UV-straling en het effect op je lichaam


WAT JE MOET WETEN ALS DE ZON GAAT SCHIJNEN.
Wanneer de zon schijnt, schijnt deze met alle kleuren en golflengten van het licht. En elk type straling heeft een ander effect. Maar UV-straling is vooral erg belangrijk voor je huid. 

Nuttige weetjes over UV straling

UVA-straling

Wanneer UV-stralen in aanraking met je huid komen

UVA-stralen veroorzaken geen pijnlijke symptomen op de huid, maar ze dringen erg diep binnen in de cellen van de opperhuid. Ze ontwikkelen vrije radicalen en kunnen de cellen op de lange duur beschadigen.
UVB-straling

Wees voorzichtig met te veel van het goede

UVB-stralen dringen niet verder binnen dan de opperhuid. Ze zijn verantwoordelijk voor de bruine teint, maar ook voor verbranding, vervelling van de huid en huidkanker.

De effecten van UV-straling zijn onzichtbaar en niet merkbaar

Er is altijd UV-straling van zonlicht om ons heen. Deze straling komt van zowel direct als indirect zonlicht. De intensiteit van de straling varieert afhankelijk van het seizoen en is in de zomer sterker dan in de winter. De risico's die zijn verbonden met de uv-intensiteit variëren ook. Het gedeelte van UVB-stralen dat verbranding veroorzaakt is in de zomermaanden hoger dan in de wintermaanden. Sterker nog, de intensiteit van de UVB-stralen verandert in de loop van de dag. Deze kan rond het middaguur 150 keer sterker zijn dan om 6:00 uur 's morgens. Maar UVA-stralen variëren een stuk minder. Daarom is het belangrijk jezelf altijd te beschermen tegen deze stralen. Lees hier meer over hoe je je huid op de juiste wijze beschermt tegen de zon.

Lees hier meer over hoe je je huid op de juiste wijze beschermt tegen de zon.

Zonnekracht: de intensiteit van UV-straling

UV-straling

De zomer is niet het enige moment wanneer er veel UV-straling is 

De intensiteit van UVB-straling, die verbranding kan veroorzaken, is op haar hoogst tijdens de zomermaanden, rond het middaguur, dicht bij de evenaar, op grotere hoogtes en in de buurt van of in water, sneeuw of andere sterk reflecterende oppervlakten.

Wanneer schijnt de zon op zijn felst?

UV-straling bereikt ons met een variërende intensiteit, zowel direct via de zon als indirect door de reflectie van het zand op het strand. De intensiteit hangt af van veel factoren, inclusief de tijd van het jaar en de tijd van de dag, reflecterende oppervlakken, de afstand tot de evenaar en de hoogte boven de zeespiegel. De intensiteit van UV-straling (zonnekracht) is daarom verschillend, afhankelijk van de tijd, plaats en omgeving.

Soms sterker, soms zwakker

  • Dagelijks:de intensiteit van UVB-stralen is gerelateerd aan de stand van de zon en verandert in de loop van de dag. De intensiteit kan tot 150 keer sterker zijn rond het middaguur dan om 6:00 uur 's morgens. Over het algemeen kun je overmatig zonnen beter vermijden en vooral tussen 11:00 uur en 15:00 uur niet in de zon zijn.
  • Seizoensgebonden: de intensiteit van UV-straling varieert afhankelijk van het seizoen en is in de zomer sterker dan in de winter. De risico's die zijn verbonden met de uv-intensiteit variëren ook. Het gedeelte van UVB-stralen dat verbranding veroorzaakt is in de zomermaanden hoger dan in de wintermaanden. Gedurende het jaar wisselt het percentage UVA-stralen in het zonlicht een stuk minder dan het percentage UVB-stralen. De risico's die verbonden zijn met UVA-stralen zijn vele malen constanter, wat de reden is dat juiste UVA-bescherming belangrijk is, zelfs voor korte periodes in de zon.
  • Geografisch: zowel de algemene uv-intensiteit als het percentage UVB-stralen versterken wanneer je dichter bij de evenaar komt – dit in tegenstelling tot UVA-stralen, die wereldwijd dezelfde intensiteit hebben.
  • Wolken: wolken versterken en verminderen het percentage UV-licht dat ons bereikt. Maar omdat wolken doorgaans maar een kleine invloed hebben op de intensiteit van UV-straling, is er ook voldoende bescherming nodig op een bewolkte zomerdag. Wil je bijvoorbeeld met een nieuwe tattoo de zon in, zorg er dan voor dat deze goed bedekt is om schade aan de verse wond te voorkomen.
  • Hoogte: in Centraal-Europa stijgt de UVB-intensiteit met 15 - 20% per 1.000 meter boven de zeespiegel. Op een hoogte van 3.000 meter ligt deze rond de 50%. Dat betekent dat je een hogere beschermingsfactor moet gebruiken tijdens wandelingen in de bergen en skivakanties. 
  • Schaduw: ondanks dat de schaduw een redelijke bescherming tegen UV-licht biedt, beschermt deze ons niet volledig. Een aanzienlijke hoeveelheid licht kan worden gereflecteerd of van richting worden veranderd vanaf oppervlakten en objecten. Dat betekent dat zelfs gebieden die in de schaduw lijken te liggen, kunnen worden bereikt door zonlicht. We adviseren een bescherming van de onbedekte delen van de huid met NIVEA SUN-producten, zelfs in de schaduw. Zeker als je zwanger in de zon wil, is het aan te raden je buik goed te bedekken. De dunnere, uitgerekte huid op de buik is namelijk nog gevoeliger voor UV-stralen.
  • Water, zand, sneeuw en zelfs grasvelden reflecteren UV-stralen en verhogen hun intensiteit op onze huid. Gras verhoogt de intensiteit van UV-straling met 6%, water met 10%, zand met 15 tot 25% en sneeuw met meer dan 30%.  
    Lees hier meer over de effecten van de zon.
De verschillende soorten licht

800 - 400 NM

De golflengte van 400 - 800 nm geeft licht weer dat zichtbaar is voor mensen, dat we waarnemen in alle kleuren van de regenboog.
De verschillende soorten licht

3000 - 800 NM

Infraroodstraling (IR-straling) geeft warmte af. Ondanks dat we de kleur niet zien, voelen we het als de warmte van de zon.
De verschillende soorten licht

400 - 320 NM

UVA-stralen worden enigszins gefilterd door de ozonlaag. Maar sommige stralen bereiken de aarde en kunnen zelfs dieper in de huidlagen binnendringen.
De verschillende soorten licht

320 - 290 NM

Sommige UVB-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag, maar het merendeel bereikt de aarde. Ondanks dat UVB-stralen slechts de epidermis binnendringen, kunnen ze verbranding en DNA-beschadiging tot gevolg hebben. Dat is de reden waarom het belangrijk is je voldoende te beschermen
De verschillende soorten licht

Uv C

UVC-stralen zouden extreem gevaarlijk zijn voor alle vormen van leven als ze de aarde daadwerkelijk zouden bereiken. Gelukkig worden deze stralen volledig geabsorbeerd door de ozonlaag – zelfs in regio's waar deze is beschadigd. UVC-bescherming is daarom niet nodig.
extra verzorging