Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid op je 30ste?

Waarom duiken er puistjes op bij volwassenen? Een onzuivere huid na je 30ste komt meestal voor wanneer je huid tijdens je puberteit ook al vet was. Om je huid als volwassene optimaal te verzorgen, is het belangrijk dat je weet waarom die puistjes opeens opduiken..

Oorzaken van puistjes bij volwassenen

Puistjes op late leeftijd zijn vaak te wijten aan een genetische aanleg. Maar ook hormoonschommelingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door de anticonceptiepil of zwangerschap, kunnen aan de basis liggen van een onzuivere huid na je 30ste.

Wat gebeurt er met de huid?

Er zijn meerdere redenen voor huidonzuiverheden: genetische aanleg, stress, hormonale schommelingen of een ongezonde levensstijl stimuleren de talgklieren en veroorzaken onzuiverheden in de huid. De talgklieren liggen in de dermis (lederhuid) en zijn rechtstreeks verbonden met de haarschachten. Als de talgklieren te veel talg produceren, raken de haarschachten verstopt – en duiken er puistjes op. De natuurlijke zuurmantel van de huid raakt uit balans door overmatige talgproductie. Bacteriën kunnen hierdoor de huid binnendringen. 
 
De poriën raken verstopt en er ontstaan puistjes. Tegelijkertijd verschijnen er, net als tijdens de puberteit, mee-eters door een verhoogde talgproductie en een verhoorningsstoornis.

Vermijd fouten tijdens je schoonheidsritueel!

Een onzuivere huid op latere leeftijd heeft veel aandacht nodig. Vooral vrouwen met een gemengde of vette huid krijgen te maken met puistjes. Maar met de juiste verzorging kunnen deze huidproblemen zichtbaar worden verminderd.

Stem je verzorging af op je huidtype!

Voor een meer zuivere en frisser uitziende huid, adviseren we je verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor jouw huidtype. Een milde reinigingsgel, zoals de Essentials Hydraterende Dagcrème van NIVEA, is ideaal om de gemengde huid en vette huid te reinigen. Zo wordt het teveel aan talg verwijderd zonder de huid uit te drogen. Je zou je huid ook moeten tonifiëren met een gezichtstonic. En zorg er bij het uitkiezen van je verzorgingsproducten voor dat deze niet agressief reinigen, want dan droogt je huid weer uit.

De juiste verzorgingsproducten mogen niet te rijk zijn, maar moeten een vochtinbrengende werking hebben en zouden je huid moeten verzorgen met kalmerende ingrediënten. Bovendien zijn de belangrijkste regels voor onzuiverheden hetzelfde voor pubers en volwassenen, namelijk: zit niet met je handen aan je gezicht en laat je huid reinigen door een professionele schoonheidsspecialiste.

De juiste verzorging voor een onzuivere huid

Je kunt de problematische huid onder controle krijgen met een speciaal reinigings- en verzorgingsritueel dat specifiek is afgestemd op jouw huidtype.

Een milde reiniging en verzorging voor een stralende huid

Ontspan!

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want puistjes zijn heel vervelend en veroorzaken vaak emotionele stress. Maar een zuivere huid hangt niet altijd af van je huidtype en je verzorgingsritueel. Het probleem ligt vaak onderhuids. Verdriet, zorgen en vooral stress verstoren de natuurlijke balans van onze huid.
Workout

Bewegen is goed voor je huid!

Sport en een gezond voedingspatroon zullen stress verminderen en je immuunsysteem versterken. En ze geven je huid een boost.

Maak tijd vrij voor jezelf!

Een belangrijke stap naar een zuiverdere huid is stress verminderen. Heb je het moeilijk om de juiste balans tussen werk en privé te vinden? Met enkele trucjes kun je meer tijd voor jezelf vrijmaken! 
  • Door maar één keer per week inkopen te doen, bespaar je tijd en energie. Of nog beter: laat vers fruit en verse groente aan huis leveren.
  • Maak gerechten klaar in grote hoeveelheden. Doe ze daarna in een bakje en bewaar ze in de vriezer. Hierdoor bespaar je tijd en kun je moeiteloos een lekkere maaltijd op tafel toveren.
  • Werk aan je sociale vaardigheden: probeer soms eens 'nee' te zeggen, leer hoe je dingen duidelijk kunt bespreken en hoe je grenzen kunt stellen.
  • Gevarieerde voeding, ook op je werk, is erg belangrijk. Bespaar jezelf wat tijd door thuis iets klaar te maken dat je dan kunt meenemen. Het is in ieder geval gezonder dan fastfood of een kant-en-klare maaltijd tijdens je lunchpauze. Lees hier meer over innerlijke balans en hoe deze van invloed is op je huid.

Verzorg je huid!

Daarbij kunnen natuurmiddeltjes er ook voor zorgen dat je huid er weer gezond en stralend uitziet. Een masker met geneeskrachtige klei heeft een ontstekingsremmende werking en kalmeert de onzuivere huid.

Daar heb je het volgende voor nodig: 

  •  2 eetlepels medicinale klei van de drogist of apotheker
  •  2 eetlepels lauw water 
Bereiding: 
Meng de ingrediënten in een kom en roer het mengsel goed, tot klontjes niet meer zichtbaar zijn. Breng het masker daarna aan op je gezicht en zonodig ook op je decolleté. Na ongeveer een half uur is het masker volledig ingewerkt. Daarna overvloedig afspoelen met lauw water.

Advies van een specialist

Als je op je 30ste een onzuivere huid hebt, is het belangrijk dat je ook je dermatoloog of schoonheidsspecialiste om advies vraagt. Laat je huid professioneel verwennen en reinigen bij een schoonheidsspecialiste. Fruitzuurpeelings kunnen je huid er na vier tot acht keer al beter laten uitzien.