Man met last van jeukende baard - NIVEA

HELP, MIJN BAARD JEUKT! IS ER EEN OPLOSSING?

Die is er zeker! Een jeukende baard kan nogal vervelend aanvoelen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een kriebelende baard gemakkelijk te voorkomen. Dus, heb jij jeuk aan je baard? Lees dan onze tips over hoe je dit snel en eenvoudig kunt oplossen.

WAARDOOR ONTSTAAT JEUK ONDER DE BAARD?

NIEUWE BAARDEN

Mannen die een nieuwe baard laten staan, krijgen vaak last van dat hun baard jeukt. Hoe komt dit nou precies? Tijdens het scheren laat je een scherpe rand achter aan de uiteinden van je gezichtsharen. Zodra de haartjes weer beginnen te groeien schuren de scherpe randjes tegen de haarzakjes aan. Dit zorgt voor een jeukerig gevoel. Heb je een stoppelbaard die jeukt? Gebruik dan een NIVEA Sensitive Gezicht & Stoppelbaard Balsem, deze verzacht de huid en geeft een verkoelend gevoel.

 

VOLGROEIDE BAARDEN

Waarom jeukt een baard soms ook wanneer hij volledig volgroeid is? Dit kan komen door een droge huid onder de baard. Gezichtshaar haalt het vocht namelijk weg uit de huid en trekt het naar het oppervlak van de haren waar het snel verdampt. Hierdoor kan de huid extreem uitdrogen, met huidschilfers of zelfs baardroos als gevolg. Ook kunnen dode huidcellen blijven hangen in je haar. Wanneer je jouw baard en gezicht niet goed schoonmaakt, ontstaat er een ophoping van vuil en olie. Dit resulteert uiteindelijk in huidirritatie. Zorg dus dat je jouw huid goed wast met een gezichtsreiniger of gezichtsscrub.

Man met jeukende baard - NIVEA

Wil je dat jouw baard goed groeit zonder enige problemen?

Lees onze tips over het laten groeien van je baard.

DE OPLOSSING TEGEN EEN JEUKENDE BAARD

Of je nu net bent begonnen met het laten groeien van een baard, of deze al een tijd hebt: een jeukende baard is nooit echt prettig. Dus heb je een baard die jeukt? Dan is vandaag je geluksdag, want wij hebben een oplossing voor je. Volg deze stappen en kom van de jeuk af:

  • Reinigen: was en reinig je gezicht regelmatig om te voorkomen dat vuil in je baard blijft hangen. Omdat je gezichtshaar anders is dan het haar op je hoofd is het niet verstandig om je baard met hoofdshampoo te wassen. Shampoos voor op je hoofd verwijderen natuurlijke oliën uit je haar en drogen je haar wat uit. Kies daarom voor een shampoo of reiniger speciaal gemaakt voor baarden. Deze zijn meer geschikt voor gezichtshaar en een gevoelige huid.
  • Conditioner: gebruik een conditioner om je haar makkelijk te ontwarren en verzachten. Na het reinigen van je baard breng je de conditioner aan. Laat de conditioner een paar minuten intrekken en spoel het daarna weer uit. Zoek bij het kiezen van een conditioner naar producten met bijvoorbeeld arganolie erin - dit ingrediënt werkt geweldig om je baard te versterken en verzachten.
  • Droog je baard: deze stap wordt af en toe vergeten, maar het is wel ontzettend belangrijk. Wanneer je jouw baard niet goed droogt, kunnen je huid en gezichtshaar uitdrogen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat huidirritatie ontstaat. Droog je baard dus voorzichtig af met een handdoek.
  • Hydrateren: dit is een belangrijke stap bij het aanpakken van een jeukende baard. Gebruik goede gezichtsverzorging om je huid goed gehydrateerd en dus zacht te houden.
  • Gebruik de juiste scheerproducten: tijdens het scheren is het belangrijk dat je verzorgende scheerproducten gebruikt. Zij helpen bij het hydrateren van je huid en het verzachten van je gezichtshaar.
  • Kammen: regelmatig je baard kammen zorgt niet alleen voor een strakke vorm en gladdere textuur, maar traint je haren ook om in één richting te groeien – dit helpt ingegroeide haartjes en dus jeuk te voorkomen.

Man spoelt gezicht en baard - NIVEA
Jeukende baard bij man - NIVEA

KUN JE EEN JEUKENDE BAARD VOORKOMEN?

Het antwoord is ja! Een jeukende baard kun je voorkomen. Door de tips te volgen die wij hierboven hebben genoemd kom je er gemakkelijk van af. Weet je niet zo goed hoe je jouw huid het best kunt verzorgen? Lees onze huidverzorgingstips voor mannen.

 

Belangrijk: wanneer je al last hebt van een geïrriteerde baard, geef je huid dan even de tijd om te rusten. Neem bijvoorbeeld even een pauze van scheren of andere manieren waarmee je de huid kunt irriteren – gebruik fijne gezichtsverzorgingsproducten om de irritatie te verzachten en de droge huid onder je baard netjes te verzorgen.