Huid vervellen

WAT TE DOEN BIJ EEN HUID DIE VERVELT?

Bijna iedereen kent het wel: na een dag in de zon begint je huid opeens te vervellen. Vaak gebeurt het na verbranding, maar dat hoeft niet per se. Lees hier wat je kunt proberen om vervellen te voorkomen, wat je kunt doen als het toch gebeurt en hoelang het vervellen duurt.

WAAROM VERVELT JE HUID DOOR DE ZON?

De bovenste laag van je huid, de opperhuid, vernieuwt zichzelf regelmatig. Ongeveer elke 30 dagen heb je een volledige nieuwe opperhuid. Ga je zonder de juiste bescherming de zon in, dan kunnen de huidcellen beschadigen. In dat geval gaat je huid hard aan het werk, want die beschadigde cellen moeten snel vernieuwd worden. En dus begint je huid te vervellen.

VERVELLEN NA VERBRANDING

Als je bent verbrand als gevolg van onbeschermde blootstelling aan de zon loop je een grote kans op een vervellende huid. Die beschadigde huid moet er nu eenmaal af en vervangen worden door nieuwe, gezonde huidcellen. Het begint met een paar losse velletjes, maar voor je het weet ontstaat het vervellen op een groter deel van de huid.

De delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld en daardoor sneller verbranden (en vervellen): je gezicht, armen, schouders en hals. Maar vergeet je om bijvoorbeeld je buik, benen of rug in te smeren, dan kunnen die net zo goed vervellen.

Vervellen na verbranding

IS VERVELLEN TE VOORKOMEN?

Niet alleen wil je vervellen voorkomen omdat het schadelijk is voor je huid. Er is nog een ander nadeel, want je raakt ook je bruine kleurtje kwijt. Gelukkig is het mogelijk om vervellen te voorkomen, namelijk door je goed in te smeren met zonnebrand. Hierdoor krijgt UV-straling geen kans om schade aan te richten aan je huid. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandproduct met hoge factor voor extra lange bescherming.
Wat te doen tegen vervellen

ANDERE TIPS OM VERVELLEN TE VOORKOMEN

  • Zorg dat je huid in goede conditie is.Drink voldoende water (om te hydrateren van binnenuit) en breng dagelijks een voedende crème aan (om te hydrateren van buitenaf).
  • Scrub niet voordat je de zon ingaat. De nieuwe huid is juist gevoeliger voor de zon, waardoor je een grotere kans hebt om te verbranden.
  • Smeer je minimaal 30 minuten in voordat je de zon in gaat, zodat de zonnebrandcrème tijd heeft om in te trekken.
  • Vermijd de zon tijdens het heetste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags.
  • Smeer je na een dag in de zon van top tot teen in met een hydraterende aftersun.

TOCH AAN HET VERVELLEN? DIT KUN JE DOEN!

Oeps! Soms doe je nog zo voorzichtig, maar verbrand je toch. Niet lang daarna zal je merken dat je huid begint te vervellen. Het is een natuurlijk proces dat een week of twee duurt. Er is geen geheime oplossing voor, maar je kunt wel enkele tips opvolgen om ervoor te zorgen dat je jouw huid zo goed mogelijk steunt.
Vervellen zon

NIET SCRUBBEN

Het klinkt ideaal: je huid scrubben om ervoor te zorgen dat al die loszittende velletjes snel verdwijnen. Toch kun je dat beter niet doen, of in ieder geval niet te hardhandig. Ga je toch te grondig te werk, dan bestaat de kans dat je de huid nog meer beschadigt en kun je de kans op infecties vergroten.
Tips tegen vervellen

GUN JE HUID RUST

Je huid is druk bezig met herstellen en kan wel wat rust gebruiken. Krab daarom niet, ook al heb je jeuk. Dep je huid droog met een handdoek in plaats van hard te wrijven. Douche niet te heet. En vermijd de zon, zodat de nieuwe huid niet direct met verbranding te maken krijgt.
Wat kun je doen tegen vervellen

BLIJF GOED GEHYDRATEERD

Hydrateren helpt je huid om sneller te herstellen. Het is daarom aan te raden om voldoende water te drinken, ook al is de verbranding weggetrokken en de huid aan het vervellen is. Smeer jezelf ook dagelijks in met een hydraterend product, zoals een aftersun of rijke bodylotion.