Scheerbultjes voorkomen en verhelpen - NIVEA

Scheerbultjes verhelpen en voorkomen

Je huid kan soms geïrriteerd raken na het scheren. Rode bultjes kunnen ontstaan en dat geeft een pijnlijk en vervelend gevoel. Tijd om hier vanaf te komen! NIVEA heeft de beste tips om je hierbij te helpen.

Wat zijn scheerbultjes?

Een scheerbultje is een soort huidirritatie dat ontstaat na het scheren. De irritatie komt meestal na een paar minuten na het scheren al naar boven. De irritatie kan ook later op de dag ontstaan door het dragen van strakke kleding. Scheeruitslag en scheerbultjes zijn niet hetzelfde. Scheerbultjes ontstaan meestal door kleine ingegroeide haartjes. Scheeruitslag ontstaat juist wanneer je het scheermesje te hard over je huid wrijft.

Wat is de oorzaak van scheerbultjes?

Het kan zijn dat je een gevoelige huid hebt, waardoor je sneller last krijgt van scheerbultjes. Maar het kan ook zijn dat je iets doet wat niet helemaal goed is voor je huid.
Illustratie van scheerbultje - NIVEA

Droog scheren is niet echt een goed idee als je snel last hebt van scheerbultjes. Scheren op een droge huid vergroot de kans op irritatie, omdat er geen beschermende laag tussen de huid en het scheermesje zit. Dit zorgt ervoor dat het mesje minder zacht over de huid glijdt. Gebruik dus altijd een scheerschuim of gel! Je kunt ook je huid verzachten met bijvoorbeeld een verzachtende douchegel.

Te hard drukken – dit zorgt ervoor dat het mesje iets te hard tegen je huid wrijft. Je wilt juist dat het scheermes soepel over je huid glijdt. Harder drukken helpt namelijk echt niet om meer haartjes weg te kunnen scheren. Het zorgt eerder voor een geïrriteerd gevoel.

SCHEERBULTJES VOORKOMEN BIJ MANNEN

Niets is irritanter dan rode bultjes in je gezicht na het scheren. Gelukkig zijn er enkele simpele stappen waarmee je scheerbultjes kunt voorkomen.

Scheerrichting man om scheerbultjes te voorkomen - NIVEA

STAP 1: EXFOLIËER JE LICHAAM

Maak het gebied dat je wilt scheren helemaal ready door even te scrubben. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen, vuil en olie. Probeer onze NIVEA MEN Protect & Care Exfoliërende Face Scrub om vuil op je gezichtshuid makkelijk te verwijderen. Hiermee voorkom je scheerbultjes en openstaande poriën, waardoor ingegroeide haartjes niet ook nog eens een probleem worden.

STAP 2: VERZACHT JE HAARTJES

Direct na het scrubben beginnen met scheren? Dit lijkt misschien een logische volgende stap, maar er zijn nog meer stappen die je eerst moet ondernemen. Al helemaal wanneer je scheerbultjes wilt voorkomen. Zorg dat je je haartjes verzacht met een warm, nat washandje, zodat het scheren makkelijker gaat.

STAP 3: GEBRUIK SCHEERSCHUIM, GEL OF CRÈME

Voor een goede scheerbeurt is het handig om een scheerschuim, gel of crème te gebruiken. Deze producten helpen namelijk tegen een branderige of geïrriteerde huid na het scheren. Probeer onze NIVEA MEN Sensitive Cooling Scheergel, speciaal ontworpen om de huid te beschermen tijdens het scheren. De transparante gel zorgt ervoor dat je makkelijk je haartjes kunt zien terwijl je aan het scheren bent. De gel bevat ook ingrediënten die helpen tegen scheerirritatie, zoals kamille en zeewierextract.

STAP 4: KIES DE JUISTE SCHEERRICHTING

Van onder naar boven of juist van boven naar onder? Je scheerrichting is belangrijk, maar wel afhankelijk van een paar factoren. Heb je een gevoelige huid? Dan is het verstandig om met je haartjes mee te scheren. Anders loop je sneller kans op bultjes op de huid na het scheren. Je scheermes is echter ook van belang voor de keuze in scheerrichting. Roterende scheermessen maken namelijk draaiende bewegingen en scheren hierdoor eigenlijk met de richting mee en tegen de richting in voor een glad resultaat.

