MANNEN MET EEN DROGE GEZICHTSHUID: DIT KUN JE DOEN

DE BESTE VERZORGINGSTIPS VOOR EEN DROGE GEZICHTSHUID BIJ MANNEN

Is jouw huid gevoelig? Brandt het, voelt het strak of jeukt het juist? Dan is het tijd om je verzorgingsroutine aan te passen. Lees hier hoe je dat doet.


WAT VOOR TYPE BEN JIJ?

Weet je niet precies wat voor huidtype jij hebt; gevoelig of juist droog? We vertellen je hoe je erachter komt.

DROGE OF GEVOELIGE HUID BIJ MANNEN?

Elke huid is anders. Die van jou is geen uitzondering. Je hebt ruwe huid, droge huid en vette huid bij mannen. Afhankelijk van je huidtype moet je ook anders voor je gezicht en lichaam zorgen. Bevat je huid te weinig vocht, dan zal je merken dat hij sneller gevoelig reageert op externe factoren. In dat gevoel spreek je van een gevoelige huid. Of jouw huid een gevoelige huid is, kun je controleren aan de hand van deze tekens:

 • Je huid voelt vaak trekkerig aan, vooral na het reinigen van de huid.
 • Je huid is regelmatig rood en/of jeukerig.
 • Je huid kan ruw aanvoelen of zelfs schilferen – vooral onder je baard en op je wangen.
 • Na het scheren brandt je huid erg.

DE JUISTE VERZORGING VOOR JOUW HUIDTYPE

Laat jouw huid zijn gevoelige kant zien, dan wil je hem goed verzorgen en beschermen. Belangrijk is dat je gezichtscrème voor gevoelige huid gebruikt. Deze zijn speciaal voor jouw huidtype ontwikkeld.

 

HOE ONTSTAAT DROGE HUID BIJ MANNEN?

Een gevoelige gezichtshuid en droge gezichtshuid bij mannen gaan vaak hand in hand. Dat komt doordat:

 • Bij een droge huid is de vet-vocht-ratio uit balans. Dit komt omdat de talgklieren niet productief genoeg zijn. Dit kan door de genen komen, maar ook door externe factoren zoals kou, verwarmingslucht, zonnestralen of zelfs het dragen van mondkapjes.
 • Als de beschermlaag aangetast is, reageert de huid gevoeliger. Reinigen, scheren en verkeerde verzorgingsproducten kunnen je huid dan sneller irriteren.

Als je ouder wordt, verliest je huid van nature meer vocht en wordt hij gevoeliger. Zelfs als je nooit huidproblemen hebt gehad, heb je nu andere verzorging nodig dan vroeger.


MANNEN MET EEN DROGE HUID, HULP IS ONDERWEG!

Het is goed om te weten waarom je gezichtshuid soms geïrriteerd reageert. Maar wat als het keer op keer gebeurt? We vertellen je hoe je jeuk, rode vlekken en een strak gevoel voorkomt.

DE BESTE VERZORGINGSROUTINE VOOR EEN MAN MET EEN DROGE HUID

 • Milde reiniging: Natuurlijk wil je talg, zweet en ander vuil van je gezicht verwijderen in de ochtend en avond. Maar ga altijd voor een milde gezichtsreiniging voor mannen. Ook moet je op de temperatuur van het water letten. Te heet water kan je huid irriteren. Tip: het is beter om geen normale zeep te gebruiken voor je droge gezichtshuid als man.  Wanneer de pH-waarde te hoog is, kan dit ook irritatie veroorzaken.
 • De juiste verzorging voor jouw huidtype: Moisturizers verbeteren de veerkracht van je huid en beschermen het tegen uitdrogen. Let erop dat je er eentje gebruikt die geen irriterende ingrediënten bevat. Idealiter koop je producten die gemaakt zijn voor gevoelige huid
 • Goede zonbescherming: Uv-straling kan extra effect hebben op een gevoelige huid – niet alleen in de zomer. Zelfs in de lente, wanneer je huid nog niet echt gewend is aan de zon, kun je het beste zonnebrandcrème voor de gevoelige huid gebruiken. Deze producten zijn extra mild, makkelijk uit te smeren en trekken snel in.
 • Scrubben: Eén of twee keer de gezichtshuid scrubben per maand zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en je poriën niet verstopt raken. Dit voorkomt huidirritatie en ingegroeide haartjes. Let wel op dat je een milde variant gebruikt. Je wilt je huid niet overbelasten.

DE OVERIGE HUID

Je huidtype is het duidelijkst zichtbaar in je gezicht, maar je kan ook last hebben van een gevoelige of droge huid op andere plekken van je lichaam. Vooral in de winter. Gebruik in dat geval milde, vocht-inbrengende douchegels en douche met lauw water in plaats van heel heet of koud water.

 


5X SCHEERTIPS VOOR MANNEN MET EEN DROGE GEZICHTSHUID

Jezelf nat scheren is lekker snel. Maar je huid kan rood worden en oncomfortabel aanvoelen zodra de stoppels zijn verwijderd. Met de juiste kennis voorkom je het vervelende gevoel van scheerbrand:

 1. De juiste voorbereiding: Gebruik altijd scheerschuim, -gel of -crème. Deze producten maken je gezichtshaar zachter, waardoor het scheermes er makkelijker overheen glijdt. Laat hiervoor de scheerproducten ongeveer drie minuten intrekken.
 2. Slim scheren: Houd het scheermes ietsje schuin en laat het met zachte druk over je gezicht glijden. Hoe minder je over dezelfde plek hoeft te gaan, hoe beter. Dit werkt vooral goed als je scheermes scherp en schoon is. Verwijder na elke beweging het schuim met water.
 3. De juiste richting: Is je huid gevoelig en geïrriteerd? Dan kun je het beste je scheermes met de richting van de haargroei meebewegen. Hiermee voorkom je een rode huid.
 4. Aftershave: Trekt je huid na het scheren? Gebruik dan aftershave. Een crème is enorm geschikt voor mannen met een droge huid. Het is vocht-inbrengend en voorziet je huid van lipide. Ook trekt het snel in.
 5. Neem een pauze: Als je slechts een keer in de paar dagen scheert, heeft je huid genoeg tijd om even te rusten en te herstellen. Een drie-dagen-baardje is hartstikke trendy en voorziet je van een casual look.

NAT OF DROOG – WAT PREFEREER JIJ?

Scheren is sowieso irriterend voor de huid. Houd jij meer van nat scheren, zorg dan dat je de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt om te voorkomen dat je huid nog geïrriteerder raakt. Is de huid rustiger? Dan kun je makkelijker droog scheren.