Het verhaal van Steve McCurry

De kracht van een menselijke aanraking in de fotografie

Al meer dan dertig jaar wordt Steve McCurry beschouwd als één van de meest invloedrijke hedendaagse fotografen. Voor NIVEA fotografeerde hij de verschillende aspecten van menselijke aanraking. Voor McCurry zelf is menselijke aanraking "net zo belangrijk als eten of slapen, drinken of ademen."

Achter de schermen met Steve McCurry (1:50)
"Soms is iemand de hand reiken en hem of haar bij de hand nemen het begin van een reis."

Vera Nazarian

Science Fiction-auteur

Onze huid is ons "sociaal orgaan"

Onze vijf zintuigen - zien, horen, ruiken, proeven en aanraken - zijn onze toegangspoort tot de wereld: om betekenis te krijgen moet eerst alles gevoeld en waargenomen worden. De zintuigen werken op natuurlijke wijze samen om ons te helpen onze omgeving te begrijpen en te waarderen. Een simpele aanraking heeft al invloed op hoe we ons voelen. Een schouderklopje kan ons ontspannen en gelukkig maken, maar een stoot tegen de arm maakt ons onrustig en boos. Aanrakingen hebben ook invloed op wat we van anderen vinden. De sociaal-emotionele betekenis van aanraking duurt levenslang. Onderzoekers verwijzen vandaag de dag naar de huid als een "sociaal orgaan".

Steve McCurry heeft verschillende emoties voor ons vastgelegd in zijn foto's.

,,

De beste foto's blijven je bij, denk ik. Dat zijn beelden die je niet kunt vergeten.

Steve McCurry

,,

Vaak wordt bij portretfotografie gewacht op het juiste moment waarop iemands persoonlijkheid zich openbaart.

Steve McCurry

,,

We maken contact met elkaar via oogcontact. Er gaat een echte kracht schuil in dat gedeelde moment van aandacht waarin je af en toe een glimp opvangt van hoe het moet zijn om in de schoenen van een ander te staan.

Steve McCurry

,,

Om een goede fotograaf te zijn, moet je volgens mij over een onderzoekende geest beschikken en heel nieuwsgierig zijn. Ik hou het simpel en probeer over het algemeen mensen met de grootst mogelijke waardigheid en respect te behandelen als ik ze fotografeer.

Steve McCurry

,,

Ik denk dat een aanraking universeel is. Het maakt daarbij niet uit uit welk land je komt.
Een aanraking is net zo belangrijk als eten of slapen, drinken, ademen – net zo cruciaal. Menselijke genegenheid is de kern van de mens.

Steve McCurry

De cruciale rol van aanraking

Een aanraking is cruciaal voor het vertrouwen, de samenwerking en het functioneren in groep. Een aantal voorbeelden: korte aanrakingen om iets te vieren, zoals een borststoot en high five, verbeteren de individuele en groepsprestaties van professionele basketbalspelers, door de onderlinge samenwerking te versterken. Zachte aanrakingen beïnvloeden sociale relaties op een manier waar we ons niet altijd bewust van zijn. De kans is groter dat mensen meer fooien geven, geld dat is blijven liggen terugbrengen, een winkel hoger beoordelen en zelfs meer geld uitgeven als ze tijdens transactie maar lichtjes aangeraakt worden.

Achter de schermen

De modellen in McCurry's fotoshoot kwamen van over de hele wereld. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet. Toch nam Steve McCurry foto's van hen terwijl de modellen elkaar aanraakten en knuffelden, een baby vasthielden of met een jong kind speelden. Hoe was dat voor de modellen? We vroegen hen naar hun ervaringen tijdens de fotosessie. Hun reactie was duidelijk: "Toen we elkaar aanraakten, voelden we ons meteen meer verbonden en beter op ons gemak."
"Na de fotoshoot waren we allemaal blij, we konden gewoon niet stoppen met lachen... ook al was het voor de camera."
Carla

Carla

De barrières bij aanraking

Een persoon kan blind of doof zijn, kan de reuk- of smaakzin missen en toch een volwaardig, productief leven leiden. Maar wat als zij geen aanrakingen meer ervaren? NIVEA werkte nauw samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten om de voordelen van en barrières bij menselijke aanrakingen te doorgronden. Een belangrijke bevinding: de meeste mensen ervaren niet zoveel aanrakingen als ze zouden willen. Bijna één op de vijf respondenten had de dag voor het interview helemaal geen fysiek contact gehad. De COVID-19-pandemie heeft dit alleen nog maar erger gemaakt.

"Het huidige sociale isolement doet me beseffen hoe belangrijk aanraking is voor onze gezondheid."
75% van alle respondenten van het wereldwijde onderzoek van NIVEA

Een menselijke aanraking kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd

Als deze crisis dan een lichtpunt heeft, dan is het dat deze pandemie ons nieuwe waardering heeft gegeven voor de kracht van aanraking. Als we elkaar in de toekomst weer zonder angst kunnen knuffelen, de hand kunnen schudden en kunnen omhelzen, dan beschouwen we deze momenten van fysieke verbondenheid niet als vanzelfsprekend.

Ben je het daarmee eens?