Significante Ingrediënten

SIGNIFICANT

Significante Ingrediënten

ALUMINIUMCHLOORHYDRAAT

Wat is aluminumchlorohydraat?

Aluminiumchlorohydraat (ACH) is een stof die behoort tot de groep van aluminiumzouten. Het wordt gebruikt als actief bestanddeel in antitranspiratiemiddelen. Aluminiumchloorhydraat komt van nature voor en kan ook industrieel geproduceerd worden.

 

Aluminiumchloorhydraat: functies

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen antitranspiratiemiddelen en deodorants? Deodorants voorkomen alleen slechte geuren wanneer je zweet, terwijl antitranspiratiemiddelen eigenlijk voorkomen dat je zweet. Dat doen ze met behulp van aluminiumchlorohydraat, waardoor de zweetklieren onder je armen vernauwen. Zo zweet je minder, krijg je geen natte plekken op je kleding en heb je geen onaangename lichaamsgeur.

 

Hoe NIVEA aluminiumchlorohydraat gebruikt

NIVEA gebruikt aluminiumchlorohydraat in antitranspiratiemiddelen als één van de meest effectieve actieve ingrediënten tegen de zweetproductie. Het blokkeert de zweetstroom in je onderarm en houdt je fris en zelfverzekerd. Onze 'zuivere' deodorants (d.w.z. zonder antitranspiratie-effect) bevatten geen aluminiumchlorohydraat. In plaats daarvan gebruiken ze antibacteriële middelen om de groei van bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken te stoppen. Aluminiumvrije deodorant of antitranspiratiespray met aluminiumchloorhydraat: aan jou de keuze.

 

Mogelijke problemen

Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Het komt van nature voor in drinkwater, fruit, groenten, granen en vlees. We nemen aluminium op met onze dagelijkse voeding. Het grootste deel van het aluminium dat we consumeren wordt via onze nieren geëlimineerd. Toch zijn veel mensen bezorgd dat aluminium in antitranspiratiemiddelen door de huid geabsorbeerd kan worden en het aluminiumgehalte in het lichaam kan verhogen. Recente klinische studies uitgevoerd met menselijke vrijwilligers onderzochten het vermogen van aluminiumchlorohydraat om door de huid te dringen. Daaruit blijkt dat slechts maximaal 0,002 procent het in antitranspiratiemiddelen gebruikte aluminium door de huid kan worden opgenomen. Dit werd onlangs duidelijk bevestigd door het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de Europese Commissie (SCCS) en het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) op basis van de meest recente wetenschappelijke gegevens. Zelfs na tientallen jaren van onderzoek is er geen verband gevonden tussen het gebruik van antitranspiratiemiddelen en borstkanker of Alzheimer.

 

Het gebruik van een antitranspiratiemiddel onder normale gebruiksomstandigheden kan daarom als veilig beschouwd worden. Bovendien: zodra aluminiumchlorohydraat in contact komt met zweet, wordt het omgezet in aluminiumhydroxide, een vaste en onoplosbare stof die niet in de huidbarrière kan doordringen en het lichaam kan binnendringen. Zelfs als je je antitranspiratiespray meteen na het scheren aanbrengt, absorbeert je huid geen hogere niveaus van aluminium. Het kan wel een beetje branden, omdat veel antitranspiratiemiddelen ook alcohol bevatten – wacht dus beter even voordat je het product aanbrengt!

 

BHT

Wat is BHT?

BHT is een antioxidant die gebruikt wordt in voedingsmiddelen en cosmetica. Veel ingrediënten zouden ranzig worden als ze reageren met de zuurstof in de omgeving. BHT beschermt deze ingrediënten tegen oxidatie en maakt ze langer houdbaar.

 

BHT: functies

Bijna alle levende wezens hebben zuurstof nodig. Maar zuurstof is ook krachtig reactief en zorgt ervoor dat veel andere stoffen oxideren. Roest is bijvoorbeeld het gevolg van ijzeroxidatie. Oliën en vetten worden ranzig als ze oxideren. Dit is waar BHT een rol speelt. Slechts een kleine hoeveelheid BHT (kort voor de nogal logge naam butylhydroxytolueen) voorkomt oxidatie. Het wordt gebruikt in voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica om producten vers te houden en langer houdbaar te maken.

 

Hoe NIVEA BHT gebruikt

Wij zijn trouw aan onze overtuiging en gebruiken alleen de benodigde ingrediënten op een verantwoorde en restrictieve manier. NIVEA voegt BHT toe in minder dan 10 procent van onze producten. Wanneer we het gebruiken, zijn de concentraties zeer laag – lager dan in veel voedingsmiddelen, eigenlijk! BHT maakt sommige van onze crèmes en lotions, lippenverzorging, scheergel en doucheolie langer houdbaar. Zonder de antioxidant zouden de natuurlijke oliën en andere ingrediënten ranzig worden, minder heilzaam worden en raar ruiken. Zeer kleine sporen van BHT kan je ook in andere geparfumeerde producten aantreffen. Dit komt omdat de parfumfabrikanten die de geparfumeerde oliën leveren, BHT gebruiken om ze te beschermen tegen oxidatie en dus om de geur aantrekkelijk te houden.

