Ouderdomsvlekken verwijderen doe je zo

Leer alles over ouderdomsvlekken, wat ze zijn, wat het veroorzaakt, en hoe van ouderdomsvlekken af te komen

Ouderdomsvlekken verwijderen doe je zo

Bruine vlekken op je handen? Kleine, donkere verkleuringen in het gezicht? Geen zorgen: deze zogenoemde ouderdomsvlekken zijn een volkomen natuurlijke en ongevaarlijke reactie van de huid. Toch zijn er veel mensen die hun ouderdomsvlekken willen laten verwijderen. Dus wat zijn ouderdomsvlekken? We laten jullie zien wat helpt en geven advies over hoe je van ouderdomsvlekken af kunt komen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Of het nu op het gezicht is of op de handen, ouderdomsvlekken verschijnen meestal bij mensen vanaf 40 jaar en zijn een natuurlijk teken van veroudering. Onze huid heeft door de jaren heen immers ook veel voor ons doorstaan. Mensen met allerlei huidtypes kunnen ouderdomsvlekken krijgen, maar ze komen vaker voor bij volwassenen met een lichte huid. Ouderdomsvlekken zijn lichtbruine tot zwarte verkleuringen van de huid. Omdat ze in de loop der jaren in aantal en intensiteit toenemen, worden ze ''ouderdomsvlekken'' genoemd. Maar het zijn eigenlijk pigmentvlekken die ontstaan bij huidveroudering en door jarenlange blootstelling aan de zon. Op het gezicht kunnen veel verschillende huidvlekken verschijnen, dus hoe weet je welke ouderdomsvlekken zijn? Ouderdomsvlekken herken je aan de huid die verkleurt, maar niet omhoog gaat (zoals bijvoorbeeld bij levervlekken). Sproeten worden ook gemakkelijk verward met ouderdomsvlekken omdat deze ook niet omhoog gaan. Ouderdomsvlekken zijn echter vaak uitgebreider dan sproeten. Ook is het zo dat sproeten er vaak al zijn sinds de kindertijd, aangezien sproeten genetisch bepaalde pigmentvlekken in de opperhuid zijn. Lees verder om te ontdekken wat de oorzaak is van ouderdomsvlekken en hoe je van ouderdomsvlekken afkomt. 

Wat veroorzaakt ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarnaast kunnen hormonale factoren en genetische aanleg ook oorzaken zijn van ouderdomsvlekken. Om te begrijpen hoe huidverkleuring ontstaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen lentigines seniles (ouderdomsvlekken) en lentigines solaris (zonvlekken). 

 

 

Dit zijn de verschillen: 

 


Lentigines seniles: Na verloop van tijd wordt het gelige pigment lipofuscine (ook wel ouderdomspigment genoemd) afgezet op de epidermis. Daar verkleuren ze op sommige plaatsen. Dit proces maakt deel uit van de natuurlijke veroudering van de huid, maar UV-stralen en oxidatieve stress kunnen het proces versnellen.

Lentigines solaris: Bij blootstelling aan zonlicht produceert de huid het pigment melanine om zichzelf te beschermen. Jarenlange blootstelling aan de zon kan op den duur leiden tot een overactieve melanineproductie, waardoor het pigment ophoopt en zich als een vlekje manifesteert.

 

Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk?

 

 

Ouderdomsvlekken zijn meestal niet gevaarlijk. Ze zijn een natuurlijk teken van veroudering van de huid. Er bestaat echter een risico dat ouderdomsvlekken worden verward met melanoom. Laat bij twijfel de huidverkleuring onderzoeken door een dermatoloog.

Ouderdomsvlekken gezicht en handen komen het meest voor

 

De ontwikkeling van ouderdomsvlekken staan nauw in verband met blootstelling aan de zon die je in de loop van de tijd "verzameld". Ouderdomsvlekken verschijnen hierdoor voornamelijk op aan zon blootgestelde delen van de huid. Logischerwijs vormen ouderdomsvlekken zich voornamelijk op het gezicht en de handen. Maar ook andere gebieden kunnen worden aangetast: de vlekken verschijnen vaak aan de bovenzijde van de onderarmen of in het decolleté.


