ZONNEBRAND INSMEREN? ZO DOE JE DAT!

Ga je naar buiten, dan is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand. Ben jij gewend om je alleen in te smeren als het zonnig is? Tijd om dat te veranderen! Je moet je huid altijd beschermen met zonnebrand, ook als het bewolkt is. Hoe veel en hoe vaak je zonnebrand moet smeren, lees je hier.

HOEVEEL ZONNEBRAND MOET JE INSMEREN?

Hoeveel zonnebrand heb je nodig om je goed in te smeren? De stelregel is dat je ongeveer 30ml zonnebrand moet gebruiken voor een gemiddeld lichaam van een volwassene. Als we dat omzetten naar theelepels, dan kom je uit op het volgende:

  • 1 theelepel zonnebrand voor je gezicht en hals
  • 2 theelepels zonnebrand voor je borst, buik en rug
  • 2 theelepels zonnebrand voor je schouders, armen en handen
  • 2 theelepels zonnebrand voor je benen en voeten

Natuurlijk verschilt deze hoeveelheid per persoon. Een volwassen man van 2 meter heeft meer nodig dan een jong meisje van 1.60m. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat je beter te veel zonnebrand kunt smeren dan te weinig.

HOE VAAK MOET JE ZONNEBRAND SMEREN?

Hoe vaak je zonnebrand moet smeren, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst de SPF die je gebruikt. SPF, de factor van zonbeschermingsproducten, staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoe lang je in de zon kunt, beschermd met zonnebrand, zonder te verbranden. Verbrand je normaal in tien minuten, dan kan je met SPF20 tien keer langer in de zon, dus tweehonderd minuten. Niet alleen is de verbranding afhankelijk van je huidtype, maar ook de plaats waar je bent en de tijd van het jaar. Sneeuw, water en zand kunnen de blootstelling aan straling verhogen. Let er verder ook op dat zonnebrand insmeren niet altijd een goed idee is. Heb je bijvoorbeeld net een nieuwe tattoo laten plaatsen, dan kunnen de ingrediënten in zonnebrand de huid juist irriteren.

 

Met één keer insmeren ben je er niet. Zonnebrandcrème verliest langzaam zijn werking nadat je het hebt gesmeerd. Dat je dankzij de berekening tweehonderd minuten in de zon kan, betekent helaas niet dat dit in de praktijk ook precies tweehonderd minuten is. Zo kan bijvoorbeeld veel zweten, zwemmen of afdrogen effect hebben op de werking. Door te kiezen voor een water resistente zonnebescherming heb je hier minder last van, maar dan is het nog steeds belangrijk om regelmatig te smeren. Houd als stelregel elke 90 minuten aan. Maar mocht je merken dat je huid al eerder rood kleurt, als je regelmatig zwemt of je huid branderig aanvoelt, dan doe je er goed aan om je vaker met zonnebrand in te smeren. Smeer je ook vaker in als je tijdens je zwangerschap de zon in wil. Controleer ook altijd de houdbaarheid van de zonnebrandcrème voordat je gaat smeren.

ZELF JE RUG INSMEREN ZONDER HULP

Je eigen rug insmeren als je alleen bent kan nogal lastig zijn. Je schouderbladen en onderrug lukken vaak nog wel redelijk, maar zeker het middelste gedeelte van je rug is een uitdaging. Gelukkig zijn er slimme oplossingen die ervoor zorgen dat je toch je rug kunt insmeren.

 

Allereerst kun je kiezen voor een goed verstuivende spray. Kies bijvoorbeeld voor NIVEA Protect & Dry Touch Vernevelende Zonnespray SPF30. Deze trekt snel in, zodat je al snel na het sprayen weer je kleding kunt aantrekken. Ook heb je hierdoor geen hulp nodig bij het uitsmeren van de zonnebrand.

 

Gebruik je liever een ander product, zoals zonnemelk? Ook daar zijn genoeg trucjes voor. Neem bijvoorbeeld een flink stuk plasticfolie. Een kleine meter volstaat. Doe wat zonnebrand op het midden van het folie en beweeg deze heen en weer over je rug. Imiteer de beweging die je doet als je met een handdoek je rug afdroogt.

 

Ook zijn er aanbrenghulpmiddelen die je kunt kopen om gemakkelijk zelf je rug in te smeren. Zo zijn er slimme crèmerollers, die een beetje lijken op een verfroller. Maar ook lange borstels kunnen handig zijn om die moeilijk bereikbare plekjes toch goed in te smeren.