 

Mogelijke problemen

Sommige mensen beweren dat BHT door de huid kan dringen en het menselijk hormoonsysteem kan verstoren. Een stof die dit doet noemen we een 'hormoonontregelaar'. Er zijn studies die hebben aangetoond dat BHT endocriene effecten heeft, maar die studies leken weinig op de realiteit. Zij stelden de proefpersonen in zeer korte tijd bloot aan extreem hoge doses BHT. De BHT-concentratie in NIVEA-producten is daarentegen heel erg laag. Uit onderzoek tot nu toe blijkt niet dat cosmetische producten of hun ingrediënten een schadelijke invloed hebben op het menselijk lichaam of onze hormoonbalans. In feite hebben natuurlijke voedingsmiddelen zoals soja een veel hogere endocriene activiteit! BHT heeft een lange geschiedenis van veilig gebruik, en niet alleen in cosmetische producten. De Wereldgezondheidsorganisatie voerde een diepgaand onderzoek dat uitwees dat BHT geschikt is voor gebruik in levensmiddelen. Dus het is zelfs veilig om te eten! Meer nog (of minder, als het ware): cosmetica bevatten een duidelijk lagere BHT-concentratie dan voedingsmiddelen. BHT wordt al tientallen jaren wereldwijd gebruikt in cosmetische producten en blijkt veilig en zeer verdraagbaar te zijn – er zijn ook geen aanwijzingen dat het allergieën kan veroorzaken. Maar is BHT schadelijk voor onze planeet? Een recente studie van het Australian National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (NICNAS) zegt van niet. De beoordeling kwam tot de conclusie dat BHT geen aanzienlijk risico voor het milieu vormt.

 

 

GEUREN

Wat zijn geuren?

Één van de eerste dingen die je opvalt aan elk cosmeticaproduct is zijn unieke geur. Geuren geven huidverzorging en andere producten hun aangename en zeer karakteristieke geur.

Elke geur is een karakteristieke mix van verschillende stoffen en geuren – de gemiddelde geur bevat 30-50 geuringrediënten. Geuringrediënten zijn natuurlijke of synthetische parfums die individueel gebruikt kunnen worden, maar meestal gecombineerd worden met andere om een specifieke geur te vormen. Natuurlijke geurstoffen zijn afkomstig van planten (bv. etherische oliën) en/of andere natuurlijke bronnen, terwijl synthetische stoffen in het labo aangemaakt worden. Maar geuren zijn meestal mengsels van synthetische en natuurlijke ingrediënten.

 

Geuren: functies

Talrijke studies tonen aan dat geuren ons welzijn verhogen en een positief effect hebben op onze geest. Afhankelijk van de samenstelling kunnen ze bijvoorbeeld een kalmerend of stimulerend effect hebben. Geuren zorgen ervoor dat cosmetica (en vele andere producten) goed en kenmerkend ruiken: Ze geven een aangename geur af, maskeren de geur van een aantal effectieve maar niet lekker ruikende ingrediënten, verbeteren de ervaring van het gebruik van het product en helpen ons om onze individualiteit uit te drukken.

 

Hoe NIVEA geuren gebruikt

NIVEA gebruikt geuren in de meeste van onze producten. Onze geuren zijn zorgvuldig samengesteld uit natuurlijke en synthetische ingrediënten. In overeenstemming met ons principe om niets in onze producten te stoppen dat er niet hoeft te zijn, gebruiken we geuren op een zeer gecontroleerde manier. Om ervoor te zorgen dat elke geur die we gebruiken veilig en stabiel is, stelden we een speciale lijst op waarin de maximale hoeveelheden voor bepaalde geuringrediënten vastgelegd zijn en waarin andere bindende eisen opgenomen zijn om de kwaliteit en veiligheid van al onze geuren te garanderen, die veel verder gaan dan de bestaande wettelijke vereisten. Deze zogenaamde restrictielijst voor geuren is van toepassing op al onze geurenleveranciers.

 

Mogelijke problemen

Zoals alle andere mengsels van stoffen, kunnen ook geuren de huid gevoelig maken omdat ze veel verschillende ingrediënten bevatten. Of deze ingrediënten natuurlijk, afkomstig van natuurlijke bronnen of synthetisch zijn, maakt weinig verschil. Maar dit betekent niet dat personen met een gevoelige huid geen NIVEA-producten met geurstoffen mogen gebruiken! We gebruiken alleen parfums die geen relevant allergiepotentieel vertonen en besteden veel aandacht aan de controle van de geuren in onze producten. Elk ingrediënt dat we gebruiken, inclusief onze geuren, moet voldoen aan onze strenge criteria voor huidtolerantie.

