kaal hoofd verzorging - NIVEA

KAALHEID: WAAROM WORDEN MANNEN KAAL?

Kaalheid komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Waar ligt dat aan? Is het te voorkomen? En als het eenmaal zover is: hoe kunnen kale mannen hun hoofd het beste verzorgen? Of je nu door kaalheid geen haar meer hebt of doordat je bewust je hoofd kaal scheert: je hebt vast baat bij onze tips!

Waarom worden mannen kaal?

Kaalheid bij mannen kan diverse oorzaken hebben. Je kunt last hebben van tijdelijk haarverlies, bijvoorbeeld door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het kan zijn dat je last hebt van alopecia areata, een haaraandoening die kale plekken veroorzaakt. Maar de meest voorkomende oorzaak van kaalheid bij mannen is erfelijke kaalheid. Je genen ‘dicteren’ wanneer de haaruitval begint. Deze genen krijg je vaak via je moeders kant. Om te voorspellen hoe jouw toekomst eruitziet, kun je het beste naar de haardos van je opa van die kant kijken. Natuurlijk is dit geen garantie en kan het zomaar dat jij met meer – of juist minder – haar eindigt dan hij.

WAAROM KOMT KAALHEID VAKER VOOR BIJ MANNEN DAN BIJ VROUWEN?

Het hormoon dihydrotestosteron is de grootste boosdoener. Haarzakjes zijn van nature gevoelig voor dit mannelijke hormoon en zullen op den duur verdwijnen. Waarom mannen wel kaal worden en vrouwen (bijna) niet, is hier dan ook een gevolg van. Uiteraard kan kaalheid bij vrouwen nog steeds om andere redenen voorkomen. Echter is er wel een pluspunt: hoewel het hormoon zorgt voor een kaal hoofd bij mannen, stimuleert het ondertussen wel de baardgroei. Begint het haar bovenop te verdwijnen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een volle baard te laten groeien.

KUN JE KAALHEID BIJ MANNEN TEGENGAAN?

Kaalheid bij mannen tegengaan kan lang niet altijd. Heeft het haarverlies een ziekte, stress of voedingsstoffentekort als oorzaak, dan is het vaak wel aan te pakken. Gaat het om erfelijke kaalheid, dan zijn je opties gelimiteerd. Er zijn diverse shampoos op de markt die beloven kaalheid tegen te gaan. Echter zorgen deze er helaas niet voor dat je haar opeens weer begint te groeien. Wel zorgen ze ervoor dat je meer volume krijgt in je haar, waardoor het voller lijkt. De enige optie die écht goed werkt, is een haartransplantatie. Je eigen haarwortels van een andere plek op je lichaam worden hierbij geplaatst op de kalende plekken. Deze behandeling kun je overwegen als je jouw kale plekken echt storend vindt.

Tips voor de verzorging van een kaal hoofd

Bedenk dat genetisch haarverlies erbij hoort en je echt niet de enige kale man bent. Sterker nog, van de blanke mannen loopt twintig procent al rond zijn twintigste rond met een terugtrekkende haargrens. En dat aantal loopt alleen maar op met de leeftijd. Dertig procent bij dertig jaar, vijftig procent bij vijftig jaar en zelfs tachtig procent mannen met een kaal hoofd bij de zeventig jaar. Het is niks om je voor te schamen! Omarm je kale look en verzorg je kale hoofd goed voor een mooie uitstraling.

