zonnebrandcreme wintersport

Waarom zonnebrand belangrijk is op wintersport

Ken de feiten en weet waarom het zo belangrijk is om zonnebrand in de winter op te smeren.
Of je nu naar de pistes gaat of thuis geniet van een gezellige winter, ontdek hoe je jouw huid kunt beschermen en zorg voor haar kunt dragen met een speciale winterse huidverzorgingsroutine.

Wat je altijd al wilde weten om een goede zonnebrandcrème voor de winter uit te zoeken

We beantwoorden je vragen over zonnebrandproducten die belangrijk zijn voor je wintersportvakantie. Ook geven we je handige tips om de meest geschikte huidverzorgingsproducten voor het winterseizoen uit te zoeken.

Bescherm je tegen de zon in de winter

Heb je in de winter wel bescherming tegen zonnebrand nodig?

We horen die vraag heel vaak. Is het wel nodig om zonnebrandcrème in de winter te gebruiken? Het antwoord is heel simpel: een volmondig JA! Het maakt namelijk niet uit waar ter wereld je bent. Overal word je blootgesteld aan UVA- en UVB-straling. Bovendien is het zo dat in de winter je huid minder goed gewend is aan UV-straling. Het melaninegehalte van je huid is dan lager, dus je kunt zeker extra bescherming gebruiken.

Ski zonnebrand

Zonnebrand voor je wintersport

Hoog in de bergen kan UV-straling hoog zijn. Deze wordt gereflecteerd door sneeuw en ijs waardoor de intensiteit met wel 80 tot 90% kan toenemen. Hoe hoger je in de bergen bent, hoe sterker de UV-straling. Wat houdt dit in? Zelfs in de winter kan de zonnekracht in de bergen net zo sterk zijn als die van een zomerdag aan het strand.

De kracht van UVA-straling

Veel mensen zien het nut niet in van het gebruik van zonnebrand voor je gezicht tijdens de wintermaanden. Je verbrandt immers niet vaak in de winter, dus waarom zou je je huid dan beschermen?

We leggen het even populairwetenschappelijk uit. UVB-straling heeft een kortere golflengte en dit type straling is tijdens de zomer intensiever. UVB-straling is verantwoordelijk voor het verbranden. UVA-straling heeft een langere golflengte en het is een feit dat je het gehele jaar hieraan blootgesteld wordt. Al verbrand je in de winter niet zo makkelijk, UVA-straling kan nog wel in je huid doordringen en schade veroorzaken. Denk hierbij aan vervroegde huidveroudering tot zelfs huidkanker.

Hoe vaak moet je zonnebrandproducten tijdens de winter gebruiken?

Schadelijke UVA-straling waartegen we onze huid willen beschermen, wordt tijdens de wintermaanden niet zwakker. Die straling is even sterk als in de zomer. Daarom is het gewoon een verstandig idee om elke dag je huid te beschermen met zonnebrandproducten, zelfs als het hartje winter is en al helemaal wanneer je buiten actief aan het wintersporten bent.

5 stappen om een ideale huidverzorgingsroutine voor de winter te creëren

  1. Behandel je huid met zorg en geef haar verrijkende en hydraterende crèmes om een droge huid in de winter tegen te gaan.
  2. Breng een zonnebrandproduct als NIVEA Sun Anti-Age & Anti-Pigmentvlekken gezichtszonnecrème SPF 50 aan, nadat je je huid hebt gehydrateerd, voordat je naar buiten gaat om te skiën of andere activiteiten te ontplooien.
  3. In de winter kan je je huid beter niet te veel scrubben.
  4. Tijdens de winter kun je beter kiezen voor voedende maskers en laat je intensief reinigende en huid uitdrogende maskers beter achterwege.
  5. Breng je hydraterende crème regelmatig aan om een schrale huid te voorkomen.


Handige tips om zonnebrand in de winter te gebruiken

Van het samenstellen van een handige paklijst voor de wintersport tot het gebruik van SPF lipbalsems, geschikt voor de winter, bij ons kun je terecht voor tips om je huid het hele jaar door beschermd te houden tegen zonnestraling.

Hoe kun je je huid beschermen met een goede ski zonnebrand?

Lekker naar buiten gaan tijdens de winter is goed voor je huid en je algehele welbevinden. Echter, het is van groot belang om te erkennen dat je huid dan gevoeliger is dan tijdens de zomer. Je huidpigment of melanine wordt aangemaakt in reactie op blootstelling aan UV-straling. Je lichaam doet dit om je te huidcellen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Omdat er in de winter minder UV-straling is, produceert je huid minder melanine. Daardoor is je huid minder gebruind en gevoeliger voor UV-straling als je in de winter lange wandelingen maakt of actief je wintersport beoefent. Als je je toilettas voor je wintersportvakantie samenstelt, denk dan zeker aan een hoge beschermingsfactor, een breed spectrum zonnebrand voor je gezicht, die je zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt, een lipbalsem met beschermingsfactor en een zeer goede hydraterende crème.

Een goede bescherming - zonnebrandproducten voor activiteiten tijdens de winter

Je neus

Omdat de intensiteit van UV-straling toeneemt naarmate je hoger komt, is het verstandig om te kiezen voor een hogere beschermingsfactor. Als je een lange wandeling maakt over zonnige berghellingen, gebruik dan een zonnebrandcrème zoals NIVEA Sun Shine Control gezichtszonnecrème SPF 50 op de lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan direct zonlicht. Denk met name aan je gezicht, je handen en vergeet ook zeker je neus en je oren niet.

Een goede bescherming - zonnebrandproducten voor activiteiten tijdens de winter

Je lippen

Je lippen zijn niet in staat om melanine te produceren, dus ze kunnen zich niet tegen direct zonlicht beschermen. Daarom is het nodig om ze een verzorgende lippenbalsem te gebruiken met een hoge beschermingsfactor. Dit helpt je ook te beschermen tegen bijvoorbeeld een koortslip, wat gestimuleerd wordt door sterke UV-straling. 

Een goede bescherming - zonnebrandproducten voor activiteiten tijdens de winter

Je oren

Dat wil je toch niet meemaken, dat de huid van je oren schilfert terwijl je nou net zo voorzichtig met de rest van je gezicht bent omgesprongen? Gebruik ook op je oren zonnebrandproducten als NIVEA Sun Sensitive gezichtszonnecrème SPF 50, die speciaal voor je gezicht zijn gemaakt en UVA- en UVB-filters bevatten die beschermen tegen verbranding.