Hoewel de meeste mensen geuren erg verdragen, wordt geschat dat 1 tot 2 procent van de bevolking allergische reacties vertoont op bepaalde geuringrediënten. Dit geldt zowel voor synthetische als natuurlijke ingrediënten. De Europese Cosmeticarichtlijn bevat een lijst van 26 stoffen die verband houden met allergische reacties. Als een cosmeticaproduct een van deze stoffen boven bepaalde grenzen bevat, moet dit op de verpakking vermeld worden. Dankzij deze mededeling kan je ingrediënten vermijden waar je mogelijk gevoelig voor bent. Als je ooit allergiesymptomen vertoont, zou je je arts moeten vragen om een allergietest te laten afnemen. Zo kan je de geur waar je allergisch voor bent precies aanduiden en hoef je niet alle producten met een geur te vermijden.

 

 

 

UV-FILTER

Hoe NIVEA je huid beschermt tegen schade door de zon

Zonneschijn is over het algemeen goed voor ons welzijn. Zonnestralen bevorderen de productie van het gelukshormoon serotonine, dus de zon maakt ons gelukkig. Zonnestralen geven ons een mooie gloed en stimuleren de vitamine D-productie van de huid, wat vooral belangrijk is voor de botstabiliteit en onze gezondheid in het algemeen. Maar zogenaamde UVA- en UVB-stralen in het zonlicht kunnen ook negatieve effecten hebben op onze huid. UVB-stralen dringen door in de bovenste laag van de huid en zijn verantwoordelijk voor de pijnlijke zonnebrand. Door hun hoge energieniveaus kunnen UVB-stralen het DNA direct beschadigen, wat in het ergste geval kan leiden tot huidkanker. UVA-stralen dringen dieper door in de huid. Hoewel we ze meestal niet kennen omdat ze niet pijnlijk zijn, vormen ze vrije radicalen die cellen en DNA kunnen beschadigen, wat kan leiden tot huidkanker. UVA-geïnduceerde vrije radicalenstress kan leiden tot allergieën en huidveroudering: ongeveer 80% van de rimpels wordt veroorzaakt door UVA-licht!

Daarom moeten we verantwoord en met voldoende zonnebescherming van de zon genieten. Één van de meest gebruikte beschermingsmiddelen is het aanbrengen van zonnebrandmiddelen. Dankzij de innovatieve kracht van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen nam NIVEA een voortrekkersrol op zich op het gebied van zonnebrandproducten (de eerste officiële zonnebrandcrème van NIVEA werd in 1936 gelanceerd!) en is vandaag de dag 's werelds nummer 1 zonnebeschermingsmerk*

Onze NIVEA zonnebrandproducten bevatten uv-filters die essentieel zijn om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. In het algemeen zijn er twee soorten uv-filters: Organische (ook wel chemische) uv-filters absorberen de uv-stralen en zetten energie om in warmte. Zonnefilters met organische uv-filters kunnen voordelen bieden zoals een gemakkelijke aanbrenging of transparante formules. Naast organische filters zijn er ook minerale (of met andere woorden - fysieke) uv-filters. Ze bestaan uit kleine deeltjes die een soort schild vormen als je de zonnebrandcrème aanbrengt. Uv-stralen worden gereflecteerd door dit schild zodat ze je huid niet kunnen beschadigen. Producten die alleen minerale uv-filters bevatten, zijn evenwel minder gemakkelijk op de huid aan te brengen dan producten die alleen organische uv-filters bevatten of waarin combinaties van organische en minerale uv-filters worden gebruikt. Zonnefilters met alleen minerale uv-filters hebben de neiging om een vage witachtige laag achter te laten die in dikte varieert afhankelijk van de beschermingsfactor.

Om te zorgen voor een betrouwbare zonnebescherming en de meest aangename ervaring bij elk gebruiksmoment biedt NIVEA zonnebrandmiddelen aan met ofwel alleen organische uv-filters, ofwel met een combinatie van minerale en organische uv-filters.

*Bron: Euromonitor International Limited; NIVEA in the category Sun Care, incl. Sun Protection, Aftersun and Self-Tanning; in retail value terms, 2018 data

 

Zonnefilters en de koraalriffen

NIVEA heeft zich ertoe verbonden de negatieve effecten op het milieu, met inbegrip van koraalriffen – één van de meest uiteenlopende mariene ecosystemen – te verkleinen. Ongeveer een kwart van alle oceaansoorten is afhankelijk van riffen. Het is bekend dat het voortbestaan van koraalriffen over de hele wereld bedreigd wordt door verschillende factoren. De factoren die bijdragen tot de achteruitgang van koraal zijn complex en veelomvattend. Twee hoofdoorzaken zijn temperatuurafwijkingen en extreme weersomstandigheden die verband houden met de wereldwijde klimaatverandering. Lokale factoren zoals verontreiniging van het land door kustontwikkeling en landbouw, niet-duurzame visserijpraktijken en een toenemend aantal invasieve, koraalschadelijke soorten spelen eveneens een belangrijke rol.

We hebben nog nooit oxybenzone gebruikt in onze Europese NIVEA-zonnebrandproducten, omdat deze uv-filter niet voldoet aan de hoge eisen die we aan onze zonnebrandmiddelen stellen. Octinoxaat is al in 2016 uit alle Europese NIVEA-zonnebeschermingsproducten geëlimineerd. 

