Microplastic

Microplastic

Respect voor de oceanen

Om ervoor te zorgen dat onze producten zo min mogelijk impact hebben op het milieu, doen we er alles aan om mogelijke problemen direct en doeltreffend aan te pakken. Neem nu bijvoorbeeld microplastics: al in 2013 besloten we om de plastic peelingdeeltjes gemaakt van polyethyleen, geleidelijk te verbannen uit onze producten. Twee jaar later waren al onze formules vrij van microbeads. Maar we hebben het daar niet bij gelaten:

 

In 2019 hebben we nog een belangrijke mijlpaal bereikt: sinds dan zijn al onze afspoelproducten, zoals shampoos en douchegels, vrij van microplastics volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). De getroffen bestaande formules zijn overgeschakeld op biologisch afbreekbare opacifieermiddelen.

 

Geen van onze Europese zonnebrandmiddelen bevat de chemische UV-filters oxybenzone en octinoxaat – ingrediënten waarvan vermoed wordt dat ze aanzienlijke schadelijke effecten hebben op koraalriffen. Onze Europese zonnebrandmiddelen voldoen daarom aan een Hawaïaanse wet die in 2018 is aangenomen en die het gebruik van deze ingrediënten in zonnebrandmiddelen verbiedt. Om op de hoogte te blijven van duurzaamheidskwesties, volgen we voortdurend nieuwe wetenschappelijke bevindingen en beoordelen we deze in verhouding tot de ingrediënten die we in onze producten gebruiken – klaar om indien nodig actie te ondernemen.

Microplastics

De publieke discussie rond het thema microplastics is zeer controversieel en vaak ook complex, omdat er tot op de dag van vandaag nog geen internationaal bindende definitie bestaat van het begrip 'microplastics'. Onder microplastics verstaan wij vaste, in water onoplosbare kunststofdeeltjes die 5 millimeter of kleiner zijn en niet biologisch afbreekbaar zijn. Hiervoor vertrouwen we op de onderbouwde definitie van het UNEP, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, en houden we ons dus aan de algemeen gedeelde wetenschappelijke mening.

Wist je dat synthetisch textiel een van de belangrijkste bronnen van microplastics in onze oceanen is? Persoonlijke verzorgingsproducten daarentegen zijn slechts goed voor 2 procent. Toch hebben NIVEA en Beiersdorf de noodzaak van onmiddellijke actie reeds in een vroeg stadium ingezien. Daarom hebben we microbeads uitgefaseerd van al onze formules en blijven we zoeken naar nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven.

Vroeger gebruikten we kleine vaste plasticdeeltjes gemaakt van polyethyleen, zogenaamde microbeads of microkorrels, in reinigende lichaamsverzorgingsproducten met naspoeling (peelings, douchegels ...) voor een huidvriendelijk peelingeffect. In 2013 besloot NIVEA om polyethyleen peelingdeeltjes te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Sinds 2015 bevatten onze producten geen microbeads meer. In plaats daarvan gebruikt NIVEA cellulose, siliciumdioxide en ricinuswas. Cellulose is een biologisch afbreekbaar, organisch materiaal, dat ook voorkomt in plantenvezels. Siliciumdioxide is qua chemische samenstelling vergelijkbaar met kwartszand, en ricinuswas is een natuurlijke, biologisch afbreekbare grondstof met een harde, wasachtige consistentie.

 

Microbeads elimineren was nog maar de eerste stap. In 2019 hebben we nog een belangrijke mijlpaal bereikt: sinds dan zijn al onze afspoelproducten, zoals shampoos en douchegels, vrij van microplastics. De getroffen bestaande formules zijn overgeschakeld op biologisch afbreekbare opacifieermiddelen, wat hen een karakteristieke kleur en uiterlijk geeft.

 

En we zullen het hier niet bij laten. Je kan er zeker van zijn dat het voor ons een hoge prioriteit is om microplastics wereldwijd te bannen uit alle NIVEA-producten, en we verwachten deze ambitieuze taak te voltooien uiterlijk tegen eind 2021.

Opgeloste en gel-achtige synthetische polymeren

Cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten kunnen ook opgeloste en gel-achtige synthetische polymeren – ook wel 'vloeibare plastics' genoemd – bevatten. Deze synthetische polymeren zijn in sommige landen in het microplasticsdebat opgenomen. Deze stoffen verschillen echter aanzienlijk van microplastics volgens de breed gedeelde wetenschappelijke inzichten en definities door bijvoorbeeld onafhankelijke organisaties zoals het VN-Milieuprogramma . Volgens de huidige stand van het onderzoek maken opgeloste en gel-achtige polymeren geen deel uit van het wereldwijde watervervuilingsprobleem met plastics. Echter, omdat we onze formules steeds verder willen verbeteren en een voorloper willen zijn van duurzame innovatie, ondersteunen we verder onderzoek naar de milieu-impact van synthetische polymeren en zullen we steeds meer zogenaamde biopolymeren gebruiken. In feite is het onze ambitie om tegen 2025 alleen nog maar biologisch afbreekbare polymeren te gebruiken in onze Europese formules. Daarbij zorgen wij ervoor dat onze NIVEA-producten dezelfde huidvriendelijkheid en hoge kwaliteit bieden die jij gewend bent.