grijs haar man - NIVEA

Grijs haar bij mannen: Alles wat je moet weten

Wees niet bang voor grijze haren! Iedereen krijgt ze uiteindelijk. Accepteer dat het erbij hoort, dan voel je je relaxed – en straal je dat ook uit.

Grijs haar bij mannen: wanneer en waarom?

Eerst ontdek je slechts een grijze haar. En dan komen er steeds een paar meer bij. Wanneer en waarom krijgen mannen grijs haar?

Wanneer krijg je als man grijs haar?

De meeste Europese mannen krijgen hun eerste grijze haren wanneer ze ongeveer 30 zijn. Vrouwen krijgen meestal pas rond hun 35e grijs haar. Mensen met een Aziatische of Afrikaanse achtergrond krijgen vaak pas veel later grijs haar. Dit komt door hun genen.

grijs haar man - NIVEA

WAAROM KRIJGEN MANNEN GRIJS HAAR?

Grijs haar ontstaat door een verminderde hoeveelheid melanine in je lichaam. Zonder deze kleurpigmenten wordt zwart, bruin, rood en blond haar kleurloos, waardoor het eruit gaat zien als grijs.

 

Je genen ‘bepalen’ wanneer de melaninevoorraad slinkt en je grijs haar krijgt. Maar van tevoren kan je niet inschatten wanneer dat moment precies is. Hoe ouder je wordt, hoe minder de melanineproductie wordt – totdat hij op een gegeven moment helemaal stopt. Hierdoor komen er steeds meer grijze haren bij. Voor mannen begint dit natuurlijke verouderingsproces vrij vroeg. Zelfs halverwege de twintig kunnen grijze haren bij mannen al heel normaal zijn. Maar er zijn ook mannen die pas rond hun 50e de eerste grijze haren ontdekken.

ANDERE OORZAKEN VAN GRIJZE HAREN BIJ MANNEN

Het natuurlijke verouderingsproces van haren wordt bij zowel mannen als vrouwen bepaald door de genen. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. Stel dat je vader al vroeg grijs haar kreeg, dan is er een grote kans dat dit bij jou ook gebeurt.

 

Toch zijn er ook andere oorzaken die het krijgen van grijs haar als man in de hand werken.

 

Grijs haar kan:

 • Een symptoom zijn van verschillende ziektes, zoals een hormonale stoornis.
 • Als bijeffect ontstaan van bepaalde medicatie.
 • Het resultaat zijn van een slecht dieet (bijvoorbeeld door een vitamine B-tekort).
 • Het resultaat zijn van overmatig alcohol- en nicotinegebruik.
grijs haar man - NIVEA

WIST JE DAT HET BEGINT BIJ JE BAARD EN SLAPEN?

Grijze haren bij mannen verschijnen meestal als eerst bij de slapen en in de baard. De levenscyclus van deze haren is veel korter, omdat ze sneller aangroeien. Zodra er geen melanine meer is, groeien er grijze haren op het hoofd van de man. Het valt op deze plekken meer op, omdat de haartjes hier minder lang in de haarwortel blijven zitten.

KAN JE GRIJS HAAR KRIJGEN VAN STRESS?

In theorie zou het kunnen dat je grijs haar krijgt van stress. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat de haarwortels reageren op stresshormonen. Dit kan de productie van melanine verstoren. Met grijs haar als resultaat.

 

Toch zijn de meningen in het wetenschappelijke veld verdeeld over de directe link tussen stress en grijs haar. Een ding is in ieder geval zeker: stress vermijden is altijd verstandig om te doen.

 

KAN HAAR VAN DE ENE OP DE ANDERE DAG WIT WORDEN

Dat haar van de ene op de andere dag wit kan worden is een veel gehoorde mythe. Er zit echter een kern van waarheid in. Het zeldzame fenomeen komt vooral voor bij relatief snel haarverlies. Bij bepaalde soorten haarverlies, bijvoorbeeld door een ziekte, kan gekleurd haar uitvallen. Het grijze haar blijft wel zitten en lijkt opeens wit. Want eigenlijk is grijs haar helemaal geen grijs haar.

grijs haar man - NIVEA

IS GRIJS HAAR ECHT GRIJS?

Grijs haar is eigenlijk kleurloos haar. Grijs haar is daarom eigenlijk onjuist, maar we noemen het wel zo. Wanneer je nog voldoende gekleurde haren hebt, lijkt het haar grijs. Hoe minder gekleurde haren je nog hebt, hoe witter het haar oogt.


HOE KAN JE GRIJS HAAR BIJ MANNEN WEGWERKEN?

Eruit trekken, verven of gewoon laten groeien? Het is helemaal aan jou wat je met je grijze mannenharen doet. Maar houdt wel rekening met een aantal punten als het gaat om het wegwerken van grijze haren bij mannen.

GRIJZE HAREN ERUIT TREKKEN, LET HIEROP!

Kan jij je grijze mannenharen nog niet accepteren? Zolang het om slechts een paar grijze haren gaat, kan je best je pincet erbij pakken.

