Verbrand gezicht en huid door de zon - NIVEA

Verbrand door de zon, dit kun je doen!

De beste tip voor verbranding door de zon? Voorkomen is beter dan genezen! Maar als je vergeten bent jezelf in te smeren, dan is het belangrijk om direct in actie te komen. Lees hier enkele tips voor noodgevallen bij een door de zon verbrande huid.

VOORKOM EEN VERBRAND GEZICHT

Helaas kun je overal verbranden door de zon , maar je gezicht loopt vaak meer risico op blootstelling aan UV-straling en zonnebrand. Dit komt deels doordat deze niet beschermd is door bijvoorbeeld kleding. Daardoor wordt hij vaker en meer wordt blootgesteld aan de zon. Daarnaast is de huid van je gezicht dunner en gevoeliger.

Tips om een verbrand gezicht te voorkomen

VERBRAND VOORHOOFD

Je voorhoofd is één van de zogenaamde ‘risicogebieden voor de zon’. De huid in je gezicht is veel dunner dan de huid op de rest van je lichaam. Daarom vraagt hij niet alleen extra aandacht op het gebied van huidverzorging, maar ook op het gebied van zonbescherming. Smeer je gezicht daarom altijd in met een speciale zonnebrandcrème voor het gezicht, bij voorkeur met een hoge beschermingsfactor. Zo voorkom je zonverbranding van onder andere je voorhoofd en gezicht. Gebruik bijvoorbeeld NIVEA UV Gezicht Anti-Age Q10 Zonnecrème. Deze formule beschermt tegen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken als gevolg van de zon.

Ben je toch verbrand en wil je de roodheid in je gezicht verminderen? Smeer er dan geen foundation of andere make-up op. Je huid is al geïrriteerd en heeft er nu juist baat bij om te blijven ademen, in plaats van te worden afgesloten met een dikke laag make-up. Een hydraterend product zoals aftersun helpt bij het verminderen van de roodheid en ondersteunt de huid bij het herstel.

VERBRANDE OGEN

Je hoornvlies kan, net als je huid, verbranden door UV-straling. Het komt niet vaak voor, omdat je ogen wat dieper liggen en worden beschermd door je wimpers. Ga je op skivakantie? Dan loop je wel meer risico, doordat verse sneeuw veel UV-straling weerkaatst. Gebruik tijdens zonnige dagen daarom altijd een skibril met UV-bescherming als je de piste op gaat.

Smeer ook je oogleden in als je jouw gezicht insmeert. Vaak worden ze vergeten, wat kan resulteren in verbrande oogleden. Niet alleen is het schadelijk, het kan ook behoorlijk wat irritatie opleveren. Iedere keer als je met je ogen knippert, voel je het.

VERBRANDE NEUS

Misschien is het je weleens opgevallen, maar je neus verbrandt vaak als één van de eerste delen in je gezicht. Het is dan ook belangrijk om alle delen van je gezicht goed in te smeren, om onder andere een verbrande neus te voorkomen. Een dagcrème met SPF is een goede basis. Houd er echter wel rekening mee dat dit niet voldoende bescherming biedt tegen de zon. Zonnebrandcrème zorgt voor effectieve bescherming, bij voorkeur met een zonnebrandcrème voor het gezicht. Probeer bijvoorbeeld NIVEA SUN UV Gezicht Shine Control Zonnecrème SPF30. Deze heeft een langdurig matterend effect en trekt snel in. Smeer je regelmatig opnieuw in (in ieder geval elke twee uur).

VERBRANDE LIPPEN

Ook je lippen kunnen verbranden door de zon. Vaak worden ze vergeten tijdens het insmeren. Gebruik voor je lippen bij voorkeur een lippenbalsem met SPF. Hierin zitten een zonbeschermingsfactor en verzorgende ingrediënten speciaal voor je lippen. Ze werken beter dan een zonnebrandproduct voor je huid. Maar mocht je geen lippenbalsem met SPF bij je hebben, dan is een zonnebrandcrème betere bescherming dan helemaal geen bescherming.

