jonge vrouw die Nivea Hydra Skin Effect gezichtscrème gebruikt

Hoe zich te ontdoen van een droge, schilferige huid op het gezicht

Ontdek wat de oorzaak is van een droge en schilferige huid, de kenmerken ervan en de maatregelen die je kunt nemen om er vanaf te komen

Als je ooit een schilferige huid hebt gehad, ben je niet de enige. Het is een veel voorkomende aandoening die iedereen kan overkomen. Schilferigheid kan een echte bederf zijn voor de gezondheid en glans van je huid. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel vertelt NIVEA je alles over hoe je van die schilfers af kunt komen en hoe je weer een gladde, stralende huid kunt krijgen.


Wat veroorzaakt een schilferige huid?

Een schilferige huid kan door een aantal factoren worden veroorzaakt, hier zijn de meest voorkomende:

 1. Droogheid:
  Wanneer de huid vocht en natuurlijke oliën verliest, kan deze droog worden en vatbaar zijn voor schilfering.

 2. Koud weer:
  Hard, koud weer kan de huid van zijn vocht ontdoen, wat leidt tot ruwe plekken.

 3. Warme douches:
  Overmatig heet water kan de huid van zijn natuurlijke oliën ontdoen, waardoor deze droog en schilferig wordt.

 4. Huidaandoeningen:
  aandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen leiden tot een schilferige huid als gevolg van ontstekingen en huidcelvernieuwing.

 5. Leeftijd:
  Naarmate mensen ouder worden, kan hun huid minder natuurlijke oliën produceren, waardoor deze gevoeliger wordt voor uitdroging en ruwheid.
 jonge vrouw die Nivea-gezichtscrème aanbrengt

Droge huid en schilferige huid

Een schilferige huid kan alle huidtypes verschillend beïnvloeden, maar het treft vooral mensen met een droge huid. Een droge huid mist het nodige vocht en oliën om een gladde en soepele textuur te behouden, waardoor deze gevoeliger wordt voor schilfering.

Wanneer schilfering optreedt, kan dit zich manifesteren als zichtbare droge plekken, fijne schilfers en soms zelfs jeuk of irritatie. Dit beïnvloedt niet alleen het uiterlijk van de huid, maar kan ook leiden tot ongemak en een verminderd gevoel van zelfvertrouwen.

Mensen met een droge huid moeten vaak ijverig zijn in het hydrateren en huidverzorgingsroutines toepassen die tegemoetkomen aan hun specifieke behoeften om de effecten van schilfering te minimaliseren en een gezondere, comfortabelere huid te behouden.

Hoe kom je van een schilferige huid af?

Het wegwerken van een schilferige huid kan lastig zijn en is niet altijd volledig mogelijk. Er zijn echter bepaalde maatregelen die je kan nemen om de verschijning ervan te verminderen. Hier zijn enkele tips om het uiterlijk aan te pakken:

 1. Verkort je badtijd:
  Lange, warme douches zijn niet goed voor de huid, omdat ze de natuurlijke oliën ervan verwijderen, waardoor deze uitdroogt. Gebruik daarom warm water en douche niet langer dan 5-10 minuten.

 2. Gebruik een luchtbevochtiger:
  De combinatie van droge en warme lucht binnenshuis kan de huid uitdrogen, waardoor deze geïrriteerd en jeukend aanvoelt. Door een draagbare luchtbevochtiger te installeren, komt er vocht in je binnenomgeving terecht

 3. Draag stoffen die zacht zijn voor de huid:
  Hoewel wol een natuurlijk materiaal is, kan het af en toe tot huidirritatie leiden. Kies daarom voor een vezel zoals katoen, omdat deze de huid comfortabel laat ademen.

 4. Jeuk verlichten:
  Om de huid tijdelijk te verzachten als deze jeukt, breng je een koele, vochtige doek aan op het gebied.
Feiten overzicht

Schilferige huid

Kenmerken: Een schilferige huid voelt vaak droog en ruw aan, met zichtbare schilfers die kunnen jeuken.

Oorzaken:
lage luchtvochtigheid, huidaandoeningen, veroudering, heet water en overmatig exfoliëren.

Preventie:
Gehydrateerd blijven, luchtbevochtigers gebruiken, zachte reiniging, lauwe douches, zonnebrandcrème en regelmatige hydratatie.

Behandelingen:
Hydraterende, zachte exfoliatie en dagelijks gebruik van zonnebrandcrème.

jonge vrouw met rood haar
Schilferige huidverzorgingsroutine

NIVEA Huidverzorgingsroutine om schilferige huid te verminderen

Een schilferige huid heeft een zachte maar effectieve huidverzorgingsroutine nodig om het vocht te herstellen en dode huidcellen te verwijderen. Hier is een op maat gemaakt regime om de schilferige huid te helpen verminderen en de herhaling ervan te minimaliseren:


1. Reinigingsmiddel:

Gebruik 's ochtends een zachte reiniger, zoals NIVEA's Zachte Reinigingscrème Wassen, om uw gezicht te reinigen. Dit product is ontwikkeld voor de droge ruwe huid en bevat ingrediënten zoals amandelolie die de huid kalmeren.


