Verzorgings-
tips
voor een gecombineerde gezichtshuid


BEHENDIG WORDEN IN HET BALANCEREN
De gecombineerde huid is een speciaal geval: deze bestaat uit twee huidtypes waarbij sommige gebieden van de huid nogal droog zijn terwijl andere vettiger en pukkeliger zijn. Wij zullen laten zien welke verzorging ideaal is voor de gecombineerde huid.

Wat zijn de kenmerken van de gecombineerde huid?

De gecombineerde huid heeft een belangrijk kenmerk: de huid in de T-zone, bestaande uit het voorhoofd, kin en neus, is vetter dan andere zones. De wangen zijn op hun beurt, normaal tot droog. Je moet bij de verzorging van de huid rekening houden met de verschillende eigenschappen van de huidzones.

Houd je altijd een gecombineerde huid?

Een gecombineerde huid ontstaat voornamelijk als je jong bent. De individuele huidzones passen zich op een gegeven moment aan elkaar aan gedurende jouw leven of anders wordt je huid over het algemeen langzaam droger naarmate je ouder wordt.

Wat zijn de kenmerken van de gecombineerde huid?

De gecombineerde huid wordt zo genoemd omdat deze bestaat uit twee huidtypes: normale tot droge huid en vette, onzuivere huid.

De huid in de T-zone, bestaande uit het voorhoofd, kin en neus, is vetter dan de andere zones. Deze glimt en is vatbaar voor onzuiverheden omdat de talgkliertjes in deze zone van het gezicht uitzonderlijk actief zijn. De wangen zijn op hun beurt, normaal tot droog. 

Kies een verzorgingsproduct op maat van jouw huidtype, om zo te zorgen voor een herstelde vochtbalans van de huid zelf.


De balans van je huid herstellen

Als je een gecombineerde huid hebt, wordt de T-zone, het gebied tussen het voorhoofd, de neus en de kin, snel te vet bij het gebruik van verzorgingsproducten. De wangen drogen daarentegen uit door gebrek aan verzorging. Dit leidt tot een strak gevoel. In principe wordt hier een vochtinbrengende crème aanbevolen die niet al te vet is.

Evenwichtsoefening nr. 1: reinigen

Het dagelijkse reinigen vormt een bijzondere uitdaging: in de T-zone moet voorzichtig het vet verwijderd worden, om mee-eters en pukkeltjes te voorkomen, terwijl de drogere huid geen vocht mag verliezen. Verfrissende reinigingsgel van NIVEA is hier ideaal voor. 

Het is belangrijk om je huid niet vaker dan twee keer per dag te reinigigen. Een keer 's ochtends en een keer 's avonds. Anders drogen de gevoelige huidzones nog meer uit. Tip: gebruik een milde reinigingsgel. Die reinigt grondig en voorkomt irritatie. Tonifieer daarna voornamelijk de talgrijke T-zone met een gezichtstoner. NIVEA Verzachtende Toner houdt de natuurlijke vochtbalans in stand.

Evenwichtsoefening nr. 2: verzorging

Het probleem dat jij moet oplossen bij het verzorgen van een gecombineerde huid is om ervoor te zorgen dat de zones met vette huid niet overmatig vet worden. En de zones met droge huid hebben voldoende hydratatie nodig. 

Tip: zorg ervoor dat je een lichte crème met weinig vet gebruikt en deze iets dunner aanbrengt op jouw voorhoofd, neus en kin. Het is belangrijk dat de crème een vochtinbrengend effect heeft maar tegelijkertijd licht is. Natuurlijk kun je dezelfde crème op beide zones gebruiken. Maar zorg er wel voor dat je een crème kiest die past bij jouw huidtype, bijvoorbeeld NIVEA Moisturising Day Care met vitamine E. Kies voor de huid rond de ogen een crème die speciaal geschikt is voor dit gevoelige gebied.

