vrouw die lotion aanbrengt

Hoe je van scheerbultjes afkomt

Ontdek hoe je irritatie na scheren kunt verzachten, wat de oorzaken zijn en hoe je nieuwe uitbarstingen kunt voorkomen met NIVEA-producten.

4 MANIEREN OM VAN SCHEERBULTJES AF TE KOMEN

Scheerbutljes, scheerbrand en bikinilijnuitslag kunnen pijnlijk en vervelend zijn. Of je nu een ernstige vorm van scheeruitslag wilt behandelen of het gewoon helemaal wilt voorkomen, lees onze gids om te begrijpen hoe je scheeruitslag kunt voorkomen, hoe je van de scheerbultjes afkomt en hoe je de irritatie kunt verzachten.

Hoe voorkom je scheerbultjes

Helaas zijn scheeruitslag, scheerbultjes en bikinilijnuitslag allemaal natuurlijke gevolgen van het scheren. We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad en weten hoe irritant het kan zijn - maar als je weet wat de oorzaken zijn, kun je beter begrijpen hoe je de scheeruitslag kunt voorkomen. 

Bestaat er een oplossing tegen scheeruitslag? Lees onze gids voor alles wat je moet weten over de behandeling van scheerbultjes en scheerbrand en laat irritatie na scheren tot het verleden behoren.

vrouw met geschoren benen

Wat veroorzaakt scheerbultjes en scheerbrand?

Als je begrijpt wat scheeruitslag veroorzaakt, weet je ook hoe je het kunt voorkomen. We hebben een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je moet vermijden tijdens het scheren.
vrouw in zwart zwempak

Wat is scheeruitslag?

Scheeruitslag is een vorm van huidirritatie die optreedt op de huid na het scheren. De uitslag verschijnt meestal enkele minuten na het scheren, maar kan ook iets later op de dag ontstaan als je strakke kleding draagt of bent blootgesteld aan het weer. Scheeruitslag is niet hetzelfde als scheerbultjes, die worden veroorzaakt door een heleboel kleine ingegroeide haartjes in plaats van uitslag van het scheerapparaat.


Wat zijn de oorzaken van scheeruitslag?

Misschien heb je een gevoelige huid en krijg je sneller scheeruitslag, maar er zijn ook dingen die je kunt doen om het te veroorzaken:

  • Droog scheren - dit is nooit een goed idee. Droog scheren veroorzaakt scheeruitslag omdat er geen beschermende barrière is tussen de huid en het mesje, waardoor wrijving ontstaat en het mesje niet soepel over de huid kan glijden. Gebruik altijd een scheergel of -schuim.
  • Te hard op je huid drukken met het scheermes - je wilt er zeker van zijn dat het mesje soepel over de huid glijdt, dus harder drukken dan nodig is helpt niet om meer haartjes te verwijderen, maar zorgt er juist voor dat het scheermes meer op je huid drukt en wrijving veroorzaakt.
Scheeruitslag voorkomen

Hoe voorkom je scheeruitslag op je benen en andere lichaamsdelen?

Scheeruitslag op de benen, en andere veel voorkomende scheerplekken, zijn de meest voorkomende plekken waar mensen last hebben van scheeruitslag. Lees onze stappen over hoe je scheeruitslag op benen en andere veel voorkomende plekken kunt voorkomen:

STAP 1: SCRUB JE LICHAAM

Bereid het gebied dat je van plan bent te scheren voor. Je wilt niet scheren over een opeenhoping van ruwe, dode huidcellen of vuil/olie die overgebleven is van de dag. Het scheert ook gladder, wat resulteert in gladdere benen of oksels. Het is het beste om een scrubdoekje of -want te gebruiken om de dode huidcellen weg te schrobben. 
vrouw onder de douche

STAP 2: VERZACHT JE HAARTJES

Direct na het scrubben proberen te scheren lijkt misschien de volgende stap, maar er zijn meer stappen te gaan, vooral als je scheeruitslag wilt voorkomen. Het verzachten van je haartjes is een grote stap in het begrijpen hoe je scheeruitslag kunt voorkomen. Probeer warm water te gebruiken in bad, onder de douche of met een molton, zodat de huid uitzet en je je gemakkelijker kunt scheren.
vrouw in gymkleding

STAP 3: GEBRUIK SCHEERCRÈME, -GEL OF -SCHUIM

De sleutel tot een goede scheerbeurt is het gebruiken van een goede scheercrème, -gel of -schuim om irritatie te voorkomen en om een zo glad mogelijke resultaat te behalen. Vermijd body wash, dit kan juist scheerbrand of scheeruitslag veroorzaken. Een scheerproduct legt een dun laagje op de huid, waardoor het mesje soepeler over de huid glijdt. Ze bevatten meestal ook ingrediënten die de huid kalmeren voordat ze geschoren wordt.
scheermes

