woman smiling

Wat is Melasma?

Lees onze gids over alles wat je moet weten over melasma en hoe je melasma op het gezicht kunt behandelen

Melasma

Melasma, ook wel chloasma genoemd, is een aandoening waarbij donkere, verkleurde vlekken, die meestal zwart of groen zijn, (de naam komt van melas, het Griekse woord voor zwart, of cholas, van het woord groen-achtig), platte of sproetachtige vlekken op de huid ontstaan. 


Het is een veel voorkomende aandoening, vooral tijdens de zwangerschap. Hoewel vrouwen als mannen melasma kunnen krijgen, komt het veel vaker voor bij vrouwen, en begint het meestal tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.

Melasma is onschadelijk - het is niet pijnlijk, jeukerig of oncomfortabel, en het zal zich niet ontwikkelen tot huidkanker - maar het kan mensen een gevoel van zelfbewustzijn geven. Melasma kan worden behandeld, of in ieder geval verminderd, en kan soms vanzelf verdwijnen.


Vraag je je af wat melasma is? Lees verder om meer te ontdekken over melasma oorzaken, melasma op het gezicht en hoe melasma te verwijderen.

Wat is Melasma?

 

Melasma is een huidaandoening die vlekken van verkleuring veroorzaakt - meestal bruine of blauwgrijze vlekken of sproetachtige vlekken. Melasma komt het meest voor in het gezicht, hoewel het ook kan ontstaan op andere delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals de hals en de onderarmen.

Melasma blijft een beetje een mysterie voor dermatologen, maar men denkt dat het veroorzaakt wordt door pigmentproducerende cellen in de huid (melanocyten) die te veel pigment (melanine) produceren. Het is deze overproductie van de cellen die de kleur van je huid bepaalt. 

Melasma kan lijken op ouderdomsvlekken of zonnevlekken, maar melasmavlekken zijn meestal groter

young woman in the sun

Wat is Melasma in het gezicht?

Melasma in het gezicht is symmetrisch, met gelijke vlekken aan beide kanten van het gezicht. 

Melasma in het gezicht verschijnt meestal op:
- wangen
- bovenlip 
- voorhoofd
- neus

Melasma op het gezicht wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht, van de zon of het gebruik van zonnebanken. Huidverzorgingsproducten die je huid irriteren, kunnen melasma op het gezicht verergeren.

Een goede huidverzorgingsroutine kan helpen om de zichtbaarheid van melasma op het gezicht te verminderen. NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Spot Dagcrème SPF50, werkt in op bestaande pigmentatie om donkere vlekken lichter te maken en hun grootte te verminderen, terwijl het de nieuwe melanineproductie balanceert om het verschijnen van nieuwe vlekken te voorkomen. 

Het aanbrengen van SPF is je beste verdediging tegen melasma op het gezicht. Zonnebrandcrème beschermt de tere gezichtshuid tegen door UVA en UVB veroorzaakte huidschade, zoals melasma, en vroegtijdige huidveroudering.

Oorzaken Melasma

  • Melasma valt meestal meer op in de zomer en verbetert tijdens de wintermaanden. 
  • Hoewel deskundigen niet helemaal zeker weten wat melasma veroorzaakt, is het wel bekend dat mensen met een donkere huid meer kans hebben om melasma te ontwikkelen dan mensen met een lichte huid.
  • Het is ook bekend dat de gevoeligheid voor oestrogeen en progesteron melasma kan veroorzaken.
  • Dit betekent dat als je anticonceptiepillen slikt, zwanger bent of hormoontherapie ondergaat, de kans groter is dat je melasma krijgt. 
     
uv_woman_red_hair
Andere factoren zijn:

 

- Familiegeschiedenis: ongeveer 33% tot 50% van de mensen met melasma heeft gemeld dat iemand anders in de familie het heeft. De meerderheid van eeneiige tweelingen heeft beiden melasma.
- Stress en schildklieraandoeningen worden ook als oorzaken van melasma gezien
- Blootstelling aan de zon: ultraviolette stralen tasten de cellen aan die het pigment controleren (melanocyten).
- In zeldzame gevallen kunnen andere medische problemen die de hormonen beïnvloeden (zoals schildklierproblemen) melasma veroorzaken, evenals sommige andere geneesmiddelen, zoals anti-epileptica
- LED-schermen: melasma kan worden veroorzaakt door de LED-verlichting van televisie-, laptop-, telefoon- en tabletschermen


Melasma tijdens de zwangerschap

De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, met name het teveel aan oestrogeen en progesteron, kunnen melasma doen ontstaan, vandaar de bijnaam 'zwangerschapsmasker'.) Er kunnen donkere vlekken verschijnen op je voorhoofd, wangen, kin of rond je mond en ze kunnen donkerder worden naarmate jouw zwangerschap vordert. Je kunt ook merken dat deze vlekken donkerder worden in zonlicht.

woman_spf_product

 

 

 

Donkere vlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan, verdwijnen meestal binnen een paar maanden na de bevalling, wanneer de hormoonspiegels weer normaal zijn en het lichaam niet meer zoveel huidpigment, of melanine, produceert.

