Vrouw met gember en krullend haar

Wat is SPF?: Hoe lang werkt het & welke heb je nodig?

SPF is essentieel om je huid in het dagelijks leven te beschermen tegen UV-stralen. Ontdek hoe SPF werkt, wat de factor-nummers betekenen, welke je moet gebruiken en hoe je ze moet aanbrengen.

WAT IS SPF EN WAAR STAAT HET VOOR?

SPF staat voor Sun Protection Factor, wat aangeeft hoe lang een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UV-stralen. Hoe hoger de SPF, hoe langer de bescherming aanhoudt. Wil je meer weten over SPF, zoals hoe lang factor 50 werkt en welke factor het beste bij jouw huid past? Lees dan verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Wat betekent het SPF-getal?

Et SPF-getal geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt in vergelijking met het niet gebruiken van zonnebrandcrème. Als je bijvoorbeeld 10 minuten in de zon kunt zijn zonder te verbranden, vermenigvuldigt een zonnebrandcrème met SPF10 deze tijd met 10, tot 100 minuten.

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is, omdat je verbrandingstijd kan variëren afhankelijk van het seizoen, het weer en zelfs je geografische locatie.

Hoe werkt SPF?

De actieve ingrediënten in zonnefilters beschermen de huid door UV-stralen te reflecteren of te absorberen, waardoor schade door de zon wordt voorkomen. Fysieke zonnefilters (ook wel minerale zonnefilters genoemd) reflecteren UV-licht, terwijl chemische zonnefilters het licht absorberen. De hoeveelheid gefilterde UV-stralen is afhankelijk van de SPF die je aanbrengt: hoe hoger de SPF, hoe meer UV-stralen er worden gefilterd:

SPF15 blokkeert 93% van de UVB-stralen
SPF30 blokkeert 96,7% van de UVB-stralen
SPF50 blokkeert 98% van de UVB-stralen
SPF100 blokkeert 99% van de UVB-stralen

UVB-stralen kunnen nooit volledig worden gefilterd, daarom is het belangrijk om minstens om de 2 uur opnieuw SPF-bescherming aan te brengen.

Afro-haarvrouw die Nivea SPF-crème aanbrengt

WELKE SPF MOET JE GEBRUIKEN?

De sterkte van SPF in je lotion moet minstens 30 zijn en gekozen worden afhankelijk van je huidtype, de manier van aanbrengen en je plannen voor de dag.
 
Vrouw die Nivea SPF-spray aanbrengt

Kies de juiste SPF voor je huidtype

Je huidskleur, die wordt bepaald door het percentage melanine in je huid, heeft geen invloed op de hoeveelheid SPF die je nodig hebt. Zelfs als je een donkere huid hebt, is het nog steeds belangrijk om deze te beschermen tegen schadelijke stralen met minstens SPF 30. Mensen met een lichtere huidskleur moeten echter vaker zonnebrandcrème aanbrengen, omdat de melanine in hun huid mogelijk minder bescherming biedt tegen de zon.

Voor elk huidtype wordt aanbevolen om minimaal SPF te gebruiken gedurende een gemiddelde dag:
Voor de droge huid: gebruik SPF 30
Voor de gevoelige huid: gebruik SPF 50 omdat deze huid gevoeliger is voor beschadiging en een hogere factor een sterkere bescherming biedt
Voor de oudere huid: gebruik ook SPF 50 om dezelfde redenen als bij de gevoelige huid, de huid wordt namelijk kwetsbaarder naarmate je ouder wordt.

Onthoud dat hoe hoger het SPF-nummer, hoe langer en beter je huid beschermd is tegen UV-stralen. Als je een huidaandoening hebt en onzeker bent over welke SPF je moet dragen, raden we aan om met je arts te overleggen.

Twijfel je tussen het kiezen van SPF 50 of 30? Wat is het verschil?

SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming. In de meeste situaties biedt SPF 30 voldoende bescherming, mits het correct wordt aangebracht. Echter, SPF 50 blijft de veiligere optie om schade door de zon te voorkomen.


HOE SPF AAN TE BRENGEN

Ten eerste moet je je hele lichaam bedekken met zonnebrandcrème. Onjuiste toepassing van zelfs de beste zonnebrandcrème zal delen van je huid blootstellen aan de gevaarlijke UV-stralen van de zon. Bij het juist aanbrengen van SPF moet je alle onbedekte delen volledig bedekken en zo vaak opnieuw aanbrengen als nodig is om een veilige hoeveelheid UV-bescherming te behouden.

