zonnebrand wintersport

ZONNEBRAND IN DE WINTER

Zonnebrand alleen gebruiken op warme zomerdagen? Nee, zeker niet. Ook in de winter of op koude plekken kunnen felle zonnestralen je huid nog flink te pakken nemen. Daarom is het belangrijk om je óók dan goed in te smeren. Dit geldt al helemaal in gebieden waar veel sneeuw ligt. Door sneeuw weerkaatst de straling van de zon namelijk recht op je gezicht. Je huid kan dan behoorlijk snel verbranden. In dit artikel lees je meer over het belang van zonnebrand in de winter.

zonnebrandcreme wintersport

ZONNEBRAND OP WINTERSPORT: VAN DE PISTE TOT HET TERRAS

Of je nou de hele dag op de pistes ronddwaalt of juist geniet van de zon op het terras: hoog in de bergen is de intensiteit van UV-straling ontzettend hoog. Door de reflectie van sneeuw en ijs kan de intensiteit van UV-straling tot wel 80 tot 90% toenemen. De zonnekracht is dan net zo sterk als tijdens een warme zomerdag aan het strand. Zonnebrandcrème is dus een must voor op wintersport!

Maar, je verbrandt toch nauwelijks in de wintermaanden? Hoezo moet je dan smeren? We leggen het uit: UV-B-straling heeft een kortere golflengte en dit type straling is tijdens de zomer intensiever. UV-B-straling is verantwoordelijk voor het verbranden. UV-A-straling heeft een langere golflengte en het is een feit dat je het gehele jaar hieraan blootgesteld wordt. Al verbrand je in de winter niet zo makkelijk, UV-A-straling kan nog wel in je huid doordringen en schade veroorzaken. Denk hierbij aan vervroegde huidveroudering tot zelfs huidkanker.

Ook in de winter is het dus belangrijk om je in te smeren met zonnebrand. Idealiter doe je dit iedere ochtend nadat je jouw dagcrème hebt aangebracht. Zo bescherm je jouw huid optimaal. Als je op skivakantie bent, is het zelfs verstandig om minimaal elke twee uur even de tube erbij te pakken.

BESCHERM JE GEZICHT ÉN JE LIPPEN

Als je aan het skiën of snowboarden bent, is het vaak je gezicht dat de meeste zonnestralen opvangt. Ook is je huid hier dunner én gevoeliger dan op andere plekken op je lichaam. Het is daarom een goed idee om een speciale zonnebrand voor je gezicht te gebruiken. Hetzelfde geldt voor je lippen: ook die vragen om extra zonbescherming. Gebruik hiervoor een stevige lippenbalsem met SPF. Met zowel een zonnebrand voor je lippen als voor je gezicht kun jij je de hele dag zorgeloos in de sneeuw begeven. Zorg dus dat je altijd genoeg bij je hebt!

ZO KIES JE DE BESTE ZONNEBRANDCRÈME VOOR OP WINTERSPORT

Hoe weet je welke zonnebrand voor op wintersport voor jou de juiste is? Laat ons je helpen. Allereerst is het belangrijk om een geschikte beschermingsfactor uit te kiezen. In het algemeen geldt: hoe hoger, hoe beter. Zeker op wintersport. Minimaal SPF30 wordt aangeraden, maar het is nog verstandiger om SPF50 te gebruiken. Heb je nog een fles zonnebrand met hoge SPF in de kast liggen? Controleer dan even de houdbaarheid. Zo weet je zeker dat je een effectieve zonnebrand gebruikt op wintersport!

CREËER DE PERFECTE HUIDVERZORGINGSROUTINE MET EEN GOEDE ZONBESCHERMING

Met onze zonbescherming voor op wintersport maak je jouw huidverzorgingsroutine compleet. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de eerste laag breng je aan na je dagcrème, en afhankelijk van de intensiteit van de zon, smeer je door de dag heen nog vaker. Vergeet ook je oren niet, want ook deze worden blootgesteld aan de zon. Met zonnebrand op wintersport houd je jouw huid mooi en gezond!

Is je huid toch verbrand? Dan hebben we nog een aantal tips voor je. Gebruik bijvoorbeeld een hydraterend product, zoals een aftersun. Ook is het belangrijk om verdere beschadiging te voorkomen. Blijf bij voorkeur uit de zon. Ga je toch de zon in, blijf je huid dan goed insmeren met zonnebrand om verdere verbranding te voorkomen. Doe dit in ieder geval om de twee uur. Raadpleeg bij een ernstige verbranding altijd een arts. Die kan je het beste persoonlijk advies en een behandelplan geven.

 

 

zonnebrand lippen

Andere HUIDVERZORGINGSTIPS voor in de winter

  • Behandel je huid met zorg en geef haar verrijkende en hydraterende crèmes om een droge huid in de winter tegen te gaan.
  • In de winter kun je jouw huid beter niet te veel scrubben.
  • Tijdens de winter kun je beter kiezen voor voedende maskers en laat je intensief reinigende en huid uitdrogende maskers beter achterwege.
  • Breng je hydraterende crème regelmatig aan om een schrale huid te voorkomen.