Evenwichtsoefening nr. 3: een beloning voor de huid

Verwen je huid één of twee keer per week, met bijvoorbeeld de Anti-Blemish Daily Wash Scrub van NIVEA. Een mild product zal huidirritatie en een strak gevoel voorkomen. Concentreer je vooral op het behandelen van de T-zone om de overtollige talg te verwijderen en de glimmende huid te verminderen. Als je een gecombineerde huid hebt, kun je ook regelmatig een stoombad nemen: hierdoor gaan de poriën open staan en komt het vet dat in de huid zit vrij. Zorg er daarna voor dat je huid voldoende vocht krijgt.

Een vochtinbrengend masker laat je huid ademen

Bovendien kun je kalmerende maskers heel gemakkelijk zelf maken. Een citroen- en yoghurtmasker heeft een zuiverend effect en kan op het hele gezicht aangebracht worden. Yoghurt werkt vochtinbrengend voor de droge huid zonder deze te vet te maken.

Tips voor een gecombineerde gezichtshuid

  • Thuisbehandeling: week een wattenschijfje in een mengsel van verse thee met melk. Wrijf deze oplossing vervolgens voorzichtig over je gezicht. De tannine in de thee werkt ontsmettend terwijl de melk de huid zacht maakt.
  • Ga regelmatig naar de schoonheidsspecialiste. Je huid professioneel laten reinigen zorgt op lange termijn voor een verfijnd resuktaat.


Zo veranderd de gecombineerde huid aan de hand van de seizoenen

De gecombineerde huid in de winter

Door de droge lucht van de verwarming, heeft de huid de neiging uit te drogen. Je huid heeft extra bescherming en vocht nodig.

De gecombineerde huid in de zomer

In de zomer wordt het glimmende gedeelte van de huid meer benadrukt. Bedenk bij de verzorging van je huid altijd dat de huid de seizoenen volgt. Vergeet nooit om in de zomer zonbescherming aan te brengen!


Make-up voor de gecombineerde huid

Blijft je make-up niet de hele dag zitten en moet je deze soms bijwerken? Dat is één van de kenmerken van de gecombineerde huid. De T-zone tussen het voorhoofd, de neus en de kin gaat al snel glimmen. Zoek uit welke make-up geschikt is voor de gecombineerde huid en hoe je er de hele dag stralend uit kunt blijven zien.

Een mooie huid met een getinte dagcrème

Getinte dagcrèmes zijn vooral ideaal bij het sporten omdat zij de poriën niet verstoppen. Deze lichte crème zorgt ervoor dat je geen make-up of poeder nodig hebt als je transpireert waardoor je teint er egaal en glad uit blijft zien.

Een alternatief voor foundation

Een getinte dagcrème beschermt niet alleen de huid maar zorgt ook voor ook een egale teint. De BB Cream 5-in-1 Light van NIVEA maakt zacht, dekt, zorgt voor vocht en beschermt. Deze crème bevat mineralen, provitamine B5 en een beetje foundation. Je kunt een getinte dagcrème gebruiken in plaats van een foundation. Hoewel deze minder dekt, krijgt de huid wel extra verzorging.

Creëer de juiste make-upbasis

Gebruik een dagcrème als basis voor je make-up. Deze mag ook discrete kleurpigmenten bevatten. Zorg er als je een foundation kiest voor dat deze olievrij is. Anders kunnen in het slechtste geval de pigmenten van de foundation zich gaan mengen met de talg waardoor je huid er vlekkerig gaat 

Pas de make-up aan volgens je huidtype

Olievrije make-up speciaal voor de onzuivere of glimmende huid is het beste voor de gecombineerde huid. Het zal de overtollige talg en kleine transpiratiedruppeltjes absorberen. Om de make-up langer te laten zitten, kun je eronder of eroverheen een olievrije gel aanbrengen.

Schaakmat

Om de make-up langer te laten zitten, kun je hem fixeren met poeder. Geperst poeder vermindert het glimmen en heeft een matterend effect. Je kunt kleine oneffenheden wegwerken met mineraalpoeder.