BMI berekenen | NIVEA

BEREKEN JE BMI EN ONTDEK JE IDEALE GEWICHT

Ben jij te licht, te zwaar of heb je een gezond gewicht? Door jouw BMI te berekenen heb je snel inzicht in jouw ideale gewicht. Op deze pagina vind je meer informatie over wat een BMI betekent en wat je met deze informatie kunt.

WAT IS BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. De maat geeft de verhouding tussen jouw lengte en lichaamsgewicht aan. Hiermee kun je – in veel gevallen – controleren of jouw gewicht gezond is, of dat je last hebt van over- of ondergewicht. Niet voor iedereen is BMI een geschikte manier om je gewicht te controleren. Zo werkt de formule niet voor hele gespierde mensen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of als je van Aziatische afkomst bent.

DE BMI-FORMULE

Je BMI bereken je met de BMI-formule. Je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte. Leeftijd en gewicht spelen ook een specifieke rol bij het uitrekenen van je BMI. De formule voor het vinden van je eigen ideale gewicht is als volgt: (lichaamsmassa in kilogram)/(hoogte in meters)².

BEREKEN JE BMI

WAT GEEFT DE BODY MASS INDEX AAN?

De uitkomst van de BMI berekening geeft de verhouding tussen je gewicht en lengte aan. Afhankelijk van het resultaat van deze berekening (en in relatie tot leeftijd en geslacht) kan onze BMI-calculator een waarde bepalen die jou precies vertelt of je een gezond gewicht hebt of niet.

De BMI-tabellen hieronder bevatten een classificatie van de verschillende gewichtscategorieën op basis van leeftijd. Ze tonen in het overzicht of jouw waarde op de grens ligt met een andere gewichtscategorie. Je zou bijvoorbeeld in de categorie ‘normaal gewicht’ kunnen vallen, met een neiging naar overgewicht of ondergewicht. Afhankelijk van je huidige gesteldheid en gezondheid kan het nodig zijn om aan te komen of af te vallen. In het geval van extreme waarden moet je echter je arts raadplegen om mogelijke maatregelen te nemen en de risico's voor je gezondheid tot een minimum te beperken. Meer informatie over de verschillen tussen BMI voor mannen en vrouwen en hoe je de afzonderlijke gewichtscategorieën interpreteert, vind je in de volgende paragrafen.

BMI vrouw | NIVEA

BMI-TABEL VOOR VOLWASSEN MANNEN EN VROUWEN

Gebruik de tool hierboven om jouw BMI te berekenen. Je krijgt direct de uitslag wat jouw BMI is – en of deze (te) laag, normaal of (te) hoog is. Wil je in een oogopslag zien wat de verschillen zijn voor verschillende leeftijden? Bekijk dan de BMI-tabellen hieronder.

BMI-TABEL VOOR VOLWASSENEN VAN 19-69 JAAR

  • Lager dan 18,5: ondergewicht
  • Tussen 18,5 en 25: gezond gewicht
  • Tussen 25 en 30: overgewicht
  • Hoger dan 30: obesitas

BMI-TABEL VOOR VOLWASSEN VANAF 70 JAAR

  • Lager dan 22: ondergewicht
  • Tussen 22 en 28: gezond gewicht
  • Tussen 28 en 30: overgewicht
  • Hoger dan 30: obesitas
BMI berekenen formule | NIVEA

BEREKEN JOUW MIDDELOMTREK

Naast het aflezen van je BMI is het ook belangrijk om jouw middelomtrek te meten. Hoe meer vet jij hebt in of rondom je buik, hoe nadeliger dit is (of kan zijn) voor jouw gezondheid.

Het meten van je middelomtrek doe je zo:

Ga rechtop staan en meet de blote huid tussen jouw onderste rib en bovenkant van je bekken op. Dit doe je gemakkelijk met een meetlint (of een touwtje dat je daarna naast een meetlat legt). Ben je tussen de 19 en 69 jaar? Dan ben je gezond bij een middelomtrek van minder dan 94cm. Heb je een middelomtrek tussen de 94 en 102cm? Dan heb je een verhoogd gewicht. Is het meer dan 102cm, dan is jouw gewicht te hoog.

