vrouw die leert hoe ze donkere vlekken kan verwijderen

Pigmentvlekken verwijderen, hoe doe ik dat?

Pigmentvlekken verwijderen? Lees onze tips over alles wat je moet weten over pigmentvlekken in het gezicht & op het lichaam.

Pigmentvlekken verwijderen, hoe doe ik dat?

Donkere vlekken of bruine vlekken zijn pigmentvlekken die zich op de huid vormen. Donkere vlekken in het gezicht komen bijzonder vaak voor, hoewel ook veel mensen last hebben van donkere vlekken op het lichaam. Ze ontstaan wanneer melanine - het pigment dat de kleur van de huid bepaalt - overmatig wordt geproduceerd. Hierdoor wordt een stukje huid donkerder dan de huid eromheen.

 

 

 

Donkere vlekken komen vaak voor op de volgende plaatsen

- rug van de handen
- gezicht
- rug
- schouders

Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen donkere vlekken, vooral donkere vlekken in het gezicht, ongewenst zijn en sommige mensen die er last van hebben willen weten hoe ze van donkere vlekken in het gezicht af kunnen komen. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om donkere vlekken te verminderen met gerichte behandelingen en ingrediënten. 
Lees verder om te ontdekken wat donkere vlekken veroorzaakt, hoe je van donkere vlekken in het gezicht afkomt en hoe je van donkere vlekken op het lichaam afkomt.


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken?

Als je de belangrijkste oorzaken van bruine vlekken op de huid kent, kun je beter begrijpen hoe je ze kunt voorkomen. Hoewel sommige oorzaken onvermijdelijk zijn, is het toch belangrijk om te begrijpen waarom je donkere vlekken hebt ontwikkeld. Bruine vlekken op de huid kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende redenen:
woman-smiling-product-display-1

woman-smiling-product-display-2

Schade door de zon - Een belangrijke bron van donkere vlekken is overmatige blootstelling aan de zon. Dit is de reden waarom bruine vlekken op het gezicht vaak voorkomen, evenals op andere gebieden die vaak aan de zon worden blootgesteld. Schade door de zon zorgt ervoor dat de huid extra melanine aanmaakt als bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Als gevolg daarvan ontstaan er donkere vlekken in het gezicht en op andere delen van het lichaam.

Melasma - Melasma treft ook delen van je lichaam die vaak aan de zon worden blootgesteld - en veroorzaakt bruine vlekken op gezicht, hals, handen en andere zones. Melasma komt veel vaker voor bij vrouwen, omdat het kan worden uitgelokt door hormonale onevenwichtigheden die ontstaan tijdens de zwangerschap, menopauze of bij het gebruik van anticonceptie. Je hoeft je geen zorgen te maken, melasma is onschadelijk en geeft geen aanleiding tot medische problemen.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie - Dit wordt veroorzaakt wanneer de huid een vorm van trauma heeft ondergaan, bv. acnelittekens, brandwonden of psoriasis, en bruine vlekken op de huid heeft achtergelaten. Het komt vooral voor naarmate we ouder worden, omdat onze huidcellen zich niet zo snel meer vermenigvuldigen, deze worden soms ouderdomsvlekken genoemd.
 


Pigmentvlekken in gezicht

Donkere vlekken in het gezicht komen vaak voor omdat het gezicht vaak aan de zon wordt blootgesteld, en UV-licht is een belangrijke oorzaak van donkere vlekken.

Donkere vlekken in het gezicht kunnen ontstaan:

  • Nadat een puist of psoriasis opflakkering verdwijnt
  • Tijdens de zwangerschap of de menopauze
  • Als een insectenbeet, snijwond, brandwond of andere verwonding geneest

  • Bij bepaalde medicijnen
  • Als een huid- of haarverzorgingsproduct de huid irriteert
  • Bij hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap

Donkere vlekken zijn anders dan sproeten; donkere vlekken zijn meestal groter en verschijnen op latere leeftijd. 


Pigmentvlekken in gezicht verwijderen doe je zo

woman_face_cream_close_up

 

 

Afhankelijk van de oorzaak kunnen donkere vlekken in het gezicht soms vanzelf verdwijnen, bijvoorbeeld als je stopt met het gebruik van een product dat de huid irriteert, of als een litteken geneest. Donkere vlekken kunnen vervagen, maar dan verschijnen er weer nieuwe, en soms is er een helpende hand nodig om van donkere vlekken in het gezicht af te komen. 

 

Donkere vlekken op het gezicht worden versneld door blootstelling aan vervuiling en zijn duidelijker zichtbaar op een doffe huid.

 

Er zijn crèmes en correctoren voor pigmentvlekken die speciaal ontwikkeld zijn om pigmentvlekken aan te pakken. Deze producten bevatten actieve ingrediënten die ongewenst pigment op een bepaalde plaats behandelen en helpen toekomstige huidverkleuringen te verminderen.

Zoek naar producten met vitamine C en E die vrije radicalen bestrijden, helpen pigmentvlekken te vervagen en de huid weer stralend maken.

