Haar sneller laten groeien - NIVEA

Haar sneller laten groeien? Tips om haargroei te stimuleren

Lang, gezond haar wordt al tijden als het toppunt van vrouwelijkheid gezien. Maar omdat haar ongeveer een centimeter per maand groeit, vraagt dat wel wat tijd. Met onze tips helpen wij je om je haar sneller te laten groeien en het beste uit je haar te halen.

Hoe werkt haargroei?

Haar sneller laten groeien - NIVEA

Baanbrekend

Wist je dat de meeste mensen ongeveer 100.000 haren op hun hoofd hebben en dat elk afzonderlijke haartje ongeveer 0,35 millimeter per dag groeit? Dat komt overeen met een totale groei van 1000 meter per maand – een topprestatie!

Haargroei: fascinerende feiten

Haar bestaat hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels. 
De hoofdhuid is bedekt met ongeveer 200 haartjes per vierkante centimeter; de dikte van de haartjes is genetisch bepaald en varieert tussen de 0,04 en 0,12 millimeter.

De haargroei doorloopt verschillende cycli:
  • Het begint met een groeifase van twee tot zes jaar; tijdens deze fase wordt een nieuwe haarwortel gevormd en blijven de haren constant groeien.
  • Tot 90 procent van de haren op jouw hoofdhuid zitten momenteel in deze fase.
  • Dan is er een overgangsfase van twee tot drie weken waarin de haren stoppen met groeien.
  • In de daaropvolgende rustfase blijven de haren nog negen maanden in de hoofdhuid zitten en worden dan vervangen door nieuwe haren die uit de dezelfde haarwortel groeien. 
Haargroei is dus een constante cyclus die door allerlei verschillende factoren wordt beïnvloed: stress, mentale druk en een verstoorde hormonale balans hebben een negatieve invloed op de haargroei.

Maar maak je geen zorgen: met de juiste voeding en verzorging kun je het groeiproces actief ondersteunen en alvast dromen van mooie lange lokken.

Hoewel de bewering dat haar sneller groeit als het wordt geknipt tijdens bepaalde maanstanden niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er veel vrouwen die zweren bij dit idee. Immers, de maan heeft niet alleen een invloed op de getijden, maar tijdens bepaalde fasen lijkt de maan ook een positieve invloed te hebben op het lichaam. 

 

Onze tips om je haar sneller te laten groeien

Verzorgingstip: zo kun je je haar sneller laten groeien

Als je de haargroei wil stimuleren, is het belangrijk dat je je haar voorzichtig kamt of borstelt. Hoe minder haren je per dag verliest, hoe beter.

Een tip: als je je haar wilt vlechten, gebruik dan geen goedkope elastiekjes. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je je haar sneller wilt laten groeien. Kies haarelastiekjes die er uitzien als een spiraal, zoals een ouderwets telefoonsnoer, en wikkel ze voorzichtig rond je haar. Ze zijn erg praktisch omdat ze bijna geen afdruk op het haar achterlaten. Afwisselen is altijd fijn! Het is goed voor je haar als je het iedere dag op een andere manier draagt.

Geef je haar na een ingewikkeld kapsel bij voorkeur wat rust. Verwen het met een vol haarmasker.

En niet vergeten: gebruik als een haarverzorgingsproduct dat is afgestemd op de behoeften van jouw haar. Het is aan te bevelen om shampoo en conditioner uit dezelfde lijn te gebruiken voor mooie krullen, minder vet haar of glanzend gekleurd haar

Hoe groeit je haar sneller - NIVEA

Groeit mijn haar sneller als ik het laat bijpunten?

De mythe dat je haar sneller gaat groeien als je het laat bijpunten is hardnekkig maar onjuist. Maar het is wel raadzaam je haar elke vier tot zes weken te laten knippen. Dat geeft fijn haar een heuse boost en maakt het gezonder.

Haargroei stimuleren met hoofdmassages

Haargroei stimuleren - NIVEA

Stap 1: ronddraaiende bewegingen

Je haar sneller laten groeien kan gestimuleerd worden aan de hand van hoofdmassages. Begin met grote ronddraaiende bewegingen en masseer de hoofdhuid met je vingertoppen om de zenuwen in de hoofdhuid te stimuleren. Voor een extra ontspannen gevoel kun je ook je slapen en voorhoofd masseren.
Haargroei stimuleren - NIVEA

Stap 2: oefen lichte druk uit

Oefen alleen lichte druk uit en beweeg je vingertoppen met kleine, langzame ronddraaiende bewegingen van de haarlijn naar de achterkant van je hoofd en vanuit de nek weer naar boven toe. Zo stimuleer je niet alleen de hoofdhuid, maar masseer je ook de nekspieren voor optimale ontspanning.
Haargroei stimuleren - NIVEA

Stap 3: wrijven

Wrijf ten slotte met beide handen over de hoofdhuid en het haar. 

Voor de massage kun je het beste shampoo of een olie gebruiken met toevoegingen die de circulatie bevorderen; de wrijving is te belastend voor droog haar en kan het beschadigen.

Haar sneller laten groeien met voeding en supplementen

Haargroei stimuleren - NIVEA

Haargroei stimuleren met voedingssupplementen

Alleen gezond haar kan sneller groeien: voedingssupplementen met biotine, vitamine B of silicium kunnen de haarstructuur versterken en de haargroei bevorderen. Een leuk bijkomend effect: je vingernagels zullen hier ook erg blij mee zijn en wat sterker worden.
Haargroei stimuleren - NIVEA

Haargroei stimuleren met omega-3

Zorg dat je voldoende onverzadigde vetzuren zoals omega-3 binnenkrijgt. Deze zijn essentieel voor het leven en kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Omega-3 komt voor in noten, vis en tarwekiemolie en kan de groei van de zogenaamde haarfollikels ondersteunen.
Haargroei stimuleren - NIVEA

Haargroei stimuleren met gezond eten

Zorg dat je gezond eet, met voldoende fruit en groenten, en te veel stress vermijdt. Stress kan niet alleen de haargroei vertragen, maar ook leiden tot haaruitval, omdat het alle voedingstoffen en mineralen verbruikt die het lichaam nodig heeft om het haar te laten groeien.