mee-eters

Mee-eeters verwijderen doe je zo!

Bijna iedereen heeft weleens last van witte of zwarte mee-eters op de neus, het voorhoofd of de kin. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je huid er mooier uit te laten en mee-eters te verwijderen! Lees meer over het verschil tussen witte en zwarte mee-eters en hoe je ze als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Hoe mee-eters ontstaan

Onzuiverheden ontstaan altijd bij de talgzakjes. Deze zakjes, die uit een klein haartje en een talgkliertje bestaan, bevinden zich vooral in het gezicht, op de borst en de rug. Als het zakje verstopt raakt of als er bacteriën in de poriën komen, verschijnt er een mee-eter.

 

Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Zij ontstaan als de talgkliertjes verstopt raken en het teveel aan vet niet afgevoerd kan worden. Als de huid aan het einde van het kliertje openbreekt, wordt de talg donker door contact met de lucht. Zo ontstaat een mee-eter.

Oorzaken mee-eters en acne

  1. Hormonale schommelingen
  2. Stress en zorgen
  3. Een ongezonde levensstijl
  4. Erfelijkheid

Mee-eters verwijderen - NIVEA

BLACKHEADS

Blackheads zijn mee-eters met open comedonen. Ze zijn te herkennen aan het bekende zwarte puntje. De porie is verstopt met talg en oude huidcellen. Doordat de porie open is, komt de ophoping in aanraking met zuurstof. Deze oxideert en verkleurt daardoor naar zwart.

WHITEHEADS

Whiteheads zijn mee-eters met gesloten comedonen. Ze zien er een beetje uit als een gerstekorrel, met een wit puntje of bultje. De basis is hetzelfde als bij een blackhead: de porie is verstopt met talg en oude huidcellen. Het verschil is dat een whitehead is bedekt met een laagje huid. Hierdoor komt de ophoping niet tot nauwelijks in aanraking met zuurstof, waardoor deze ook niet verkleurt.

VAN MEE-ETER NAAR PUIST

Als mee-eters niet vanzelf openbarsten, kunnen ze verergeren; bacteriën nestelen zich in de opgebouwde talg en dit kan leiden tot met pus gevulde ontstekingen. Dan kan er een rode pukkel ontstaan. Knijp nooit een ontstoken pukkel uit! Als hij openbarst, kan het omliggende weefsel ontstoken raken. Daardoor kunnen er meerdere puistjes ontstaan. Hierdoor kunnen ook onderhuidse puisten en ontstekingen ontstaan.

Laat puistjes op je neus, voorhoofd en andere plekken altijd verwijderen door een professionele schoonheidsspecialiste. Veel dermatologen hebben ook hun eigen schoonheidsspecialisten die gespecialiseerd zijn in het reinigen van de huid en die het beste weten hoe zij puistjes en mee-eters moeten verwijderen. Dit voorkomt ontstekingen en laat de huid zichzelf herstellen.

ACNE: ALS MEE-ETERS DE OVERHAND KRIJGEN

Als je acne hebt, krijg je vaak puistjes of mee eters. Het huidoppervlak raakt meer verhoornd dan de normale huid en blokkeert de poriën. Bij de mildste vorm van acne, acne comedonica, verschijnen er veel niet-ontstoken mee-eters.

Er bestaan veel oorzaken voor acne en mee-eters: naast hormonale schommelingen en erfelijke factoren, spelen ook psychologische factoren een belangrijke rol. Bepaalde medicijnen en een vochtige omgeving kunnen ook onzuiverheden veroorzaken.

Lees meer over de huidaandoening acne.

Het verwijderen van mee-eters op de neus verschilt per huidtype

GECOMBINEERDE HUID

Bij een gecombineerde huid zijn de wangen vaak droog, terwijl de huid van het voorhoofd, de neus en de kin pukkelig en vettig is. Dit huidtype vormt een uitdaging als het gaat om huidverzorging. Zorg ervoor dat jouw huidverzorgingsroutine is toegespitst op de bijzondere behoeften van de gecombineerde huid! Kies een vochtinbrengend en vetvrij verzorgingsproduct, zoals NIVEA Q10 Power Anti-Rimpel Porie Verfijnende Dagcrème  om pukkeltjes en mee-eters in de T-zone te voorkomen. Lees hier meer over de ideale verzorging van de gecombineerde huid.