NIVEA gebruikt alleen uv-filters die door de bevoegde regelgevende instanties als veilig voor de consument en het milieu beschouwd worden. Wij beoordelen onze portfolio van ingrediënten op hun mogelijke effecten op het milieu. Nieuwe ingrediënten moeten voldoen aan onze strenge normen en we zouden geen ingrediënten invoeren als de huidige wetenschappelijke kennis en de daaropvolgende milieurisicobeoordelingen van onze producten aantonen dat ze schadelijk zijn voor het milieu.

Het onderzoek naar uv-filters en hun milieu-impact staat echter nog in de kinderschoenen en is tot nu toe vooral in laboratoria gevoerd. Er is dan ook nog geen wetenschappelijke duidelijkheid over de mate waarin uv-filters in de praktijk van invloed zijn op koraalriffen en het bredere mariene milieu.

We willen met de tijd meegaan en met de nieuwste inzichten werken aan duurzamere innovaties: Daarom wisselen we intensief informatie uit met wetenschappers, duurzaamheidsexperten en onze leveranciers om ons te helpen onze NIVEA-zonnebrandproducten te verbeteren en de milieuvriendelijkheid ervan te waarborgen.

 

 

 

TITAANDIOXIDE NANOPIGMENTEN (MINERALE UV-FILTER)

Wat zijn titaandioxide nanopigmenten?

Titaandioxide is een witte substantie op basis van mineralen die gebruikt wordt als pigment in zonnebrandmiddelen, voedingskleurstof en andere toepassingen. Nanopigmenten van deze stof zijn kleine deeltjes – een miljoen keer kleiner dan een zandkorrel.Titaandioxide nanopigmenten worden gebruikt in cosmetica als minerale (of fysische) uv-filter. Eens aangebracht op de huid, reflecteren en verstrooien ze uv-stralen en helpen ze de huid te beschermen tegen zonnebrand, vroegtijdige veroudering en huidkanker.

 

Titaandioxide nanopigmenten: functies

Stel je een harnas rond je lichaam voor dat uv-straling uit de buurt van je huid houdt. Stel je nu eens voor dat dit harnas van talloze schilden gemaakt is die zo klein zijn dat ze individueel onzichtbaar zijn (terwijl jij een gladde witte jas op je huid bouwt). Zo werken titaandioxide nanopigmenten. Als een glanzend pantser reflecteren ze uv-stralen voordat ze de huid en het DNA van de huidcellen kunnen beschadigen. Ze werken als een minerale uv-filter die je helpt je te beschermen tegen onmiddellijke effecten zoals zonnebrand, maar ook tegen gevaren op lange termijn zoals huidkanker, waardoor je huid gezond en natuurlijk mooi blijft.

 

Hoe NIVEA titaniumdioxide gebruikt

NIVEA heeft voor elk product een uitgebalanceerde combinatie van uv-filters geselecteerd die zich richt op verschillende gebruikssituaties en behoeften. Daarom gebruikt NIVEA titaniumdioxide in combinatie met organische (of chemische) uv-filters in sommige van zijn zonnebrandproducten. Zo bieden wij je het beste van twee werelden: betrouwbare bescherming tegen UVA- en UVB-stralen in zonnebrandcrème die gemakkelijker aan te brengen is dan een die alleen minerale uv-filters bevat, die goed aanvoelt op je huid en waterbestendig is (Maar: Vergeet nooit om je opnieuw in te smeren na een duikje in het water!).

 

Mogelijke problemen

Sommige consumentenbeschermingsorganisaties hebben herhaaldelijk beweerd dat nanomaterialen – waarvan nanopigmenten een onderdeel zijn – door de huid heen in het lichaam kunnen dringen en schade kunnen veroorzaken. Wij vinden dat alle gezondheidsoverwegingen en mogelijke problemen serieus genomen moeten worden. Deze claims gelden evenwel niet voor titaandioxide, de enige nanopigmenten die we in onze zonnebrandmiddelen gebruiken. Veel uitgebreide studies komen tot de conclusie dat deze ingrediënten niet doordringen in de huidbarrière wanneer je zonnecrème aanbrengt. Onafhankelijke officiële instanties zoals het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) van de Europese Commissie, het Duitse federale instituut voor risicobeoordeling en het NANODERM-programma van de EU kwamen allemaal tot de conclusie dat nanopigmenten in cosmetica onschadelijk zijn wanneer ze op een gezonde huid worden aangebracht. Het NANODERM-onderzoek toonde ook aan dat de kleine deeltjes niet in de diepere huidlagen terechtkomen. Ze komen dus niet in het lichaam en vormen geen bedreiging voor je gezondheid. Integendeel: ze beschermen je tegen huidcelbeschadiging en huidkanker. Daarom moet je goed opletten en zonnecrème gebruiken wanneer je aan de zon wordt blootgesteld.

 

 

PARABEN

Wat zijn parabenen?

Parabenen houden je cosmetische producten vers zodat je ze veilig kan gebruiken. Zelfs als je vergeten bent om het deksel op je gezichtscrème in de badkamer te doen of als je zonnebrandcrème vrij warm wordt op je strandlaken. Zonder parabenen zouden veel cosmetische producten – vooral die met water – al snel na het openen bederven. Parabenen geven je de zekerheid dat je bodylotion, gezichtscrème of ander favoriet product vers blijft zoals op de dag dat je het voor het eerst opende.