STAP 4: SCHEREN... IN DE JUISTE RICHTING

Bij het scheren is het belangrijk dat je weet in welke richting je moet scheren. Op je benen wil je zo glad mogelijk scheren, dit is tegen de stroom in zodat je zo glad mogelijke benen hebt. Scheeruitslag op de benen komt vaak voor, en te veel druk uitoefenen tijdens het scheren is vaak de oorzaak van scheeruitslag. Op gevoeligere plaatsen, zoals de bikinilijn of je oksels, is het echter belangrijk om niet tegen de groeirichting in te scheren, omdat de gevoelige huid dan geïrriteerd kan raken en er ingegroeide haren kunnen ontstaan, en het ook moeilijker is om scheerbrand te voorkomen.
vrouw zorgt voor benen na het scheren

STAP 5: VERZORGING NA HET SCHEREN

Verzorging na het scheren is essentieel om scheeruitslag te voorkomen, met name scheeruitslag op de benen en andere gevoelige delen. Spoel het pas geschoren gebied af met koud water om de poriën te sluiten. Gebruik vervolgens een lotion of vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid - vermijd geparfumeerde producten, want die kunnen de huid nog meer irriteren en roodheid veroorzaken. Het is ook belangrijk dat je je scheermesjes vervangt zodra je merkt dat ze bot beginnen te worden en zeker voordat ze beginnen te roesten.

Bestaat er een remedie tegen scheeruitslag? Lees verder voor onze tips over hoe je van scheeruitslag afkomt.


Scheeruitslag Behandeling

Hoe kom ik van scheeruitslag af?

Scheeruitslag kan onaangenaam zijn en je zelfvertrouwen aantasten. Als je weet hoe je scheeruitslag kunt verzachten, kun je dit ongemak verlichten. We hebben een aantal behandelingen voor je op een rijtje gezet waarmee je dit ongemak kunt verhelpen.
Koud kompres - Een goede tip om scheeruitslag te verzachten is het aanbrengen van een koud kompres op het getroffen gebied. Zodra je de eerste tekenen van scheeruitslag ziet, kun je er het beste meteen iets aan doen. Een koud kompres om scheeruitslag te verzachten, stopt het branderige gevoel, vermindert de roodheid en voorkomt dat er scheerbultjes ontstaan, en is bovendien een vroege methode om van scheeruitslag af te komen.  

Hydrateren- Een andere effectieve behandeling van scheeruitslag is hydratatie. Een gedehydrateerde huid  heeft meer kans op scheeruitslag, dus het is belangrijk om altijd gehydrateerd te blijven. Je huid hydrateren na het scheren, en vooral als je scheeruitslag ziet opkomen, is belangrijk om de uitslag te laten verdwijnen. De huid gehydrateerd houden is echter meer dan alleen het gebruik van vochtinbrengende crème. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, zodat de natuurlijke beschermlaag van je huid optimaal kan presteren en zo goed mogelijk kan beschermen. Wanneer je huid gehydrateerd is, presteert ze beter en is ze efficiënter in het bestrijden van irritatie of onzuiverheden. Zo kun je sneller van scheeruitslag afkomen.  

Probeer om je huid gehydrateerd te houden onze NIVEA Repair & Care Body Lotion voor 72 uur diep hydraterende verzorging - om een droge huid en scheeruitslag te helpen voorkomen.

Laat het genezen- Scheeruitslag in al zijn vormen zou vanzelf moeten genezen, maar het is belangrijk om dit te laten gebeuren. Scheer het getroffen gebied niet opnieuw totdat de huid is hersteld, zelfs als je denkt dat je geen scheeruitslag hebt - roodheid of ontsteking is een teken dat je het gebied niet opnieuw moet scheren.

Wat zijn scheerbultjes en scheerbrand?

Scheerbultjes:
Een scheerbultje is een soort huidirritatie die ontstaat na het scheren. Ze worden meestal veroorzaakt door kleine ingegroeide haartjes. 

Scheerbrand: 
Scheerbrand is een vorm van irriterende contactdermatitis - wat we kennen als huiduitslag. Scheerbrand ontstaat wanneer door het scheren de buitenste huidlaag wordt verstoord, wat kan leiden tot kleine scheurtjes, ontsteking en droogheid. 

Scheerbrand kan rood zijn en prikken, jeuken en branden veroorzaken. Scheerbrand komt meestal voor op de benen, de oksels of het gezicht na het scheren. Scheerbultjes zijn ingegroeide haartjes die teruggroeien in de huid en worden gekenmerkt door kleine bultjes, maar scheerbrand komt voor als rode vlekken of plekken en kan uren of soms dagen aanhouden.

vrouw kalmeert scheerbrand

Hoe kalmeer je scheerbrand

Om scheerbrand te verzachten en scheerbrandsymptomen te behandelen, moet je vochtinbrengende, zachte producten gebruiken die de huid niet alleen beschermen, maar ook hydrateren.

