zonnefactor - NIVEA

Welke beschermingsfactor zonnebrand (SPF) heb ik nodig? 

Welke factor zonnebrand heb ik nodig? De beschermingsfactor bepaalt hoe effectief en hoe lang een zonnebrandcrème je huid zal beschermen. Lees hier hoe je de zonnefactor voor jouw huidtype kunt berekenen.

Wat is is de SPF beschermingsfactor?

We houden allemaal van zon, zowel op het strand als op de skipistes. We hebben plezier, genieten en beschermen onszelf natuurlijk. Het is de beschermingsfactor (SPF) die de effectiviteit van een zonnebrandcrème bepaalt. De NIVEA zonbeschermingsproducten beschermen de huid tegen UV-straling en gaan verbranding tegen. Hoe leuk zonnen ook is, onze huid blijft gevoelig voor zonlicht. Mensen hebben verschillende huidtypes afhankelijk van de kleur van hun huid, ogen en haar. Een lichte huid moet beter beschermd worden tegen de zon dan een donkere huid. Daarom is er een passende beschermingsfactor voor elk huidtype. Wil je tijdens je zwangerschap in de zon? Dan is het nog belangrijker om een zonnebrand met een hogere SPF te gebruiken.
Belangrijk om te weten: de SPF die geschikt is voor jouw huidtype, wordt bepaald door de tijd dat de huid zichzelf kan beschermen. Dit is de periode waarin de huid aan de zon kan worden blootgesteld zonder te verbranden. Afhankelijk van je huidtype, de plaats waar je bent en de tijd van het jaar, is dit gemiddeld 5 tot 30 minuten. 
Lees je ook in over de gevoeligheid van de verschillende huidtypes ten opzichte van de zon.

Deze formule helpt je te bepalen welke beschermingsfactor het meest geschikt is voor jou, en de juiste zonnebeschermingsproducten te kiezen. Zo kun je met een gerust hart ontspannen in de zon, zowel op het strand als in de bergen.

Met een hoge beschermingsfactor kun je langer zonnen en krijg je een gezonde, gebruinde huid. Beschermingsfactoren worden als volgt onderverdeeld: laag (6–10), medium (15–25), hoog (30–50), zeer hoog (50+). Wil je weten welke SPF jij nodig hebt op een bepaalde dag? Controleer dan de UV-index met onze UV calculator.


Welke beschermingsfactor van zonnebrand heb ik nodig?

Om de juiste beschermingsfactor te kiezen moet er rekening worden gehouden met de volgende criteria:

  • hoe lang je in de zon wilt blijven
  • welk huidtype je hebt
  • waar je in de zon zit
  • tijdstip dat je in de zon zit

Goed beschermd: De hele dag!

Belangrijk: De beschermingsfactor(SPF) in zonnebrandcrèmes en dagcrèmes met zonnefactor beschermt tegen UVB-straling. Maar de NIVEA zonbeschermingsproducten beschermen je ook tegen UVA-straling. De juiste verhouding tussen UVA- en UVB-bescherming wordt bepaald zoals aanbevolen door de Europese Unie. Het spreekt voor zich dat alle NIVEA zonbeschermingsproducten hieraan voldoen.


Uv-filters en beschermingsfactor

MINERALE FILTERS

De minerale UV-filters in zonbeschermingsproducten zijn vooral titaniumdioxide en zinkoxide. Het beschermingsmechanisme van deze UV-filters is niet alleen gebaseerd op het absorberen van zonlicht, maar ook op fysische effecten zoals het reflecteren en verspreiden van zonlicht.

CHEMISCHE FILTERS

Verder zijn er chemische filters met beschermingsmechanismen die uitsluitend gericht zijn  op de absorptie van UV-straling. In dat geval wordt schadelijke UV-straling omgezet in warmte-energie. Om de gewenste UVA-/UVB-bescherming te verkrijgen, worden verschillende UV-filters gecombineerd voor een zo optimaal mogelijk beschermingsspectrum. Naast de zonnefactor spelen gevoelsaspecten en andere criteria zoals waterbestendigheid ook een rol bij het kiezen van de juiste filters.

VOORKOM DNA-BESCHADIGING

UVA-straling heeft geen pijnlijke gevolgen voor de huid, maar dringt wel diep door in de cellen van de huid. UVA -straling stimuleert de vorming van vrije radicalen en kan op lange termijn cellen en DNA beschadigen. UVB-straling dringt 'alleen' door in de opperhuid. Samen zorgen ze voor een lekker bruin tintje, maar ze kunnen helaas ook leiden tot verbranding, vervelling van de huid en zelfs tot huidkanker. Door zonbeschermingsproducten te gebruiken, kunnen we ons gelukkig beschermen tegen de negatieve eigenschappen van UVA-/UVB-straling.

Insmeren van zonnebrand

Een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld 30 - 50) biedt een langere bescherming tegen UV-straling dan een lagere zonnefactor. Let wel op: Geopende zonnebrandcrème verliest langzaam SPF. Controleer dus altijd de houdbaarheid van je zonnebrand.

Een langdurig en natuurlijk bruin kleurtje.

Als je jezelf met een hoge beschermingsfactor beschermt, doet je huid er langer over om natuurlijk te bruinen. Maar op die manier levert zonnen wel minder risico’s op en is daarom ook gezonder. Bovendien zal je je bruine kleurtje langer kunnen behouden. 
Opmerkelijk nieuws: NIVEA SUN heeft een nieuw product ontwikkeld dat de natuurlijke bruining van de huid activeert: het NIVEA SUN Protect & Bronze assortiment bevat een natuurlijk plantenextract dat de huideigen melanineproductie stimuleert. Melanine is een pigment dat door ons lichaam wordt geproduceerd en er voor zorgt dat onze huid bruin wordt en beschermd is. Het resultaat: een langdurig en natuurlijk bruin kleurtje.