2. Exfoliatie:

Overweeg om milde chemische exfolianten zoals AHA's of BHA's in je regime op te nemen om de vernieuwing van dode huidcellen te bevorderen en de huidtextuur te verbeteren, waardoor vochtinbrengers beter kunnen doordringen.

vrouw die Nivea-gezichtscrème gebruikt

3. Hydratatie:

Het hydrateren van een schilferige huid is belangrijk om het herstel van de huidbarrière te verbeteren, eventuele trekkerigheid te verminderen en de hele dag voor hydratatie te zorgen. NIVEA’s Voedende Dagcrème verrijkt met Amandelolie is ontwikkeld om de droge en gevoelige huid diep te voeden.


4. Zonnebrandcrème:

UV-schade door de zon kan ervoor zorgen dat je huid nog meer uitgedroogd en ruw wordt. Om dit te voorkomen is het goed om zonnebrandcrème op het gezicht te dragen, vooral na het exfoliëren om een gladde, schilfervrije huid te verzorgen.


5. Lichaamsverzorging:

als je last hebt van een schilferige huid op het lichaam, probeer deze dan van extra vocht te voorzien om deze te helpen kalmeren. NIVEA Rijke voedende bodylotion met amandelolie en vitamine E helpt de huid diep te hydrateren en te voeden, voor een zacht en soepel gevoel.

Schilferige huid voor mannen

Een schilferige huid kan mannen op verschillende manieren beïnvloeden, wat vaak leidt tot ongemak en zelfbewustzijn. Bij veel mannen kan de schilfering na het scheren verergeren, wat resulteert in roodheid en irritatie. Bovendien kan een schilferige huid het lastig maken om er verzorgd uit te zien, omdat het moeilijk kan zijn om verzorgingsproducten soepel en gelijkmatig aan te brengen.

NIVEA MEN Sensitive-producten zijn ontwikkeld om 5 tekenen van irritatie aan te pakken: een brandend gevoel, droogheid, een trekkerig gevoel en jeuk. Het assortiment wordt vertrouwd door mannen en bevat alle producten die nodig zijn om een gezonde huid te verzorgen en te bevorderen: van scheren en reinigen tot vochtinbrenging en deodorant. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik in huidverzorgingsroutines en kunnen de schilferige huid helpen verlichten en verminderen.

Samenvatting

Schilferigheid is een huidprobleem dat zich bij verschillende huidtypes kan manifesteren, met name bij een droge ruwe huid. Met deze kennis kan je een huidverzorgingsroutine op maat creëren om schilfers effectief te behandelen en een gezondere, gladdere huid te bereiken. Net als bij elke reis vereist het bereiken van een mooie huid toewijding en geduld, dus houd een dagboek bij om je voortgang bij te houden.

Schilferige huid - Veelgestelde vragen

Wat is een schilferige huid?

Een schilferige huid verwijst naar een droge, ruwe huid met zichtbare stukjes dode huidcellen die loslaten. Het kan jeuken en ongemakkelijk zijn en wordt vaak aangetroffen op het gezicht, de handen, de armen, de benen en de hoofdhuid.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een schilferige huid?

Een schilferige huid kan het gevolg zijn van een lage luchtvochtigheid, huidaandoeningen, veroudering, overmatig gebruik van heet water en overmatig exfoliëren.

Hoe kan schilfering de gezondheid en het uiterlijk van de huid beïnvloeden?

Schilferigheid kan leiden tot een strak gevoel van de huid, jeuk en kan het algemene comfort en de gezondheid van de huid beïnvloeden.

Hoe kom ik van een schilferige huid af?

Om een schilferige huid te bestrijden, begin je met een zachte reiniger, gebruik je milde chemische exfolianten en gebruik je een vochtinbrengende crème met hydraterende eigenschappen.

Kan schilfering op elk deel van het lichaam voorkomen?

Ja, schilfering kan overal op het lichaam voorkomen, maar het komt vaak voor op het gezicht, de handen, armen, benen en hoofdhuid.

Wat is de rol van leeftijd bij een schilferige huid?

Veroudering kan leiden tot minder natuurlijke olieproductie, waardoor de huid gevoeliger wordt voor uitdroging en schilfering.

Hoe kan ik mijn huid beschermen tegen schilfering veroorzaakt door koud weer?

Zwaar, koud weer kan vocht van de huid verwijderen. Om het te beschermen, gebruik  je vochtinbrengende crèmes en vermijdt je overmatige blootstelling aan kou en wind.