nature

Wat zijn microplastics & welke soorten bestaan er?

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

WAT ZIJN MICROPLASTICS?

Volgens de definitie van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), zijn microplastics vaste plastic deeltjes van vijf millimeter of kleiner, die niet biologisch afbreekbaar of oplosbaar in water zijn. Vanwege deze eigenschappen vormen ze in de hele wereld een bron van vervuiling voor het land en de zee.

Microplastics kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: primaire microplastics en secundaire microplastics. Primaire microplastics worden ontwikkeld om minuscuul te zijn en aan bepaalde producten te kunnen worden toegevoegd. Terwijl secundaire microplastics afkomstig zijn van de afbraak van grotere stukken plastic en in kleinere deeltjes vrijkomen als gevolg van meteorologische verschijnselen (wind, zon, enz.) en erosie. Maar uiteindelijk maakt het weinig uit hoe microplastics als afval worden afgevoerd en in het milieu terechtkomen, zodra ze er zijn, wordt het een probleem.

De producten van NIVEA zijn sinds eind 2021 microplastic-vrij.

WIJ HEBBEN FORMULES 100% VRIJ VAN MICROPLASTICS

NIVEA heeft er al vroeg werk van gemaakt om de kleine deeltjes uit alle formules te verbannen, zodat we cosmetica zonder microplastics kunnen aanbieden. Sinds 2013 hebben we besloten om peelingdeeltjes gemaakt van polyethyleen, in de cosmeticasector vaak ‘microbeads’ genoemd, uit formules te weren. Sinds eind 2015 zijn alle peelingproducten van NIVEA samengesteld zonder microbeads, in plaats daarvan gebruiken we meer ecologische alternatieven.

Maar we zijn nog verder gegaan dan de gewone microplastics die zichtbaar en voelbaar zijn. De volgende stap, bestaande uit het vermijden van opacifiers in onze afspoelbare producten, is eind 2019 bereikt. Deze ingrediënten werden voorheen gebruikt voor de kleur en het uiterlijk van onze formules. Sinds het verwijderen van deze bestanddelen zijn al onze afspoelbare formules, zoals douchegel, shampoo en gezichtsreinigingsformules, voor 100% vrij van microplastics.

Dan blijven alleen nog de vulstoffen op basis van microplastics over, die worden gebruikt in ‘leave-on’ formules om de viscositeit te veranderen en het gevoel op de huid te verbeteren. Dit hebben we bereikt en sinds eind 2021 zijn dan ook alle formules van NIVEA zonder microplastics zijn.

nivea products

Formules zonder microplastics van NIVEA

Ben je op zoek naar bodylotion, dagcrème of andere cosmetica zonder microplastics? Al onze producten zijn sinds 2021, 100% microplastic-vrij. Bovendien bestaat heel ons Naturally Good-assortiment uit 100% microplastic-vrije formules.

sustainability

Geleid door de wetenschap: onze keuze voor biologisch afbreekbare polymeren

De discussie over microplastics heeft zich uitgebreid om tot in een bepaalde mate stoffen op te nemen die totaal andere eigenschappen hebben. De ingrediënten in kwestie zijn polymeren die zijn opgelost in water of aanwezig zijn in de vorm van een gel. Ze worden soms ook wel ‘vloeibare microplastics’ genoemd, hoewel die term zowel misleidend als wetenschappelijk onjuist is. Bij gebruik in kleine hoeveelheden als verdikkingsmiddelen, stabilisatoren of filmvormers, bieden ze meerdere voordelen, zoals een betere waterbestendigheid in zonnebeschermingsproducten of betere verzachtende eigenschappen in shampoos. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maken polymeren echter geen deel uit van microplastics.

Hoe ze ook worden genoemd en wat hun doel ook is, alle polymeren die door NIVEA worden gebruikt, moeten voldoen aan extreem hoge veiligheidseisen. Ze worden dus zeer goed door de huid verdragen en zijn niet allergeen. NIVEA streeft ernaar dat alle polymeren die in onze Europese formules worden gebruikt tegen eind 2025 biologisch afbreekbaar zijn. In onze ogen speelt biologische afbreekbaarheid een grote rol in het vermijden van mogelijke negatieve invloeden op de ecosystemen.

Daarom zetten we ons ervoor in om biologisch afbreekbare polymeren te gebruiken. We zijn al begonnen om de formules van onze douchegels en onze zonnebeschermingsproducten te veranderen.

sustainable shower gel

Onze douchegels: zonder microplastics en uitsluitend met biologisch afbreekbare polymeren

We hebben de wijziging om de formules van onze douchegels microplastic-vrij te maken voltooid. Je vindt alle informatie over dit onderwerp op de pagina’s met beschrijvingen van onze producten, zodat je jouw aankopen met kennis van zaken kunt doen.
 
sunscreen

Onze zonnebeschermingsproducten: zonder microplastics en uitsluitend met biologisch afbreekbare polymeren

We veranderen momenteel de formules van onze zonnebeschermingsproducten om ook deze lotions, sprays en crèmes microplastic-vrij te maken. Onze eerste lanceringen binnen deze verandering omvatten onze nieuwe producten met 100% minerale UV-filters.
 

One Skin. One Planet. One Care.

Wij willen 100% transparant zijn en antwoord geven op al je vragen over onze betrokkenheid bij het milieu. Indien je nog vragen hebt of meer informatie wilt, ga dan naar de website Duurzame ontwikkeling van Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA.