vrouw met rode vlekken op de huid

Wat veroorzaakt rode vlekken op de huid

Alles wat je moet weten over rode, jeukende vlekken op de huid, wat ze veroorzaakt en hoe ze behandeld kunnen worden.

Wat veroorzaakt rode vlekken op de huid

Rode vlekken op de huid door stress? Of door andere oorzaken? Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode vlekken. Het kan een infectie zijn, een reactie op de zon of hitte, dermatitis, een allergie of petechiën - kleine paarse, rode of bruine vlekjes die meestal op je armen, benen, buik en billen verschijnen. 

Rode vlekken op je lichaam of gezicht kunnen jeuken en oncomfortabel zijn, maar zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Met een beetje tijd en aandacht verdwijnen ze vanzelf. Maar rode vlekken kunnen wel irritant zijn, vooral als ze jeuken, en misschien ook wel verontrustend. 

Lees verder om te zien wat de oorzaak kan zijn van rode vlekken op je huid of je gezicht. 


Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Rode vlekken met jeuk? Rode vlekken zonder jeuk? Welke soorten zijn er? En wat kan je er tegen doen? We hebben een paar van de meest voorkomende redenen achter rode vlekken op een rijtje gezet en hoe je ze kunt behandelen:
Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Dermatitis

Dermatitis is de medische term voor huidontsteking of -irritatie. De huid is onze beschermende barrière en de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën, maar soms wordt deze barrière verzwakt en raakt de huid geïrriteerd door een allergeen. 

Contactdermatitis is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de huid in contact komt met een allergeen - een onschadelijke stof die het lichaam abusievelijk als een bedreiging heeft geïdentificeerd - waardoor het immuunsysteem in een overdrive raakt. Dit is wat we kennen als een allergische reactie, die onder meer kan worden veroorzaakt door zeep, crèmes, pollen en huisdieren.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening, zal het binnen een paar dagen of weken overgaan. Vochtinbrengers, antihistaminica of uitwendige steroïdencrèmes kunnen worden voorgeschreven om de symptomen te helpen verlichten. Als je je zorgen maakt over een allergische reactie, moet je naar de dokter gaan.

Om dermatitis te behandelen, kun je het beste kiezen voor producten voor de gevoelige huid en vermijdt je geparfumeerde en ruwe producten voor de huid.

brunette vrouw die lacht
moeder en dochter die zonnebrandcrème aanbrengen
drie jonge vrouwen in de zon
Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Hitte uitslag

Hitteuitslag of stekelige warmte, zoals het vaak wordt genoemd, wordt meestal veroorzaakt wanneer zweetklieren verstopt raken, vooral in zweetplekken zoals de oksels, borst, rug, armen en liezen. Het verstopte zweet veroorzaakt kleine, rode, prikkende bultjes die kunnen jeuken en oncomfortabel en zelfs pijnlijk kunnen zijn.

Mensen krijgen meestal warmte-uitslag bij warm weer of na het sporten en het verdwijnt meestal na een paar dagen. De uitslag wordt meestal vanzelf minder, maar je kunt de jeuk verlichten door een in koel water gedrenkte molton op het getroffen gebied te leggen. 

Een allergische reactie op de UV-stralen van de zon kan ook rode vlekken veroorzaken - wanneer het immuunsysteem de door de zon aangetaste huid als vreemde cellen behandelt en zo reageert dat een jeukende huid ontstaat. Mensen met een lichte huid en jonge vrouwen zijn gevoeliger voor rode vlekken op de huid met jeukende die wordt veroorzaakt door hitte of blootstelling aan de zon. 

Als je last hebt van warmte-uitslag, kies dan voor een zonnecrème die speciaal voor de gevoelige huid is ontwikkeld. Ontdek ons assortiment NIVEA zonnebrandcrèmes voor gevoelige huid, om de perfecte zonnebrandcrème te vinden die je gevoelige huid beschermt tegen irriterende warmte-uitslag. Ze bieden allemaal een sterke en betrouwbare UV-bescherming, voor urenlang plezier in de zon.

Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea is een veel voorkomende huiduitslag die meestal voorkomt bij mensen tussen 18-35 jaar en die het lichaam maar niet het gezicht aantast. 

