
  • ongezonde levensstijl
  • stress
  • huidziekte (soms vanwege mycose)

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Als je al een expert gesproken hebt en haaruitval is vastgesteld, moet je goed nadenken over de juiste behandeling. Doe dit in overleg met je arts en aangepast aan je persoonlijke behoeften en die van je lichaam.

Verwacht geen wonderen

Terwijl er veel producten zijn die beloven haarverlies te stoppen, is er geen 'haarhersteller’ die de symptomen in een fractie van een seconde laat verdwijnen. Als je denkt dat je haar uitvalt omdat je niet juist eet, bespreek dit dan rechtstreeks met je arts.

Je kunt er ook voor zorgen dat je een gebalanceerde levensstijl hebt, bewust ontspanning zoekt en stress vermijdt – met een beetje geluk gaat je haar dan gewoon weer groeien.


De juiste manier om haaruitval te voorkomen:

Gezond haar: voorkomen is beter dan genezen

Sterk en stevig haar ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook een teken van gezondheid.


Raadpleeg bij haaruitval een arts als je twijfelt

Opmerking

Voorkomen is beter dan genezen: neem haaruitval serieus en raadpleeg bij twijfel een arts of specialist.

Als je haaruitval vermoedt, stel dan niet zelf een diagnose – raadpleeg altijd een arts

Belangrijke informatie: er staan alleen algemene tips in dit artikel en het kan niet worden gebruikt om zelf een diagnose te stellen of om zelfstandig een behandeling te starten. Het is zeker geen vervanging van een bezoek aan je huisarts.

Raak niet in paniek omdat je denkt dat je meer haar verliest dan normaal, omdat de normale hoeveelheid haaruitval kan variëren. Maar als je je zorgen maakt en denkt dat je haaruitval hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of een specialist, zodat de aandoening professioneel kan worden behandeld.