Zwangerschapsmasker

ZWANGERSCHAPSMASKER: OORZAKEN EN BEHANDELING

Hormonen veroorzaken een aantal veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw. Op de gezichtshuid kunnen deze veranderingen zich manifesteren door het verschijnen van bruine pigmentvlekken: dit is het zwangerschapsmasker, of melasma. Lees meer over wat een zwangerschapsmasker is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt voorkomen én behandelen.

WAT IS EEN ZWANGERSCHAPSMASKER?

Het zwangerschapsmasker, of melasma, is een geheel van pigmentvlekken die op de huid van het gezicht verschijnen. Het verschijnsel treft ongeveer 5% van de zwangere vrouwen.

Een zwangerschapsmasker kan eruitzien als één grote vlek, doordat de pigmentvlekken erg dichtbij elkaar zijn ontstaan. Maar het kan ook lijken alsof je ‘flinke sproeten’ hebt. De pigmentvlekken kunnen licht of donker zijn en een willekeurige vorm hebben.

Het verschijnen van het zwangerschapsmasker is geen ernstige huidaandoening of gezondheidsprobleem. Het heeft alleen een effect vanuit esthetisch oogpunt.

WAARDOOR ONTSTAAT EEN ZWANGERSCHAPSMASKER?

Er zijn twee hoofdredenen voor het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Het kan allereerst komen door een verhoogde productie van het hormoon oestrogeen. Een andere oorzaak is de overmatige productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid (vooral wanneer we bruinen). In combinatie met blootstelling aan de zon dragen ze beide bij aan het ontstaan van melasma.

Zwangerschapsmasker zon

HOE ZIET EEN ZWANGERSCHAPSMASKER ERUIT?

Melasma kan op meerdere plekken op je huid verschijnen:

  • Zwangerschapsmasker op het gezicht: hier verschijnen de pigmentvlekken veelal rond de ogen, maar ook op de neus of boven de bovenlip.
  • Zwangerschapsmasker op je lichaam: melasma is hier zichtbaar als een verticale bruin op je buik, die van je navel tot de schaamstreek loopt.

WIE LOOPT VERHOOGD RISICO OP MELASMA?

Vrouwen met een donkere huid hebben vaker last van een zwangerschapsmasker dan vrouwen met een lichtere huidskleur. Ook je leefgebied speelt mee. Doordat de zon van invloed is op het ontstaan van het zwangerschapsmasker hebben vrouwen die in een zonnige streek wonen verhoogd risico.

WANNEER VERSCHIJNT EEN ZWANGERSCHAPSMASKER?

Het zwangerschapsmasker kan op twee momenten verschijnen. Dit kan tijdens de zwangerschap, meestal tussen de 4e en 6e maand. Maar een zwangerschapsmasker kan ook na de bevalling ontstaan. Dit gebeurt meestal tijdens de borstvoedingsperiode, of enkele weken later, als de huid aan de zon is blootgesteld.

Als melasma tijdens de zwangerschap verschijnt, verdwijnt het meestal na de bevalling. Als het enkele maanden aanhoudt, is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen.

Zwangerschapsmasker voorkomen

ZWANGERSCHAPSMASKER VOORKOMEN EN BEHANDELEN

Wil jij een zwangerschapsmasker op je gezicht of buik graag voorkomen? Dan is het belangrijk om, net als bij zonnevlekken, jezelf te beschermen tegen UV-straling. Vermijd blootstelling aan de zon tijdens de zonnigste en heetste uren (tussen 12 en 16 uur). Wil je toch graag buiten zitten, zoek dan altijd de schaduw op – eventueel met een parasol. Draag een hoed en een zonnebril om je gezicht te beschermen. En smeer je regelmatig in met speciale zonbescherming voor het gezicht.

Ook kun je speciale huidverzorgingsproducten gebruiken om een zwangerschapsmasker (en andere pigmentvlekken) op het gezicht te voorkomen. De NIVEA-lijn Cellular Luminous 630 werkt op celniveau om het ontstaan van nieuwe vlekken te voorkomen, al aanwezige vlekken zichtbaar te verminderen en de huid al na 4 weken meer te doen stralen.

STAPPENPLAN: ANTI-PIGMENTVLEKKEN GEZICHTSVERZORGING

1 Stap 1
Breng 's morgens, na de reiniging van de huid, het corrigerende serum NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 Anti-Spot Serum aan: een lichte textuur en een formule die geconcentreerd is op actieve bestanddelen. Het combineert de kracht van het gepatenteerde LUMINOUS 630-ingrediënt met vitamine E en hyaluronzuur.
2 Stap 2
Vervolgens hydrateer je jouw huid met NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 Anti-Spot Dagcrème, die een rijkere textuur heeft en een SPF 50 zonnefilter bevat om de huid tegen de zon te beschermen. Net als het serum is deze anti-vlekkencrème zacht voor de huid en zelfs geschikt voor de gevoelige huid. De crème vermindert ook de intensiteit van pigmentvlekken en voorkomt dat ze terugkomen.
3 Stap 3
Breng 's avonds, na het verwijderen van de make-up en het reinigen van het gezicht, opnieuw het LUMINOUS630 Anti-Spot Serum aan, zodat het 's nachts werkt terwijl de huid regenereert. Na 4 weken zal je teint egaler en stralender zijn.