vrouw die Nivea-serum aanbrengt

Wat is salicylzuur

Salicylzuur is een actief ingrediënt dat zeer geschikt is voor het verhelderen van een onzuivere huid.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een actief huidverzorgingsingrediënt dat de huid exfolieert, overtollige talgproductie onder controle houdt en de poriën schoon houdt. Het is geweldig voor de naar puistjes neigende huid en kan bij dagelijks gebruik de huid in slechts 7 dagen verfijnen en verfrissen.

Het zit meestal in reinigingsmiddelen en producten voor de behandeling van puistjes, maar ook in acne-vriendelijke make-up producten en antiroosshampoo.

Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties, waarbij elke concentratie is ontworpen voor een specifiek doel. Hoger geconcentreerd salicylzuur wordt gebruikt als peelingmiddel, dat acne, melasma en pigmentvlekken kan verminderen, terwijl lagere concentraties dagelijks kunnen worden gebruikt in reinigers en toners. 

Als je op dit artikel hebt geklikt, is de kans groot dat je je hebt afgevraagd: wat is salicylzuur en wat doet salicylzuur? Deze gids behandelt een groot aantal onderwerpen met betrekking tot salicylzuur, waaronder: hoe gebruik je salicylzuur, is salicylzuur een BHA, maakt salicylzuur acne erger voordat het beter wordt, en nog veel meer.

Lees verder om de voordelen van dit prachtige actieve ingrediënt te ontdekken, en ontdek of salicylzuur jouw huidverzorgingsregime een boost kan geven.

vrouw met een Nivea-serummasker op

Is salicylzuur een BHA?

Een van de meest voorkomende vragen die je misschien hebt zien rondzwerven: is salicylzuur een BHA? Salicylzuur is inderdaad een soort betahydroxyzuur (BHA), een organische verbinding die vaak in cosmetica wordt gebruikt. Hoewel de naam doet vermoeden dat salicylzuur volledig kunstmatig is, komt het van nature voor in planten zoals wilgen, vanwege zijn natuurlijke vermogen om afschilfering te bevorderen. 

Voor huidverzorgingsproducten wordt meestal synthetisch salicylzuur gebruikt, maar deze vorm is goedgekeurd door de cosmetica-industrie en de FDA, en wordt geprezen om zijn smetbestrijdende eigenschappen. 

Nu weet je hoe je moet antwoorden als iemand vraagt: is salicylzuur een BHA? Je vraagt je misschien af: is salicylzuur goed voor acne? Lees verder voor meer informatie.

Waar is salicylzuur goed voor?

Dankzij de natuurlijke exfoliërende eigenschappen is salicylzuur zeer geschikt voor de behandeling van symptomen van lichtere acne, zoals mee-eters en puistjes. Salicylzuur dringt diep door in de huid waar het dode huidcellen afbreekt die anders de poriën zouden verstoppen. Maar waar is salicylzuur nog meer goed voor? Hier zijn 5 belangrijke voordelen van salicylzuur:
Waar is salicylzuur goed voor?

1: Beschermt tegen acne bacteriën

Wat is salicylzuur en is het goed voor acne? Absoluut. Acnebacteriën gedijen goed in een zuurstofloze omgeving, en daarom zijn verstopte poriën de perfecte broedplaats. Salicylzuur verwijdert overtollige olie en dode huidcellen uit verstopte poriën, waardoor de omgeving minder geschikt wordt voor bacteriegroei. Dit op zich zal de bacteriën niet volledig elimineren, maar het zal zeker een impact hebben als je vatbaar bent voor een onzuivere huid. Als iemand vraagt: ""Is salicylzuur goed tegen acne?"", deel dan dit handige weetje met hem of haar. 

Misschien ervaar je een lichte toename van puistjes bij het eerste gebruik van salicylzuur en vraag je je af: maakt salicylzuur acne erger voordat het beter wordt? Blijf lezen, want dat en meer zullen we later in deze gids behandelen.

Waar is salicylzuur goed voor?

2: Exfolieert

Salicylzuur wordt vaak verkocht als peelingmiddel en maakt de huidcellen in de buitenste huidlaag voorzichtig los om de huid te zuiveren en dode huidcellen te verwijderen zonder irritatie te veroorzaken.

