vrouw die in de zon ligt

Ontdek de voordelen van vitamine D voor de huid

Discover vitamin D benefits for the skin and the safe ways to get it from the sun.

Wat doet vitamine D?

WAT IS VITAMINE D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor een goede gezondheid. Het heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder het bevorderen van de opname van calcium en het stimuleren van het immuunsysteem om bacteriën en virussen te bestrijden. Naast deze functies is vitamine D ook nodig voor andere processen in het lichaam, zoals het doorgeven van berichten tussen de hersenen en het lichaam door zenuwen en het ondersteunen van de spierfunctie. Bovendien kan het de stemming verbeteren en heeft het veel voordelen voor de huid. Bij NIVEA kun je leren hoe je vitamine D uit de zon kunt halen.
vrouw die in de zon staat
Is Vitamine D goed voor de huid?

Wat zijn de voordelen van Vitamine D?

De voordelen van vitamine D zijn onder andere het verlagen van het risico op verschillende ziekten door ondersteuning van vitale lichaamsfuncties en essentieel zijn voor gezonde tanden en botten. Het is niet alleen belangrijk voor je algemene gezondheid, maar ook voor je huid vanwege de antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingsverschijnselen bij acne. Bovendien bevordert vitamine D de groei, het herstel en het metabolisme van huidcellen, versterkt het het immuunsysteem van de huid en neutraliseert het vrije radicalen die vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

De symptomen die je kunnen alarmeren over een mogelijk vitamine D-tekort zijn:
Vermoeidheid en moeheid
Bot- of spierpijn of zwakte
Stressfracturen, vooral in je benen
Stemmingswisselingen
Als je denkt dat je mogelijk een vitamine D-tekort hebt, vraag dan je arts om advies.


HOE KRIJG JE VITAMINE D BINNEN?

De benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine D hangt af van je leeftijd en of je zwanger bent of borstvoeding geeft. De beste manier om de voor jou gunstige dagelijkse dosis te achterhalen, is met behulp van bloedtesten die door de meeste laboratoria worden aangeboden.

Je kunt vitamine D uit de 3 belangrijkste bronnen halen:
Voeding
Zonlicht
Supplementen

Vitamine D in voeding:

Ons lichaam krijgt slechts een klein percentage vitamine D uit voeding, maar dat betekent niet dat het onbelangrijk is om voedingsmiddelen met deze vitamine in je dieet op te nemen! Vooral vis is rijk aan vitamine D, dus zorg ervoor dat je regelmatig zalm, haring, makreel of tonijn in je dieet opneemt. Je kunt ook kiezen voor kabeljauw- of runderlever, champignons of eieren.

vrouw die in de zon staat met haar ogen dicht

Vitamine D uit de zon

Ons lichaam maakt van nature vitamine D aan wanneer het aan de zon wordt blootgesteld. Er zijn echter factoren die de opname van Vitamine D uit deze bron kunnen verminderen: vervuiling, bewolking, leeftijd, een donkere huidskleur en veel binnen zitten (je huid maakt geen Vitamine D aan uit zonlicht dat door het raam komt).
Hoeveel Vitamine D kun je uit de zon halen?
Dit hangt ook af van verschillende factoren zoals het land, het huidige seizoen, de hoeveelheid blootgestelde huid en het tijdstip van de dag.
Er wordt gesteld dat het voor een voldoende hoeveelheid Vitamine D (ongeveer 1000 IE per dag) voldoende is om drie keer per week ongeveer 20-30 minuten in de zon door te brengen.
Vitamine D wordt het sterkst aangemaakt op het middaguur, wanneer de zon op haar hoogste punt staat, en je hebt minder tijd nodig om je lichaam aan de zon bloot te stellen om Vitamine D aan te maken. Hoewel het middaguur een gunstig tijdstip is voor de aanmaak van Vitamine D, is de UV-index op dat moment het sterkst, zodat je ook gemakkelijker verbrandt, vooral voor kinderen.

