Gemengde huid

EEN GEMENGDE HUID VERZORGEN, HOE DOE JE DAT?

Een gemengde huid en een gecombineerde huid zijn verschillende namen voor hetzelfde huidtype. Wat is een gecombineerde huid precies? Wat zijn kenmerken van een gecombineerde huid? En hoe kun je deze huid het beste verzorgen? Je leest het hier!

WAT IS EEN GECOMBINEERDE HUID?

Een gecombineerde huid wil zeggen dat de huid uit twee huidtypes bestaat: de vette en de droge huid. Het voorhoofd, kin en neus zijn vetter dan andere zones van het gezicht. De wangen zijn op hun beurt normaal tot droog. Bij het verzorgen van de gecombineerde huid is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende zones.

Een gecombineerde huid komt voornamelijk voor op jongere leeftijd. De individuele huidzones passen zich op een gegeven moment aan elkaar aan gedurende jouw leven. Daarnaast wordt je huid over het algemeen langzaam droger naarmate je ouder wordt. 

Gecombineerde huid

EEN GECOMBINEERDE HUID: DE KENMERKEN

De gemengde huid wordt zo genoemd omdat deze bestaat uit gemengde huidtypes. De kenmerken van een gecombineerde huid zijn dat het voorhoofd, kin en neus vetter zijn dan andere zones van het gezicht. Deze gebieden glimmen en zijn vatbaar voor onzuiverheden en mee-eters. De wangen zijn normaal tot droog. Een gemengde huid verzorgen kan dus een uitdaging zijn, omdat je rekening moet houden met de vettige én de droge delen van de huid. Hoe doe je dat?

GEZICHTSVERZORGING GEMENGDE HUID

Een gecombineerde gezichtshuid moet niet te vet, maar ook niet te droog worden. Wat is de beste gezichtsverzorging en welke producten voor de gecombineerde huid kun je gebruiken?

1: DE GEMENGDE HUID REINIGEN

Een gemengde huid reinigen werkt als volgt: in de T-zone moet voorzichtig het vet verwijderd worden om pukkeltjes te voorkomen, terwijl de drogere huid geen vocht mag verliezen. Verfrissende reinigingsgel van NIVEA is hier ideaal voor.

Het is belangrijk om de gecombineerde huid niet vaker dan twee keer per dag te reinigen, anders drogen de gevoelige huidzones uit. Een milde reinigingsgel reinigt grondig en voorkomt irritatie. Tonifieer daarna de talgrijke T-zone met een gezichtstoner. De NIVEA Essentials Verfrissende Tonic houdt de natuurlijke vochtbalans in stand.

2: DE GECOMBINEERDE HUID VERZORGEN

Bij het verzorgen van een gecombineerde huid is het belangrijk dat de zones met een vette huid niet overmatig vet worden. De zones met droge huid hebben juist voldoende hydratatie nodig.

Tip: gebruik een lichte dagcrème voor de gemengde huid met weinig vet en breng deze iets dunner aan op jouw voorhoofd, neus en kin. Het is belangrijk dat de crème een vochtinbrengend effect heeft maar tegelijkertijd licht is. Natuurlijk kun je dezelfde crème op alle zones van de huid smeren. Maar zorg er wel voor dat je een crème voor de gecombineerde huid kiest, bijvoorbeeld NIVEA Essentials +24U Hydraterende Dagcrème met vitamine E. Kies voor de huid rond de ogen een crème die geschikt is voor dit gevoelige gebied.

3: VERWEN JE GEMENGDE HUID

Ook een fijn product voor de gecombineerde huid: gebruik één of twee keer per week de Esssentials Dagelijkse Reinigingsscrub van NIVEA. Concentreer je vooral op het behandelen van de T-zone om de overtollige talg te verwijderen en de glimmende huid te verminderen. Als je een gecombineerde huid hebt, kun je ook regelmatig een stoombad nemen. Hierdoor gaan de poriën open staan en komt het vet dat in de huid zit vrij. Zorg er daarna voor dat je huid voldoende vocht krijgt.

Gecombineerde huid producten

TIPS VOOR EEN GECOMBINEERDE GEZICHTSHUID

  • Thuisbehandeling: week een wattenschijfje in een mengsel van verse thee met melk. Wrijf deze oplossing vervolgens voorzichtig over je gezicht. De tannine in de thee werkt ontsmettend terwijl de melk de huid zacht maakt.
  • Ook kalmerende maskers kun je gemakkelijk zelf maken. Een citroen- en yoghurtmasker heeft een zuiverend effect en kan op het hele gezicht aangebracht worden. Yoghurt werkt vochtinbrengend voor de droge huid zonder deze te vet te maken.
  • Ga regelmatig naar de schoonheidsspecialiste. Je huid professioneel laten reinigen zorgt op lange termijn voor een verfijnd resultaat.

GEZICHTSVERZORGING GEMENGDE GEZICHTSHUID PER SEIZOEN

Gemengde huid verzorgen
Gecombineerde huid verzorgen

GECOMBINEERDE HUID IN DE WINTER

Door de droge lucht van de verwarming, heeft de gemengde huid de neiging uit te drogen. Je huid heeft tijdens de koude wintermaanden daarom extra bescherming en vocht nodig. Gebruik vochtinbrengende verzorgingsproducten en trakteer je huid af en toe op een masker.

DE GECOMBINEERDE HUID IN DE ZOMER

Zonbescherming is voor iedere huid belangrijk, dus ook voor de gecombineerde huid. Daarnaast wordt in de zomer het glimmende gedeelte van de gemengde huid meer benadrukt. Gebruik bijvoorbeeld een matterende poeder om dit te verminderen.

MAKE-UP VOOR DE GECOMBINEERDE HUID

Blijft je make-up niet de hele dag zitten en moet je deze soms bijwerken? Dat is één van de kenmerken van de gecombineerde huid. De T-zone tussen het voorhoofd, de neus en de kin gaat al snel glimmen. Zoek uit welke make-up geschikt is voor de gecombineerde huid en hoe je er de hele dag stralend uit kunt blijven zien.

Gemengde huid dagcrème

DE OPLOSSING: GETINTE DAGCRÈME VOOR DE GEMENGDE HUID

Een getinte dagcrème is een goed alternatief voor foundation. Het beschermt de huid én zorgt voor ook een egale teint. De BB Cream 5-in-1 Light van NIVEA maakt zacht, dekt, zorgt voor vocht en beschermt. Deze crème voor de gemengde huid bevat mineralen, provitamine B5 en een beetje foundation. Je kunt een getinte dagcrème gebruiken in plaats van een foundation. Hoewel deze minder dekt, krijgt de huid wel extra verzorging.

Een getinte dagcrème is ook ideaal bij het sporten omdat zij de poriën niet verstoppen. Deze lichte crème zorgt ervoor dat je geen make-up of poeder nodig hebt als je transpireert waardoor je teint er egaal en glad uit blijft zien.