 

Wil je juist jouw borsthaar of ander lichaamshaar scheren? Lees dan ons advies over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

STAP 5: NAVERZORGING

Een juiste naverzorging is essentieel om scheerirritatie te voorkomen. Spoel je gezicht met koud water om de poriën te laten sluiten en eventueel schuim te verwijderen. Gebruik daarna een aftershave om je huid te kalmeren, te verfrissen en te helpen herstellen.

SCHEERBULTJES VOORKOMEN BIJ VROUWEN

Met deze stappen maak je een einde aan die vervelende scheerbultjes.

Stap 1: EXFOLIËER JE GEZICHT OF LICHAAM

Scrubben zorgt ervoor dat jouw huid helemaal klaar is voor de scheerbeurt. Het verwijdert opgehoopte dode huidcellen, vuil en olie. Hierdoor ligt het scheermesje dichter op de huid, wat resulteert in gladdere benen of oksels. Gebruik een scrubhanddoek of scrubhandschoen om alle dode huidcellen weg te scrubben of kies een scrubproduct zoals NIVEA Creme Peeling.

Stap 2: VERZACHT JE HAARTJES

Na het scrubben kun je het beste een warm bad of een warme douche nemen. Hierdoor verzacht je de haartjes waardoor ze makkelijker weg te scheren zijn. Een belangrijke stap die je niet mag overslaan, want je voorkomt hiermee die irritante scheerbultjes. Heb je geen tijd voor een douche of bad? Een warm, nat washandje kan natuurlijk ook.

Stap 3: GEBRUIK SCHEERSCHUIM, GEL OF CRÈME

Als je haast hebt, is het verleidelijk om snel te scheren onder de douche. Echter is het bij nat scheren altijd aan te raden om een scheergel of -schuim te gebruiken. Een scheerproduct legt een dun laagje op de huid waardoor het mesje gladder over de huid heen gaat. Ook bevatten ze meestal ingrediënten die de huid kalmeren al voordat deze geschoren wordt.

Scheerschuim voor scheren om scheerbultjes te voorkomen - NIVEA

Stap 4: SCHEER IN DE JUISTE RICHTING

Het is belangrijk om te weten in welke richting je moet scheren. Op je benen kun je het beste tegen de richting van je haargroei in scheren, zo zorg je voor de meest gladde benen. Druk je scheermesje niet te hard tegen je been aan, dit kan zorgen voor bultjes op de huid na het scheren. Op gevoelige gebieden, zoals je bikinilijn of oksels, moet je juist niet tegen de richting van je haren in scheren. Als je dit wel doet, ontstaat er een kans dat je last krijgt van ingegroeide haartjes.

Scheerschuim voor scheren om scheerbultjes te voorkomen - NIVEA

Stap 5: NAVERZORGING

Na het scheren volgt de naverzorging. Een essentiële stap om scheerbultjes te voorkomen. Spoel de geschoren plekken met koud water af, zodat je poriën goed sluiten. Gebruik dan een lotion of vochtinbrengende crème ontworpen voor een gevoelige huid, zoals NIVEA Care Sensitive Crème.

Geparfumeerde producten kunnen de huid verder irriteren en roodheid veroorzaken. Ook is het belangrijk om je scheermesjes te verwisselen wanneer ze bot worden of beginnen te roesten.

Rode scheerbultjes na het scheren wegkrijgen

Wanneer je de eerste tekenen van scheerbultjes ontdekt, is het belangrijk om het meteen aan te pakken. Gebruik een nat koud washandje om de huid te verkoelen, zodat de irritatie wordt verzacht. Dit helpt ook om rode bultjes na het scheren weg te krijgen.

Verder heeft een droge huid een grotere kans op scheerbultjes. Hydrateer je huid dus regelmatig. Een gehydrateerde huid krijg je niet alleen door een goede moisturizer op je huid te smeren, maar ook door veel water te drinken. Blijf gehydrateerd!

Is je huid erg geïrriteerd? Laat je huid dan rusten. Wanneer je dit doet, krijgt je huid de kans om goed te genezen. Begin dus pas weer met scheren wanneer je huid helemaal hersteld is.

Vrouw kijkt naar scheerbultjes - NIVEA