VETTE HUID

Een onzuiver, vette huid produceert te veel talg en laat de huid glimmen. De poriën raken verstopt en er ontstaan mee-eters en pukkels. Grondige, maar milde reiniging is dan vooral belangrijk. Verwijder de overtollige talg met een milde wasgel die huidvriendelijk is en voor voldoende vocht zorgt. NIVEA Purifying Wash Gel garandeert frisheid en welzijn en reinigt de huid tot in de poriën zonder de balans van de huid te verstoren. 

Lees hier meer over de juiste behandeling van een vette huid.

TIPS OM MEE-ETERS TE VERWIJDEREN EN TE VOORKOMEN

Mee-eters gaan uit zichzelf niet zomaar weg, helaas. Gelukkig zijn er wel enkele maatregelen die je kunt nemen om die vervelende whiteheads en blackheads te verwijderen. Knijp ze in ieder geval niet zelf uit, hierdoor kan meer irritatie ontstaan en kun je de huid zelfs zo erg beschadigen dat er littekens ontstaan. Wat je wel kunt doen om mee-eters aan te pakken en te voorkomen? Volg onderstaande tips op:

Mee-eters neus - NIVEA

GEZICHTSMASKERS

Regelmatig behandelen van de huid verwijdert dode huidcellen. Dit voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen! Waarom niet bijvoorbeeld Essentials Verfrissende Peeling uitproberen?

Mee-eters neus - NIVEA

SCRUBS

Het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub met vitamine E en Hydra IQ. Het verwijdert overmatig vet en voorkomt mee-eters en pukkels.

Mee-eters verwijderen - NIVEA

CLEAR-UP STRIPS

Gebruik Zuiverende Clear-Up Strips in de T-zone. Verwijder de strip een één beweging nadat je hem een tijdje hebt laten zitten. Hierdoor wordt de overtollige talg uit de poriën verwijderd. Mee-eters, zoals blackheads, zijn hier niet tegen bestand! 

Mee-eters voorkomen - NIVEA

ANTIBACTERIËLE COVER-UP STICKS

Gebruik als je mee-eters of pukkels aan het zicht wilt onttrekken geen normale make-up. Cover-up sticks of gezichtspoeders met een ontsmettende werking zijn beter. 

Mee-eters verwijderen - NIVEA

PROFESSIONELE COSMETISCHE BEHANDELING

Bij de schoonheidsspecialiste kunnen mee-eters behandeld worden door een ervaren expert: door een stoombad voor het gezicht gaan de poriën openstaan, zodat de mee-eters verwijderd kunnen worden. Daarna wordt de huid ontsmet, getonifieerd en extra verzorgd. Je zult versteld staan hoeveel beter jouw huid er uit zal zien!

Mee-eters neus voorkomen - NIVEA

LEVENSSTIJL

Verander je eetgewoonten en levensstijl: vet eten met minder vitamines en sporenelementen beschadigen jouw huid. Zorg ervoor dat je gezond eet en veel water drinkt. Roken is als gif voor de huid en heeft gevolgen op de lange termijn op hoe jouw huid eruitziet!

Het verwijderen van mee-eters op de neus verschilt per huidtype

GECOMBINEERDE HUID

Bij een gecombineerde huid zijn de wangen vaak droog, terwijl de huid van het voorhoofd, de neus en de kin pukkelig en vettig is. Dit huidtype vormt een uitdaging als het gaat om huidverzorging. Zorg ervoor dat jouw huidverzorgingsroutine is toegespitst op de bijzondere behoeften van de gecombineerde huid! Kies een vochtinbrengend en vetvrij verzorgingsproduct, zoals NIVEA Q10 Power Anti-Rimpel Porie Verfijnende Dagcrème om pukkeltjes in de T-zone te voorkomen.

Lees hier meer over de ideale verzorging van de gecombineerde huid.

VETTE HUID

Een onzuiver, vette huid produceert te veel talg en laat de huid glimmen. De poriën raken verstopt en er ontstaan mee-eters en pukkels. Grondige, maar milde reiniging is dan vooral belangrijk. Verwijder de overtollige talg met een milde wasgel die huidvriendelijk is en voor voldoende vocht zorgt. NIVEA Purifying Wash Gel garandeert frisheid en welzijn en reinigt de huid tot in de poriën zonder de balans van de huid te verstoren. 

Lees hier meer over de juiste behandeling van een vette huid.