VRAGEN OVER DEODORANT

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over deodorant.

1. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DEODORANT EN ANTI-TRANSPIRANT?

Deodoranten bestrijden de bacteriën die lichaamsgeurtjes veroorzaken. Ze bevatten geur verdrijvende stoffen die bacteriegroei tegengaan of zelfs het aantal bacteriën in de oksel verkleinen. Anti-transpiranten bevatten stoffen die transpiratie tegengaan. Over het algemeen zijn dit aluminiumzouten, die het vrijkomen van zweet uit de zweetklieren verminderen door tijdelijke propjes te vormen in het bovenste gedeelte van de zweetporiën. Deze propjes worden in de loop van de tijd verwijderd door beweging en door het natuurlijke huidvernieuwingsproces. Ook anti-transpiranten hebben een geurverdrijvend effect, doordat ze bacteriegroei voorkomen. Dit komt door hun lagere pH-waarde en door het verminderen van de hoeveelheid vocht onder de oksel.

 

2. WAAROM BEVATTEN DE ANTI-TRANSPIRANTEN VAN NIVEA ALUMINIUMZOUTEN (BIJV. ACH)?

In sommige deodorants zie je aluminiumzouten op de ingrediëntenlijst staan, zoals aluminiumchloorhydraat. Aluminium in deo heeft een goede werking op het verminderen van zweet en daardoor op het verdrijven van geurtjes. Deze aluminiumzouten vormen tijdelijke propjes in het bovenste gedeelte van de zweetporiën. Zo komt er minder zweet vrij. Door wrijving en door het natuurlijke huidvernieuwingsproces worden deze propjes in de loop van de tijd verwijderd. Aluminiumzouten worden al meer dan een eeuw veilig gebruikt in anti-transpiranten en deodorants. In het algemeen geldt dat de ingrediënten van cosmetica moeten voldoen aan de strikte regels van de Europese Cosmeticarichtlijn. Ook worden ze onderworpen aan strenge veiligheidscontroles en wetenschappelijke analyses op zowel Europees als nationaal niveau.

 

3. WAAROM TRANSPIREREN MENSEN?

Er zijn verschillende factoren waardoor we gaan zweten. Een verhoogde lichaamstemperatuur, veroorzaakt door fysieke activiteit en/of een hoge temperatuur, kan ervoor zorgen dat je over je hele lichaam overmatig gaat zweten. Dit soort transpiratie vindt plaats om de lichaamstemperatuur te reguleren bij verlies van warmte door verdamping. Het zweet wordt vrijgegeven door de zogenaamde exocriene zweetklieren en bestaat voornamelijk uit water en zouten. Je kunt ook gaan zweten door emotionele of psychische stress. In dat geval zweet je voornamelijk onder je oksels en op je voetzolen, handpalmen en voorhoofd. Dit soort zweet wordt niet alleen geproduceerd door de exocriene zweetklieren, maar ook door de apocriene zweetklieren. Apocrien zweet bestaat uit lipiden en proteïnen, die worden gemetaboliseerd door huidbacteriën en zo de karakteristieke lichaamsgeur veroorzaken. Het proces van zweten door stress maakt deel uit van een eeuwenoude, evolutionaire reactie op bedreigende situaties (de 'vecht-of-vlucht-reactie') en speelt een belangrijke rol bij onze non-verbale communicatie. Speciaal tegen dit door stress veroorzaakte type zweet hebben we de Roll-ons voor dames en heren ontwikkeld.

 

4. IS HET SCHADELIJK OM TRANSPIRATIE TE VOORKOMEN DOOR ANTI-TRANSPIRANTEN TE GEBRUIKEN?

De thermoregulatie van het lichaam wordt niet beïnvloed door het gebruik van anti-transpiranten. Het oppervlak van de oksels ligt rond de 200 cm2. Dat is maar ongeveer 1% van het totale lichaamsoppervlak. Dit gebied is dan ook te klein om de thermoregulatie te verstoren. De veiligheid van anti-transpiranten is bewezen in vele onderzoeken en hun gebruik als cosmetica is goedgekeurd.

