Zwanger in de zon

ZO GA JE VEILIG DE ZON IN ALS JE ZWANGER BENT

Zwanger de zon in: is dat een goed idee? Lees alles wat je moet weten over veilig in de zon zitten als je zwanger bent, zwangerschapsmaskers en de juiste zonnebrandcrème.

MAG JE IN DE ZON ALS JE ZWANGER BENT?

Het antwoord is simpel: ja, je mag in de zon als je zwanger bent. Het is zelfs goed voor de aanmaak van vitamine D. Er kleeft alleen wel een ‘maar’ aan, want het is niet verstandig om urenlang op een bedje in de zon te liggen. Dat heeft een paar redenen. Zo kun je slechter tegen de hitte als je zwanger bent. Ook is je huid gevoeliger en loop je kans op een zwangerschapsmasker: pigmentvlekken in het gezicht die vaak – maar niet altijd – na de zwangerschap weer verdwijnen.
Zwanger in de zon slecht voor baby

IS ZWANGER DE ZON IN GAAN SLECHT VOOR DE BABY?

UV-straling is niet schadelijk voor de baby, want het kan niet doordringen in de baarmoeder. Toch zijn er wel enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Doordat je sneller last hebt van de hitte kan je lichaamstemperatuur sneller dan normaal oplopen. Ook moet je oppassen met oververhitting. Dit kan namelijk wel negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van de baby, omdat de bloedtoevoer dan minder is. De laatste twee maanden van je zwangerschap kan je kindje licht waarnemen. Het is dan aan te raden om je buik af te dekken als je in de zon zit, bijvoorbeeld met kleding of een handdoek.

VEILIG IN DE ZON BIJ ZWANGERSCHAP

  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan is hij op zijn heetst.
  • Draag een hoed om te voorkomen dat je gezicht volledig in de zon komt. Zo verklein je ook de kans op pigmentvlekken.
  • Gebruik een speciale zonnebrandcrème voor het gezicht, het liefst een variant die beschermt tegen pigmentvlekken.
  • Maak een zithoek in de tuin of op het balkon door er een parasol neer te zetten. Zo kun je toch buiten zitten.
  • Drink voldoende water en zorg dat je een voorraad waterijsjes in de vriezer hebt liggen voor verkoeling.
  • Bekijk van tevoren de UV-index om te weten hoe sterk de UV-straling is in jouw regio.
  • Smeer je altijd in met een zonnebrand, het liefst met een hoge factor. Ook als je maar kort de zon ingaat of als het bewolkt is.
  • Blijf niet te lang in de zon en wissel in de zon zitten geregeld af met schaduw.
  • Gebruik aan het einde van de dag een hydraterend product zoals aftersun.
Zwangerschap en zon

GOED INSMEREN MET ZONNEBRAND ALS JE ZWANGER BENT

Omdat je huid dunner en uitgerekt is als je zwanger bent (zeker op je buik), ben je ook gevoeliger voor de zon. Zo kun je niet alleen sneller verbranden, maar kan UV-straling ook onderhuidse schade aanrichten. Daarom is je huid afdekken en in de schaduw blijven de allerbeste oplossing.

Ga je toch de zon in? Om heel even te genieten, of bijvoorbeeld voor een wandeling of boodschappen doen? Ook al is het maar heel kort, het is enorm belangrijk om je tijdens je zwangerschap goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer je een half uur voordat je de zon ingaat al in met zonnebrand, zodat het product kan intrekken en zijn werk kan doen. Blijf ook daarna regelmatig insmeren (minimaal elke 2 uur), ook als je in de schaduw zit. De wolken blokkeren UV niet volledig, dus ook dan moet je jouw huid goed beschermen.

Zonnebrandcrème zwanger