Houdbaarheid zonnebrand - NIVEA

Houdbaarheid van zonnebrand: blijft het goed?

Ieder jaar nieuwe zonnebrandproducten kopen, of is jouw zonnebrand van vorig jaar nog houdbaar? Hoe veilig is het om verouderde zonnebrand te gebruiken? Zolang je met enkele dingen rekening houdt, kun je best langer met je zonnebrand doen. Maar neem, ook met deze kennis, altijd het zekere voor het onzekere! Lees alles over de houdbaarheid van zonnebrandcrème.

Zonnebrandcreme houdbaarheid - NIVEA

WAAROM HEEFT ZONNEBRAND EEN HOUDBAARHEIDSDATUM?

Zonnebrand is helaas niet oneindig houdbaar. Nadat zonnebrand in contact is gekomen met licht, zuurstof en warmte neemt de bescherming van het product geleidelijk af. Ook kan de crème zelf kwaliteit verliezen, waardoor de bescherming (extra) wordt aangetast. Als laatste neemt de SPF, de Sun Protection Factor, jaarlijks af. Ook als de verpakking ongeopend blijft. Je bewust zijn van de houdbaarheid van zonnebrandcrème is belangrijk om altijd voor goede bescherming te kunnen kiezen en verbranding door de zon tegen te gaan.

DE HOUDBAARHEID VAN ZONNEBRANDCRÈME KAN DE SPF BEÏNVLOEDEN

Is je zonnebrandcrème eenmaal geopend,dan verliest hij met het verstrijken van de houdbaarheid ook langzaam SPF. Dit is de factor die schadelijke uv-straling tegengaat. Jaarlijks neemt de hoeveelheid SPF met zo’n 3 tot 5 punten af. Echter kun je in dit geval beter te voorzichtig dan onvoorzichtig zijn. Houd daarom als stelregel aan dat de zonnebrand na een jaar de helft van de SPF is verloren.

 

Verbrand je normaal in tien minuten, dan kan je met SPF30 normaliter tien keer langer in de zon, dus driehonderd minuten. Echter reken je nu maar de helft van de SPF mee, dus dan wordt het honderdvijftig minuten.

Wat is de houdbaarheid van zonnebrandcreme - NIVEA

Houdbaarheid zonnebrand - NIVEA

Hoe lang is geopende zonnebrandcrème houdbaar

Misschien heb je het tekentje al eens op je verzorgingsproducten zien staan: een klein potje met een getal en een ‘M’. Dat is het universele teken om de houdbaarheid aan te duiden.  Staat hier bijvoorbeeld 12M, dan is de zonnebrand houdbaar tot 12 maanden na openen van de verpakking.

Dit is echter in theorie. De houdbaarheid van zonnebrandcrème hangt af van hoe je de zonnebrand bewaart en of de kwaliteit is aangetast. Controleer daarom altijd de zonnebrand voor je hem opsmeert. Is de kleur afwijkend, ruikt hij vreemd of mengt de crème niet meer goed? Gebruik hem dan niet meer en koop een nieuwe zonnebrandcrème.

HOE KUN JE ZONNEBRAND HET BESTE BEWAREN?

Bewaar je zonnebrand op de juiste manier, dan heb je een grotere kans dat hij langer houdbaar is. Zorg er daarom altijd voor dat je hem op een koele, donkere plaats bewaart. Ben je buiten in de volle zon, zoals op het strand en weet je niet zo goed hoe je jouw (waterproof) zonnebrand het beste kunt bewaren? Wikkel hem in dat geval in een handdoek en leg hem onderin je tas of kies ervoor om de fles in de koelbox te bewaren. Heb jij altijd een flesje zonnebrand voor je gezicht bij je, omdat deze meer of andere bescherming nodig heeft? Bewaar deze liever in je tas dan in de auto. In de auto schommelt de temperatuur nogal, zeker in de zomer wanneer je de airco gebruikt. Dit komt de kwaliteit niet ten goede.

Zonnebrandcreme houdbaarheid - NIVEA