 

5. WAAROM STINKEN WE SOMS?

Vers zweet is een geurloze vloeistof. Pas wanneer huidbacteriën in de oksel bepaalde stoffen in het zweet zoals lipiden en proteïnen metaboliseren (bijv. afbreken), ontwikkelt zich een vieze geur. Je oksels vormen voor huidbacteriën een ideale plek om te groeien vanwege de vochtige omstandigheden, de hogere pH-waarde en de optimale aanvoer van voedingsstoffen door de aanwezige zweet- en talgklieren.

 

6. WAAROM MOET IK MIJN ANTI-TRANSPIRANT OF DEODORANTSPRAY VAN NIVEA SCHUDDEN?

Anti-transpirant sprays (zoals NIVEA DRY Spray) moeten goed geschud worden om ervoor te zorgen dat het werkzame anti-transpiranten poeder (aluminiumzout) gelijkmatig wordt verdeeld in de spuitbus. Anders zou het product in geconcentreerde vorm naar buiten kunnen komen en het ventiel kunnen verstoppen of witte plekken op onze huid of kleding kunnen veroorzaken. De NIVEA-deodorantsprays op alcoholbasis hoeven niet te worden geschud.

 

7. KAN DEODORANT GELE VLEKKEN IN TEXTIEL VEROORZAKEN?

Gele vlekken ontstaan door een complexe interactie van huidvetten, talg, wasmiddel en actieve ingrediënten die transpiratie tegengaan. Onze ervaring leert ons dat hierbij verschillende factoren spelen, waaronder de frequentie van gebruik, de gebruikte hoeveelheid deodorant of anti-transpirant, de intensiteit van het wassen van kleding, de persoonlijke samenstelling van zweet, het gehalte mineralen of sporenelementen in het water en de samenstelling van de stof zelf. Je kunt gele vlekken in je kleding het beste voorkomen door de deodorant of anti-transpirant volledig te laten opdrogen voordat je je aankleedt. Of dit nu een spray, stick of roller is.

Toch is het belangrijk om te vermelden dat gele vlekken ook kunnen voorkomen zonder dat een product tegen transpiratie gebruikt wordt, zoals bij een kraag waarop hardnekkige, moeilijk verwijderbare gele vlekken kunnen ontstaan door een combinatie van huidvetten en vuildeeltjes in de lucht. In sommige gevallen ontstaan er vlekken doordat de kleding afgeeft. De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die op zoek is naar een deodorant zonder gele vlekken*. Daarnaast zijn er manieren om zweetplekken te voorkomen, zoals het regelmatig schoonmaken van je lichaam.

 

8. WAT KAN IK DOEN OM GELIGE VLEKKEN TE VERWIJDEREN?

Bestaande gele vlekken kunnen niet worden verwijderd of verminderd door het regelmatig of herhaaldelijk wassen van de kleding. Soms kan het wassen de vlekken juist verharden. Heb je last van vlekken, spoel je kledingstukken dan uit in koud water voordat je ze met wasmiddel wast. In veel gevallen lukte het ons de vlekken te verwijderen door de kleding 24 uur te laten weken in een oplossing met 5% citroenzuur. Heel belangrijk: spoel de kledingstukken uit met schoon water voordat je ze wast met een vloeibaar wasmiddel, op een normaal programma bij 30 °C. We kunnen helaas niet garanderen dat deze werkwijze voor alle vlekken en alle soorten kleding zal werken. Wees voorzichtig met tere en kleurrijke stoffen en kleding met parelmoeren knopen: de zure oplossing kan tot beschadigingen leiden. Probeer het product eerst uit op een onopvallende plaats.

Waarschuwing: let erop dat citroenzuur gevaarlijk kan zijn bij huidcontact (irriterend, sensibilisator), oogcontact (irriterend), inslikken en inhaleren (irriterend). Bij contact met de huid kunnen ontstekingen en blaren ontstaan. Weefselschade is afhankelijk van de duur van het contact. We raden je daarom sterk aan beschermende handschoenen te dragen als je met citroenzuur werkt en de damp van citroenzuur niet in te ademen.