Waar is salicylzuur goed voor?

3: Verzacht ontstekingen

Salicylzuur bevat een chemische stof genaamd salicine, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan het de roodheid en pijn verminderen die vaak het gevolg zijn van acne, maar ook van zonnebrand. Natuurlijk kun je zonverbranding het beste voorkomen door elke dag een effectieve SPF te gebruiken.

Waar is salicylzuur goed voor?

4: Vermindert de olieproductie en -afscheiding

Salicylzuur kan de talgklieren remmen die talg (olie) produceren. Het doorbreekt de vetbarrière van de huid en verwijdert overtollige olie die anders de porie zou verstoppen en mogelijk acne zou veroorzaken.

Waar is salicylzuur goed voor?

5: Voorkomt acne vorming

Salicylzuur dringt niet alleen diep in de poriën door, maar houdt de poriën ook schoon als onderdeel van een dagelijkse huidverzorgingsroutine. Door de poriën schoon te houden, voorkomt salicylzuur dat mee-eters en mee-eters opnieuw verschijnen, doordat het overtollige olie of dode huidcellen verwijdert die nodig zijn voor een zuurstofvrije omgeving.

Wat doet salicylzuur?

Kan ik salicylzuur elke dag gebruiken?

Het is prima om salicylzuur te gebruiken als onderdeel van uw dagelijkse huidverzorgingsroutine. Dit helpt je huid te verhelderen en te verfrissen en beperkt de overtollige olieproductie. Maar als je begint met een nieuw exfoliant of huidpeelingrediënt, raden wij je aan het gebruik de eerste weken te beperken tot twee keer per week.

vrouw die lacht en een Nivea-serum vasthoudt
Wat doet salicylzuur?

Veroorzaakt salicylzuur zuivering?

Zuivering in de zin van huidverzorging betekent een verhoogde celvernieuwing. Dit proces kan plaatsvinden wanneer een actief ingrediënt zoals salicylzuur in contact komt met de huid, waardoor een nieuwe laag huidcellen wordt blootgelegd. Hierdoor komen allerlei andere puistjes veroorzakende zaken samen met de huidcellen aan de oppervlakte, waaronder overtollige olie en dode huidcellen die anders de poriën zouden verstoppen. 

Daardoor kan een nieuwe golf puistjes ontstaan. Maar in tegenstelling tot een slechte reactie op een nieuw product - die kan leiden tot puistjes op plaatsen waar ze normaal niet voorkomen - ontstaan purgeerpuistjes op de gebruikelijke plaatsen en verdwijnen ze sneller dan normaal.

Hoewel purgeerpuistjes misschien niet voorkomen, is het volkomen begrijpelijk dat u zich zorgen maakt als dat toch gebeurt. Je kunt je zelfs afvragen: maakt salicylzuur acne erger voordat het beter wordt? Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat doet salicylzuur?

Kan ik salicylzuur en niacinamide samen gebruiken?

Een van de meest voorkomende vragen over huidverzorging gaat over het gecombineerde gebruik van verschillende producten. Heb je je ooit afgevraagd of ik salicylzuur en niacinamide samen kan gebruiken? Nou, we kunnen gerust ja zeggen - het is prima om salicylzuur en niacinamide tegelijk te gebruiken. 

In feite vullen de twee ingrediënten elkaar aan en kunnen ze bijzonder effectief zijn voor de vette huid. Salicylzuur dringt diep in de huid door om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen, terwijl niacinamide zorgt voor een golf van voedende hydratatie. Samen zorgen deze twee ingrediënten ervoor dat de huid gezuiverd, helderder en gehydrateerd aanvoelt, waardoor ze een ideale keuze zijn voor een dagelijkse huidverzorgingsroutine.

vrouw met een Nivea gezichtscrème
Wat doet salicylzuur?

Maakt salicylzuur acne erger voordat het beter wordt?

Hoewel salicylzuur goed werkt tegen acne en de bacteriën die het veroorzaken, kan het zuiveringsproces aanvankelijk de symptomen van acne verergeren. Dit potentieel alarmerende proces zou niet langer dan 6 weken moeten duren, en het is het wachten waard omdat je huid er helderder en stralender uit zou moeten zien dan voorheen. 