UITZONDERINGEN IN DE BMI-TABEL

BMI VOOR GESPIERDE MANNEN EN VROUWEN

Toch heeft niet iedereen baat bij deze BMI-tabel. Ben jij bijvoorbeeld heel gespierd? Dan kan het zijn dat je volgens de BMI-tabel overgewicht hebt, terwijl je gewoon een laag vetpercentage hebt. Het hoge gewicht komt dan van je spiermassa. Het meten van je middelomtrek kan uitkomst bieden om te zien of je een gezond gewicht hebt of niet.

BMI VOOR OVERIGE GENDERS

Ben jij geen cisgender, dan werkt de klassieke BMI-tabel helaas niet voor jou. Dit kan allerlei redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan verschuivingen in je hormoonhuishouden met gewichtstoename of -afname (in spier en/of vet) als gevolg. Of operaties zoals top surgery. Helaas is er (nog) geen BMI-tabel voor andere genders dan cisgender man en cisgender vrouw.

BMI VOOR PERSONEN VAN AZIATISCHE AFKOMST

Ook als je van Zuid-Aziatische, Chinese of Japanse afkomst bent, is het verstandig om jouw middelomtrek te meten. Is deze meer dan 90cm? Dan is deze te hoog. Personen van Aziatische afkomst hebben een hogere vetmassa dan personen uit het Westen – ook als ze dezelfde BMI hebben. Ben jij van Aziatische afkomst? Houd dan de volgende BMI-tabel aan:

  • Lager dan 18,5: ondergewicht
  • Tussen 18,5 en 23: gezond gewicht
  • Tussen 23 en 27,5: overgewicht
  • Hoger dan 27,5: obesitas 
Body Mass Index | NIVEA

WANNEER HEB JE ONDERGEWICHT?

Ondergewicht is net zo ongezond voor je lichaam als overgewicht. Om je lichaam en vooral je immuunsysteem te laten werken, moet je zeker letten op een uitgebalanceerde toevoer van voedingsstoffen. Komt jouw BMI-berekening onder de 18,5 uit (m.u.v. de hierboven benoemde uitzonderingen), dan heb je ondergewicht. In dat geval kun je het beste naar een arts gaan voor dieetadvies.

Ondergewicht kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als dit te wijten is aan een vrijwillige beslissing zoals voedselonttrekking of voedseltekort (anorexia) of veroorzaakt wordt door braken (boulimia), raden wij je aan om een arts te raadplegen. Deze eetstoornissen kunnen zowel mannen als vrouwen treffen, ongeacht hun leeftijd. In veel situaties is hulp van de sociale omgeving en/of specialisten nodig om op de lange termijn een verandering in voeding en mentaliteit teweeg te brengen.

Andere oorzaken van ondergewicht zijn onder meer metabole ziekten zoals hyperthyreoïdie of diabetes, parasieten, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, voedselintoleranties of leverziekten. Psychische factoren, zoals stress, kunnen ook leiden tot een gebrek aan eetlust en tot ondergewicht.

PAK JOUW ONDERGEWICHT AAN MET DEZE LIFESTYLE VERANDERINGEN

Heb je ondergewicht? Dan is het belangrijk om (op een gezonde manier) aan te komen om jouw ideale gewicht te bereiken. Hieronder vind je enkele tips die je kunt toepassen, maar raadpleeg ook een arts of diëtist. Een behandelaar weet het beste hoe jij een gezond gewicht kunt bereiken (op een manier die bij jouw situatie past).
Wanneer heb je ondergewicht | NIVEA

HOUD JE PROGRESSIE BIJ

Weeg jezelf regelmatig om bij te houden of je aankomt. Doe dit zonder kleding op een vast moment op de dag, bij voorkeur ’s ochtends. Zo kun je (positieve of negatieve) veranderingen in je gewicht tijdig waarnemen. Houd daarnaast ook een eetdagboek bij. Schrijf alles wat je nuttigt, zowel qua drinken als eten, een paar dagen op. Op deze manier kun je ontdekken waar kansen liggen om meer of calorierijker te eten. Smeer bijvoorbeeld margarine of roomboter op jouw boterhammen en neem een extra plakje beleg. Of verrijk jouw salade met wat noten en zaden.