TIP 1: JE HOOFD KAAL SCHEREN

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen je hoofd kaal te scheren. Zo is haaruitval bij mannen een veelvoorkomende reden om voor een kaal hoofd te gaan. Maar gelukkig kun je door middel van goede verzorging ook met een kaal hoofd nog verschillende looks creëren. Stoer, stijlvol of klassiek? Een kaal hoofd geeft je extra uitstraling. Maar dan moet je hoofdhuid wel mooi egaal zijn. Scheer je hoofd daarom op de juiste manier, want je wilt immers niet met wondjes op je kale hoofd rondlopen. Het beste kun je je hoofd kaal scheren met een scheermes waarmee je je vertrouwd voelt. Dus neem het exemplaar waarmee je ook jouw gezicht scheert. In principe zou een scheermes met een 3-mesjes-systeem de klus succesvol moeten kunnen klaren. Gebruik scheerschuim en scheer tegen de richting in om je haar dicht op de huid te verwijderen. Heb je een gevoelige huid? Dan kun je juist beter met de richting mee scheren. Scheer je hoofd ook niet te vaak als deze snel geïrriteerd is. Stoppels zijn in dat geval een betere keuze, zo heeft de huid tijd om te herstellen tussen de scheerbeurten door.

De meest makkelijk manier om je hoofd kaal te scheren met een scheermes is onder de douche. Ten eerste word je haar zachter door het warme water, waardoor het scheren beter gaat. Bovendien maakt het niet uit als je kliedert met de scheercrème. De douche is daarom ook de ideale plek voor als je je lichaam wilt scheren. Een goed idee is het om te zorgen voor een spiegel in de douche, zodat je ziet wat je doet. Maak je overigens geen zorgen over de condens. Schuim de spiegel gewoon in met scheerschuim en veeg dit weg met een handdoek. Je kunt dan wekenlang gewoon in de spiegel kijken, ook al sta je onder de stomend hete douche.

NIVEA MEN Deep Shampoo - NIVEA

TIP 2: HOUD JE HOOFDHUID SCHOON

Al is er geen haar meer te zien op je hoofdhuid, je zult het toch moeten wassen met shampoo. Doordat olie en vuil zich ook zonder haar blijven verzamelen op je hoofd krijg je ook een vette hoofdhuid bij een kaal hoofd. Dit kan zelfs leiden tot verstopte poriën en onzuiverheden – en dat is wel het laatste wat je wilt op je hoofd. NIVEA MEN Deep Shampoo is een aanrader voor mannen met een kaal hoofd. Deze shampoo verwijdert overtollig vet grondig, houdt de hoofdhuid fris én revitaliseert deze. Blijf dus shampoo gebruiken om je hoofdhuid mooi en gezond te houden. Logischerwijs heb je wat minder nodig dan bij een volle haardos.

kaal hoofd verzorging - NIVEA

TIP 3: ZORG GOED VOOR JE KALE HOOFD

Een kaal hoofd lijkt makkelijk te verzorgen, maar ook een hoofdhuid zonder haar heeft aandacht nodig. Zonder haar is je hoofdhuid extra kwetsbaar voor zonlicht en kun je last krijgen van een droge hoofdhuid bij mannen. Een kaal hoofd verzorgen met een goede zonnebrandcrème is daarom een must om een droge hoofdhuid te voorkomen. Het beste kun je een product gebruiken dat een hoge beschermingsfactor heeft. Neem bijvoorbeeld de NIVEA Sun Shine Control gezichtscrème met SPF 30. Bovendien beschermt deze crème je hoofdhuid ook tegen uitdroging en gaat het glans tegen.

TIP 4: STYLE JE KALE HOOFD

Met een kaal hoofd kun je er verrassend gevarieerd uitzien. Laat bijvoorbeeld je baard groeien. Of je nu voor een sikje of een lang exemplaar gaat: een kaal hoofd met een baard biedt een opvallend contrast. Let wel op de overgang tussen je baard en hoofdhuid. Het is mooier wanneer dit natuurlijk overgaat met een omgekeerde fade. Heb je hier moeite mee? Vraag in dat geval of een barbier dit voor je kan doen. Hij kan je ook voorzien van tips zodat je hierna zelf ook een mooie fade kunt scheren. Maar een baard is niet de enige vorm van styling voor mannen met een kaal hoofd. Ook kun je een hoed, pet of bandana dragen. Hiermee geef je een extra accent aan je outfit. Bovendien beschermt een hoofddeksel je hoofdhuid tegen de zon of de kou!