 

Parabenen: functie en veiligheid

Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat huidverzorgingsproducten, vooral die met veel water, langdurig vers blijven door ziektekiemen en schimmels tegen te gaan. Parabenen kunnen kunstmatig gemaakt worden of gevonden worden in natuurlijke ingrediënten zoals wortelen, komkommers en olijven. Parabenen zijn doeltreffend en erg verdaagbaar, en worden al meer dan 80 jaar gebruikt voor het bewaren van cosmetica, huishoudelijke producten, geneesmiddelen en voedingsmiddelen. In de loop der decennia zijn parabenen intensief onderzocht. In feite zijn het de meest onderzochte conserveringsmiddelen van allemaal. De resultaten: zowel de Europese Commissie als de onafhankelijke Amerikaanse evaluatiecommissie (Cosmetic Ingredient Review / CIR) zijn het erover eens dat parabenen veilig zijn.

 

Hoe NIVEA parabenen gebruikt

Op dit punt zijn parabenen de veiligste en meest huidvriendelijke conserveringsmiddelen die we kunnen gebruiken. We blijven evenwel voortdurend op zoek naar de beste, doeltreffendste en gezondste manieren om onze producten, ons milieu en jou te beschermen. NIVEA gebruikt slechts in ongeveer 20 procent van onze producten parabenen – tot 80 procent is parabeenvrij. Neem nu onze klassieke NIVEA-crème: de vette formule houdt de crème fris zonder conserveringsmiddelen. Al onze babyproducten zijn ook parabeenvrij. Enkele producten die nog steeds parabenen bevatten zijn sommige gezichtscrèmes, zonnefilters en bodylotions. Wij nemen conserveringsmiddelen in deze producten op om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven voor jou om te gebruiken.

 

Mogelijke problemen

Er zijn meer studies over parabenen dan welk ander conserveringsmiddel dan ook. De conclusie is: parabenen zijn veelzijdig, doeltreffend en veilig in gebruik en veroorzaken weinig tot geen allergische reacties. Sommige mensen uitten hun bezorgdheid over het feit dat parabenen zich in ons lichaam kunnen ophopen en onze hormonen of het algemene welzijn op de lange termijn kunnen aantasten. Bijkomend onderzoek toonde echter aan dat parabenen snel afgebroken worden in het lichaam. Daarom kwamen de Europese Commissie en de Amerikaanse Cosmetic Ingredient Review tot de conclusie dat parabenen geen invloed hebben op onze gezondheid. Ons eigen NIVEA-expertteam bevestigt ook dat parabenen veilig zijn voor de mens en daarom gebruiken we ze nog steeds in sommige producten. Maar we willen dat onze producten veilig en goed zijn voor iedereen, ook voor mensen met een intolerantie voor parabenen. Daarom blijven we zoeken naar andere, even veilige en huidvriendelijke conserveringsmiddelen. We hebben een aantal alternatieve conserveringssystemen gevonden en producten ontwikkeld voor iedereen die gevoelig kan zijn voor parabenen – of die gewoon parabenen in zijn producten wil vermijden.

 

 

PEG-VERBINDINGEN

Wat zijn PEG-verbindingen?

PEG staat voor polyethyleenglycol. PEG-verbindingen zijn de zweepslagen van de cosmeticawereld: ze dienen als emulgatoren, bindmiddelen, stabilisatoren en verzachtende middelen.

 

PEG-verbindingen: functies

PEG-verbindingen kunnen meerdere functies tegelijk vervullen. Als emulgatoren zorgen ze ervoor dat olie en water zich mengen en mooie, gladde crèmes en lotions vormen. Ze doen parfumoliën oplossen in producten op waterbasis. In shampoos en douchegels helpen ze soepel schuim te creëren. Als verzachtende middelen verzachten en hydrateren PEG-verbindingen de huid. Sommige van deze multitaskers hebben ook een reinigende werking. Naast de cosmetische industrie worden PEG-verbindingen gebruikt in de farmaceutische en medische sector.

 

Hoe NIVEA PEG-verbindingen gebruikt

NIVEA gebruikt PEG-verbindingen in crèmes, lotions, douchegels, shampoos en badessences. Ze hebben niet alleen een breed scala aan functies, maar zijn ook zeer huidvriendelijk en zouden geen allergieën veroorzaken.

 

Mogelijke problemen

Er zijn claims geweest dat PEG-verbindingen door de huid in het lichaam kunnen dringen en andere, mogelijk schadelijke ingrediënten mee kunnen nemen. De waarheid is dat er veel verschillende PEG-verbindingen zijn en dat ze niet allemaal op dezelfde manier werken. Sommige verbindingen maken de huid eigenlijk wel meer doordringbaar – en dat zou ook zo moeten zijn, want ze worden gebruikt in medische zalven. Andere gaan niet over de huidbarrière heen. Of de PEG-verbindingen van invloed zijn op de doordringbaarheid van de huid hangt ook af van hun concentratie en de andere ingrediënten die in de productformule gebruikt worden. Trouw aan ons engagement om alleen veilige en noodzakelijke ingrediënten te gebruiken, selecteert NIVEA de verbindingen in onze producten zeer zorgvuldig. We houden ook de concentratie laag genoeg om een veilig gebruik te garanderen. Voor elke nieuwe formule is er een uitgebreide testperiode waarin we ervoor zorgen dat het niet irriteert, geen allergieën veroorzaakt of andere ongewenste effecten heeft.