Wat zijn ouderdomsvlekken op het gezicht?

jonge vrouw die lacht

 

 

Zonnevlekken verschijnen wanneer melanine (dat verantwoordelijk is voor huidpigment) in hoge concentraties wordt geproduceerd - bekend als hyperpigmentatie. 


Ouderdomsvlekken op het gezicht komen heel vaak voor, omdat het een gebied is dat vaak wordt blootgesteld aan de zon, een primaire oorzaak van ouderdomsvlekken. 

 

Daarom komen ouderdomsvlekken vaker voor op de blootgestelde delen van de huid.


Hoe van ouderdomsvlekken af te komen op het gezicht

De beste manier om ouderdomsvlekken op het gezicht te behandelen, is door de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan UV-licht, wat betekent dat je dagelijks SPF moet aanbrengen, zelfs op koele, bewolkte dagen.

Als je je zorgen maakt over ouderdomsvlekken op het gezicht, is het belangrijk om deze door een specialist te laten controleren om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.  

 

Als je last hebt van ouderdomsvlekken, zijn er procedures beschikbaar die ouderdomsvlekken op het gezicht kunnen behandelen - inclusief laser- of cryotherapie. Het is belangrijk om specialistische hulp te zoeken voordat je aan een invasieve (en vaak dure) behandeling begint.

Probeer vast te houden aan een normale huidroutine, voordat je aan een invasieve en dure behandeling begint. Het toepassen van een routine die ingredienten bevat om ouderdomsvlekken op het gezicht aan te pakken, kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van het uiterlijk van de ouderdomsvlekken en het egaliseren van je huidskleur.

In de ochtend: Nieuw Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot is onze baanbrekende behandeling tegen donkere vlekken die, bij regelmatig gebruik, met je huid samenwerkt om ouderdomsvlekken op het gezicht binnen vier weken te verminderen. Breng eerst ons serum aan op een schone huid en masseer daarna de SPF in die bestaande vlekken beschermt tegen donkerder worden en voorkomt dat ze opnieuw ontstaan.

In de avond: Nadat je Cellular LUMINOUS630 Serum op de schone huid hebt aangebracht, masseer je de regenererende en revitaliserende nachtcrème in.


Wat zijn ouderdomsvlekken op de hand

age-spots-hand-cream_Luminous630_NX21_F07_SUPERNOVA_Digital_Static_9379

 

 

Je handen zijn net zo kwetsbaar voor de zon en andere elementen als je gezicht - en vaak zijnwe niet zo vriendelijk voor ze. Onze handen worden vaak over het hoofd gezien wanneer we ons insmeren met zonnebrandcrème, waardoor ze extra blootgesteld zijn aan ouderdomsvlekken. 

 

Ouderdomsvlekken op handen komen meestal voor op de rug van de handen en kunnen, net als ouderdomsvlekken op het gezicht, uitgroeien en in elkaar overgaan. 

 

Ouderdomsvlekken op handen kunnen er vlak en bruinachtig uitzien. Soms kunnen ouderdomsvlekken op handen verschijnen als verheven gezwellen die bekend staan als seborrheïsche keratose.


Hoe van ouderdomsvlekken af te komen op de handen

 

 

 

 

Ouderdomsvlekken zelf verwijderen? Voorkomen is beter dan genezen! Smeer de rug van je handen net zo vaak in met zonnebrandcrème als je gezicht om ouderdomsvlekken op de handen te minimaliseren.

 
Maak er een gewoonte van om een handcrème op te smeren die ouderdomsvlekken op de handen aanpakt. Gebruik een voedende lotion die rimpels zichtbaar vermindert, UV veroorzaakte ouderdomsvlekken helpt te voorkomen en de teint van de huid egaliseert. Gebruik de crème regelmatig, vooral voor het slapen gaan, om er optimaal van te profiteren.