 

De aandoening komt enorm veel voor bij zwangere vrouwen, ongeveer 50% van de zwangere vrouwen heeft er last van. 

Melasma tijdens de zwangerschap is onschadelijk, maar je kunt de zichtbaarheid ervan verminderen door dagelijks een SPF te gebruiken, zoals NIVEA SUN Luminous Face Zonnecreme SPF50, en misschien je huidverzorgingsroutine aan te passen met ingrediënten die de zichtbaarheid van melasma in het gezicht verminderen, zoals onze NIVEA Cellular Luminous630-lijn.


Epidermale melasma

 

 

Melasma wordt onderverdeeld in drie types: 

 - Epidermale melasma
 - Dermale melasma
 - Gemengde melasma

Epidermale melasma betekent dat het pigment (melanine) zich in de meer oppervlakkige lagen van de huid bevindt, de epidermis genoemd. Bij dermale melasma is er sprake van een verhoogd huidpigment in de diepere laag van de huid (de dermis). Gemengde melasma is een combinatie van epidermale en dermale melasma en komt het meest voor.  
 
Epidermale melasma wordt gedefinieerd door:

 - grens, goed gedefinieerde pigmenten
 - donkerbruine vlekken
 - reageert over het algemeen beter op behandeling 
 - verschijnt duidelijk onder black light

spf_cream_girl_portrait

Melasma behandeling / remedies

 

Er is geen genezing voor melasma, maar er zijn wel melasmabehandelingen die het uiterlijk ervan kunnen helpen verminderen.   
 
Het is heel goed mogelijk dat melasma verdwijnt zonder behandeling, vooral als de melasma wordt uitgelokt door zwangerschap of hormonale medicijnen. 
 
Melasma kan traag reageren op behandeling en zelfs als het wordt behandeld, komt melasma vaak terug als de behandeling wordt gestopt, vooral als het getroffen gebied aan de zon wordt blootgesteld. De meeste gevallen van melasma zullen met de tijd vervagen, vooral met goede bescherming tegen zonlicht en andere lichtbronnen - en er zijn manieren om melasma te helpen verwijderen, of het te minimaliseren, voor de lange termijn.

woman_smile
Hoe melasma te minimaliseren:
Beperk de blootstelling aan de zon en draag dagelijks zonnecrème. De door melasma aangetaste huid wordt bij blootstelling aan licht donkerder dan de omringende huid, dus het vermijden van de zon, vooral tijdens de piekuren, en zonbescherming zijn belangrijk. Om melasma te helpen voorkomen, gebruik je het best dagelijks een gezichtscrème met een SPF, om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Probeer onze NIVEA Essentials +24H Hydraterende Dagcrème om de verschijning van melasma op het gezicht tegen te gaan.
jonge vrouwen in bikini
Hoe melasma te minimaliseren:
Draag beschermende kleding als je in de zon bent, inclusief een breedgerande hoed of pet om je gezicht te bedekken.
product_carousel_slide_4
Hoe melasma te minimaliseren:
Behandeling tegen pigmentvlekken, zoals onze lijn Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot, die de hoofdoorzaak van de drie belangrijkste soorten pigmentvlekken aanpakt: blootstelling aan de zon, veroudering en hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze. Binnen vier weken zie je zichtbare resultaten. Verkrijgbaar in ons NIVEA Anti-Spot Serum, Anti-Spot Nachtcrème en Anti-Spot Getinte Dagcrème SPF20.
Ben je geïnteresseerd in de nieuwste gepatenteerde LUMINOUS630®? Wil je nog meer te weten komen over de serie en welke wonderwapens erin zitten? Hier zit je goed!

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een dermatoloog of huisarts kan meestal een klinische diagnose stellen op basis van een onderzoek met een Wood-lamp en dermatoscoop. Soms kan een huidbiopsie worden genomen. 

Het is altijd belangrijk om veranderingen op jouw huid door een huisarts te laten controleren als je je zorgen maakt.