man

Hoe behandel je een jeukende baard?

Lees onze tip en kom alles te weten over huidirritatie onder je baard en hoe je jeuk kunt behandelen.

Hoe behandel je een jeukende baard?

Of je nu net bent begonnen met het laten groeien van je baard, of hem al een tijdje hebt, je kent het vast wel: je baard jeukt. Soms is de jeuk nauwelijks merkbaar, maar het kan ook erg onaangenaam worden, omdat je huid door constant krabben nog geïrriteerder aanvoelt. 

Volg onze tips en ontdek wat een jeukende baard veroorzaakt, hoe je een jeukende baard kunt behandelen en hoe je een droge huid onder de baard kunt verzachten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BAARDHAAR EN HOOFDHAAR?

 

Er zijn verschillende redenen voor een jeukende baard en jeukende stoppels, van scheerirritatie tot verstopte poriën. 

Lees verder om erachter te komen wat de oorzaak is van je jeukende baard en hoe je die baardjeuk kunt behandelen.  


man with beard

Huidirritatie onder de baard en wat het veroorzaakt

Als je een volle baard hebt en die jeukt, kan dat komen door de droge huid onder de baard. Gezichtshaar onttrekt het vocht aan de huid, trekt het van het oppervlak naar de haren, waar het snel verdampt. Hierdoor kan de huid extreem droog of schilferig worden en kan zelfs baardroos ontstaan. Ook komen dode huidcellen, die normaal gesproken worden verwijderd door het gezicht dagelijks te wassen of te scrubben, vast te zitten in de haren, en het vuil en de olie die zich ophopen kunnen huidirritatie veroorzaken.

Het is ook heel gebruikelijk dat je in het begin jeuk hebt aan je stoppels als je besluit een baard te laten groeien. Als je je scheert, laat je een scherpe rand achter op elk haarzakje en zodra het begint te groeien, schrapen de hardere haren van het haar tegen de randen van het haarzakje - en dat is wat een jeukende stoppelbaard veroorzaakt.
man shaving
Hier zijn enkele andere redenen voor jeuk aan de baard:

Scheerbrand

Bekend bij dermatologen als irriterende contactdermatitis, scheerbrand kan roodheid, prikken en baardjeuk veroorzaken. Doffe scheermesjes of een bot elektrisch scheerapparaat kunnen de boosdoeners zijn. Terwijl een te glad scheerresultaat op een huid die niet goed is voorbereid, wrijving kan veroorzaken en kan resulteren in baarduitslag of baardirritatie. 
mens face cream
Hier zijn enkele andere redenen voor jeuk aan de baard:

Gevoeligheid voor producten

Je huid kan gevoelig zijn voor ingrediënten in scheercrèmes, -gels en -lotions die de beschermende buitenlaag van je huid kunnen aantasten, waardoor je huid geïrriteerd raakt en gaat jeuken. Gevoelige huidtypes kunnen het beste kiezen voor lotions en crèmes zonder parfum om het risico op een jeukende baard en jeukende stoppels te verminderen. Probeer onze NIVEA MEN Sensitive Scheerschuim, een scheercrème die vriendelijk is voor de huid en perfect voor een niet-irriterende scheerbeurt. 

Jeuk baardgroei en baard puistjes

Baardpuistjes, of baard acne, zijn een belangrijke oorzaak van een jeukende baard en jeukende stoppels. Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode, hobbelige jeukende plekjes - of baardpuistjes:

Puistjes 
Puistjes en breakouts ontstaan wanneer talg, dat door de huid wordt geproduceerd, zich vermengt met dode huidcellen op het huidoppervlak. 
 

Ingegroeide haren
Ingegroeide haren ontstaan wanneer een geschoren of geknipt haar teruggroeit in zijn follikel in plaats van eruit te groeien, en vast komt te zitten onder de huid. Dit veroorzaakt irritatie en ontsteking. Als dit gebeurt, kan het haarzakje rood, hobbelig en jeukerig worden. Mensen met krullend haar zijn bijzonder gevoelig voor ingegroeide haren. 

Folliculitis
Folliculitis is een ontsteking van de follikels van je baardhaar, die zacht of pijnlijk aanvoelen. Ze kunnen gaan ontsteken en, als het om een bacteriële infectie gaat, gevuld raken met pus. Folliculitis is meestal het gevolg van een bacteriële, virale of schimmelinfectie, hoewel het ook kan worden veroorzaakt door ingegroeide haren.

man with beard

Hoe kom ik van baardroos af

Baardroos wordt veroorzaakt door een aandoening die seborrheïsch eczeem heet, en die baarduitslag en schilfering van de huid veroorzaakt.
 
