Wat is talg? - NIVEA

Wat is talg en hoe kun je het bestrijden?

Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.

WAT DOET TALG?

De functie van talg is het hydrateren van de huid. Het zorgt ervoor dat je niet te veel vocht verliest. Verder draagt talg bij aan de flexibiliteit van de huid en werkt het als een schild tegen vervelende infecties. Het produceren van talg is normaal en gezond. Wanneer er niet genoeg talg wordt aangemaakt, kan de huid uitdrogen. Als er juist te veel talg wordt aangemaakt, zorgt dat voor een vette huid en kan er acne ontstaan.

talg - NIVEA

HOE ONTSTAAT TALG?

Hoe talg ontstaat, is relatief simpel. Talg wordt uitgescheiden door de talgkliertjes die in het oppervlak van je huid zitten. Deze kliertjes zijn meestal verbonden met haarzakjes. Talg wordt vaak gemengd met lipiden uit huidcellen en zweet uit de haarzakjes. De zakjes vullen zichzelf dan op waardoor de talg naar het oppervlak van je huid wordt geduwd. Hierdoor ontstaat er een waterdichte laag over je huid.

 

HORMONEN

Je talgproductie wordt gereguleerd door de hormonen in je lichaam. Dit betekent dat wanneer je hormoongehalte stijgt of daalt de talgproductie van jouw huid aangetast kan worden. Het slikken van de pil kan bijvoorbeeld je talg samenstelling verhogen terwijl het slikken van vitamine A pillen de productie van talg juist verlaagt.

OVERTOLLIG TALG TEGENGAAN DOE JE MET DEZE TIPS

Heb je last van een vette huid? Dit kan dus komen door een overtollige samenstelling van talg. Wij hebben voor jou tips om overtollig talg tegen te kunnen gaan. Voeg ze toe aan je skincare routine om onzuiverheden te voorkomen.   

talg - NIVEA
talg - NIVEA

HUIDVERZORGINGSTIPS BIJ HET DRAGEN VAN MONDKAPJES

Draag je een mondkapje, dan kan de bedekte huid behoorlijk geïrriteerd raken. Hij kan droog aanvoelen of je kunt juist last hebben van mee-eters of puistjes. Volg in dat geval onze speciale huidverzorgingstips op voor als je mondkapjes draagt. Dankzij een goede reiniging – ook onderweg! – kun jij voorkomen dat je huid overtollig talg produceert en je last krijgt van onzuiverheden.

BESTRIJD TALG MET GOEDE GEZICHTSVERZORGING

  • Zorg er altijd voor dat je een goede gezichtsreiniger gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld NIVEA Micellair Water, speciaal ontworpen om vuil en overtollig talg te verwijderen.
  • Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen.
  • Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt. Ook wanneer je een olieachtige huid hebt, is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert. Doe dit met een vochtinbrengende crème.
  • Gebruik één keer per week een gezichtsscrub om je gezicht diep te reinigen en verstopte poriën vrij te maken.

 

Talg en je dieet

  • Let goed op je dieet – eten waar zwavel in zit, zoals vis, groenten, peulvruchten, eieren en noten helpen om het talggehalte van je huid te verlagen.

Mijn huid produceert te weinig talg: wat nu?

Een droge huid kan ontstaan wanneer je te weinig talg produceert. Om een droge huid tegen te gaan is het verstandig om veel water te drinken, niet te heet te douchen en gezonde vetten zoals omega 3 te eten.

 

Wees bewust van de producten die in contact komen met je huid. Huidverzorging, shampoo en wasmiddel kunnen allemaal bijdragen aan het uitdrogen van je huid en de opbouw van talg. Gebruik producten die gericht zijn op een gevoelige huid. Producten die alcohol, zuren en parfum bevatten hebben een uitdrogend effect.

 

Vergeet ook niet om een goede, hydraterende crème te gebruiken.