Wallen of donkere kringen onder de ogen verwijderen

ER FRIS UITZIEN MET PRACHTIG STRALENDE OGEN
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: na een lange nacht verschijnen er donkere schaduwen onder onze ogen. Of zijn die verkleuringen in jouw geval misschien genetisch bepaald? Wat zijn de oorzaken van donkere kringen onder de ogen en kun je ze verwijderen?

Donkere kringen: de oorzaken

Donkere kringen onder de ogen, ookwel wallen onder de ogen genoemd, verschillen van persoon tot persoon. Ze verschijnen vaak na een avondje stappen als je te weinig slaap hebt gehad of iets te veel alcohol hebt gedronken. Maar er zijn nog veel andere oorzaken die je misschien nog niet kent. 

Wat zijn donkere kringen en wat is de oorzaak?

Het is niet zo gek dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is namelijk heel dun,want deze bevat geen vetweefsel. In plaats daarvan vind je er vele bloedvaten en lymfeklieren. Als het lichaam te weinig zuurstof of vocht krijgt, stroomt het bloed trager en is het ook donkerder van kleur. Bloedvaatjes zijn zichtbaar door de fijne, bijna doorzichtige huid onder de ogen. Afhankelijk van je huidtype zullen de schaduwen onder je ogen bruin- of blauwachtig zijn. In sommige families zijn donkere kringen genetisch bepaald. Dat betekent dat de heel dunne huid rond de ogen van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Oorzaken van donkere kringen rond de ogen

 • Onze manier van leven is vaak verantwoordelijk voor het verschijnen van donkere kringen rond de ogen: een nachtje doorzakken, een wijntje te veel, of roken zorgt ervoor dat er te weinig zuurstof in het bloed komt.
 • Als je ongezond eet, zal je vaak een tekort aan vitamines en mineralen hebben: bij een gebrek aan vitamine C, ijzer of zink kunnen de eerste tekenen hiervan donkere kringen onder je ogen zijn.
 • Donkere kringen kunnen soms ook een medische oorzaak hebben. Wees gerust! Praat er gewoon eens over bij je volgende bezoek aan de huisarts.
 • Heb je last van hooikoorts en wrijf je veel in je ogen? Vaak wrijven veroorzaakt irritatie van de gevoelige huid en kan donkere schaduwen onder de ogen verergeren.
 • Lange tijd achter je computer zitten is een grote belasting voor je ogen en kan ook een oorzaak van donkere kringen zijn.
 • Onderliggende psychische oorzaken? Stress op het werk, opzien tegen een examen, of angst kunnen ook redenen zijn voor donkere kringen onder je ogen.
 • Lees hier meer over ontspanningsoefeningen, anti-stresstips, en massage-ideeën om je innerlijke balans te hervinden.

Er bestaat een oorzaak voor donkere schaduwen


Extra verzorging voor het gebied rond de ogen

Met een paar simpele trucjes kun je donkere kringen voorkomen: zorg voor voldoende nachtrust en drink veel water. Huismiddeltjes en crèmes kunnen ook helpen.

De beste huismiddeltjes om donkere kringen onder de ogen te verwijderen

 • De stof tannine in zwarte thee vermindert de zwelling en geeft antioxidanten af aan de huid: leg twee koude theezakjes 10 minuten op je gesloten ogen. 
 • Een massage met amandelolie voor een betere bloedcirculatie: masseer de huid rond je ogen voorzichtige met een paar druppeltjes olie. Werk daarbij altijd van binnen naar buiten. 
 • Komkommer is een beproefde methode om van donkere kringen af te komen, want ze bevatten veel vitamines en hebben een hoge vochtinbrengende werking. Leg dus schijfjes komkommer op je gesloten ogen.
 • Eerste hulp uit de koelkast: speciale oogmaskers met gel zijn een iets duurdere oplossing. Je bewaart ze in de koelkast. Ze helpen de lymfevaten en bloedvaatjes rond de ogen te vernauwen. 
 • De natuurgeneeskunst adviseert Schüssler-zouten aan om donkere kringen te bestrijden, want deze herstellen het evenwicht aan mineralen in het lichaam.

Crèmes om donkere kringen te verwijderen

Oogcrèmes kunnen donkere kringen helpen verdwijnen. Ze voorzien de huid van belangrijke ingrediënten die een positief effect hebben op het dunne weefsel onder de ogen. Wil je een jongere uitstraling? Gebruik dan Q10 POWER Anti-Rimpel Oogcontourcrème. Deze formule bevat dezelfde actieve ingrediënten als die van de huid die donkere kringen en rimpels onder de ogen verminderen. Klop oogcrèmes zachtjes in de huid en wrijf niet: gebruik hierbij je vingertop en klop van de binnenste ooghoek naar buiten toe.

Speciale crèmes voor donkere kringen onder de ogen

Snelle oplossing: verminder donkere kringen met een getinte dagcrème

Speciale crèmes voor wallen of donkere kringen onder de ogen

Of donkere kringen genetisch bepaald zijn of dat je gewoon te weinig hebt geslapen, het wondermiddel is concealer. Concealer is te verkrijgen in stickvorm of als dunne crème. Kies in dat geval bij voorkeur een tint lichter dan je natuurlijke huidskleur of de make-up die je gebruikt. Donkere kringen onder de ogen verwijderen met concealer zal niet lukken, maar over het algemeen kun je met een kleine hoeveelheid de donkere kringen wel goed verbergen. Breng de concealer recht onder het oog aan met een fijne borstel of met je vingertoppen en strijk gelijkmatig uit. Laat de kleur van de concealer voorzichtig één worden met je huidskleur, zodat je de contrasterende kringen niet ziet.