Hoewel deskundigen niet precies weten wat de oorzaak is van seborrheïsch eczeem, weten ze wel dat het een reactie is op een schimmel op de huid die Malassezia heet. Deze schimmel groeit het vaakst op plaatsen met veel talgklieren, zoals je hoofdhuid en gezicht. De schimmel breekt de olie af die door deze klieren wordt geproduceerd, een proces dat kan leiden tot een schilferige uitslag op de hoofdhuid, wenkbrauwen, neus, snor en baard. Het is een chronische aandoening die op elk moment kan opspelen, maar een goede baardhygiëne kan helpen om het te verlichten. 
 
Als je een schilferige huid onder je baard hebt, maar geen roodheid of irritatie, kan de oorzaak van je jeukende baard een droge huid onder de baard zijn. 
 
Als je je baard niet genoeg wast, kan dat ook leiden tot een opeenhoping van oliën en huidcellen die de huid kunnen irriteren en een jeukende baard kunnen veroorzaken.

Tips om van baardroos af te komen:

1. Was je baard dagelijks met warm water. Om je te helpen bij het wassen van je baard, kun je onze NIVEA Men Sensitive Pro Menmalist Gezichts- en Baardreiniger, voor een milde en diepe reiniging, perfect om een droge huid en baardroos te voorkomen.

2. Gebruik een baardwasmiddel dat zacht is voor de huid

3. Exfolieer met een baardborstel om dode huidcellen te verwijderen. Borstel niet te hard, anders vererger je de baardroos of baarduitslag die je hebt.

4. Bevochtig je baard. Dit is een cruciale stap, vooral als baardirritatie of baardroos wordt veroorzaakt door een droge huid onder de baard. Kies ook hier weer voor een product dat vriendelijk is voor de huid, zoals NIVEA Men Sensitive Pro Menmalist Hydraterende gezichtscrème, dat verzacht en comfort biedt.
menmalist face cream

De huid onder baard verzorgen doe je zo

Er zijn stappen die je kunt nemen om baardjeuk te voorkomen. Bekijk onze routine om van je baardjeuk af te komen:

Reinigen - reinig en scrub je gezicht regelmatig om te voorkomen dat er vuil in het haar blijft zitten. Omdat gezichtshaar anders is dan het haar op je hoofd, is een gewone shampoo misschien niet de beste optie voor je baard, omdat het de natuurlijke oliën uit je haar kan halen en het droog kan maken. Kies in plaats daarvan voor een baardshampoo of -reiniger van goede kwaliteit, want die zijn geschikter voor gezichtshaar en de gevoelige gezichtshuid. 

Condition - als je een langere baard hebt, gebruik dan een speciale baardconditioner om het haar te ontwarren en zachter te maken. Als je je baard hebt gereinigd, breng je conditioner aan en laat je het een paar minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Zoek bij het kiezen van een conditioner naar producten met natuurlijke ingrediënten zoals arganolie of jojobaolie - deze zijn geweldig voor het verzachten en versterken van je baard.

Droog je baard - ook al wordt deze stap vaak over het hoofd gezien, het is een hele belangrijke stap - zorg ervoor dat je je baard goed droogt. Als je het water erin laat zitten, drogen je huid en baard uit en krijg je jeukende baarduitslag. Droog je baard na het reinigen voorzichtig met een handdoek om het overtollige water op te zuigen.

man with beard
man moisturising

 

Vochtinbrenging - Vochtinbrenging is een andere belangrijke stap bij de aanpak van jeukende baarduitslag. Gebruik een lichte baardolie of -lotion om je haar te verzachten en de huid eronder te verzorgen. 

Borstelen - Regelmatig borstelen geeft je baard niet alleen een strakke vorm en een gladdere textuur, maar traint ook je haren om in één richting te groeien - dit helpt ingegroeide haren en jeuk te voorkomen. Er zijn speciale baardkammen verkrijgbaar die het gemakkelijker maken om de producten door je baard te verspreiden, zodat je maximaal resultaat hebt van de actieve ingrediënten. 


Scheertechniek - hoe je je scheert, kan de kans op jeuk in je baard verkleinen. Probeer het volgende om een jeukende baard en baardpuistjes te voorkomen:

  • Scheren na het douchen - de stoom heeft je poriën geopend waardoor de haarfollikels beter bereikbaar zijn, het scheerresultaat veel gladder is en de kans op irritatie, schaafwonden, roodheid en droogheid kleiner wordt
  • Gebruik elke keer dat je je scheert een nieuw scheermesje
  • Als je dat nog niet doet, kun je overwegen over te stappen op een elektrisch scheerapparaat of een scheerapparaat met vier of vijf mesjes