woman avoiding dark circles under eyes

Hoe kom ik van donkere kringen onder de ogen af?

Ontdek het advies van NIVEA-experts over hoe je van donkere kringen onder de ogen kunt afkomen en wat de oorzaken en behandelingen zijn.

Hoe kom ik van donkere kringen onder de ogen af?

We hebben er van tijd tot tijd allemaal last van: donkere kringen onder de ogen. Wat donkere kringen onder de ogen veroorzaakt varieert - van slapeloze nachten tot genetische redenen. In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van donkere kringen onder je ogen, maar natuurlijk ook hoe je donkere kringen onder je ogen kunt verwijderen.

Wat zijn donkere kringen onder de ogen?

Donkere kringen onder de ogen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt. Het is niet verwonderlijk dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is erg dun, omdat ze geen vetweefsel bevat. In plaats daarvan vindt je er veel bloedvaten en lymfeklieren. Als het lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt, gaat het bloed langzamer stromen en wordt het donkerder van kleur. Deze bloedvaten zijn zichtbaar door de fijne, bijna doorzichtige huid onder de ogen. Afhankelijk van jouw huidtype zullen de schaduwen onder je ogen bruinachtig of blauwachtig zijn. In sommige families zijn donkere kringen genetisch bepaald - wat betekent dat de zeer dunne huid rond de ogen erfelijk is.
 

lees hieronder verder over alles wat je moet weten over hoe je je kunt ontdoen van donkere kringen onder de ogen en donkere kringen onder de ogen behandeling.


Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

Wat donkere kringen onder de ogen veroorzaakt, verschilt van persoon tot persoon. Ze verschijnen vaak als je te weinig slaap hebt gehad, maar er zijn genoeg andere oorzaken voor donkere kringen rond de ogen.

 

Donkere kringen onder de ogen komen vooral voor bij deze groepen mensen:

 • Mensen met een donkere huidskleur zijn meer vatbaar voor hyperpigmentatie
 • Oudere mensen met een dunnere huid zijn meer vatbaar voor donkere kringen onder de ogen
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklierproblemen 

 

Hoewel sommige mensen er vatbaarder voor zijn dan anderen, zijn er veel oorzaken van donkere kringen onder de ogen en de meesten van ons zullen op een bepaald moment last krijgen van donkere kringen onder de ogen. 

vrouw klaar om uit te gaan
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

1. Levensstijl

Onze manier van leven is vaak een van de grootste oorzaken van donkere kringen onder de ogen. Doorslapen, te veel wijn drinken of roken veroorzaakt te weinig zuurstof in het bloed - wat kan leiden tot donkere kringen onder de ogen. 
gezonde voeding om donkere kringen onder de ogen te bestrijden
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

2. Dieet

Je dieet kan ook een van de oorzaken zijn van donkere kringen onder de ogen. Als je ongezond eet, heb je vaak een tekort aan vitaminen en mineralen - het eerste teken van een tekort aan vitamine C en zink kunnen donkere kringen onder je ogen zijn. IJzergebreksanemie, een aandoening waarbij het bloed te weinig rode bloedcellen bevat, kan ook donkere kringen onder de ogen veroorzaken.
vrouw die donkere kringen onder de ogen vermijdt
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

3. Medische reden

Donkere kringen onder de ogen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook een medische oorzaak hebben, die je altijd met je arts moet bespreken.

Medische redenen achter donkere kringen onder de ogen zijn onder meer:

 • Bloedarmoede (ijzertekort) - laag ijzergehalte in het lichaam met als gevolg een slechte toevoer van zuurstofrijk bloed naar de huid, ook onder de ogen
 • Schildklierproblemen - schildklieraandoeningen kunnen vochtretentie veroorzaken, vooral rond de ogen, en deze wallen kunnen leiden tot donkere kringen onder de ogen
 • Psoriasis of eczeem in het gezicht - deze aandoeningen ontsteken en irriteren de huid, wat kan leiden tot roodheid of een donkere teint van de huid. Ze hebben ook de neiging om te jeuken, en wrijven op het gebied zal verder verergeren donkere kringen onder de ogen 
 
lavendel
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

4. Allergieën

Heb je last van hooikoorts en wrijf je veel in je ogen? Veelvuldig wrijven veroorzaakt irritatie op de gevoelige huid en kan donkere kringen onder de ogen verergeren. 
vrouw kijkt naar haar telefoon
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