Zijn je lippen verbrand door de zon? Gebruik een koud kompres, zoals een zacht, nat washandje met koud water. Ook kun je een lippenmasker met hydraterende ingrediënten gebruiken, of je lippen voorzien van een laagje lippenbalsem met aloë vera.

VERBRANDE HOOFDHUID VOORKOMEN

Vaak wordt de hoofdhuid vergeten als het gaat om zonbescherming. Logisch, want je gaat ervan uit dat je haren je hoofdhuid voldoende bedekken. Dat is niet altijd het geval. Zeker als je dun of weinig haar, ingevlochten haren of een scheiding hebt. Smeer daarom je hoofdhuid in als dit mogelijk is om zonverbranding te voorkomen. Een andere tip is om je hoofd te bedekken om zo een verbrande hoofdhuid te voorkomen. Niet alleen voor volwassenen is dit belangrijk, maar ook zeker voor kinderen. Afhankelijk van je stijl kun je kiezen voor een stoere pet, een sjaal om je haar of een fijne strandhoed.
Verbrand gezicht door de zon - NIVEA

Voorkom zonverbranding op het lichaam

Er zijn enkele plekken die gemakkelijk door de zon verbranden. Omdat je ze vergeet, of omdat deze plekken huid vaker zijn blootgesteld aan de zon. Denk bijvoorbeeld aan de huid aan de bovenkant van je borst, je nek, de bovenkant van je voeten, je knieholtes en je schouders. Smeer deze daarom altijd goed in. Controleer vooraf de houdbaarheid van je zonnebrand, omdat dit de SPF kan beïnvloeden. 

Tips om lichaamsverbranding door zon te voorkomen

VERBRANDE SCHOUDERS

Zeker met een top met dunne bandjes aan pakken je schouders veel zonnestralen mee. Goede zonbescherming is daarom erg belangrijk. Smeer jezelf een half uur voordat je de zon in gaat in met zonnebrandcrème, bij voorkeur met een hoge factor. Doe dit boven op je schouders, maar vergeet ook de achterkant en je schouderbladen niet. Pak dan ook direct je nek goed mee, want ook dit is een plek die vaak wordt vergeten.

VERBRANDE RUG

Je rug is een plek die snel verbrandt, simpelweg omdat je hem vergeet in te smeren of er niet goed bij kunt. Gelukkig is een verbrande rug simpel te voorkomen: bedek hem met kleding. Een luchtig t-shirt of een linnen blouse zorgt ervoor dat je het niet te warm krijgt, maar je rug wel beschermd is tegen de zon.

Wil jij toch met een ontbloot bovenlijf de zon in? Vraag dan altijd of iemand je rug insmeert. Ben je alleen? Dan zijn er enkele simpele trucjes hoe je jouw rug toch kunt insmeren. Gebruik bijvoorbeeld een vernevelende zonnebrand of een crèmeroller. Let er wel op dat je voldoende zonbescherming gebruikt en geen plekken overslaat.

VERBRANDE BENEN

Voorkom verbrande benen door de zon door ze regelmatig in te smeren. Zo voorkom je dat je benen pijnlijk, trekkerig en geïrriteerd aanvoelen – zeker als je ze bedekt met een broek of rok. Smeer jezelf overdag minimaal elke twee uur opnieuw in, of vaker als je transpireert, na het zwemmen of afdrogen. Tip: controleer voordat je de zon in gaat de UV-index calculator. Zo weet je aan hoeveel UV-straling je wordt blootgesteld in jouw regio en of je extra op moet letten.

VERBRANDE VOETEN

Gezicht, armen, romp en benen ingesmeerd… Alleen de voeten niet. Het gebeurt regelmatig dat voeten vergeten worden tijdens het insmeren. Toch kan de huid op je voeten ook lelijk verbranden. Smeer daarom je voeten altijd in als ze onbedekt zijn. Als je op blote voeten loopt, maar ook als je slippers of sandalen draagt. Heb je eenmaal verbrande voeten, dan kunnen ze behoorlijk wat irritatie en zelfs pijn opleveren als je daarna schoeisel aantrekt. Voorkomen is hierbij ook beter dan genezen.

