Onze visie: onze CO2-uitstoot verlagen

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

ONZE VISIE: ONZE CO2-UITSTOOT VERLAGEN

De strijd tegen de klimaatverandering is voor ons bedrijf de grootste uitdaging op het gebied van het milieu. Daarom heeft NIVEA ambitieuze doelen gesteld voor het klimaat, waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwste wetenschappelijke gegevens en inzichten over het klimaat. Die doelstellingen zijn niet alleen gericht op het verlagen van de CO2-uitstoot in onze productiecentra en tijdens het transport, maar ook op de uitstoot die indirect te maken heeft met de ingrediënten en het verpakkingsmateriaal dat we gebruiken voor onze NIVEA-producten.

Hoe gaat NIVEA te werk vanaf de productontwikkelingsfase?

Het productieproces in de productiecentra van NIVEA, zoals het mengen van de formules en het vullen van de flacons, is slechts verantwoordelijk voor een fractie van de CO2-voetafdruk van onze producten. Om echt klimaatvriendelijk te worden, hebben we bij NIVEA de uitstoot die vrijkomt bij bijvoorbeeld het winnen van grondstoffen voor onze ingrediënten en het produceren van verpakkingsmateriaal, onder de loep genomen.

Bij de ontwikkeling van onze verzorgingsproducten, selecteren we de ingrediënten zorgvuldig en kiezen we oplossingen voor de verpakking met een kleinere CO2-voetafdruk. We gebruiken voor onze verpakkingen bijvoorbeeld ingrediënten die zijn gecertificeerd als duurzaam of gerecycled plastic. Beide methoden verbeteren de duurzaamheid van onze verzorgingsproducten, doordat ze een kleinere CO2-uitstoot hebben.

Door onze totale uitstoot - over onze gehele waardeketen - tegen 2025 met 30% te verminderen ten opzichte van 2018, draagt NIVEA haar steentje bij om de opwarming van de aarde te vertragen. Deze doelstelling is in lijn met de aanbevelingen van onafhankelijke wetenschappers over het voorkomen van de rampzalige gevolgen van een stijging van meer dan 1,5°C van de wereldwijde temperatuur tegen 2100.

climate friendly skin care

Wat betekent een ‘100% procent klimaatneurtraal’ product?

Naast ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen zet NIVEA zich in om een stap verder te gaan door de resterende onvermijdbare uitstoot te compenseren via klimaatprojecten. Ons leidende principe is om te blijven meten, verminderen en compenseren.

Om milieuvriendelijke verzorgingsproducten te ontwikkelen, meten we de CO2-voetafdruk van onze producten door levenscyclusanalyses uit te voeren in samenwerking met externe experts en in overeenstemming met erkende wetenschappelijke normen. Op basis van die kennis kiezen we ingrediënten en verpakkingsmateriaal die bijdragen aan het verlagen van onze CO2-uitstoot. Toch is het niet mogelijk om de CO2-uitstoot van een product tot nul te reduceren, want er is altijd sprake van uitstoot waaraan niet aan te ontkomen is.

NIVEA compenseert de resterende CO2-uitstoot door middel van klimaatprojecten. Een voorbeeld van deze projecten zijn de bebossingsinspanningen die helpen de klimaatverandering te beperken. Bomen absorberen CO2 uit de atmosfeer door middel van fotosynthese, en de koolstof wordt opgeslagen in biomassa, zoals boomstammen, wortels, bladeren en bodem.

We kiezen uitsluitend voor klimaatprojecten die zijn gecertificeerd en regelmatig worden gecontroleerd op basis van externe internationale normen, zoals de Verified Carbon Standard (VCS) of de Gold Standard. Dit zorgt ervoor dat onze impact op het klimaat reëel, meetbaar en permanent is en worden gecontroleerd door derden.

