Haren wassen  - NIVEA

HOE VAAK MOET JE JE HAAR WASSEN?

We willen natuurlijk dat ons haar elke dag er stralend uitziet. Daarom wassen we ons haar al gauw wanneer het vettig is, te droog is of wanneer het er vies uitziet. Maar hoeveel keer per week moet je jouw haar eigenlijk wassen? In deze blog lees je er alles over!

EEN BELANGRIJKE VRAAG: HOE VAAK JE HAAR WASSEN?

De één zweert bij elke dag en de ander bij twee per week: over hoe vaak je je haren moet wassen, zijn de meningen verdeeld. Er zijn zelfs mensen die hun haar helemaal niet meer wassen, omdat dat de natuurlijke haarbalans terug zou brengen. Hoewel je haren minder vaak wassen of het afbouwen van je haar wassen door kappers wordt aangeraden, willen veel mensen het liefst elke dag hun haar wassen. Het vervelende gevoel van vet haar en een vette hoofdhuid willen we namelijk zoveel mogelijk vermijden. Daarbij is onze haardos bepalend voor onze look. Tijd dus om uit te vinden of elke dag wassen slecht is of juist goed.

WAAROM MOET JE JOUW HAAR NIET ELKE DAG WASSEN?

Er zijn verschillende redenen waarom we graag ons haar wassen. Ten eerste is het gewoon een heel fijn verwenmoment. Vooral als je lekker geurende haarverzorging gebruikt, zoals shampoo en conditioner. Deze hebben een prettige geur en verzorgen doeltreffend van haarwortel tot punt. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je haar en hoofdhuid schoon worden. De shampoo zorgt dat het haarvet en de stylingsproducten die je hebt gebruikt worden weggewassen. Verder haalt de shampoo ook andere viezigheid uit je haar. Na het wassen van je haren houd je een lekker fris gevoel over.

Maar is vaak je haar wassen slecht? Haar dat te vaak wordt gewassen, lijdt zichtbaar. Het kan bijvoorbeeld uitdrogen en afbreken. Bovendien heeft een klein laagje vet op je hoofdhuid een functie. Het beschermt namelijk je huid en zorgt voor soepelheid. Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg. Hierdoor wordt je haar misschien zelfs vetter. Hoe vaak moet je vet haar dan wassen? In principe verschilt talgproductie per persoon. De ene persoon heeft sneller last van vet haar en de ander heeft aan een keer per week het haar wassen al genoeg. Lees hieronder meer over haren wassen van verschillende haartypen.

Hoe vaak je haren wassen - NIVEA

GOLVEND, KRULLEND OF KROESHAAR

Wanneer je golvend, krullend of kroeshaar hebt, is ons advies om je haar zo min mogelijk te wassen. We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.

DUN, FIJN HAAR

Hoe vaak moet je fijn haar wassen? We adviseren je liever om je haar zo min mogelijk te wassen, maar voor dun en fijn haar is dit net even een ander verhaal. Daarom adviseren we mensen met dun, fijn haar je lokken om de dag te wasssen. Let hierbij wel op dat je producten gebruikt zonder parabenen of siliconen, deze drogen de hoofdhuid namelijk sneller uit. Vind je het soms moeilijk om jouw fijne haar te stylen? Wij geven je advies over de verzorging van fijn of futloos haar, zodat jouw lokken zullen stralen!

DIK HAAR

Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste. Maak van de wasbeurt een fijn verwenmomentje: gebruik een heerlijk geurende shampoo en eindig met een verzorgende conditioner.

DROOG OF BESCHADIGD HAAR

Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken. Wil je weten hoe je jouw droge of beschadigde haar verder verzorgt? Lees ons advies over de verzorging van droog en beschadigd haar.

Haren wassen voor verschillende haartypen

CONDITIONER SLECHT VOOR JE HAAR OF NIET?

Sommigen vragen zich af of conditioner slecht voor je haar is. Het antwoord is nee, in principe is het niet slecht voor je haar. Maar wanneer je het op de verkeerde manier aanbrengt, dan kan jouw haar wel een stuk vetter worden. Breng conditioner alleen aan op je haarpunten aan. Talg komt namelijk minder snel bij de punten. Verder is het goed om niet te veel conditioner te gebruiken: een pompje conditioner ter grootte van een bosbes is voldoende.

WAT TE DOEN TEGEN VET HAAR ZONDER TE WASSEN?

Je wilt je haar minder wassen, maar hebt wel snel last van vettig haar: wat te doen tegen vet haar zonder het te wassen? De meeste mensen wassen hun haar al gauw wanneer het vettig oogt of voelt. Het kan gebeuren dat je vaak last hebt van vet haar. Maar in plaats van het elke dag te wassen, kun je ook de volgende tips volgen:

  • Haal je handen niet te vaak door je haar: we zijn snel geneigd met onze handen aan ons haar te zitten of er doorheen te gaan. Ongewassen handen zijn vaak wat vettig, dus probeer zo min mogelijk met je handen door je haar te gaan. 
  • Niet te vaak je haar borstelen: met een borstel verspreid je oliën sneller over je haar. Zo breng je vetten naar het oppervlak van je haar, waardoor het er sneller vet uitziet. 
  • Minimaliseer het gebruik van stylingproducten: gel, wax, spray enzovoort. Probeer het gebruik van deze producten te minimaliseren. Ze zorgen er namelijk voor dat je je haar vaker moet wassen. 
  • Verschoon je kussensloop: wanneer je regelmatig je kussensloop verschoont, verminder je het vettig worden van je haar. 
  • Let op je voeding: vet eten kan namelijk ook je haar vet maken. Kies voor gezonde vetten, zoals vis en olijfolie.

Wil je meer weten over het voorkomen van vet haar? Lees onze blog en kom binnen de kortste keren van vet haar af.

Hoe vaak haren wassen mannen

HOE VAAK MOETEN MANNEN HUN HAAR WASSEN?

Mannen wassen al snel elke dag hun haar, doordat ze vaak gel of wax gebruiken. Maar hoe vaak moeten mannen hun haar wassen? In principe gelden ongeveer dezelfde eerdergenoemde adviezen wat betreft de verschillende haartypen. Vind je dat jouw haar echt snel vettig wordt door stylingproducten? Probeer dan om de twee of drie dagen je haren te wassen met een beetje shampoo en conditioner. Voor mannen hebben we fijne haarproducten die het haar intens verzorgen, zodat je haar volop straalt en gezond oogt.