 

 

SILICONEN

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn chemische verbindingen die uitzonderlijk glad en vloeibaar zijn. In de vorm van siliconenolie geven ze huidverzorgingsproducten hun aangename textuur en maken ze deze gemakkelijk aan te brengen.

 

Siliconen: functies en veiligheid

Siliconen zijn de "gladstrijkers" van de cosmeticawereld: zonder siliconen zouden gezichtscrèmes en lotions harder en minder aangenaam aanvoelen. Chemisch gezien zijn siliconen een groep verbindingen met ketens van silicium- en zuurstofatomen, gecombineerd met andere elementen. Ze zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen, reageren niet gemakkelijk met andere stoffen en zijn huidvriendelijk.

Siliconen zijn veilig te gebruiken met voedsel – misschien heb je een siliconen spatel of ander kookgerei van silicone. De siliconen die in cosmetica gebruikt worden zijn siliconenoliën: heldere, reukloze vloeistoffen die lotions, crèmes en andere producten hun gladde, zijdeachtige textuur geven.

 

Hoe NIVEA siliconen gebruikt

NIVEA gebruikt ongeveer 30 verschillende siliconen, en ongeveer 20 procent van onze producten wereldwijd – voornamelijk producten zonder spoeling, zoals gezichtscrèmes en lotions of deodorants, bevatten siliconen. Waarom zoveel verschillende siliconen? Omdat elk van hen een specifiek effect heeft, en we zorgen ervoor dat we alleen ingrediënten opnemen die een merkbaar voordeel hebben voor jouw productbeleving. Dankzij siliconenoliën in lotions en crèmes is het product heerlijk om aan te brengen en krijgt je huid een zijdezachte, gladde uitstraling. In de haarverzorging voorkomen siliconen statische lading en kroeshaar, waardoor het haar zacht en soepel wordt. In vloeibare deodorants zorgen ze ervoor dat de actieve antitranspiratie-ingrediënten gelijkmatig worden verdeeld en dat er niets klonterig wordt.

Het mooie van siliconen is dat ze niet alleen zeer veelzijdig zijn, maar ook veilig en huidvriendelijk. Meer nog dan sommige natuurlijke oliën! Wanneer natuurlijke oliën met zuurstof reageren, kunnen de resulterende producten de huid irriteren of allergieën veroorzaken. Siliconenoliën daarentegen veroorzaken zelden allergieën en oxideren niet gemakkelijk. Dit – naast hun grote vloeibaarheid – maakt ze huidvriendelijk en ideaal voor gebruik in cosmetica. Maar is silicone in haarverzorgingsproducten niet belastend voor je haar? Er zijn geen systematische studies die aantonen dat siliconen het haar verzwaren. NIVEA-haarverzorgingsformules zijn gemakkelijk uit te spoelen en laten je haar in al zijn glorie stralen. Wij bieden ook siliconenvrije shampoos en conditioners aan om de keuze aan jou over te laten.

 

Mogelijke problemen

Er wordt beweerd dat siliconenolie uit cosmeticaproducten het milieu kan schaden. De siliconen in shampoos, conditioners of andere producten die uitgespoeld worden, gaan door de afvoer en komen in het afvalwater terecht. Siliconen zijn zeer stabiel en worden daarom niet gemakkelijk afgebroken. Aangezien ze bijna onoplosbaar zijn in water en niet giftig zijn, kunnen we concluderen dat ze geen risico vormen voor het milieu. Onlangs heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen cyclische siliconen beschouwd als potentieel schadelijk voor het milieu, hoewel andere autoriteiten, bijvoorbeeld in de VS en Canada, deze cyclische siliconen als veilig beschouwen. Deze cyclische siliconen (namelijk D5 en D6) mogen niet verward worden met de meeste andere siliconen die niet tot deze groep behoren en beschouwd worden als veilig voor het milieu omdat ze niet bioaccumuleren en volgens de huidige kennis ook niet giftig zijn voor levende wezens.

We volgen de verdere ontwikkelingen op het vlak van regelgeving en wetenschappelijk onderzoek naar cyclische siliconen nauwgezet op om onze maatregelen te herzien en voor te bereiden. Zo kunnen onze producten voortdurend ontwikkelen en de best mogelijke prestaties leveren voor zowel de consument als het milieu.


SIGNATURE

Signature ingrediënten

cream-jar-closeup

Eucerit

Wat is Eucerit?

In zekere zin is Eucerit de basis van de moderne cosmetica en van het hele merk NIVEA. De emulgator werd meer dan een eeuw geleden ontdekt en werd een belangrijk ingrediënt van onze iconische NIVEA-crème. Eucerit doet vette en waterige delen in cosmetische producten met elkaar vermengen en vormt dus een schakel tussen vette en waterige componenten. Eucerit is een natuurlijk verkregen stof, afgeleid van wolwas.