WAT IS DE UV-INDEX IN JOUW REGIO?

WAT HELPT TEGEN EEN VERBRANDE HUID

Wanneer je te veel zon hebt gehad, is het belangrijkste afkoelen, veel drinken en natuurlijk direct uit de zon gaan. Zo voorkom je niet alleen dat jouw door de zon belaste huid nog meer verbrandt, maar ook dat je zelf veel last krijgt van de verbranding. Volg daarnaast de volgende tips als je verbrand bent door de zon.
Zonverbranding wat nu? - NIVEA

AFTERSUN

Ondersteun het herstel van je huid met aftersun-producten. Deze hydraterende producten bevatten natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera. Ze verzachten de door de zon verbrande huid en zorgen voor verkoeling. Daarnaast ondersteunt het de huid bij het herstel en biedt het de hydratatie waar de huid behoefte aan heeft.

Verbrand door zon tips - NIVEA

DRINK VOLDOENDE

Zonnebaden heeft tot gevolg dat je lichaam veel water verliest. Dit vochtverlies moet zo snel mogelijk weer worden aangevuld. Dus drink veel, het liefst water.

Verbrand door de zon wat nu - NIVEA

GEBRUIK NATUURLIJKE MIDDELEN

Voor een effectieve koeling en bescherming bij zonverbranding gebruik je koude kompressen van linnen of katoenen doeken gedrenkt in water. Deze hebben een verkoelend en ontstekingsremmend effect. Natte kompressen die in plantaardige olie of groene thee zijn gedrenkt, bieden ook snel verkoeling bij zonverbranding: voeg enkele druppels goudsbloem- of kamille-extract toe aan het koude kompres.

Wat helpt tegen verbrande huid - NIVEA

BLIJF UIT DE ZON

Zodra je merkt dat je te veel zon gehad hebt, moet je direct uit de zon gaan, een lauwwarme douche nemen en dan even ontspannen. Is jouw huid verbrand door de zon? Dan is het ook in de dagen erna belangrijk om de zon te vermijden. Blijf binnen of bedek de huid met kleding of een omslagdoek als je wel naar buiten gaat. Vergeet niet dat je ook in de schaduw UV-straling vangt en dus nog meer kunt verbranden. Het is daarom onverstandig om onbedekt in de schaduw te zitten als je last hebt van een verbrande huid.

Verbrand gezicht hersteltijd - NIVEA

ERNSTIG VERBRAND? ZOEK EEN DOKTER OP

Ben jij ernstig verbrand door de zon en ontstaan er zelfs blaasjes of blaren op je huid? Zoek dan een dokter op. Doe dit ook als je misselijk bent en/of pijn hebt. Hij of zij kan je de medische hulp bieden die je nodig hebt bij zo’n ernstige verbranding.

Hoe lang duurt zonverbranding?

Hoe snel zonverbrande huid geneest, hangt af van de ernst van de verbranding. Bij een licht verbrande huid is de hersteltijd relatief kort: na enkele dagen is de roodheid volledig weggetrokken.

Is je huid erger verbrand, dan is er een grote kans dat je huid vervelt als onderdeel van het genezingsproces. De beschadigde huid wordt vervangen door nieuwe huid. Houd er rekening mee dat deze nieuwe huid extra gevoelig is voor zonlicht en je nog sneller kunt verbranden dan voorheen. Blijf tijdens het vervellen uit de zon en smeer je daarna extra goed in zodra je wel weer de zon in gaat.

Is je huid ernstig verbrand door de zon? Bespreek met een arts hoe je de huid het beste kunt behandelen om zo snel mogelijk te herstellen. De herstelperiode is bij zulke verbranding langer dan bij een lichte verbranding. Blijf in ieder geval uit de zon totdat de huid volledig genezen is. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren. Overleg met de arts wanneer het weer veilig is om in de zon te zitten.

Verbrand door de zon hoelang duurt het - NIVEA