Het resultaat van deze aanpak is dat we een evenwicht kunnen bereiken tussen de CO2-uitstoot en de CO2 die wordt opgenomen door de natuur. Elke keer dat NIVEA deze aanpak volgt, praten we over compensatie van de CO2-uitstoot in plaats van ‘neutraliteit of neutraal voor het klimaat’ om het feit te benadrukken dat onze producten niet geheel klimaatneutraal zijn bij het verlaten van onze productiecentra. Eigenlijk is de compensatie van de CO2-uitstoot het gevolg van een actie die verder gaat dan onze productie om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Het aanbod NIVEA Naturally Good gezichtsverzorgingsproducten

NIVEA presenteert met trots haar eerste gezichtsverzorgingsproductlijn waarbij compensatie voor CO2-uitstoot is gedaan: Naturally Good (zie onderstaande lijst). We hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze producten niet alleen natuurlijk goed zijn voor je huid, maar als milieuvriendelijker huidverzorgingsproduct ook vriendelijker voor het milieu.

  • De doosjes die we gebruiken, zijn gemaakt van 89,6% gerecycled papier, wat bijdraagt aan het behoud van kostbare natuurlijke hulpbronnen.
  • Onze formules bevatten 99% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, evenals verzorgende oliën en extracten afkomstig van biologische landbouw.
  • De productie van onze potjes van recyclebaar plastic is innovatief omdat grondstoffen van plantaardige oorsprong worden gecombineerd met grondstoffen van fossiele oorsprong.
  • De elektriciteit die we verbruiken om onze formules te produceren, is voor 100% afkomstig van hernieuwbare bronnen.

naturally good product range

Hoewel we erin geslaagd zijn de CO2-uitstoot van onze Naturally Good Face Care-producten aanzienlijk te verminderen, wilden we nog verder gaan en hebben we daarom besloten de resterende CO2-uitstoot te compenseren.

Welk project voor het klimaat ondersteunt NIVEA op het moment?

Om de resterende CO2-uitstoot van de Naturally Good gezichtsverzorgingsproducten te compenseren, financiert NIVEA een project voor de aanplanting van bomen in de provincie Guizhou in China. Het planten van bomen is één van de bijdragen waarbij het mogelijk is om de klimaatverandering af te remmen.

China is één van de landen die het meest wordt getroffen door verwoestijning als gevolg van ontbossing. In de regio waar dit project sinds 2016 wordt uitgevoerd, is de grond gezamenlijk in handen van lokale dorpelingen. Maar omdat de meesten van hen in armoede leven, zonder enige financiële ondersteuning, is het voor hen moeilijk om projecten met aanplanting van bomen te coördineren of om de nieuwe bossen effectief te onderhouden. Het project beslaat een totale oppervlakte van 30.000 hectare grond die tot dat moment uit een woestijn bestond, gelegen in Miao en Dong in de provincie Guizhou.

Alle activiteiten op het gebied van de aanplanting van bomen worden uitgevoerd in samenwerking met de lokale boeren, die door het project een inkomen kunnen vergaren. Het project heeft tot doel de klimaatverandering te matigen door tijdens de groei van de biomassa CO2 uit de atmosfeer vast te leggen.

Het project is geverifieerd door Verified Carbon Standard (VCS), dat een van de belangrijkste labels in de wereld is voor de validatie en verificatie van vrijwillige verlagingen van de CO2-uitstoot. Ga voor meer informatie naar FirstClimate LINK.

Compensatie van CO2-uitstoot tegen 2030

Onze betrokkenheid voor de bescherming van onze planeet en onze gemeenschappen omvat ook de manier waarop we onze NIVEA-verzorgingsproducten in onze productiecentra produceren. Sinds eind 2019 gebruiken alle productie-infrastructuren van NIVEA uitsluitend elektriciteit die afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Door deze aanpak hebben we onze CO2-uitstoot op het gebied van energie aanzienlijk kunnen verminderen. Toch willen we onze CO2-voetafdruk nog verder verkleinen door onszelf de volgende doelstelling op te leggen: tegen 2030 volledige compensatie van de CO2-uitstoot bereiken.

heart shaped earth

Vooruitgang erkend door het CDP (Carbon Disclosure Project)

Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA, is beloond voor haar inspanningen: n de meest recente CDP-ranglijst zijn wij opgenomen als Climate A-List Company, wat een grote erkenning is van onze ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaatactie en milieutransparantie in 2020.

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Wij willen 100% transparant zijn en antwoord geven op al je vragen over onze betrokkenheid bij het milieu. Indien je nog vragen hebt of meer informatie wilt, ga dan naar de website Duurzame ontwikkeling van Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA.