vrouw met hoed

Zonnevlekken

Alles wat je moet weten over zonnevlekken

Wat zijn zonnevlekken en hoe kom je er van af?

Zonnevlekken kunnen best vervelend zijn. Vooral zonnevlekken op het gezicht. Maar wat zijn zonnevlekken eigenlijk? We belichten alles wat je moet weten. Hoe je zonnevlekken krijgt, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je zonnevlekken verwijdert. 

Zonnevlekken op de huid

Heb je ooit kleine bruine vlekjes op je huid ontdekt? Vooral op het gezicht of op je handen? Dat zijn waarschijnlijk zonnevlekken. Sommige mensen noemen ze ouderdomsvlekken, wat toepasselijker is omdat ze nogal wat met leeftijd te maken hebben. Dermatologen noemen zonnevlekken officieel zonne-lentigines. Hoe je ze ook wilt noemen, deze pigmentvlekken kunnen vervelend en moeilijk te camoufleren zijn. 

Laten we eens nader kijken naar zonnevlekken op het gezicht, zonnevlekken op de huid, wat ze veroorzaakt en hoe zonnevlekken te verminderen. We zullen het ook hebben over preventieve behandelingen.

Laten we beginnen met de meest gestelde vraag: wat zijn zonnevlekken?

vrouw die in de zon staat

Zonnevlekken huid - wat zijn het?

Dus, wat zijn zonnevlekken? Zonnevlekken op de huid zijn platte vlekjes verleurde huid. Meestal zijn ze bruin van kleur. Variërend van lichtbruin tot donkerbruin. 
Nivea Luminous-producten assortiment

 

Ook de omvang kan verschillen. Ze beginnen groter dan sproeten en groeien vaak. In tegenstelling tot sproeten, waar ze vaak mee vergeleken worden, vervagen ze niet zonder dat ze behandeld worden. 

 

ZONNEVLEKKEN HUID - WAT ZIJN HET?

Dus, wat zijn zonnevlekken? Zonnevlekken op de huid zijn platte vlekjes verleurde huid. Meestal zijn ze bruin van kleur. Variërend van lichtbruin tot donkerbruin. Ook de omvang kan verschillen. Ze beginnen groter dan sproeten en groeien vaak. In tegenstelling tot sproeten, waar ze vaak mee vergeleken worden, vervagen ze niet zonder dat ze behandeld worden. 

 

ZONNEVLEKKEN OP HET GEZICHT

Zonnevlekken ontstaan vaak op het gezicht. Waarom eigenlijk? Omdat de huid op je gezicht het kwetsbaarst is en het meest wordt blootgesteld aan UV-straling. Het goede nieuws is dat je er met deze kennis ook wat aan kunt doen. Met de juiste producten, gericht op het verminderen en voorkomen van verdere schade.

Waar komen zonnevlekken nog meer voor?

Zonnevlekken ontstaan meestal op de huid die het meest wordt blootgesteld aan de zon. Zoals je schouders, nek, rug en je handen.

WAT VEROORZAAKT ZONNEVLEKKEN

Je huid bevat een stof die melanine heet, een huidpigment wat de kleur van je huid en haar bepaalt. Bij blootstelling aan UV-licht produceert de huid meer melanine in een poging om schade te herstellen. Door de toename van melanine in het lichaam wordt de huid donkerder. Daarom wordt je bruin van de zon. Met andere woorden, melanine is de manier van het lichaam om de huid te beschermen tegen verbranding. Zonnevlekken ontstaan wanneer melanine in hoge concentraties wordt aangemaakt op plaatsen waar je huid wordt blootgesteld aan hoge doses UV-licht, zoals het gezicht of de handen. Hierdoor ontstaan de donkere plekken op de huid, die hyperpigmentatie worden genoemd. Of beter gezegd: zonnevlekken. 

 

WANNEER WORDEN ZONNEVLEKKEN ZICHTBAAR?