Een grote hoeveelheid UV-straling is schadelijk voor onze huid omdat het kanker en vroegtijdige huidveroudering kan veroorzaken, dus het is belangrijk om de blootstelling aan de zon in evenwicht te brengen tussen de optimale tijd om Vitamine D te krijgen en om het veilig te houden voor de huid.

Voor de gevoelige huid van kinderen heeft NIVEA een assortiment zonnebrandcrèmes voor kinderen die een zeer doeltreffende onmiddellijke UVA/UVB-bescherming bieden, zodat jij en je kinderen zonder zorgen van de zon kunnen genieten.

meisje lacht

IS ER GENOEG VITAMINE D IN DE WINTERZON?

In de wintermaanden hebben we de neiging om niet genoeg aan de zon te worden blootgesteld en als gevolg daarvan kunnen we een vitamine D-tekort krijgen. Dit kan worden aangevuld door het nemen van supplementen.

Er zijn 2 soorten supplementen die je kunt proberen:
In tabletvorm: Tabletten zijn de ideale optie als je de hoeveelheid vitamine D die je inneemt wilt controleren.
In druppelvorm: Deze worden vooral aan baby's en kinderen gegeven, maar ook volwassenen kunnen druppels gebruiken. Deze worden heel vaak gecombineerd met calcium en dienen dus vooral ter ondersteuning van een goede botgroei.
Het is ideaal om vitamine D samen met vitamine K2 aan te vullen. Vitamine D ondersteunt de opname van calcium en vitamine K2 ""transporteert"" vervolgens calcium naar de juiste plaatsen in het lichaam om bijvoorbeeld verkalking van bloedvaten te voorkomen.

vrouw die in de zon ligt

Kun je te veel Vitamine D krijgen?

Je kunt niet te veel vitamine D uit de zon halen, omdat ons lichaam de geproduceerde inname regelt, maar denk er altijd aan om je huid te bedekken of te beschermen als je lange tijd in de zon bent om het risico van zonnebrand te verminderen.
Het is echter mogelijk om een teveel aan vitamine D te krijgen door het innemen van supplementen. Dit kan leiden tot een verhoogd calciumgehalte in het bloed.
De symptomen van een teveel aan vitamine D zijn:
- Buikpijn
- Lusteloosheid
- Braken
- Uitdroging
- Verwarring
- Toegenomen dorst
- Misselijkheid
Door een gebalanceerd dieet te combineren met een veilig verblijf in de zon en de aanbevolen dosering voedingssupplementen te gebruiken, bereik je een optimaal niveau van vitamine D in je lichaam.


BESCHERM JE HUID MET NIVEA SUN


Vergeet niet je huid altijd te beschermen in de zon om zonnebrand en huidbeschadiging te voorkomen. NIVEA heeft precies wat je nodig hebt om jezelf en je hele gezin veilig en comfortabel in de zon te houden, ongeacht de tijd van het jaar. Ontdek het NIVEA assortiment zonnebrandcrèmes die je huid beschermen, hydrateren en zacht houden.

Probeer voor de sterkste lichaamsbescherming Protect & Hydrate Ultra SPF50+ 150ML. Het biedt onmiddellijke UV-bescherming en ondersteunt de huidbescherming van binnenuit met antioxidant vitamine E, waardoor de huid gehydrateerd blijft.

De UV Face Specialist Triple Protect Fluid SPF 50+ 40ML beschermt uw gezicht tegen UVA/UVB-stralen en tegen blauw licht. De ultralichte hydraterende fluid met Hyaluron absorbeert onmiddellijk voor een onzichtbare finish op de huid en zorgt voor een gladde en zichtbaar gezond uitziende huid.

gember haar meisje met een Nivea SPF gezichtscrème

Ontdek de NIVEA Zonnebrandcrèmes voor het gezicht, die ontworpen zijn om je huid te beschermen tegen UV-stralen en tegelijkertijd de vorming van donkere vlekken te voorkomen en bestaande rimpels en pigmentatie te verbeteren.