  • Gebruik corrigerende crèmes die pigmentvlekken in het gezicht aanpakken
  • Draag SPF: zonnebrandcrème is je beste verdediging tegen pigmentvlekken in het gezicht. Maak er een gewoonte van om dagelijks een gezichtscrème met een hoge SPF te gebruiken, zelfs op bewolkte koele dagen, over je gewone vochtinbrengende crème. Streef naar een SPF van ten minste 30. 
  • Pas je huidverzorgingsroutine aan met producten die ingrediënten bevatten om pigmentvlekken weg te werken


Tips voor huidverzorgingsroutine om van pigmentvlekken in het gezicht af te komen

woman_cleaning_face_close_up

Gebruik een zachte reiniger of balsem om je gezicht tweemaal daags mee te wassen. Donkere vlekken kunnen verergeren door ingrediënten die je huid irriteren. Breng vervolgens een serum en dagcrème aan die donkere vlekken aanpakken.

NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Spot Serum Onze NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Spot Dagcrème SPF50  en NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Serum bevatten teintverhelderende ingrediënten die pigmentproducerende cellen aanpakken, voor een egale teint, en werken aan het lichter maken van pigmentvlekken en het verminderen van hun grootte. Gebruik het als onderdeel van je ochtendroutine voor een hydraterende oppepper met een flinke zonnebeschermingsfactor. Een SPF met een hoge factor voorkomt ook donkere vlekken op het gezicht.

woman-nightcream-face

Wissel je crème 's avonds af met een lotion die donkere vlekjes tegengaat. Onze NIVEA Cellular Luminous630 Anti Spot nachtcrème werkt in op bestaande pigmentvlekken om deze zichtbaar te verminderen, terwijl de nieuwe melanineproductie 's nachts wordt gebalanceerd om het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

woman-drinking-glass-of-water

Hydratatie is ook de sleutel tot het uitbannen van pigmentvlekken in het gezicht. Het helpt de teint te egaliseren, de huid voller te maken en de vermoeide huid te herstellen - wat op zijn beurt donkere vlekjes in het gezicht vermindert. 


Pigmentvlekken op het lichaam

Net als pigmentvlekken in het gezicht zijn donkere vlekken op het lichaam het gevolg van een overproductie van melanine.  

 

Donkere vlekken op het lichaam kunnen verschijnen op: 

- armen
- handen 
- benen
 

Donkere vlekken op het lichaam kunnen door een aantal factoren worden veroorzaakt. 
Deze kunnen zijn:

 
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie door trauma aan de huid door bijvoorbeeld scheren, wat de productie van melanine beïnvloedt. 
- Blootstelling aan de zon
- Verwonding van de huid 
- Scheerbrand door scheren
- Hormonale veranderingen

red-hair-woman

 

Benieuwd hoe je van donkere vlekken op je lichaam afkomt? Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt.


Hoe af te komen van donkere vlekken op het lichaam

Op delen van het lichaam kunnen donkere vlekken ontstaan als ze regelmatig aan de zon worden blootgesteld. Breng zonnebrandcrème van SPF 30 of hoger aan voordat je naar buiten gaat en bedek je lichaam wanneer dat mogelijk is.

Huidverzorging tips om van pigmentvlekken op het lichaam af te komen

Vrouw liggend op een bed

 

 

Net zoals je gezicht reageert op een goede huidverzorgingsroutine, doet je lichaam dat ook. Vitamine C, vitamine B12 en vitamine E kunnen helpen bij de behandeling van pigmentvlekken op het lichaam. Vitamine E en B12 bevorderen de collageenproductie (dit is wat onze huid zijn elasticiteit en veerkracht geeft), terwijl vitamine C bekend staat om zijn antioxiderende, verstevigende en verhelderende effecten. Vitamine E kan ook littekens verzachten waardoor donkere vlekken op het lichaam minder zichtbaar worden. 

Wij adviseren om de bodylotion regelmatig te gebruiken - twee keer per dag als dat kan. Breng aan op een vochtige huid voor een maximaal effect. Probeer eens een bodylotion met natuurlijke amandelolie en vitamine E, voor een diepgaande hydratatie en verzorging. 


Hoe voorkom je pigmentvlekken op je huid?

Niet alle oorzaken van pigmentvlekken op de huid kunnen worden voorkomen - sommige ontstaan op natuurlijke wijze door leeftijd en andere factoren. Dat gezegd hebbende, kunnen bruine vlekken op de huid veroorzaakt door schade door de zon wel worden voorkomen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om bruine vlekken op de huid als gevolg van zonschade te helpen voorkomen:


 

1) Gebruik zonnebrandcrème - Het gebruik van zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schade van de zon die bruine vlekken op de huid veroorzaakt. Door een hoge SPF zonnebrandcrème te gebruiken - kun je voorkomen dat je huid beschadigd raakt en ervoor zorgen dat je huid zo gezond mogelijk is om donkere vlekken op de huid tegen te gaan.

2) Bedekken - Bruine vlekken op gezicht, hals en andere overbelichte gebieden kunnen worden voorkomen door ze te bedekken tegen de zon. Zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt, zijn deze gebieden nog steeds vatbaarder voor donkere vlekken dan andere. Probeer een baseballpet of een breedgerande hoed om je gezicht en hals tegen de zon te beschermen.

3) Vermijd de middagzon - De zon is het heetst en het meest intens tussen 12.00 en 14.00 uur. Tijdens deze uren heb je veel meer kans op zonneschade die kan leiden tot bruine vlekken op de huid. Om dit te voorkomen, moet je tijdens dit deel van de dag de schaduw opzoeken en van de zon genieten op momenten dat deze niet zo schadelijk is voor je huid.