Gezond BMI | NIVEA

BEWEEG MEER VOOR STERKERE SPIEREN

Het kan zijn dat je door jouw ondergewicht ook minder sterke spieren hebt. Daarom is het belangrijk om te bewegen. Doe minimaal 150 minuten per week aan sport: dit kan variëren van matig tot zwaar intensief. Houd er echter wel rekening mee dat je ook jouw calorie-inname moet verhogen om te voorkomen dat je niet nog meer afvalt.

Gezond gewicht | NIVEA

EET MEER EIWIT EN (GEZOND) VET

Om jouw spieren te versterken, moet je eiwit eten. Dit is namelijk de voedingsstof die jouw spieren nodig hebben om te groeien. Eiwitten haal je onder andere uit vlees, zuivel, vleesvervangers, soja, noten, peulvruchten, eieren en vis. Een andere voedingsstof die voor jou belangrijk is, is vet. Let hierbij wel op dat je kiest voor gezond vet, namelijk onverzadigd vet. Dit zit bijvoorbeeld in vloeibare bak- en braadproducten, maar ook in olie, vlees, zuivel, avocado, vis en noten.

WANNEER HEB JE OVERGEWICHT?

De term overgewicht kan betrekking hebben op drie categorieën: overgewicht (waarbij de BMI tussen 25 en 30 ligt) en ernstig overgewicht (met een BMI boven de 30). Als je overgewicht hebt moet je in ieder geval een arts en een diëtist raadplegen, omdat er een risico bestaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Voor een meer betrouwbaar overzicht van je type overgewicht kun je je arts raadplegen. Samen met je arts analyseer je de samenstelling van je lichaam in termen van percentage lichaamsvet, spiermassa en water. Van daaruit stel je doelen die niet noodzakelijkerwijs alleen gericht zijn op het verminderen van het lichaamsgewicht. Om vooruitgang te meten, worden vaak metingen gebruikt zoals kleermakers dat doen. Meet voor je start met een nieuw voedingsschema de kritische punten zoals je buik, taille en borst. Vervolgens meet je deze maten gedurende een langere periode, of voel je vanzelf dat je kleding wat losser gaan zitten. Het voordeel: eventuele gewichtsschommelingen als gevolg van het vasthouden van water of je menstruatiecyclus, die als extra kilo's op de weegschaal zouden verschijnen, zullen je meting niet verstoren. Door te meten zal je zien dat je centimeters blijft verliezen.

OBESITAS EN MORBIDE OBESITAS

Obesitas wordt gedefinieerd als ernstig overgewicht dat mannen, vrouwen en kinderen kan treffen, ongeacht de sociale klasse. Bij mannen en vrouwen spreken we van obesitas als de BMI-berekening tussen 30 en 40 uitkomt en van morbide obesitas als de BMI groter is dan 40. Als je zo'n waarde hebt, raden we je aan een afspraak te maken met je arts om je gezondheid, bloeddruk en bloedwaarden te controleren. Hart- en vaatziekten worden vaak geassocieerd met een hoge BMI. In dit geval speelt ook de verdeling van het lichaamsvet een belangrijke rol.

Als er te veel energie in het lichaam komt, dus meer dan het kan verbruiken, verandert het in vet. In de loop der tijd stapelen zich een paar extra kilo's op. Metabole ziekten, zoals hypothyreoïdie of diabetes, evenals hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of de menopauze, zijn onder andere redenen voor een dergelijke hoge gewichtstoename. Als je last hebt van (morbide) obesitas dan is het absoluut noodzakelijk dat je je lichaamsgewicht vermindert.