5. Schermen

Lang achter de computer zitten is belastend voor de ogen en kan de bloedvaten rond de ogen verwijden, waardoor soms donkere kringen onder de ogen ontstaan. 
vrouw ontstressen
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

6. Stress of angst

Onderliggende psychologische oorzaken? Stress op het werk of in je privéleven, of algemene bezorgdheid kunnen ook de oorzaak zijn van donkere kringen onder je ogen. 
slapende vrouw
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

7. Vermoeid zijn

Voor velen van ons is dit de meest voorkomende reden voor donkere kringen onder de ogen.

Te weinig slaap kan de huid dof en bleek maken, waardoor donkere weefsels en bloedvaten onder de huid zichtbaar worden. Slaaptekort kan er ook voor zorgen dat vocht zich onder je ogen ophoopt, waardoor je ogen gezwollen lijken. Wat soms donkere kringen onder de ogen lijken, kunnen schaduwen zijn van gezwollen oogleden. Omgekeerd kan te veel slapen ook donkere kringen onder de ogen veroorzaken.
vrouw die donkere kringen onder de ogen behandelt
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

8. Veroudering

Donkere kringen onder de ogen komen vaker voor naarmate we ouder worden, omdat de huid dunner wordt en zijn vetweefsel verliest, en daarmee ook zijn veerkracht en elasticiteit. Door de dunnere huid rond de ogen worden de bloedvaten onder de huid beter zichtbaar en ziet het gebied er donkerder uit. 

Wallen onder de ogen ontstaan ook naarmate we ouder worden en, nogmaals, wat we zien als donkere kringen onder de ogen kunnen de schaduw zijn die gezwollen oogleden werpen of holtes onder de ogen die ontstaan als een normaal onderdeel van het ouder worden.
 
vrouw die lacht
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

9. Uitdroging

Wanneer je lichaam een tekort aan water heeft, kan de huid rond je ogen dof worden en je ogen er uitgezakt en ingevallen uitzien door de nabijheid van het bot rond de ogen. 
familie spelen op de bank
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

10. Genetica

Donkere kringen onder de ogen kunnen erfelijk zijn. Studies hebben uitgewezen dat als iemand donkere kringen onder de ogen heeft, deze waarschijnlijk ook bij andere familieleden zullen voorkomen.
familie op het strand
Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

11. De zon

De huid op onze oogleden is de dunste van het lichaam en dus bijzonder gevoelig voor schade door de zon en hyperpigmentatie - wat zich kan uiten als donkere kringen onder de ogen. Breng zonnebrandcrème aan op de gevoelige huid rond de ogen om donkere kringen onder de ogen te voorkomen. 
Nu we weten wat donkere kringen onder de ogen veroorzaakt - hoe komen we er vanaf?

Donkere kringen onder de ogen verwijderen

Vraagt je je af hoe je van donkere kringen onder de ogen af kunt komen? Maak je geen zorgen, je kunt donkere kringen voorkomen met een paar eenvoudige trucs. Om te beginnen, zorg voor voldoende slaap en drink voldoende water. Huismiddeltjes en speciale oogcrèmes voor donkere kringen kunnen ook helpen om van donkere kringen onder je ogen af te komen, of ze te camoufleren. Gespecialiseerde producten die ingrediënten bevatten die speciaal zijn ontwikkeld om donkere kringen onder de ogen aan te pakken, helpen ook de huid rond de ogen te revitaliseren.

Hoe kom ik van donkere kringen onder de ogen af?