 • Houd de haar zo dicht mogelijk bij de haarwortel vast als je hem eruit trekt. Hierdoor verminder je het risico dat je de haarwortel beschadigt en er geen haar meer terug groeit.
 • Houd er rekening mee dat de haar gewoon weer terugkomt – en dan ook nog steeds grijs is.
 • Het is een broodje-aapverhaal dat er twee of meer grijze haren terugkomen als je er eentje uit trekt.
grijs haar man - NIVEA
grijs haar man - NIVEA

GRIJS HAAR IS TRENDY

Grijs haar is tegenwoordig niet uitsluitend een teken van ouderdom. Natuurlijk of geverfd grijs haar is hartstikke trendy onder mannen, dus schaam je nergens voor.

GRIJS HAAR LATEN GROEIEN OF VERVEN?

Zodra een grijze haar niet meer alleen is en een hele grijze lok vormt, is eruit trekken geen optie meer. Gelukkig zijn er andere dingen die je kunt doen:

 • Grijs haar laten groeien als man: Waarom zou je jouw look veranderen? Het stoffige imago van grijs haar is allang verdwenen. Zelfs jonge generaties komen weg met grijs haar – het ziet er zelfs interessant en mooi uit. Maak je daarom vooral niet druk over die grijs wordende slapen.
 • Grijs haar verven als man: Zeker in de transitiefase kan je moeite hebben met grijze lokken. Je bent niet meer bruinharig, maar ook nog niet volledig grijsharig. Het haar verven is dan misschien de juiste keuze voor jou. Kies voor je natuurlijke haarkleur of ga juist voor een volledige grijze coupe.

HAAR GRIJS VERVEN BIJ MANNEN

Ga je volledig grijs of naar je natuurlijke kleur? Wat je ook kiest, dit is een klus voor de experts. Grijze haren reageren namelijk anders op haarverf dan haren die nog wel pigment hebben. Vraag daarom je kapper om advies. Hij kan je meer vertellen over onderwerpen als:

 • Wil je alleen een paar plukken verven of je gehele haardos?
 • Welke kleur werkt het beste voor jouw natuurlijke haarkleur?
 • Wil je teruggaan naar je natuurlijke blonde haarkleur? Dat zal niet zo snel lukken, want met bleken verwijder je juist pigment uit het haar in plaats van eraan toe te voegen zoals met verven. Het probleem is hierbij dat grijs haar al geen pigment meer heeft.

ZELF JE GRIJZE HAAR VERVEN ALS MAN

Heb je een enkele grijze haar en wil je ervoor zorgen dat het er weer als een geheel uitziet? Probeer dan een kleurspoeling. Stel dat het anders uitpakt dan je had verwacht, dan is het na ongeveer tien keer je haar wassen weer weg.

REPIGMENTATIE ALS ALTERNATIEF VOOR HAARVERF

Repigmentatie heeft een vergelijkbare werking met haarverf. In het beste geval kan je weer de natuurlijke kleur terugkrijgen in je haar. Het grote verschil met haarverf is dat er geen kunstmatig pigment wordt toegevoegd aan het haar.

Kort gezegd bevat de crème stoffen die gemaakt zijn om de aanmaak van pigment te ondersteunen.

 

Het nadeel is dat de effecten vaak pas zichtbaar zijn na meerdere behandelingen. Het kan tot enkele weken duren voordat je tevreden bent met wat je ziet. Daardoor is het een relatief dure manier om grijs haar weg te werken bij mannen. Daarnaast is repigmentatie alleen geschikt voor mannen met bruin haar.


VERZORGINGSTIPS VOOR GRIJZE HAREN BIJ MANNEN

Niet alleen verandert de kleur met de jaren, je haar wordt ook dunner en verliest zijn dichtheid, elasticiteit en vochtgehalte. Daarom moet je de verzorging van je haar ook aanpassen.

grijs haar man - NIVEA

GRIJZE HAREN BIJ MANNEN VERZORGEN

Grijs haar kan er heel nonchalant en goed uitzien bij mannen, maar dan moet je het wel op de juiste manier verzorgen. Grijs haar is wat dikker en ziet er sneller droog en fragiel uit. Volg de volgende tips op en dan is dat geen enkel probleem.

VERZORGINGTIPS VOOR GRIJS HAAR

 • Grijs haar heeft intensieve verzorging nodig. Shampoos en conditioners voor droog haar werken hiervoor het beste.
 • Je kan meer glans toevoegen aan je haar door het regelmatig een goede behandeling te geven en haarolie te gebruiken.
 • Zie je af en toe een gele tint in je haar? Dat gebeurt wel vaker bij licht of grijs haar. Gebruik in dit geval een zilvershampoo: shampoo speciaal voor grijs haar. Hier zitten pigmenten in die de gele kleur neutraliseren.
 • Heb je vettig haar? Gebruik dan een droogshampoo. Het gaat overmatig talg van je hoofdhuid te lijf.

 

HOE ZIT HET MET GEKLEURD HAAR?

 • Heb je geverfd grijs haar? Dan is het belangrijk om het niet te vaak te wassen – en zeker niet te heet water te gebruiken. De kleur wast er anders snel uit.
 • Shampoos en conditioners voor gekleurd haar zorgen ervoor dat je haar lang zijn glans behoudt.
 • Föhn je haar na het douchen op de laagste stand of laat het gewoon aan de lucht opdrogen