NIVEA 3IN1 Q10 ANTI-AGE CARE HAND CREAM

Wat zijn ouderdomsvlekken op de benen

vrouw liggend op een bed

 

 

 

Hoewel ouderdomsvlekken in het gezicht en ouderdomsvlekken op de handen vaak voorkomen, kunnen ouderdomsvlekken ook op andere delen van het lichaam verschijnen, waaronder de benen. Ouderdomsvlekken op de benen zijn een veel voorkomende oorzaak van deze verkleuring en net als ouderdomsvlekken in het gezicht ontstaan deze pigmentaties door blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, zwangerschap of sommige soorten geneesmiddelen.

Hoewel ouderdomsvlekken op de benen, net als ouderdomsvlekken in het gezicht of op de handen, geen medische oorzaak hebben, kunnen deze bruine vlekken soms een vroeg symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals chronische veneuze insufficiëntie. Als je je zorgen maakt over het plotseling verschijnen van bruine vlekken, vraag dan medisch advies.

 

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken

Heb je je eerste ouderdomsvlekken ontdekt? Als je wilt, kunnen ze met de juiste verzorging worden behandeld. Hier lees je hoe je van ouderdomsvlekken afkomt met een paar tips en trucs.


Advies over hoe je ouderdomsvlekken kunt voorkomen en hoe je van ouderdomsvlekken af kunt komen:


Om ouderdomsvlekken te verwijderen, heb je de volgende opties over hoe je van ouderdomsvlekken af kunt komen:
Q10 ENERGY HEALTHY GLOW DAY CREAM

Gebruik crème voor ouderdomsvlekken

Crème voor ouderdomsvlekken kan helpen om de zichtbaarheid van ouderdomsvlekken te verminderen en de vorming van nieuwe vlekken te voorkomen. Recepten met celbeschermende actieve ingrediënten zoals vitamine C of vitamine E zijn ideaal - en zullen ook helpen om te beschermen tegen ouderdomsvlekken op het gezicht.
 
Tip: Om een duidelijk effect te bereiken, moet je dagelijks een crème tegen ouderdomsvlekken gebruiken, gedurende een langere periode.

Gebruik een serum tegen ouderdomsvlekken

Serums zijn intensiever geformuleerd dan dag- en nachtcrèmes. Daarom zijn ze perfect om in te spelen op de individuele behoeften van de huid en vormen ze een geweldige aanvulling op jouw huidverzorgingsroutine, vooral als je van ouderdomsvlekken af wilt komen. Speciale serums tegen ouderdomsvlekken kunnen helpen om donkere verkleuringen lichter te maken en zo je teint op een gerichte manier te verfijnen. 
 
Tip: dep het serum zachtjes in de huid.

Gebruik een chemische peeling

Fruitzuurpeelings zorgen ervoor dat de bovenste laag van de huid afbladdert en zich vervolgens opnieuw vormt. Oppervlakkige pigmentaties kunnen na meerdere behandelingen vervagen. Als je echter diepere ouderdomsvlekken wilt verwijderen, moet de chemische peeling geconcentreerder zijn. Hoe dan ook, de toepassing moet altijd worden uitgevoerd door een dermatoloog om het risico op huidletsels te vermijden. 
 
Belangrijk: na een zuurpeeling is de huid geïrriteerd en gevoeliger voor licht dan ervoor.

Microdermabrasie laten uitvoeren

Bij deze behandeling worden de bovenste lagen van de huid gecontroleerd en mechanisch verwijderd. Dit gebeurt met fijne kristallen die met hoge snelheid op de huid worden gestraald en vervolgens weer worden afgezogen. Het resultaat: Diepe verkleuringen worden verwijderd en de huid regenereert.
 