 • Slaap langer en beter - sommige deskundigen geloven dat slapen op je rug met je hoofd iets omhoog helpt om donkere kringen onder de ogen te verminderen
 • Drink veel water - een droge huid is een belangrijke oorzaak van donkere kringen onder de ogen 
 • Verminder je cafeïne - vooral koffie kan uitdrogend zijn en de huid rond je ogen ontdoen van de helderste kleur 
 • Lichaamsbeweging - sporten stimuleert de doorbloeding, waardoor de huid er gezond blijft uitzien
 • Draag een zonnebril op zonnige dagen om hyperpigmentatie te verminderen en donkere kringen onder de ogen te voorkomen 
 • Stop met roken - het roken van sigaretten en het inademen van meeroken verergert donkere kringen 
 • Werk aan het verminderen van stress - gezonde leefgewoonten kunnen helpen om donkere kringen te verminderen - dit omvat het verminderen van je alcoholgebruik en het verhogen van de hoeveelheid fruit en groenten die je eet

 

vrouw die lacht zonder donkere kringen onder de ogen

Wat te doen tegen donkere kringen - oogcrèmes

vrouw die oogcrème gebruikt om donkere kringen onder de ogen te voorkomen

 

 

De behandeling van donkere Kringen onder de ogen kan worden ondersteund door oogcrèmes. Bepaalde oogcrèmes kunnen helpen in de vermindering van donkere kringen. Ze voorzien de huid van belangrijke ingrediënten die een positief effect hebben op het dunne weefsel onder de ogen. Wil je een jongere uitstraling? Gebruik dan de NIVEA Q10 Power Oogcontourcrème. Deze formule bevat dezelfde actieve ingrediënten als die in de huid, en helpt rimpels en donkere kringen onder of rond de ogen te verminderen. 

 
Cellular Luminous630 Oogcontourcrème behandelt drie belangrijke oorzaken van donkere kringen; pigmentatie, een vochtarme huid en een gezwollen en doffe huid om donkere kringen onder de ogen zichtbaar te verminderen.

Hoe gebruik je oogcrème? Dep de oogcrème zachtjes in de huid en wrijf niet: gebruik je vingertop en klop van de binnenste ooghoek naar buiten toe.


DE BESTE HUISMIDDELTJES TEGEN DONKERE KRINGEN

 

 • Zwarte thee helpt zwellingen te verminderen en geeft antioxidanten af aan de huid. Probeer eens twee koude theezakjes op je gesloten ogen te leggen gedurende 10 minuten.
 • Dit zal helpen om de huid te verfrissen en donkere kringen onder de ogen te verminderen!
 • Een massage met amandelolie voor een betere doorbloeding. Masseer de huid rond je ogen zachtjes met een paar druppels olie, waarbij je altijd van binnen naar buiten werkt. 
 • Komkommer is een beproefde methode om van donkere kringen onder de ogen af te komen. Ze bevatten veel vitaminen en hebben een sterk hydraterende werking. Probeer komkommerschijfjes op je gesloten ogen te leggen om donkere kringen onder de ogen te helpen bestrijden.
 • Eerste hulp uit de koelkast: Speciale oogmaskers met gel, die je in de koelkast bewaart, zijn een iets duurdere oplossing - maar wel effectief. Ze helpen de lymfevaten en bloedvaten rond de ogen te vernauwen, wat op zijn beurt donkere kringen onder de ogen helpt te verminderen.
komkommer

Donkere kringen onder de ogen behandeling - getinte dagcrème

Of je donkere kringen nu genetisch bepaald zijn of dat je niet genoeg slaap hebt gehad, een wondermiddel om donkere kringen of wallen onder je ogen te camoufleren is concealer. Concealer is verkrijgbaar in stickvorm of als dunne crème. Kies bij voorkeur een tint lichter dan je natuurlijke huidskleur of de make-up die je gebruikt. De regel is: een kleine hoeveelheid is genoeg om donkere kringen te verbergen. Breng de concealer direct onder het oog aan met een fijn kwastje of met de vingertoppen en verdeel gelijkmatig.


Vervaag de kleur van de concealer voorzichtig met je huidskleur, zodat je de contrasterende kringen niet ziet. 


Huidversterkend collageen en hydraterend hyaluronzuur zijn de sleutel tot het verminderen van donkere kringen onder de ogen. Een dunner wordende huid en een doffe, uitgedroogde huid onder de ogen zijn vaak de oorzaak van donkere kringen onder de ogen.