PAK JOUW OVERGEWICHT AAN MET DEZE LIFESTYLE VERANDERINGEN

Fit blijven is belangrijk, omdat we er graag gezond uitzien en ons gezond voelen. Het bereiken en behouden van je ideale gewicht is niet onmogelijk! Lees hieronder enkele eenvoudige stappen aan om je ideale gewicht op een gezonde manier en zonder te diëten te bereiken.
Wanneer heb je overgewicht | NIVEA

NEEM DE TIJD OM TE ETEN

Degenen die langzaam eten, verliezen gewicht. Studies hebben dit bevestigd: hoe meer tijd we besteden aan voedselinname, hoe duidelijker de tekenen van verzadiging uit onze darmen komen en hoe minder we eten. Wetenschappers van de Universiteit van Rhode Island hebben ontdekt dat degenen die langzaam eten tot 10% minder calorieën verbruiken. De reden: onze hersenen beseffen pas na 15 tot 20 minuten dat we vol zijn. Daarom eten we langzaam en bewust. Zet de televisie uit, leg je telefoon weg en concentreer je op wat er op je bord ligt. Je zult op tijd merken wanneer je vol zit.

Ideale gewicht | NIVEA

VERMIJD KANT-EN-KLARE GERECHTEN EN GERAFFINEERDE VOEDINGSMIDDELEN

Kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers zijn stoffen die ons lichaam niet kan gebruiken. Industriële voeding (zoals diepvriespizza, chocolade en andere producten met suikers) verstoort het hormonale evenwicht en het lichaam krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen. Met als gevolg: overgewicht, je voelt je moe, traag en hongerig. Het geheim van het bereiken of behouden van je ideale gewicht is een gezond dieet. Vervang kant-en-klaarproducten door te kiezen voor voedzaam en vers voedsel. Alleen zo kun je op een gezonde en duurzame manier afvallen.

BMI uitrekenen | NIVEA

LAAT FRISDRANK EN ZOETE DRANKJES STAAN

Naast verkeerde voeding zijn verkeerde dranken vaak grote bondgenoten van mensen met overgewicht. Koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en alcohol bevatten veel suiker. In 1 liter cola zit bijvoorbeeld bijna 40 suikerklontjes (110 gram suiker) verborgen. Daarom moet je, als je streefgewicht wilt bereiken, voorzichtig zijn met het kiezen van wat je drinkt. Perfect voor afslanken zijn: water en ongezoete thee - minstens 2 liter per dag, hoe meer, hoe beter. Als je puur water te saai vindt, kun je het makkelijk een beetje smakelijker maken. Verse munt, citroen, maar ook frambozen of granaatappelpitten in water zijn verfrissend en bovendien gezond.

Hoe bereken je BMI | NIVEA

GRIJP ELKE KANS VOOR EXTRA BEWEGING AAN

Lift of trap? Auto of fiets? Te voet of met het openbaar vervoer? Een wandeling maken of op de bank blijven liggen? Het zijn vaak de kleine dagelijkse beslissingen die onze conditie beïnvloeden. Rennen of trainen zijn niet de enige activiteiten die onze balans positief beïnvloeden. Elke beweging telt! Dus grijp elke gelegenheid aan om te bewegen.

Wat is mijn BMI? | NIVEA

VERSTERK JOUW SPIEREN

Afvallen betekent meer energie verbranden dan je consumeert. Zonder beweging kun je afvallen, maar je maakt het jezelf wel moeilijker. Jouw energiebehoefte is dan zo laag dat je al snel aan jouw maximale hoeveelheid calorieën voor die dag zit. Met sporten verbrand je meer en kun je niet alleen meer eten – er is ook een grotere kans dat je (makkelijker) in de vetverbrandingsfase komt. Daarnaast heeft sporten een extra voordeel: hoe groter jouw spieren zijn, hoe meer energie ze nodig hebben, hoe meer je verbrandt. Als je 30 minuten per dag kunt trainen, worden je spieren sterker, je huid steviger en verbrand je vet. Ook je gezondheid zal er baat bij hebben: je immuunsysteem verbetert, je botten en gewrichten worden sterker en alle risico's op ziektes zullen afnemen. Deze omvatten diabetes, hartaanval, kanker, depressie en beroerte.