De hoeveelheid SPF die je nodig hebt voor volledige lichaamsdekking verschilt afhankelijk van de leeftijdscategorie:

Jonger dan 3 jaar: Gebruik minimaal 5 tot 10 ml zonnebrandcrème, maar houd baby's te allen tijde uit direct zonlicht en in de schaduw.
Kinderen (3-5 jaar): hebben minimaal 10-15 ml nodig - voor meer details over hoe je jonge kinderen veilig kunt houden, lees het advies over zonnebrandcrème voor kinderen van NIVEA 
Kinderen (5-10 jaar): hebben minimaal 15-20 ml nodig.
Voor een volledige lichaamsapplicatie hebben volwassenen minimaal 30 ml nodig.

Om SPF op je gezicht goed aan te brengen, breng je het als allerlaatste stap van je huidverzorgingsroutine aan en bedek je je borst en nek. NIVEA raadt aan om 20-30 minuten voordat je jezelf aan de zon blootstelt zonnebrandcrème aan te brengen, omdat je huid tijd nodig heeft om de SPF op te nemen.

vrouw die Nivea-zonnebrandcrème aanbrengt op haar zoon

HOE LANG GAAT SPF 50 MEE & HOE VAAK MOET JE OPNIEUW AANBRENGEN?

Nivea Sun Protect 30 SPF

SPF50 zou je huid 50 keer langer moeten beschermen dan dat het zichzelf natuurlijk zou kunnen beschermen. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe lager de SPF en hoe langer het geleden is dat je het hebt aangebracht, hoe minder UVB-stralen het filtert, waardoor het sterk wordt aanbevolen om het om de twee uur opnieuw aan te brengen.

Als je gaat zwemmen of sporten, moet je de SPF vaker opnieuw aanbrengen, omdat zweet en water de bescherming sneller kunnen afbreken. Het meenemen van reisverpakkingen van SPF 30 of 50 kan een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat je de hele dag door beschermd blijft.

WELKE SPF VOOR HET GEZICHT?

SPF 50 biedt de beste bescherming, maar lagere niveaus zijn ook effectief zolang ze op de juiste manier worden aangebracht en de hele dag worden bijgehouden. Door zonneschade kan voortijdige huidveroudering ontstaan, dus het is belangrijk om je huid tegen de zonnestralen te beschermen en zo een jeugdige uitstraling te behouden.

Je gezicht is een van de meest blootgestelde delen van je lichaam en daarom is het sterk aanbevolen om dagelijks een SPF aan te brengen om het te beschermen. Het gebruik van een gezichtscrème met SPF is een van de beste manieren om dit te doen, vooral omdat het gemakkelijk te vergeten is om dit te doen, zelfs op bewolkte dagen.

NIVEA's hydraterende crèmes met SPF zijn gemakkelijk op te nemen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine en zijn allemaal zorgvuldig samengesteld met voedende ingrediënten die aan de dagelijkse behoeften van je huid voldoen en tegelijkertijd extra SPF-bescherming bieden. Het assortiment omvat verfrissende dagcrèmes, getinte crèmes en antirimpelcrèmes die allemaal beschermen tegen UV-stralen.

Vrouw met een Nivea Cellular gezichtscrème

BESCHERM UW HUID TEGEN DE ZON EN HOUD HAAR GEHYDRATEERD

Vrouw met krullend haar met een Nivea Protect and Moisture SPF-crème

Als je je huid de beste bescherming tegen UV-stralen wilt bieden, ontdek dan de NIVEA SUN Protect & Hydrate Ultra SPF 50+. Deze zonnebrandcrème is verrijkt met vitamine E, wat je huidbarrière versterkt en beschermt tegen antioxidanten. Daarnaast levert het 48 uur lang vocht en is het zweetbestendig en niet-plakkerig, zodat je onbezorgd van de buitenlucht kunt genieten.

Voor je gezicht biedt de NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Fluid SPF 50+ onmiddellijke en betrouwbare bescherming. Deze formule wordt sneller door je huid opgenomen voor een snellere werking en voelt niet vettig aan, waardoor hij geschikt is om onder make-up te dragen. Het beschermt je huid tegen UV-stralen, vervuiling en blauw licht.

Het volledige gamma NIVEA-zonnebrandcrèmes is ontwikkeld en getest door experts voor een betrouwbare en doeltreffende bescherming, en bevat bovendien voedende ingrediënten die je huid verzorgen.