Als het langer dan 6 weken duurt, of als je denkt dat je een slechte reactie ervaart in plaats van zuivering, stop dan met het gebruik van het product en raadpleeg onmiddellijk een dermatoloog.


Huidverzorgingsroutine met salicylzuur

Hoe je salicylzuur moet gebruiken hangt grotendeels van het type product af - hogere concentraties kunnen het beste spaarzaam worden gebruikt. Andere producten, zoals die uit het NIVEA Derma Skin Clear assortiment, zijn bedoeld voor dagelijks gebruik. Hieronder vind je onze stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van salicylzuur.
 
1.) Reinigen

Begin met het wassen van je gezicht met een zachte maar effectieve salicylzuurreiniger, zoals de NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel. Deze verwijdert alle make-up en onzuiverheden en reinigt de poriën diep om te voorkomen dat puistjes opnieuw verschijnen. Masseer de gel zachtjes in op een nat gezicht, vermijd de gevoelige zone rond de ogen en spoel het vervolgens af.

2.) Toon

Breng na de reiniging voorzichtig een toner met salicylzuur aan. De NIVEA Derma Skin Clear Toner is een fantastische optie, omdat deze de pH-waarde van de huid weer in evenwicht brengt en overtollige olie, make-up of vuil verwijdert zonder de poriën verder te verstoppen. Dit bereidt je huid ook voor op hydratatie.

3.) Scrub

Voor een nog helderdere teint kun je de cleanser vervangen door een scrub met salicylzuur in 2-3 van je dagelijkse nachtelijke routines. De NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrub kan de poriën ontstoppen en de huid verfijnen zonder haar uit te drogen, en is dus ideaal voor vette huidtypes. Net als bij de cleanser masseer je de scrub gewoon op een nat gezicht en spoel je hem zachtjes af. 

4.) Exfoliëren

Sluit de dagelijkse nachtroutine af met een chemische scrub, zoals de NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator. Deze antibacteriële zuiverende formule combineert salicylzuur, niacinamide en glycolzuur om het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid te ondersteunen en zorgt voor een zichtbaar heldere huid in slechts 7 dagen.

Jouw huidverzorgingsroutine met salicylzuur afronden

De NIVEA Derma Skin Clear-lijn kan zowel in je ochtend- als nachtverzorgingsroutine worden gebruikt, en zoals alle routines kun je deze het beste afsluiten met een voedende moisturizer. De NIVEA Hydraterende Dagcrème SPF15 50ML is de perfecte aanvulling omdat deze de huid intensief hydrateert en tegelijkertijd beschermt tegen invloeden van buitenaf en UV-stralen. Breng voor de nacht de NIVEA Hydraterende Nachtcrème 50ML aan voor 24 uur hydratatie en een soepele, gladde en geregenereerde huid.

Bij het eerste gebruik van salicylzuur kun je een lichte prikkel waarnemen, maar dat is volkomen normaal en te verwachten. Wanneer je een nieuw product voor de eerste keer gebruikt, raden we echter aan een professioneel advies in te winnen en alleen een klein stukje huid te testen voordat je grotere hoeveelheden gebruikt. En vermijd natuurlijk altijd het gebruik van salicylzuur op een geïrriteerde huid.

vrouw die lacht

NIVEA Derma Skin Clear assortiment


Een huid met puistjes is weliswaar volkomen natuurlijk, maar kan lastig onder controle te houden zijn en een impact hebben op het gevoel van eigenwaarde. NIVEA geeft om jou huid. Dus als er dingen zijn die je wilt verbeteren, kan NIVEA je helpen.

De innovatieve NIVEA Derma Skin Clear-lijn is ontwikkeld met het oog op een heldere, verfijnde huid. De verhelderende combinatie van salicylzuur en niacinamide ontstopt de poriën en vermindert de zichtbaarheid van mee-eters en whiteheads bij regelmatig gebruik. Als je huid gevoelig is voor puistjes en puistjes, is deze hoogwaardige lijn wellicht de oplossing die je zoekt.

Raadpleeg zoals altijd een dermatoloog voordat je een nieuw huidverzorgingsproduct probeert, en volg altijd de instructies op het etiket.