De meeste mensen krijgen zonnevlekken rond hun veertigste. Afhankelijk van de mate waarin ze in de loop der jaren aan de zon zijn blootgesteld. Vaak zie je zonnevlekken op het gezicht, de hals en de handen. Hoe meer tijd je in de zon hebt doorgebracht, met weinig of geen UV-bescherming, hoe groter de kans dat je zonnevlekken krijgt. Een lichte huid loopt ook meer risico om zonnevlekken te krijgen. Hoewel ze onschuldig zijn, kunnen zonnevlekken na verloop van tijd groter worden. Dus als je je zorgen maakt om de zonnevlekken op je huid, kan je er beter zo snel mogelijk iets aan doen. Wachten kan het verminderen van zonnevlekken namelijk een stuk lastiger maken.                                                                                                                                                                   

vrouw met zonnevlekken op haar gezicht

Zonnevlekken op het gezicht verminderen

Veel mensen vragen zich af hoe je van zonnevlekken afkomt. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die je thuis kunt doen om de vlekjes te vervagen.
aloë vera

Aloë Vera

Aloë Vera is een wonderplant die actieve bestandsdelen bevat, waaronder aloïne en aloesine, waarvan is aangetoond dat ze hyperpigmentatie, waaronder zonnevlekken op de huid effectief kunnen verlichten. 
 vitamine C

Vitamine C

De antioxiderende eigenschappen van vitamine C bieden verschillende voordelen, waaronder een beschermend effect tegen UVA- en UVB-stralen. Vitamine C uitwending aanbrengen is ook een effectieve manier om diverse door zon veroorzaakte pigmentvlekken lichter te maken.
Nivea Verstevigende Q10Plus lichaamsolie

Vitamine E

Studies hebben aangetoond dat vitamine E in de voeding en uitwendige vitamine E-olie de huid beschermen tegen lichtgevoeligheid, waardoor je meer risico loopt op huidbeschadiging. 
vrouw met zonnevlekken

Appelciderazijn

Het azijnzuur in appelciderazijn kan helpen zonnevlekken lichter te maken wanneer het regelmatig wordt toegepast. 
groene thee

Groene thee

Groene thee blijkt ook zonnevlekken op de huid te vermidneren. Doe dagelijks een beetje afgekoelde thee op de plekjes die je wilt aanpakken.
woman using Nivea body lotion

Melk

Het melkzuur in melk kan huidpigmentatie lichter maken, en kan zelfs werken op zonnevlekken. 

Medische behandelingen voor het verwijderen van zonnevlekken

Vraag je je nog steeds af hoe je van zonnevlekken afkomt? Er zijn intensievere procedures die helpen bij het verwijderen van zonnevlekken, zoals laser of cryotherapie, Het is belangrijk specialistische hulp in te schakelen voordat je begint aan deze intensievere, duurdere behandeling. 

Hoe voorkom je zonnevlekken?

Hoe beter je voor je huid zorgt in de zon, hoe kleiner de kans dat je zonnevlekken krijgt. En als je ze toch krijgt, zullen ze later komen en in mindere mate. 

Onbeschermde blootstelling aan de zon is schadelijk voor de huid vanwege de ultraviolette (UV) straling. Er zijn twee soorten UV-stralen die verschillende effecten op de huid hebben, maar ze zijn allebei erg schadelijk:

- UVA wordt in verband gebracht met huidveroudering.
- UVB wordt in verband gebracht met verbranding van de huid

De beste manier om zonnevlekken op het gezicht te voorkomen is om er een gewoonte van te maken dagelijks een gezichtscrème met een hoge SPF te gebruiken - zelfs op bewolkte koele dagen ¬- over of in plaats van je gewone vochtinbrengende crème. Streef naar een SPF van ten minste factor 30 voor de beste resultaten. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig speciale SPF-formules voor het gezicht zijn die alle UV-bescherming bieden die je nodig hebt terwijl je make-up perfect blijft zitten. Dat klopt, zonnebrandcrème hoeft je gezicht niet vet te maken.

Luminous630® is ons meest effectieve assortiment gezichtscrème voor pigmentvlekken. De lijn helpt de drie meest voorkomende vormen van pigmentvlekken te verminderen, waaronder pigmentvlekken veroorzaakt door blootstelling aan de zon, veroudering en hormonale veranderingen. Er zijn opties voor de behandeling van zonnevlekken op het gezicht, zoals NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 ANTI-SPOT SERUM.

Klik hieronder voor meer nuttige NIVEA-producten om ons assortiment Luminous630®-producten te verkennen en de beste crèmes voor donkere vlekken in het gezicht te vinden.
Nivea Cellular Luminous Anti-Spots producten