Biologisch afbreekbare verzorgings­producten

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Biologische afbraak is een biologisch proces dat deel uitmaakt van de natuurlijke levenscyclus op aarde. We zien dit verschijnsel in de herfst, wanneer de bomen hun bladeren verliezen, die vervolgens rotten op de bodem van de bossen en ze maanden daarna de bodem van essentiële voedingsstoffen voorzien. Maar bepaalde moderne materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, verstoren dit natuurlijke proces vaak.

Bij de samenstelling van onze formules is biologische afbreekbaarheid dan ook een prioriteit voor ons. Door biologisch afbreekbare ingrediënten te gebruiken, zorgen we ervoor dat deze materialen weer in de natuur kunnen terugkeren, zonder iets achter te laten wat het milieu niet kan afbreken. Om de biologische afbreekbaarheid van onze formules te evalueren, volgen we de analysemethoden uit de richtlijnen van de OESO of gelijkwaardige methoden.

Waarom is het belangrijk om biologisch afbreekbare formules te hebben?

Om de voordelen van een biologisch afbreekbare formule te kunnen begrijpen, nemen we het voorbeeld van een afspoelbaar product zoals een douchegel. Stel je eens voor hoeveel van het product met het water wordt weggespoeld telkens als we een douche nemen. Dat gebruikte water wordt behandeld in een waterzuiveringsstation volgens processen die het proces van natuurlijke biologische afbreekbaarheid nabootsen. Een biologisch afbreekbaar verzorgingsproduct vergemakkelijkt de behandeling van gebruikt water en garandeert dat alleen niet-schadelijke stoffen in ons waterdistributienetwerk terechtkomen.

Om de biologische afbreekbaarheid van onze formules te verbeteren, heeft NIVEA sinds 2013 besloten om geen peeling-deeltjes gemaakt van polyethyleen, in de cosmeticasector ook wel microbeads genoemd, meer te gebruiken. Sinds eind 2015 zijn alle peelingproducten van NIVEA samengesteld zonder microbeads. Sinds 2020 zijn alle afspoelbare producten van NIVEA, zoals douchegels en shampoos, vrij van microplastics, volgens de definitie van het UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties). In plaats daarvan gebruiken we meer ecologische alternatieven. Bovendien zullen eind 2021 alle NIVEA-producten vrij zijn van microplastics volgens de definitie van het UNEP.

En hoe zit het met polymeren?

De discussie over microplastics heeft zich tot op zekere hoogte ook uitgebreid tot stoffen die fundamenteel andere eigenschappen hebben. De ingrediënten in kwestie zijn polymeren die zijn opgelost in water of aanwezig zijn in de vorm van een gel. Ze worden soms ook wel ‘vloeibare microplastics’ genoemd, hoewel die term zowel misleidend als ook wetenschappelijk onjuist is. Bij gebruik in kleine hoeveelheden zoals verdikkingsmiddelen, stabilisatoren of filmvormers, bieden ze allerlei productvoordelen, zoals een betere waterbestendigheid in zonnebrandcrèmes of betere resultaten bij het gladmaken van het haar in shampoos. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maken polymeren echter geen deel uit van microplastics.

Hoe ze ook worden genoemd en wat hun doel ook is, alle polymeren die door NIVEA worden gebruikt moeten voldoen aan extreem hoge veiligheidseisen. Daarom worden ze zeer goed door de huid verdragen. NIVEA belooft dat alle polymerendie in onze Europese formules worden gebruikt tegen eind 2025 biologisch afbreekbaar zijn. Biologische afbreekbaarheid is voor ons van cruciaal belang om mogelijke negatieve gevolgen voor ecosystemen uit te sluiten.

Sister2Sister

 

Het assortiment NIVEA douchegels met biologisch afbreekbare formules

Onze douchegels zijn de belangrijkste producten uit ons assortiment met biologisch afbreekbare formules. Onze nieuwe Naturally Good douchegels hebben al formules die voor meer dan 95% biologisch afbreekbaar zijn. Zoek dit symbool op onze verpakkingen om je ervan te verzekeren dat je douchegels net zo mild zijn voor ons milieu als voor onze huid.

- Ontdek onze douchegels

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Wij willen 100% transparant zijn en antwoord geven op al je vragen over onze betrokkenheid bij het milieu. Indien je nog vragen hebt of meer informatie wilt, ga dan naar de website Duurzame ontwikkeling van Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA.