Hoe kan ik mijn haar bleken?

Lees hier een handig doe-het-zelf stappenplan om je haar te bleken.
Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat zelf je haar bleken verstandig en simpel te doen is.

Ben je je natuurlijke haarkleur beu? Of zijn je haren gekleurd en wil je de kleuring verwijderen? Je kunt natuurlijk, net zoals zovelen, een afspraak maken bij een kapsalon om op een professionele manier je haar te laten ontkleuren. Maar waarom zou je het niet zelf proberen? Geverfd haar ontkleuren of je natuurlijke haarkleur bleken is eigenlijk heel eenvoudig. Met een aantal simpele ingrediënten, een goede voorbereiding en een gemakkelijk te volgen stappenplan ben je zelf in staat om het gewenste resultaat te bereiken. Als je onderstaande stappen volgt, kun je dit op een verantwoorde en veilige manier doen.

Je haar bleken - de voorbereiding

Wil je zelf je haar bleken, dan is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Het meest geschikte middel om je haar te ontkleuren is waterstofperoxide. Dit gebruik je in een concentratie van 3%. Je haar bleken met waterstofperoxide is effectief, maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Peroxide ontsmet, maar kan ook behoorlijk bijten. Je zult dus altijd je ogen goed moeten beschermen. Omdat peroxide een agressieve stof is, zal het ook altijd een aanslag op je haardos zijn. De beste en veiligste resultaten krijg je als je haren van tevoren zo gezond en schoon mogelijk zijn. In de weken voor je behandeling kun je je haren beter niet behandelen met haarverf of haarlak en probeer ook je föhn en andere stylingapparaten maar in de lade te laten liggen. Voordat je begint met je haren bleken met waterstofperoxide, zorg je ervoor dat het met een milde shampoo gereinigd, en met een voedende conditioner behandeld is. Hiervoor kun je goed de NIVEA Hydro Care Shampoo en Conditioner gebruiken, deze zorgen namelijk voor intensieve hydratatie. Ook de NIVEA Classis Mild Care Shampoo is een aanrader om op een milde wijze je haren te wassen. Wil je voorafgaand aan het bleken nog een extra verzorging boost, kun je kiezen voor de NIVEA Long Care & Repair Conditioner met Babassu olie. Als je hiervoor kies zijn je haren in de juiste conditie om de uitdrogende effecten van waterstofperoxide te weerstaan.

Stappenplan om zelf je haar te ontkleuren

Om zelf je haar te ontkleuren, volg je een eenvoudig stappenplan. Je gebruikt een handige spuitfles die je van tevoren brandschoon hebt gemaakt. Hier doe je de waterstofperoxide-oplossing in, let op: Gebruik nooit een oplossing met een hogere concentratie dan 3%. Voordat je jouw haar gaat bleken of geverfd haar gaat ontkleuren, is het verstandig om het effect van peroxide te beoordelen op een kleine lok van je haar. De werking van peroxide kan van haar tot haar en van persoon tot persoon namelijk verschillen. Aan de hand van de resultaten bepaal je de tijd die je nodig hebt om te bleken. Je brengt de peroxide aan op vochtig haar dat je handdoek droog hebt gemaakt. Wil je voor het effect van highlights gaan, dan gebruik je het beste een watje om de peroxide aan te brengen. Met haarklemmen scheidt je verschillende lokken, waardoor je een sneller en egaler resultaat krijgt. Bij het aanbrengen van highlights scheid je zo bovendien de lokken die je wel en juist niet wilt behandelen. Heeft de waterstofperoxide voldoende tijd gehad om te in te werken, spoel dan je haren uit met veel koud water. Je kunt het beste je haardos in etappes bleken. Tussen de stappen door hou je je haren in een goede conditie met een voedende conditioner zoals de NIVEA Repair & Targeted Care conditioner.