Aloë vera is verfrissend en kalmerend voor de huid. Het hydrateert niet alleen de huid, maar is ook een antiseptisch en ontstekingsremmend middel dat ontstoken huid kalmeert en scheerbrand kan helpen verlichten. Het voelt ook verfrissend en koel aan op de huid. Onze NIVEA Naturally Good Body Lotion met organische aloë vera kalmeert en hydrateert de huid die last heeft van scheerirritaties. We raden aan het product na het scheren aan te brengen voor maximaal profijt.  

 

Scheerbultjes & Scheerbrand behandeling

Hoe kom ik van scheerbultjes en scheerbrand af?

Ze kunnen erg irritant zijn, dus we willen je helpen begrijpen hoe je van scheerbultjes en scheerbrand afkomt. Het lijkt misschien onvermijdelijk na elke scheerbeurt, maar we hebben een aantal tips om scheerbultjes en branderigheid te helpen voorkomen.
1. EXFOLIËREN
Exfoliëren voor het scheren helpt om scheerbultjes te voorkomen. Het verwijdert al het vuil en dode huid dat kan leiden tot verstopte poriën, die op hun beurt scheerbultjes veroorzaken. Het zorgt ook voor een gladdere scheerbeurt, waardoor de kans op scheerbultjes en scheerbrand als gevolg van huidirritatie afneemt.


2. KOUD WATER
Het aanbrengen van koud water na het scheren helpt om je poriën te sluiten. Zo voorkom je dat er ingegroeide haren en puistjes ontstaan. 

 Het is misschien even wennen, maar een koude douche is een prima manier om na het scheren koud water op je lichaam te laten stromen.

3. BRENG AFTERSHAVE AAN
Hoe voor de hand liggend het ook klinkt, aftershave aanbrengen na het scheren is essentieel om scheerbultjes te voorkomen. Net als koud water helpt aftershave om je poriën te verkleinen en te voorkomen dat er haartjes in je huid groeien. Net als in de scène uit 'Home Alone' kan het prikken, maar dan ben je in ieder geval scheerbultjesvrij! 

Aftershave mag alleen op je gezicht worden gebruikt. Dep je huid voor je lichaam voorzichtig droog met een handdoek en vermijd wrijven, want dat kan huidirritatie veroorzaken.


4. HYDRATEREN
Een andere tip om te begrijpen hoe je van scheerbultjes en scheerbrand afkomt, is het aanbrengen van vochtinbrengende crème na het scheren. Als je na het scheren een vochtinbrengende crème gebruikt die je huid kalmeert, voorkom je branderige irritatie die vaak optreedt bij scheerbultjes en branderigheid.

BIKINILIJN UITSLAG

We willen er allemaal goed uitzien als we op vakantie gaan, vooral zonder dat uitslag bij onze bikinilijn ons zelfvertrouwen aantast. Bikinilijn uitslag wordt veroorzaakt door droog scheren of te veel druk uitoefenen bij het scheren. Het wordt bikinilijn uitslag genoemd vanwege de plaats waar het voorkomt - op je bikinilijn. Het komt vaker voor vanwege het dikkere haar en de gevoelige huid in dit gebied, maar het verschilt niet van andere vormen van scheeruitslag, behalve dan de plaats op je lichaam.

BIKINILIJN UITSLAG BEHANDELING

Bikinilijn uitslag kan op dezelfde manier worden behandeld als andere scheeruitslag. Als je onze 5 stappen volgt, kun je het voorkomen, maar vergeet niet dat je huid in dit gebied veel gevoeliger is - dus wees extra voorzichtig bij het scheren en behandelen. 

We raden ook aan om katoenen ondergoed en ruimzittende kleding te dragen om bikinilijnuitslag te voorkomen. Katoen is zacht en minder irriterend voor de huid, waardoor de kans op huiduitslag kleiner wordt. Op dezelfde manier zorgen loszittende kleren ervoor dat je huid kan ademen, waardoor er minder irritatie optreedt - dit helpt in de strijd tegen bikinilijn uitslag.

Als je nog steeds bezorgd bent over een bikinilijn uitslag, zorg er dan voor dat je een arts raadpleegt.
scheermes

Puistjes na het scheren

Als er na het scheren puistjes ontstaan, worden die waarschijnlijk veroorzaakt door ingegroeide haren. Als de haarzakjes verstopt raken, ontstaan er met pus gevulde plekjes of blaasjes - een veel voorkomende huidaandoening die bekend staat als folliculitis. Dode huidcellen in een verstopte porie kunnen ook puistjes veroorzaken. Daarom is het belangrijk regelmatig te scrubben en te scheren na een warme douche of bad wanneer de huid schoon is.