 

Wat is er zo speciaal aan Eucerit?

De meeste cosmeticaproducten zijn samengesteld uit vette en waterige onderdelen. Het mengen tot een gladde, romige en stabiele textuur is één van de grootste uitdagingen in de wereld van de cosmetica. Veel vroege emulgatoren houden olie en water alleen bij elkaar zolang de temperatuur niet verandert. Daarom was de ontdekking van Eucerit een mijlpaal in de ontwikkeling van de huidverzorging. Eucerit ("de mooie was") is gemaakt van gezuiverd wolvet en houdt de emulsies stabiel, zelfs onder extreme klimatologische omstandigheden.

 

Hoe NIVEA Eucerit gebruikt

Voor NIVEA is Eucerit extra speciaal. Het is niet alleen een doeltreffende emulgator, maar ook een belangrijk ingrediënt van onze iconische NIVEA-crème. In feite was het dankzij de ontdekking van Eucerit in het begin van de 20e eeuw dat de NIVEA Creme-uitvinders Oscar Troplowitz, Dr. Paul Gerson Unna en Isaac Lifschütz hun sneeuwwitte, stabiele huidcrème konden creëren. Het nieuwe product bracht een revolutie teweeg in de cosmeticawereld. De NIVEA Creme was meer dan 100 jaar geleden hypermodern en is vandaag de dag nog steeds een icoon. Het biedt effectieve huidverzorging en beschermt de huid tegen uitdroging. NIVEA Creme wordt zeer goed verdragen en is geschikt voor alle huidtypen, zelfs voor een gevoelige huid. Als één van de eerste crèmes die bestand was tegen hoge en lage temperaturen, kon NIVEA Creme over de hele wereld verzonden worden. Het werd een wereldwijd succes en maakte van NIVEA het grootste huidverzorgingsmerk ter wereld*.

* Bron: Euromonitor International Limited; NIVEA by umbrella brand name in the categories Body Care, Face Care and Hand Care; in retail value terms, 2018

nivea-q10

Q10

Wat is Q10?

Co-enzym Q10 is een molecule die ons lichaam produceert. Het is essentieel voor het energiemetabolisme van onze cellen. Als energizer helpt het onze cellen te groeien, gezond te blijven en te regenereren. Q10 is ook een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt, zeer reactieve moleculen die cellen op vele niveaus beschadigen, waaronder cel-DNA, eiwitten en lipiden.

 

Wat is er zo bijzonder aan Q10?

Q10 is de booster van het lichaam. De meeste energie van ons lichaam wordt opgewekt met behulp van dit co-enzym. Q10 is vooral van vitaal belang voor organen die veel energie nodig hebben, waaronder onze huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Een gezonde, jonge huid regenereert voortdurend en gemakkelijker dan een oudere huid en heeft daarvoor Q10 nodig. Naarmate onze huid ouder wordt, nemen de Q10-niveaus in onze huidcellen snel af. Er zijn ook andere factoren die het Q10-niveau verlagen, zoals stress, bepaalde medicijnen en uv-straling. Voedsel zoals vlees, eieren, vis, noten, aardappelen, broccoli en spinazie zijn goede bronnen van Q10. Als je geschikte cosmetische formules die het eigen co-enzym Q10 van de huid bevatten plaatselijk aanbrengt, wordt het Q10-niveau van de huid aantoonbaar aangevuld. Dit ondersteunt het energiemetabolisme van de huidcellen en vermindert het aantal vrije radicalen.

 

Hoe NIVEA Q10 gebruikt

NIVEA is al tientallen jaren pionier in het onderzoek naar Q10. In de jaren negentig waren we de eersten die Q10-huidverzorgingsproducten op de massamarkt introduceerden – en sindsdien hebben we de formulering verder ontwikkeld. Onze Q10-producten bevatten Q10 van hoge kwaliteit en we maken het gemakkelijk beschikbaar voor de huid met onze uitgewerkte formules. We voeren voortdurend studies en uitgebreid onderzoek uit om onze Q10-producten verder te ontwikkelen, waarbij we compatibele partneringrediënten zoals creatine of de krachtige antioxidant vitamine C toevoegen, afhankelijk van de huidconditie waarvoor het product is ontworpen.

almond-nuts-closeup

Zoete amandelolie

Wat is zoete amandelolie?

Zoete amandelolie wordt koud geperst uit rijpe amandelpitten – de zoete, gepelde vruchten van de amandelboom – en vervolgens geraffineerd. De gouden olie met zijn milde, zoete, nootachtige aroma wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde en huidverzorging.

 

Wat is er zo bijzonder aan zoete amandelolie?

Amandelen zijn niet alleen heerlijk, voedzaam en zeer gezond – de olie die ervan wordt geperst is zeer verdraagzaam voor alle huidtypen, vooral de droge en gevoelige huid. Het heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (90 procent). En de olie bevat ook 20-30 procent linolzuur, een stof die van nature voorkomt in de menselijke huid. Oude Chinese, Grieks-Perzische en Ayurvedische scholen voor geneeskunde gebruikten zoete amandelolie.

