PIGMENT-
VLEKKEN IN
HET GEZICHT

Pigmentvlekken zijn simpelweg onderdeel van wie je bent. Leer meer over hoe ze ontstaan en wanneer je je zorgen moet maken.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN PIGMENTVLEKKEN?

Pigmentvlekken en moedervlekken zijn een – vaak onschuldige – ophoping van pigment in de huid. Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken.


WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN PIGMENTVLEKKEN?

Pigmentvlekken en moedervlekken zijn een – vaak onschuldige – ophoping van pigment in de huid. Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken.

MELASMA

Veranderingen in de hormoonspiegel kunnen een oorzaak van pigmentvlekken zijn. Zwangere vrouwen hebben er hierdoor vaak last van. Zeker wanneer ze hierbij ook veel in de zon doorbrengen, ontstaat er een verhoogde kans om pigmentvlekken te krijgen. Pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan heten melasma, maar worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd.

 

HYPERPIGMENTATIE

Heb je acne, een ontsteking of een wond die verkeerd geneest, dan kan het gebeuren dat je pigmentcellen overprikkeld raken en te veel melanine aanmaken, met hyperpigmentatie als gevolg.

 

OUDERDOM

In de zon ontstaan pigmentvlekken eerder. Als je ouder bent, heeft je huid vaak al veel zon gezien en is er een grotere kans op huidpigmentatie. Vooral je gezicht, hals, hoofdhuid en handen zijn hier vatbaar voor, omdat deze de meeste zon zien.

Ook medicijnen en ziektes kunnen pigmentvlekken in het gezicht en op het lichaam veroorzaken. Verandert een vlek van kleur of vorm, wordt hij pijnlijk of krijg je last van jeuk? Neem dan contact op met je huisarts om de pigmentvlek te laten controleren.

WAT VOOR SOORT PIGMENTVLEKKEN ZIJN ER?

Pigmentvlekken kunnen er bij iedereen anders uitzien. Dit is vooral afhankelijk van je huidskleur. Heb jij een donkere of zongebruinde huid, dan vallen witte vlekken in je gezicht snel op. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Heb je een lichte huid, dan zie je bruine vlekken in je gezicht veel eerder. De meest voorkomende kleur pigmentvlek is misschien wel de kleur die een beetje wegheeft van koffie verkeerd.

 

MOEDERVLEKKEN

Ook moedervlekken zijn in principe pigmentvlekken. Het zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. Vaak zijn ze donker van kleur en ze kunnen plat zijn of als ‘verhoging’ op de huid liggen. De meeste moedervlekken zijn goedaardig. Merk je echter dat je moedervlek verandert, omdat hij groter wordt, van kleur verandert of een oneven omtrek krijgt? Laat de moedervlek dan controleren door een arts.

PIGMENTVLEKKEN VOORKOMEN

Hoewel pigmentvlekken vaak onschuldig zijn en jij je nergens voor hoeft te schamen, wil je misschien toch pigmentvlekken zoveel mogelijk voorkomen. Volg daarvoor deze tips op.

  • Probeer niet te veel aan je huid te plukken.
  • Gebruik altijd zonbescherming als je naar buiten gaat. Zeker je gezicht heeft goede bescherming nodig, aangezien daar vaak pigmentvlekken door de zon ontstaan.
  • Exfolieer regelmatig om dode huidcellen te verwijderen.
  • Draag een zonnehoed en blijf zoveel mogelijk uit direct zonlicht.
  • Gebruik geen agressieve huidverzorgingsproducten.


VERZORGING PIGMENTVLEKKEN IN DE ZON

Heb jij enkele pigmentvlekken en wil je niet dat ze erger worden? Je kunt ze het beste verzorgen met onderstaande tips.

SCRUBBEN

Een teveel aan dode huidcellen kan je hyperpigmentatie erger maken. Om celvernieuwing te stimuleren en pigmentvlekken langzaam te laten vervagen is regelmatig scrubben een goede optie.

HUIDVERZORGING

Een huid met hyperpigmentatie kan wel wat extra verzorging gebruiken. Houd je lichaam gehydrateerd door je na elke douchebeurt in te smeren met een rijke bodylotion. Voor je gezicht kies je een voedende dagcrème.

PIGMENTVLEKKEN DOOR DE ZON

Heb jij veel aanleg voor pigmentvlekken door de zon? Zorg er dan voor dat je jouw gezicht goed insmeert. NIVEA Face Anti-Age & Anti-Pigmentvlekken Gezichtszonnecrème SPF50 is perfect om pigmentvlekken door de zon te voorkomen.