Pityriasis rosea begint meestal met één grotere rode vlek op de borst of rug (de zogenaamde ""herald patch""), ten minste twee dagen later gevolgd door een kleinere, wijdverspreide uitslag. De rode, verheven, schilferende plekken zijn meestal tot 1,5 cm groot en kunnen jeuken, maar zijn niet pijnlijk. 

Pityriasis rosea verdwijnt meestal zonder behandeling, maar behandel uw huid met zorg. Kies ook hier weer voor producten die zijn ontworpen voor de gevoelige huid en die helpen de pH-waarde van de huid in balans te houden. U moet de huid ook beschermen tegen de zon met een zachte zonnecrème. 

vrouw die crème op schouder aanbrengt
vrouw die haar benen bevochtigt
Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Purpura of petechiën

Dit zijn rode of paarsachtige vlekken die ontstaan wanneer bloedvaten onder de huid barsten - en die in uitslagachtige groepen kunnen voorkomen. Een manier om de twee van elkaar te onderscheiden is dat purpura's vaak groter zijn dan petechiën.
 
Bloedvlekken kunnen onschuldig zijn (bekend als Nonthrombocytopenic) of een teken van een ernstigere bloedstollingsstoornis (Thrombocytopenic). Als je je zorgen maakt, moet je medische hulp inroepen.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor purpura of petechiën. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Inspannen, bv. bij hoesten, overgeven, iets zwaars optillen of krachtig sporten
- UV-licht schade
- Verouderende huid
- Laserbehandelingen
- Vitamine K of C tekort  
- Huidbeschadiging of trauma
- Beschadiging van bloedvatenWat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Puistjes en pukkels

Puistjes ontstaan wanneer de haarzakjes verstopt raken met olie, dode huidcellen en bacteriën. 

Talgklieren zitten vast aan de haarzakjes en smeren het haar en de huid door een olieachtige substantie te produceren die talg heet. Als de klieren te veel talg produceren, zal het zich vermengen met huidcellen, olie en bacteriën en het follikel verstoppen - wat een whitehead, acne of een mee-eter veroorzaakt. 

Om puistjes te helpen behandelen en voorkomen, gebruik je huidverzorgingsproducten die speciaal voor de vette huid zijn ontwikkeld. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft een vette huid nog steeds hydratatie nodig - in feite kan een droge huid een overproductie van olie veroorzaken en puistjes erger maken. Zorg ervoor dat je een matterende moisturiser gebruikt, zodat je huid gehydrateerd blijft en er niet te vet uitziet. 

Vind je perfecte moisturizer in ons NIVEA Dagcrème assortiment, om je huid gehydrateerd te houden en haar de beste kans te geven om de vorming van rode vlekken te voorkomen. 


blonde vrouw lacht
blonde vrouw lacht
vrouw in een zwarte bikini
Wat veroorzaakt rode vlekken op mijn lichaam en gezicht?

Keratosis pilaris

Deze ruwe bultjes op je armen, benen of wangen worden veroorzaakt door het vasthouden van keratine (het soort eiwit waaruit je haar, huid en nagels zijn opgebouwd) in de haarzakjes. 

Te weinig hydratatie, te weinig scrubben en een ophoping van dode huid kunnen ook de oorzaak zijn, net als agressieve zeep of wasmiddelen. Maar hoe kun je het behandelen?

Regelmatig hydrateren helpt om de rode bultjes te verminderen - maar kom niet in de verleiding om ze te scrubben, want dat kan de toch al uitgedroogde huid irriteren. Om het meeste uit je vochtinbrengende crème te halen, breng je deze aan op een vochtige huid nadat je uit bad of onder de douche bent gestapt, om zoveel mogelijk vocht in te sluiten.


Rode vlekken in het gezicht verminderen

Rode vlekken kunnen om verschillende redenen op uw neus, lichaam of gezicht verschijnen en zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Maar elke vlek op je huid die verandert, kan een punt van zorg zijn. 

Als je je zorgen blijft maken over een rode plek op de huid die groter wordt, kun je het beste naar een gezondheidsdeskundige gaan om iets ernstigers uit te sluiten.