 

9. HOE KAN IK ZWEETLUCHT UIT KLEDING VERWIJDEREN?

Je kan het nog zo goed proberen te voorkomen, maar een naar geurtje in kleding overkomt de beste wel eens. Gelukkig zijn er enkele effectieve manieren om zweetlucht uit kleding te verwijderen. Laat het een uurtje tot een nacht weken in sodawater of azijn. Doe de kleding daarna in de wasmachine voor een goede wasbeurt. Let met het gebruik van soda op bij gekleurde was, het kan namelijk de kleuren aantasten. Zijde en wol kun je niet laten weken in sodawater. Ook zijn er diverse producten op de markt die zweetlucht en andere nare geurtjes uit kleding verwijderen.

 

10. KAN DEODORANT WITTE SPOREN OP TEXTIEL VEROORZAKEN?

Sommige deodoranten, om precies te zijn anti-transpiranten die aluminiumzouten zoals aluminiumchloorhydraat (ACH) bevatten, kunnen onder bepaalde omstandigheden witte sporen op kleding achterlaten als ze niet correct worden aangebracht. Als je een anti-transpirant spray gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed schudt, zodat het aluminiumchloorhydraatpoeder gelijkmatig wordt verdeeld in de spuitbus en op de huid. Om witte sporen te voorkomen, moeten alle producten tegen transpiratie (dus ook sticks of rollers!) volledig geabsorbeerd of voldoende opgedroogd zijn op de huid voordat je je aankleedt.

 

11. HOE KRIJG JE DEO-VLEKKEN UIT (ZWARTE) KLEDING?

Deo op (zwarte) kleding valt nogal op. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Witte strepen op kleding kun je over het algemeen verwijderen door ze eraf te borstelen. Gebruik eventueel een nat doekje. De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding. Probeer daarom NIVEA Invisible for Black & White als je op zoek bent naar een deodorant zonder vlekken*.

 

12. IS MIJN DEODORANT ALCOHOLVRIJ?

In feite omvat de term 'alcohol' in scheikundige zin een grote groep bestanddelen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is een bepaalde groep atomen in het molecuul. In de volksmond wordt met 'alcohol' echter alleen de stof ethanol bedoeld (scheikundige benaming: ethylalcohol), de drinkbare versie van alcohol. Elk product met de claim 'alcoholvrij' is vrij van ethanol en bevat dus geen 'alcohol' of 'alcohol denat.', hoewel het woord alcohol wel kan voorkomen in de ingrediëntenlijst (INCI), bijvoorbeeld in de vorm van stearylalcohol.

 

13. HOE LANG MOET IK WACHTEN MET SCHEREN VOORDAT IK EEN ANTI-TRANSPIRANT MET ALUMINIUM GEBRUIK?

Als je je scheert, verwijder je een heel klein stukje van de buitenste huidlaag, maar de huid en zijn natuurlijke barrière raken daar in principe niet door beschadigd. Toch kunnen kleine wondjes voorkomen. Gebruik in dit geval geen enkele deodorant die aluminium bevat, zolang de oksel jeukt of beschadigd is. Zelfs als de huid onder de oksel om andere redenen geïrriteerd of beschadigd is, kun je beter geen anti-transpirant gebruiken.

 

14. KAN DEODORANT GEKLEURDE VLEKKEN IN TEXTIEL VEROORZAKEN? (GROEN, BRUIN, ROOD, BLAUW ENZ.)

De ontwikkeling van gekleurde vlekken in textiel lijkt op die van gele vlekken. De specifieke kleur van de vlekken kan beïnvloed worden door sporenelementen in het water (bijv. koper, mangaan, ijzer). Ook fluorescerende bleekmiddelen (optische witmakers) kunnen in sommige gevallen de kleur bepalen. Gekleurde vlekken op lichte kleding kunnen ook ontstaan wanneer een erboven of eronder gedragen, donkerder gekleurd kledingstuk afgeeft. Dit gebeurt vaak als het geverfde materiaal niet bestand is tegen zweet.

*Bescherming tegen witte strepen op zwarte kleding. Vermindert het ontstaan van gele vlekken op witte kleding.

 


Nog andere vragen?

Laat het ons weten via het contactformulier.

 

 

Contact

Product-stage-bg