 

Hoe NIVEA zoete amandelolie gebruikt

NIVEA gebruikt koudgeperste, geraffineerde zoete amandelolie in een breed assortiment van onze huidverzorgingsproducten. Al onze amandelolie is van natuurlijke oorsprong en van de hoogste kwaliteit. Uit 1.000 kilo gepelde amandelpitten halen we ongeveer 400 liter zoete amandelolie. Wat overblijft van de pitten is een soort amandelzemelen die gebruikt worden in peelings en maskers voor het gezicht en lichaam.

white-powder-close-up

Creatine

Wat is Creatine?

Creatine is een organische verbinding die geproduceerd wordt in de lever, nieren en alvleesklier. Het speelt een sleutelrol in de energievoorziening van onze organen en werkt als een batterij die energie bindt, transporteert en vrijgeeft.

 

Wat is er zo bijzonder aan creatine?

Creatine, dat van nature in de huid aanwezig is, fungeert als een energiereservoir. Naarmate we ouder worden, vertraagt de creatineproductie van ons lichaam. NIVEA kan bewijzen dat creatine gemakkelijk door onze formules in de huid komt en kan zo helpen om een hoger niveau van de eigen stof van deze huid te behouden.

 

Hoe NIVEA creatine gebruikt

NIVEA gebruikt creatine in combinatie met andere ingrediënten zoals co-enzym Q10 in ons 'Q10 Plus'-assortiment, maar ook in andere producten wanneer de huidconditie dit soort energiebron vereist.


FUNCTIES

Functies

ACTIEVE INGREDIËNTEN

In de producten van NIVEA SUN worden verschillende actieve bestanddelen gebruikt. Panthenol is bijvoorbeeld een B-vitamine die het lichaam niet zelf kan produceren en waarvan bekend is dat het de regeneratie van de huid ondersteunt en de hydratatie van de huid verbetert.

 

KLEURPIGMENTEN

Geselecteerde producten van NIVEA Sun Kids bevatten kleurstoffen om het aanbrengen van zonnecrème speelser te maken. Zo associëren kinderen vanaf jonge leeftijd zonnebescherming met plezier.

 

VERZACHTENDE MIDDELEN

Verzachtende middelen, zoals butyleenglycol-dicaprylaat / Dicaprate of Dibutyl Adipate, zijn oliën of olie-onttrekkende middelen die gebruikt worden om een zacht en glad huidgevoel te behouden.

 

EMULGATOREN

NIVEA Sun-producten gebruiken emulgatoren, zoals natriumstearoylglutamaat, om kleine oliedruppeltjes in water te verspreiden – net als je melk in de koelkast – om een product te verkrijgen dat prettig is om op de huid aan te brengen.

 

FILMVORMER

Filmvormers, zoals VP/Hexadecene Copolymer, worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de zonnecrème een doorlopende waterdichte film op de huid vormt, wat essentieel is voor producten met extra waterdichte UVA- en UVB-bescherming.

 

GEUR

Geur wordt gebruikt om de iconische en geliefde geur van NIVEA te creëren en de emotie van een mooie zonnige dag op het strand aan te wakkeren.

 

VOCHTINBRENGEND MIDDEL / OPLOSMIDDELEN

Vochtinbrengende middelen, zoals glycerine, zijn ingrediënten die gebruikt worden in cosmetische producten om vochtverlies te vertragen. Oplosmiddelen zijn vloeistoffen die gebruikt worden om de vaste bestanddelen in de formule op te lossen.


NEUTRALISATIEMIDDELEN

Neutralisatiemiddelen, zoals natriumhydroxide of citroenzuur, worden gebruikt om de pH-waarde van onze formules aan te passen.

 

POEDERS

Poeders, bijvoorbeeld dizetmeelfosfaat of silica, helpen bij de absorbtie van olie op de huid, waardoor de huid aangenaam aanvoelt.

 

CONSERVERINGSMIDDELEN

Conserveringsmiddelen voorkomen of vertragen de groei van micro-organismen en beschermen zonnebrandproducten tegen bederf.

 

DRIJFGASSEN

Drijfgassen, zoals butaan, isobutaan of propaan, helpen de formule uit de verpakking te verwijderen.

 

REOLOGISCHE MODIFICATOREN

Reologische modifiers, zoals microkristallijne cellulose of xanthaangom, worden gebruikt om de viscositeit van een emulsie te veranderen en ons in staat te stellen om verschillende formules zoals lotions en sprays te maken.

 

STABILISATOREN

Stabilisatoren helpen om de functie en activiteit van andere ingrediënten in de zonnecrème te behouden.

 

UV-FILTERS

Zonnecrème beschermt de huid tegen schadelijke uv-straling dankzij de uv-filters. Minerale uv-filters, zoals titaandioxide, reflecteren de zonnestralen, terwijl organische uv-filters, zoals methoxydibenzoylmethaan (organische UVA-filter) en fenylbenzimidazoolsulfonzuur (organische UVB-filter), deze absorberen.