Belangrijk: Microdermabrasie wordt uitgevoerd door schoonheidsspecialisten en dermatologen. Het is het beste om eerst precies uit te zoeken of een behandeling geschikt is voor jouw huidtype.
age-spots-clean-face

Ouderdomsvlekken laten laseren

Ouderdomsvlekken kunnen ook worden verwijderd met laser. De methode waarbij lichtenergie overtollige pigmenten vernietigt, wordt als bijzonder effectief beschouwd. Zwelling en branderigheid na de behandeling zijn echter niet ongewoon. Bovendien mag er gedurende een paar weken geen UV-straling op de aangetaste huidzone terechtkomen.

Probeer huismiddeltjes

Citroenen worden beschouwd als een natuurlijk huismiddeltje tegen ouderdomsvlekken. De essentiële oliën in de schillen en de vitamine C die in de vrucht zit, helpen de melanineproductie te remmen en donkere pigmenten in de huid af te breken. Als je het effect wilt uitproberen, dep dan wat citroenolie of -sap op de aangetaste plekken en laat het inwerken. Andere huismiddeltjes tegen ouderdomsvlekken zijn appelciderazijn of aardappelsap. Wanneer deze middelen op de huid worden gedept, kunnen ze ook een lichtmakend effect hebben. 
 
Belangrijk: deze huismiddeltjes vervangen niet de dagelijkse schoonheidsroutine.

Concealer

Als je ouderdomsvlekken wilt verdoezelen, kun je ze verminderen of bedekken met concealer, een foundation of een getinte dagcrème. 
 
Tip: Hoe donkerder de ouderdomsvlekken, hoe dekkender de make-up moet zijn. Bovendien voorkomen producten met verzorgende bestanddelen en een geïntegreerde zonbeschermingsfactor het ontstaan van nieuwe ouderdomsvlekken

Niet vergeten: bescherming tegen de zon

De meest betrouwbare remedie om van ouderdomsvlekken af te komen en ze in de eerste plaats te voorkomen, is zonnebrandcrème. Want met een voldoende hoge UV-bescherming komen donkere huidverkleuringen minder vaak voor.

Ouderdomsvlekken voorkomen: beschermen tegen de zon

Ouderdomsvlekken in het gezicht en elders zijn een zeer aangenaam teken van een rijpere huid. Verschillende factoren kunnen er echter voor zorgen dat de huid zeer snel en ernstig veroudert. Om dit te voorkomen is er vooral één manier om jouw huid gezond en langzaam te laten verouderen, in de geest van slow aging: zonbescherming. Hier volgen enkele tips om niet alleen van ouderdomsvlekken af te komen, maar ook om het ontstaan ervan te vertragen.

Lotion aanbrengen: wie zijn huid consequent beschermt tegen de zonnestralen, en met de juiste zonbeschermingsfactor, zal het ontstaan van ouderdomsvlekken voorkomen - of in ieder geval vertragen. Zonnecrèmes zijn een must, vooral in zonnige maanden. Dit geldt met name voor de delen van de huid die niet door kleding worden beschermd: zoals het gezicht, het decolleté, de onderarmen en de handen. 
Tip: Vermijd in de zomer de middag, wanneer de zon het hevigst schijnt. Zoek dan een plekje in de schaduw. Zonnehoeden en parasols zijn ook aan te bevelen als extra bescherming tegen UV-straling.

Vermijd het solarium: Kunstmatige UV-straling in het solarium bevordert ook de vorming van ouderdomsvlekken en huidveroudering in het algemeen. Tussen haakjes: Zelfs een enkel bezoek aan de zonnebank verhoogt het risico op huidkanker.

Vertrouw op antioxidanten: UV-straling creëert vrije radicalen. Deze leiden op hun beurt tot oxidatieve stress, waardoor de huid veroudert en ouderdomsvlekken kunnen ontstaan. Het tegenprogramma: antioxidanten. In huidcrèmes helpen ze de vrije radicalen te neutraliseren in de vorm van vitamine C of Q10
Tip: je kunt de regenererende eigenschappen van je huid ook ondersteunen met een gezonde voeding. Met name voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zorgen voor een gezonde en stralende huid. Eet daarom veel fruit, groenten en peulvruchten.