haar ontkleuren - NIVEA

Haar ontkleuren: tips en waar je op moet letten

Wil jij een nieuwe, lichtere kleur in je haar? Met haarverf kun je jouw haar niet zomaar ‘blond verven’ of bleken. Daarom is het belangrijk om je haar eerst te ontkleuren, zodat je het daarna in de gewenste kleur kunt verven.

IS HET VERSTANDIG OM GEVERFD HAAR TE ONTKLEUREN?

Heb jij een donkere coupe, maar wil je weer je haar blonderen? Of wil je je geverfde haar zelf ontkleuren om het in een andere, lichtere kleur te verven? Geverfd haar ontkleuren kan, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. 

Het is moeilijker om geverfd haar te ontkleuren dan haar dat de natuurlijke kleur heeft. Het zou kunnen dat je meer van het ontkleuringsproduct nodig hebt, omdat je haar niet na een behandeling de gewenste kleur is. Twijfel je of jouw donkere haar goed ontkleurd kan worden? Of ben je er niet zeker van dat je het zelf kan? Een kapper kan je van advies voorzien of je haar mooi ontkleuren.

Zelf haar ontkleuren naar je eigen haarkleur

Er zijn diverse ontkleuringsproducten op de markt. Moeilijker te vinden maar wel het beste om te gebruiken, zijn ontkleuringsproducten die alleen verfpigmenten uit je haar halen. 

Ga je aan de slag met een andere ontkleuring? Dan moet je je aandacht er goed bijhouden. Het kan zijn dat de kleur anders uitvalt of dat je het te lang laat intrekken, waardoor je haar te licht wordt. Ook kan het dat je het product niet goed verspreidt door je haar, waardoor sommige plukken lichter zijn dan andere. Vraag daarom hulp als je niet zeker bent of je overal goed bij kunt.

KUN JE THUIS JE HAAR ONTKLEUREN?

Zelf je haar ontkleuren kan zeker. Wel is het een klusje waar je aandacht voor nodig is. Het stappenplan hieronder helpt je hoe je zelf je haar ontkleuren het beste aan kunt pakken.
STAPPENPLAN OM ZELF JE HAAR TE ONTKLEUREN

STAP 1: DE JUISTE TOOLS

Zorg dat je een spuitfles in huis hebt die je brandschoon hebt gemaakt. Doe hier een waterstofperoxide-oplossing in. Let op: gebruik nooit een oplossing met een hogere concentratie dan 3%. Hiermee kun je jouw haar lelijk beschadigen.
STAPPENPLAN OM ZELF JE HAAR TE ONTKLEUREN

STAP 2: DOE EEN LOKKENTEST

Van tevoren weet je niet zeker hoe lang je de peroxide moet laten intrekken om het gewenste resultaat te behalen. Dit kan per soort haar en van persoon tot persoon verschillen. Test daarom eerst het effect van de peroxide op een klein plukje van je haar. Aan de hand van deze resultaten weet je hoe je het ontkleuren van je haar het beste kunt aanpakken.
STAPPENPLAN OM ZELF JE HAAR TE ONTKLEUREN

STAP 3: PEROXIDE AANBRENGEN

Breng de peroxide aan op vochtig haar dat je handdoekdroog hebt gemaakt. Verdeel je haar in lokken met klemmen en spray de peroxide lok voor lok in je haar. Kam het goed door. Let erop dat de peroxide niet op je hoofdhuid komt. Dit kan irritaties veroorzaken. Wil je highlights? Breng de peroxide dan met een watje aan op de aparte plukjes.
STAPPENPLAN OM ZELF JE HAAR TE ONTKLEUREN

STAP 4: UITSPOELEN

Heeft de waterstofperoxide lang genoeg gehad om in te trekken? Spoel je haren dan uit met veel koud water. Zorg dat er geen product meer in je haren achterblijft.
STAPPENPLAN OM ZELF JE HAAR TE ONTKLEUREN

STAP 5: VOLGENDE KEER VERDER

Wil je jouw haar veel lichter maken? Dan is het verstandig om in stappen te werk te gaan. Zo beperk je de schade aan je haar, omdat je haar tussentijds de tijd krijgt om te herstellen. Gebruik tussen de ontkleurmomenten door NIVEA Hairmilk Natural Shine Shampoo en NIVEA Hairmilk Natural Shine Conditioner om je haar een oppepper te geven.

HELP, MIJN HAAR IS VERKLEURD

Het kan zijn dat je haar bij het ontkleuren een oranje, groene of gele gloed heeft gekregen. Dit komt doordat bepaalde kleurpigmenten beter zijn verwijderd dan anderen. Vooral rood haar ontkleuren of zwart haar ontkleuren kan moeilijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen als je met verkleurd haar onder de douche vandaan komt.
je haar ontkleuren zelf - NIVEA

Oranje of gele gloed door haar ontkleuren

Donker haar ontkleuren kan betekenen dat het haar een oranje of gele gloed krijgt. Was je haar met zilvershampoo om deze te verwijderen. De violetkleur en koele pigmenten kunnen de warme oranje pigmenten neutraliseren. Laat het goed intrekken: minstens 10 minuten. Een andere oplossing zou kunnen zijn om je haar te verven met verf voor een asblonde kleur. Gebruik wel voordat je gaat verven een haarmasker of conditioner, zodat je haar intensieve voeding krijgt voor je er een volgend ‘heftig’ product op loslaat.
haar ontkleuren - NIVEA

Groene gloed door haar onkleuren

Een groene gloed in je haar betekent dat je te weinig roodpigmenten in je haar hebt. De oplossing is simpel en waarschijnlijk heb je de producten zelfs in je keukenkastje staan: tomatenketchup of tomatenpuree. Hier zitten enorm veel rode pigmenten in. Verdeel het over je haar, dek het af met aluminiumfolie, laat het zo’n 20 minuten intrekken en spoel het daarna goed uit.